
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Eläkkeeseen liittyy paljon tunteita, toiveita ja odotuksia sekä virhekäsityksiä. Tärkeintä on aloittaa säästäminen ajoissa, valita tehokkaat sijoituskohteet ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.
ETF minun sijoitustarinani osakkeet rahasto sijoita fiksummin sijoitusideatHarva voi enää luottaa riittävään tai omia toiveita vastaavan eläkkeen saamiseen ilman omaa säästämistä. Myös eläkkeelle jäämisen ajankohtaan voi vaikuttaa vaurastumalla. Sijoittamisen ei aina tarvitse tähdätä kuitenkaan mittavaan omaisuuteen, vaan omalta kannalta sopivaan lopputulokseen eläkkeen alkamisajankohdan ja tason mukaan.
Säästäminen ei edellytä korkeaa sijoitusosaamista ja markkinoiden seuraamista. Yksinkertaisilla ratkaisuilla pääsee pitkässä juoksussa hyvään lopputulokseen. Voit säästää taloudelliseen tilanteeseesi sopivalla tyylillä kuukausittain tai tekemällä isompia kertasijoituksia.
Sijoitusajan ollessa pitkä sijoitusinstrumenteiksi kannattaa valita kohteita, joissa on korkea odotettu tuotto. Osakkeet ovat historiassa tuottaneet pitkällä aikavälillä parhaiten. Muita korkean odotetun tuoton lähteitä ovat kiinteistöt ja muut vaihtoehtoiset korkeatuottoiset sijoituskohteet. Myös suora sijoittaminen osakkeisiin voi olla järkevää, mutta tällöin salkku kannattaa rakentaa huolellisesti ja noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaa.
Valitse sijoituskohteiksi ETF- tai indeksirahastoja, joissa on alhaiset kulut ja laaja hajautus (edullisimmissa kulut alle 0,1 % vuodessa). Myös strategia- eli smart beta –ETF-rahastot ovat hyvä vaihtoehto, vaikka kulut ovat hieman korkeammat (noin 0,5 % vuodessa). Näiden tuotto on yleensä parempi ja rahasto noudattaa kurinalaisesti hyväksi havaittua strategiaa, esimerkiksi sijoittaa laadukkaisiin osinkoyhtiöihin.
Saat jo muutamalla hyvin valitulla ETF-rahastolla laajan hajautuksen maailman osakkeisiin ja valmiin strategian. Sinun ei tarvitse seurata markkinoita aktiivisesti. Riittää, että sijoitat tasaisesti saman summan kaikkiin rahastoihin.
Esimerkkilaskelma omatoimisäästäjälle:
Näillä vinkeillä onnistut ETF-sijoittamisessa!
Rahastosäästämisen hyvä puoli on sen vaivattomuus. Haittapuoli on se, että useat rahastot ovat Suomessa kalliita. Juoksevat kulut ovat Suomessa keskimäärin 1,6 % vuodessa. Lisäksi kuluja voi tulla merkintä- ja lunastuspalkkioista. Aktiiviset rahastot myös tutkimusten mukaan häviävät vertailuindeksille.
Rahastosäästäjälle, joka säästää 5 000 euroa vuodessa, kertyy 20 vuodessa 5 %:n tuotolla 173 596 euroa. Kuluttomalla ratkaisulla säästävälle kertyy 209 195 euroa.
Rahastovalikoimasta löytyy kuitenkin myös hyviä vaihtoehtoja, jotka ovat pitkässä juoksussa voittaneet markkinaindeksin ja vertailuindeksin. Vertaa rahaston tuottohistoriaa vastaavaan ETF:ään ennen sijoituspäätöstä. Rahastoista löytyy myös sijoituskohteita, jotka sijoittavat sellaisilla strategioilla tai markkinoille, joihin ei ETF:ää ole tarjolla. Katso Suomen parhaat osakerahastot tästä.
Edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi eläkepäivien turvaamiseen ovat eläkesäästäminen ja sijoitusvakuutus. Eläkesäästämisessä henkilö säästää yksilölliseen eläkevakuutukseen tai pitkäaikaissäästämissopimukseen ja saa nostaa säästetyt varat eläkkeelle jäätyään. Sijoitusvakuutus on henkivakuutussopimus, joka tehdään henkivakuutusyhtiön kanssa.
Lue lisää näin säästät eläkkeen -osiosta.