Markkinaympäristö: Viikon 5 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 5.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 5.

Markkinaympäristö: Talousdataa ennen korkopäätöksiä

Viime viikolla saatiin lisää tietoa Yhdysvaltain taloudellisesta tilanteesta ja viime vuoden lopun kehityksestä. Positiivisena yllätyksenä sijoittajille tuli odotuksia korkeampi annualisoitu bruttokansantuotteen kasvu. BKT kasvoi vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 2,9 %, kun ekonomistien odotus oli 2,6 %. Maan BKT kasvoi kaksi vuosineljännestä peräkkäin vuoden alkupuoliskon supistumisen jälkeen. Viimeisimmän neljänneksen kasvu hidastui kuitenkin kolmannen neljänneksen kasvuvauhdista (3,2 %).

Kasvuluvut viestivät Yhdysvaltojen edelleen vahvasta taloudesta ja talouden kestokykyisyydestä tilanteessa, jossa keskuspankki on nostanut merkittävästi korkoja inflaation kitkemiseksi. Esimerkiksi maan erittäin vahvana pysyneet työmarkkinat ja pandemia-aikana kerättyjen säästöjen purkaminen ovat vaikuttaneet positiivisesti talouden kestävyyteen.

Nopeassa tahdissa nousseiden korkojen vaikutus on alkanut kuitenkin näkymään taloudessa viime aikoina. Joulukuun vähittäismyyntiluvut, teollisuustuotanto ja yksityinen kulutus olivat kaikki laskussa odotuksia enemmän, ja maan asuntomarkkinoissa on havaittavissa selvää hidastumista. Lisäksi, positiivisesti yllättäneen BKT:n kasvurakenne jätti toivomisen varaa, sillä varastojen muutoksen arvo kasvusta oli yli puolet. Kasvaneet varastot voivat olla taakka kuluvan alkuvuoden kasvuvauhdille, jos varastoihin on kertynyt liikaa tavaraa suhteessa hidastuvaan kysyntään.

Keskuspankki Fed julkaisee korkopäätöksensä tänään klo 21.00 Suomen aikaa. Markkinoiden odotus on, että korkoa nostetaan 0,25 %-yksikön verran.

Euroopan keskuspankki julkaisee oman korkopäätöksensä huomenna. Euroopassa sitkeästi jylläävän inflaation ja kasvavan pohjainflaation päälle tuli alkuviikosta lisää huonoja uutisia, kun Espanjan tammikuun inflaatiovauhti kiihtyi joulukuun 5,7 prosentin lukemasta 5,8 prosenttiin. Markkinoilla odotetaan EKP:n nostavan ohjauskorkoa 0,5 %-yksikköä.

Japanista saatiin myös viime viikolla inflaatiodataa. Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 4,4 %, kun markkinoilla odotettiin 4,0 % kasvua. Myös pohjainflaatio (4,3 %) nousi hieman enemmän kuin, mitä markkinoilla oltiin odotettu (4,2 %). Kiinassa puolestaan on palailtu uuden vuoden vietosta. Indeksit olivat loman jälkeisessä avauksessa hyvässä nosteessa, mutta kääntyivät nopeasti laskuun. Molemmat, Manner-Kiinan CSI 300- ja Hongkongin Hang Seng- indeksit olivat laskeneet eilen lomaa edeltäviä tasojaan alemmiksi, mutta kääntyivät tänään noin 1 % nousuun.

Osakeindeksien kehitys

Eniten seuratuille Yhdysvaltain indekseille vuoden alku on ollut positiivinen. Laaja S&P 500 -indeksi on noussut vuoden 2023 alusta 6,60 %, kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq 11,4 %. ja Dow Jones Industrial Average- indeksi 2,87 %. Suomi-osakkeille vuoden alku on ollut selvästi maltillisempi, mutta positiivinen. Suomen suurten osakkeiden OMXH25 -indeksi on noussut vuoden alusta 0,44 %.

Pääindeksit ovat edelleen selvästi vuoden 2022 huipputasoja alempana. Osakemarkkinat ovat karhumarkkinassa, joka on kestänyt kohta vuoden.

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -15,40 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -27,82 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -14,67 % (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – Sykliset sektorit edelleen kärjessä

Syklisten pääsektoreiden viikkokehitys oli jälleen positiivista, ja energiasektoria lukuun ottamatta kaikki parhaiten tuottaneet sektorit olivat edelleen syklisiä. Parhaaseen viikkotuottoon ylsivät harkinnanvarainen kulutus, kiinteistösektori ja viestintäpalvelut. Energiasektorin viikkokehitys painui negatiiviseksi ensimmäistä kertaa vuoden alun jälkeen. Energiasektorin lisäksi, heikoiten pärjäsivät negatiivisen viikkotuoton tehneet ja defensiiviset yhdyskuntapalvelu- ja terveydenhuoltosektorit. Päivittäiskulutussektori pärjäsi myös heikosti verrattuna syklisiin sektoreihin, mutta sen viikkokehitys oli plussan puolella. Vaikka energiasektorin viikkokehitys oli heikko, syklisvoittoinen lista viestii edelleen markkinoiden suhteellisesti vahvemmasta optimismista. Kuukausitasolla tarkisteltuna riskinottohalukkuus näkyy edelleen selvästi. Kaikki parhaiten tuottaneet sektorit olivat sylkisiä ja niiden kehitys on ollut selkeästi positiivinen. Lisäksi, heikoiten pärjänneiden defensiivisten sektoreiden kuukausituotto on ollut negatiivinen.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikkotasolla leading alasektoreista parhaiten pärjäsi viime viikolla muita alasektoreita selvästi heikommin pärjännyt pankkisektori. Myös liikennealasektorin kehitys oli positiivinen ja parhaiten pärjänneiden pääsektorien luokkaa. Viime viikolla ja koko vuoden alun parhaiten pärjännyt puolijohdesektori rauhoittui hieman viime viikolla, mutta ylsi kuitenkin positiiviseen tuottoon. Tuotto oli kuitenkin heikompi kuin syklisten pääsektorien, jos energiasektorin kehitystä ei huomioida. Kuukausitasolla puolijohde- ja liikennealasektori ovat edelleen pärjänneet paremmin tai yhtä hyvin kuin eniten tuottaneet pääsektorit samalla ajanjaksolla. Pankkisektorin kehitys oli edelleen pääsektorien keskikastin luokkaa. Myös alasektoreiden kehitys viestii edelleen vallitsevasta positiivisesta sentimentistä.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.



Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.





Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat