Aiotko Kiinan markkinoille? Varo riskejä, valitse instrumentti oikein

Mannerkiinalaiset osakkeet ovat laskeneet 12 % kahdessa päivässä. Osakkeet ovat kesäkuun 2015 huipuista laskeneet noin 38 %. Elokuun pohjia kiinalaiset osakkeet ovat vielä 9 % ylempänä. Kiinaan sijoittavalta vaaditaan lehmän hermoja ja riskinottokykyä. Ennen Kiinaan sijoittamista kannattaa tietää, mihin sijoittaa.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Mannerkiinalaiset osakkeet ovat laskeneet 12 % kahdessa päivässä. Osakkeet ovat kesäkuun 2015 huipuista laskeneet noin 38 %. Elokuun pohjia kiinalaiset osakkeet ovat vielä 9 % ylempänä. Kiinaan sijoittavalta vaaditaan lehmän hermoja ja riskinottokykyä. Ennen Kiinaan sijoittamista kannattaa tietää, mihin sijoittaa.

Riskit Kiinassa korkealla

Shanghain ja Shenzhenin pörssit suljettiin toistamiseen tällä viikolla. Pörssit ehtivät olla tänään auki vain puoli tuntia ja kurssit laskettelivat 7 %. Selityksenä kurssilaskulle on pidetty suurten sijoittajien myyntirajoituksia, jotka poistuivat vuodenvaihteessa. Lisäksi Kiinan talouden trendi on heikkenevä, valuutta on devalvoitunut ja yksityisen luoton määrä on kasvanut viime vuosina, mikä lisää talouden haavoittuvuutta.

Kiinaan mielivän sijoittajan ei kannata hötkyillä. Sijoittajan kannattaa odottaa taloustrendin käännettä ja pörssin rauhoittumista. Kesällä laskutrendi kesti kaksi kuukautta ennen kuin Kiinan pörssit rauhoittuivat. Nyt laskettelujakso voi olla lyhyempi, koska kurssien lähtötaso on alempi.

Keskeisimmät kiinalaiset osakeindeksit

Mannerkiinassa on kaksi pörssiä Shanghain ja Shenzhenin pörssi. Näihin pörsseihin listatuista osakkeista käytetään nimitystä A-osakkeet ja osakkeiden hinnat ovat paikallisvaluutassa eli renmimbissä. Kiinalaiset sijoittavat itse A-osakkeisiin ja ulkomaisille sijoittajille on asetettu rajoituksia A-osakkeisiin sijoittamiseen. Ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa vapaasti Hong Kongin pörssiin listattuihin osakkeisiin. Hong Kongin pörssistä löytyy indeksi, joka muodostuu kiinalaisista yhtiöistä.

Neljä osakeindeksiä Kiinan markkinoille

 • CSI300-indeksi, A-osakkeet, Shanghain ja Shenzenin pörssiin listatut 300 suurinta mannerkiinalaista yhtiötä
 • Hong Kong Hang Seng -indeksi, voivat olla mitä tahansa yhtiöitä, ei välttämättä Kiina-sidonnaisia
 • Hong Kong Hang Seng China Enterprises -indeksi, H-osakkeet, Hong Kongin pörssiin listatut mannerkiinalaiset yhtiöt
 • MSCI China Small Cap -indeksi, H-osakkeet, Hong Kongin pörssiin listatut mannerkiinalaiset pienyhtiöt

Alla olevasta kuvaajasta näkyy kyseisten osakeindeksien hintakehitys vuoden 2014 alusta. CSI300-indeksi on tuottanut eniten, mutta myös riski on korkein. Laskut ovat jyrkimpiä CSI300-indeksissä. Tämä selittyy sillä, että kiinalaisten yksityissijoittajien osuus Shanghain ja Shenzhenin pörssissä on suuri ja sijoituksia tehdään paljon velkarahalla. Kiinalaiset ovat pelikansaa. Ulkomaisten sijoittajien vähäinen osuus vaikuttaa siihen, että hinnan muodostus ei ole yhtä tehokasta kuin Hong Kongiin listatuissa osakkeissa. Kiinan pörsseissä hinnat ampuvat usein yli.

20160107-kiinaindeksit-lyhyt

Pitemmän aikavälin kurssikehitykset vastaavasti kertovat, että hong kongilaisista osakkeista on saanut lähes vastaavan tuoton kuin mannerkiinalaisista osakkeista (CSI-300-indeksi).

20160107-kiinaindeksit-pitka

Millä instrumentilla sijoittaa ja miten?

Sijoittajalle on tarjolla lukuisia Kiinaan sijoittavia rahastoja ja ETF:iä. Ennen sijoitusta pitää ymmärtää sijoitusinstrumentin sisältö sekä tuotto-riski-suhde. Väärä instrumenttivalinta voi yllättää negatiivisesti. Vertailemme ylläesitettyjä neljää osakeindeksiä ja niihin sopivia tehokkaita ETF:iä. Lisäksi mukana on kehittyvien markkinoiden internet-osakkeisiin sijoittava ETF, jossa Kiinan paino 67 %.

Indeksien tärkeimpiä tunnuslukuja ja kokonaispisteitä voi tarkastella Indeksin valintatyökalusta. Vaikka osassa Kiina-sidonnaisista indekseistä kokonaispisteet ovat houkuttelevat suosittelemme odottamaan tilanteen rauhoittumista. Sijoitukset kannattaa joka tapauksessa ajoittaa useaan erään, jolloin sijoittaja hyötyy ajallisesta hajautuksesta.

ETF:t

Mannerkiinalaiset osakkeet ETF. Seuraa Shanghai Shenzhen CSI 300 -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Pankit 26,0 %, vakuutus 4,8 %, lääketeollisuus 4,3 %, kiinteistökehitys 4,3 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: PING AN INS. 4,0 %, CHINA MERCHANTS BANK 3,1 %,  CHINA MINGSHEN BANKING CORP. 2,7 %, SHANGHAI PUDONG DEVEL BANK 2,4 % ja INDUSTRIAL BANK CO LTD 2,0 %.

 • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renminbi-valuuttakurssiriskille)
 • Korkein riski (kuten yllä olevasta tuottokuvaajasta voi päätellä)
 • Laaja hajautus eri sektoreille
 • ETF:n hallinnointikustannus on 0,50 %
 • Ei jaa osinkoa

Hong Kongilaiset osakkeet ETF. Seuraa Hang Seng -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Rahoitus 61,6 %, informaatioteknologia 10,9 %, telekommunikaatio 8,2 %, energia 6,2 %, yhdyskuntapalvelusektori 5,1 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: HSBC HOLDINGS 10,1 %, TENCENT HOLDINGS 10,1 %, AIA GROUP 8,0 %, CHINA MOBILE 7,4 %, CHINA CONSTRUCTION BANK 6,3 %.

 • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu Hong Kongin dollari -valuuttakurssiriskille)
 • Korkeahko riski (mutta matalampi kuin mannerkiinalaisilla osakkeilla)
 • Finanssisektorin osuus poikkeuksellisen suuri
 • ETF:n hallinnointikustannus on 0,65 %
 • Osingonjako puolivuosittain

Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset osakkeet ETF. Seuraa Hang Seng China Enterprises -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Rahoitus 73,5 %, energia 10,9 %, syklinen kulutus 4,3 %, teollisuus 4,2 %, telekommunikaatio 2,0 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: BANK OF CHINA 10,3 %, CHINA CONSTRUCTION BANK 10,3 %, IND & COMM BK OF CHINA 10,2 %, PING AN INSURANCE GROUP 8,5 %, CHINA LIFE INSURANCE 7,1 %.

 • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu Hong Kongin dollari -valuuttakurssiriskille)
 • Korkea riski (mutta matalampi kuin mannerkiinalaisilla osakkeilla)
 • Finanssisektorin osuus suurin (ei sovellu sijoittajalle, joka pelkää Kiinan luottolamaa)
 • ETF:n hallinnointikustannus on 0,65 %
 • Jakaa osinkoa epäsäännöllisesti

Kiinalaiset pienyhtiöt ETF. Seuraa MSCI China Small Cap -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Syklinen kulutus 22,5 %, teollisuus 17,3 %, rahoitus 16,2 %, informaatioteknologia 14,0 %, perusteollisuus 10,3 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: FUTURE LAND CO 1,4%, SHENZHEN INTERNATIONAL HOLDINGS 1,4 %, SUNNY OPTICAL TECHNOLOGY 1,2 %, SHENZHEN INVESTMENT LTD 1,0 % ja SINA CORP 0,9 %.

 • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renmimbi ja Hong Kongin dollari -valuuttakurssiriskille)
 • Korkea riski (lähes vastaava kuin mannerkiinalaisilla osakkeilla)
 • Laajin hajautus eri osakkeisiin
 • ETF:n hallinnointikustannus on 0,62 %
 • Jakaa osinkoa puolivuosittain

Kehittyvien markkinoiden internet- ja verkkokauppayhtiöiden indeksiin sidottuun ETF:ään pääset tästä. Fyysinen ETF. Viisi suurinta sijoitusta ovat: Alibaba 7,8 %, Tencent 7,6 %, Naspers 6,3 %, JD.COM 6,1 % ja Baidu 5,9 %.

 • Kaupankäyntivaluutta on USD
 • ETF on seurannut olemassaoloaikanaan erittäin tehokkaasti indeksiään (ero vuosituotossa ainoastaan -0,31 % p.a., vaikka kulusuhde on korkeahko 0,86 % p.a.)
 • Aiemman kurssikehityksen perusteella kurssiriski on matalampi kuin mannerkiinalaisissa osakkeissa (CSI300-indeksi)
 • Voi jakaa osinkoa
 • Sopii pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka uskoo kuluttajien käyttäytymisen muutokseen ja ostamisen kasvuun kehittyvillä markkinoilla ja erityisesti Kiinassa

Kehittyvien markkinoiden internet- ja verkkokauppaosakkeiden (vihreä) ja mannerkiinalaisten osakkeiden (punainen) kehitys

20160107-csi300-ecommerce

Miten hajauttaa Kiina-sijoitukset?

Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittava voi saada pientä hajautushyötyä sijoittamalla kahteen tai kolmeen ETF:ään. Tällöin toiseksi kannattaa valita mannerkiinalaiset osakkeet -ETF tai kiinalaiset pienyhtiöt -ETF ja toiseksi Hong Kongilaiset yhtiöt -ETF tai Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset yhtiöt -ETF. Kiina-ETF-salkkua voi maustaa kehittyvien markkinoiden internet-osakkeilla.

Varovainen sijoittaja odottaa Kiinan talouden käänettä positiiviseen ja Kiinan osakemarkkinoiden rauhoittumista ennen sijoittamista. Riskiä voi myös laskea ajoittamalla ostot useaan ajankohtaan.

Kiinnostuitko ETF:istä? ETF-valintatyökalustamme löydät lähes 400 valikoitua tehokasta ETF:ää ja valmiita listoja.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat