
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Mannerkiinalaiset osakkeet ovat laskeneet 12 % kahdessa päivässä. Osakkeet ovat kesäkuun 2015 huipuista laskeneet noin 38 %. Elokuun pohjia kiinalaiset osakkeet ovat vielä 9 % ylempänä. Kiinaan sijoittavalta vaaditaan lehmän hermoja ja riskinottokykyä. Ennen Kiinaan sijoittamista kannattaa tietää, mihin sijoittaa.
Kiina osakkeetShanghain ja Shenzhenin pörssit suljettiin toistamiseen tällä viikolla. Pörssit ehtivät olla tänään auki vain puoli tuntia ja kurssit laskettelivat 7 %. Selityksenä kurssilaskulle on pidetty suurten sijoittajien myyntirajoituksia, jotka poistuivat vuodenvaihteessa. Lisäksi Kiinan talouden trendi on heikkenevä, valuutta on devalvoitunut ja yksityisen luoton määrä on kasvanut viime vuosina, mikä lisää talouden haavoittuvuutta.
Kiinaan mielivän sijoittajan ei kannata hötkyillä. Sijoittajan kannattaa odottaa taloustrendin käännettä ja pörssin rauhoittumista. Kesällä laskutrendi kesti kaksi kuukautta ennen kuin Kiinan pörssit rauhoittuivat. Nyt laskettelujakso voi olla lyhyempi, koska kurssien lähtötaso on alempi.
Mannerkiinassa on kaksi pörssiä Shanghain ja Shenzhenin pörssi. Näihin pörsseihin listatuista osakkeista käytetään nimitystä A-osakkeet ja osakkeiden hinnat ovat paikallisvaluutassa eli renmimbissä. Kiinalaiset sijoittavat itse A-osakkeisiin ja ulkomaisille sijoittajille on asetettu rajoituksia A-osakkeisiin sijoittamiseen. Ulkomaiset sijoittajat voivat sijoittaa vapaasti Hong Kongin pörssiin listattuihin osakkeisiin. Hong Kongin pörssistä löytyy indeksi, joka muodostuu kiinalaisista yhtiöistä.
Alla olevasta kuvaajasta näkyy kyseisten osakeindeksien hintakehitys vuoden 2014 alusta. CSI300-indeksi on tuottanut eniten, mutta myös riski on korkein. Laskut ovat jyrkimpiä CSI300-indeksissä. Tämä selittyy sillä, että kiinalaisten yksityissijoittajien osuus Shanghain ja Shenzhenin pörssissä on suuri ja sijoituksia tehdään paljon velkarahalla. Kiinalaiset ovat pelikansaa. Ulkomaisten sijoittajien vähäinen osuus vaikuttaa siihen, että hinnan muodostus ei ole yhtä tehokasta kuin Hong Kongiin listatuissa osakkeissa. Kiinan pörsseissä hinnat ampuvat usein yli.
Pitemmän aikavälin kurssikehitykset vastaavasti kertovat, että hong kongilaisista osakkeista on saanut lähes vastaavan tuoton kuin mannerkiinalaisista osakkeista (CSI-300-indeksi).
Sijoittajalle on tarjolla lukuisia Kiinaan sijoittavia rahastoja ja ETF:iä. Ennen sijoitusta pitää ymmärtää sijoitusinstrumentin sisältö sekä tuotto-riski-suhde. Väärä instrumenttivalinta voi yllättää negatiivisesti. Vertailemme ylläesitettyjä neljää osakeindeksiä ja niihin sopivia tehokkaita ETF:iä. Lisäksi mukana on kehittyvien markkinoiden internet-osakkeisiin sijoittava ETF, jossa Kiinan paino 67 %.
Indeksien tärkeimpiä tunnuslukuja ja kokonaispisteitä voi tarkastella Indeksin valintatyökalusta. Vaikka osassa Kiina-sidonnaisista indekseistä kokonaispisteet ovat houkuttelevat suosittelemme odottamaan tilanteen rauhoittumista. Sijoitukset kannattaa joka tapauksessa ajoittaa useaan erään, jolloin sijoittaja hyötyy ajallisesta hajautuksesta.
Mannerkiinalaiset osakkeet ETF. Seuraa Shanghai Shenzhen CSI 300 -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Pankit 26,0 %, vakuutus 4,8 %, lääketeollisuus 4,3 %, kiinteistökehitys 4,3 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: PING AN INS. 4,0 %, CHINA MERCHANTS BANK 3,1 %, CHINA MINGSHEN BANKING CORP. 2,7 %, SHANGHAI PUDONG DEVEL BANK 2,4 % ja INDUSTRIAL BANK CO LTD 2,0 %.
Hong Kongilaiset osakkeet ETF. Seuraa Hang Seng -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Rahoitus 61,6 %, informaatioteknologia 10,9 %, telekommunikaatio 8,2 %, energia 6,2 %, yhdyskuntapalvelusektori 5,1 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: HSBC HOLDINGS 10,1 %, TENCENT HOLDINGS 10,1 %, AIA GROUP 8,0 %, CHINA MOBILE 7,4 %, CHINA CONSTRUCTION BANK 6,3 %.
Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset osakkeet ETF. Seuraa Hang Seng China Enterprises -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Rahoitus 73,5 %, energia 10,9 %, syklinen kulutus 4,3 %, teollisuus 4,2 %, telekommunikaatio 2,0 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: BANK OF CHINA 10,3 %, CHINA CONSTRUCTION BANK 10,3 %, IND & COMM BK OF CHINA 10,2 %, PING AN INSURANCE GROUP 8,5 %, CHINA LIFE INSURANCE 7,1 %.
Kiinalaiset pienyhtiöt ETF. Seuraa MSCI China Small Cap -indeksiä. Synteettinen ETF. Suurimmat sektorit: Syklinen kulutus 22,5 %, teollisuus 17,3 %, rahoitus 16,2 %, informaatioteknologia 14,0 %, perusteollisuus 10,3 %. Viisi suurinta sijoitusta ovat: FUTURE LAND CO 1,4%, SHENZHEN INTERNATIONAL HOLDINGS 1,4 %, SUNNY OPTICAL TECHNOLOGY 1,2 %, SHENZHEN INVESTMENT LTD 1,0 % ja SINA CORP 0,9 %.
Kehittyvien markkinoiden internet- ja verkkokauppayhtiöiden indeksiin sidottuun ETF:ään pääset tästä. Fyysinen ETF. Viisi suurinta sijoitusta ovat: Alibaba 7,8 %, Tencent 7,6 %, Naspers 6,3 %, JD.COM 6,1 % ja Baidu 5,9 %.
Kehittyvien markkinoiden internet- ja verkkokauppaosakkeiden (vihreä) ja mannerkiinalaisten osakkeiden (punainen) kehitys
Kiinalaisiin osakkeisiin sijoittava voi saada pientä hajautushyötyä sijoittamalla kahteen tai kolmeen ETF:ään. Tällöin toiseksi kannattaa valita mannerkiinalaiset osakkeet -ETF tai kiinalaiset pienyhtiöt -ETF ja toiseksi Hong Kongilaiset yhtiöt -ETF tai Hong Kongiin listatut mannerkiinalaiset yhtiöt -ETF. Kiina-ETF-salkkua voi maustaa kehittyvien markkinoiden internet-osakkeilla.
Varovainen sijoittaja odottaa Kiinan talouden käänettä positiiviseen ja Kiinan osakemarkkinoiden rauhoittumista ennen sijoittamista. Riskiä voi myös laskea ajoittamalla ostot useaan ajankohtaan.
Kiinnostuitko ETF:istä? ETF-valintatyökalustamme löydät lähes 400 valikoitua tehokasta ETF:ää ja valmiita listoja.