Mustan kullan kirjanpito – mikä on ”paperiöljyn” hinta?

Öljyn hinta on ollut jyrkässä laskusuunnassa. Kirjanpidossa tulee tapahtumaan suuria muutoksia lähikuukausina. Miten öljy tulee reagoimaan näihin muutoksiin?

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Öljyn hinta on ollut jyrkässä laskusuunnassa. Kirjanpidossa tulee tapahtumaan suuria muutoksia lähikuukausina. Miten öljy tulee reagoimaan näihin muutoksiin?

Taloustietotoimisto Bloomberg uutisoi 10.12.2015, että öljyä tulee ”katoamaan” markkinoilta lähitulevaisuudessa. Vuonna 2009 Yhdysvalloissa öljystä riippuvaiset yritykset saivat lobattua läpi erään kirjanpidollisen kikka kuutosen, mikä mahdollisti vielä poraamattomien öljyvarantojen kirjaamisen taseeseen. Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita säätelevällä toimijalla, Securities and Exchange Commissionilla (SEC) oli kuitenkin tähän oma sanansa sanottavana. Lobatussa sääntömuutoksessa on ”pienellä präntillä” lisäys, että poraamattomien öljykenttien tulee olla tuottoisia (SEC:n oman määritelmän mukaan) ja porauksen tulee olla aloitettuna viiden vuoden sisällä kirjauksesta. SECin kaavan mukainen vaatimushinta öljylle tänä vuonna on 51 dollaria per barreli, eli enemmän kuin öljyn nykyinen hinta. Tuottoisia öljylähteet eivät määritelmän mukaan siis ole. Tuomiopäivää odotetaan tulevaksi yritysten vuoden 2015 tilinpäätöksien yhteydessä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että öljy-yhtiöiden kirjanpidollisista varastoista voi kadota huomattavastikin öljyä. Uutisessa käytetyn esimerkkiyrityksen Chesapeaken kirjanpidollisista öljyvarastoista katoaa 45 %!

Öljyn hintaa kohtaan asetetaan paljon olettamuksia, ja öljy jakaa vahvasti sijoittajien näkemyksiä sijoituskohteena. Öljyn hinta on ollut hurjassa alamäessä jo yli vuoden ajan (kuva 1). Tietysti on muistettava, että usein näkemyksiä enemmän vaikuttaa öljyn määrä markkinoilla.

Kuva 1. Öljyn (WTI-laatu) hinta vuoden 2014 alusta vuoden 2015 joulukuun 10. päivään.
20121210-oljy-wti2

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Vuonna 2013 öljyn hinta heilahteli sadan dollarin molemmin puolin, mutta vuoden 2014 jälkipuoliskolta lähtien alettiin todistamaan öljyn hinnan laskua. Viime päivinä hinta on alittanut 40:n dollarin rajan. Öljyn hinnan viimeaikaista laskua selittää OPECin päätös (4.12.) jatkaa öljyn tuottamista markkinoille entisellä vauhdilla, vaikka hinta on alhaalla.  Jatkaako öljyn hinta laskuaan vai kääntyykö laskuvoittoinen trendi kohtapuolin?

Mikäli etsitään perusteita hinnan nousulle, voi tietenkin olla, että Yhdysvalloissa yritykset kirjaavat uudestaan kirjanpitoonsa öljyvarantonsa kun/jos öljyn hinta tulevaisuudessa lähtee nousuun. Voi myös olla, että nyt kirjanpidollisen öljyn katoaminen johtaa markkinoiden silmissä tarjonnan vähentymiseen, ja sitä kautta öljyn hinnan nousuun – ellei sitä tapahtumaa ole jo hinnoiteltu. Historiallisesti Bloombergin hyödykeindeksiä tarkasteltuna hyödykkeiden hinnat ovat varsin alhaisella tasolla (kuva 2). Myös JPMorganin kvartaalittaisen Guide to the Markets -katsauksen mukaan hyödykkeet ovat historiallisesti alhaisesti arvostetut.

Kuva 2. Laajasti hyödykkeiden hintaa mittaava Bloombergin hyödykeindeksi.
20121210-bloomberg-commodity-bcom

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Tietenkään tulevaisuutta ei voi ennustaa ja on vaikeaa sanoa, mitä öljyn hinta tulee olemaan tulevaisuudessa. Öljyn ja muiden hyödykkeiden lasku voi jatkua vielä pitkään. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n öljymarkkinakatsauksessa arvioidaan öljyn kysynnän kasvuvauhdin hidastuvan ensi vuonna. Mikäli öljyn tarjonta markkinoilla ei laske, tämä voi johtaa entistä suurempaan ylitarjontaan ja sitä kautta mahdollisesti öljyn hinnan laskemiseen. Öljyn hintaan kuitenkin vaikuttaa moni tekijä, kuten esimerkkinä nyt Pariisissa käynnissä oleva ilmastokokouksen lopputulema. Tänään (11.12.2015) päättyvässä (jollei venähdä yliajalle) liki kaksi viikkoa kestäneessä ilmastokonferenssissa on tarkoituksena yleissitovan sopimuksen saavuttaminen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mikä on öljyn rooli tulevaisuudessa? Sitä on vaikea sanoa.

Jäsenemme voivat käydä markkinaympäristössä lukemassa myös yhä ajankohtaisen kirjoituksen kehittyvien markkinoiden ja raaka-aineiden suhteesta. Jäsenille tästä myös ehdotuksemme tehokkaiksi ETF:iksi, joilla pääset käsiksi hyödykkeiden tuottopotentiaaliin. Lue myös laajempi markkinakatsauksemme tästä.

Etkö ole vielä jäsen? Liity jäseneksi nyt! Sijoittaja.fi:n ensimmäinen kuukausi vain eurolla!

Kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu hintaan 9,90€ /kk. Voit peruuttaa tilauksesi koska haluat kokeilujakson tai jatkuvan jäsenyyden aikana. Tilaukseen tarvitset luottokortin. Mikäli et halua käyttää luottokorttia, voi pankkitunnuksilla ostaa määräaikaisen vuosijäsenyyden.

Sinua voisi kiinnostaa
Kuparimarkkinassa voi olla suuri alijäämä 2024 – miten sijoittaa kupariin?
Uraanin hinta nousussa – miten sijoittaa uraaniin?
Palladiumin kysyntä ja hinta kasvussa. Miten sijoittaa palladiumiin?
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat