Kryptoalustoissa on eroja – 5 asiaa joihin kiinnittää huomiota

Harva tulee ajatelleeksi, että kryptoalustojen hinnoittelussa, sijoituskohteissa tai maksutavoissa
on suuria eroja. Sortter vertaili suosituimpia kryptosovelluksia ja listasi asioita, joita
kryptosijoittajan kannattaa huomioida kaupankäyntialustaa valittaessa.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Harva tulee ajatelleeksi, että kryptoalustojen hinnoittelussa, sijoituskohteissa tai maksutavoissa
on suuria eroja. Sortter vertaili suosituimpia kryptosovelluksia ja listasi asioita, joita
kryptosijoittajan kannattaa huomioida kaupankäyntialustaa valittaessa.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei ole koskaan ollut yhtä helppoa ja turvallista kuin nykyisin. Monia eri kryptosijoittamiseen erikoistuneita toimijoita ja verkkoalustoja on aloittanut toimintansa viime vuosina. Toimijoiden sijoitustuotteet eroavat kuitenkin toisistaan, joten niiden vertailu voi olla haastavaa kokeneemmallekin sijoittajalle.

Viisi asiaa, joihin aloittelevan sijoittajan on syytä kiinnittää huomiota kryptoalustaa valitessa.

1. Panosta turvallisuuteen

Yksi tärkeimmistä kryptoalustojen ominaisuuksista on turvallisuus, sillä jokainen sijoittaja haluaa tietää sijoitustensa olevan tallessa. Oli sijoitusstrategiasi sitten ”osta ja pidä” tai aktiivinen kaupankäynti treidaamalla, kannattaa kryptoalustan turvallisuuteen ehdottomasti kiinnittää huomiota.

2. Sijoituskohteet vaihtelevat

Aloittelevalle kryptosijoittalle voi tulla yllätyksenä, että kryptoalusta ei välttämättä tarjoa sijoitusmahdollisuutta kaikkiin olemassa oleviin kryptovaluuttoihin. Eri kryptoalustat tukevat eri valuuttoja, joten sijoitusstrategia vaikuttaa siihen, mikä kryptoalusta kannattaa valita.

Lähtökohtaisesti kaikki kryptosovellukset tukevat kuitenkin suosituimpia virtuaalivaluuttoja, kuten Bitcoinia ja Ethereumia.

Aloitteleville kryptosijoittajille suositellaan usein yksinkertaisempia palveluita, jotka tarjoavat vähemmän sijoituskohteita. Aloittelevan kryptosijoittajan ei kannata lähteä sijoittamaan rahojaan uusimpiin ja erikoisimpiin kryptovaluuttoihin ennen kuin hän on perehtynyt kryptovaluuttojen maailmaan syvällisemmin.

Jo kokeneemman kryptovaluuttasijoittajan kannattaakin valita kryptoalusta, joka tarjoaa mahdollisimman laajan kattauksen erilaisia kryptovaluuttaja. Silloin hajauttaminen ja sijoitusten riskien madaltaminen parantuu, kun rahat on hajautettu usean eri kryptovaluutan kesken.

Jos etsit sovellusta, joka tukee mahdollisimman monia kryptovaluuttoja, on Binance todennäköisesti paras valintasi. Binance mahdollistaa sijoittamisen jopa yli sataan eri kryptovaluuttaan. Toinen useita eri kryptoja tukeva palvelu on Coinbase, jossa kaupankäynti onnistuu kymmenillä eri kryptovaluutoilla.

Aloittelevalle kryptosijoittajalle voi puolestaan sopia esimerkiksi suomalainen Coinmotion, sillä se on helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen alusta.

Voit liittyä Coinmotioniin tästä!

3. Selvitä osto- ja myyntikulut

Ennen kuin avaat tilin kryptoalustalle, on syytä vertailla eri alustojen kaupankäyntikuluja sekä hinnoittelumalleja. Eri alustat suosivat aktiivisia, treidaavia sijoittajia, kun taas ”osta ja pidä”-strategiaa suosiva voi hyötyä toisenlaisesta hinnoittelusta.

Lähtökohtaisesti kryptoalustat noudattavat kolmea erilaista hinnoittelumallia. Osa yrityksistä veloittaa kiinteitä kaupankäyntimaksuja, kuten Coinbase (0,99–2,99 € riippuen toimeksiannon suuruudesta), toiset laskuttavat jonkin tietyn prosentuaalisen osuuden jokaisesta vaihdosta. Northcrypto veloittaa esimerkiksi asiakkailtaan 1 % kulun jokaisesta vaihdosta.

Kryptotoimijat voivat veloittaa asiakkaitaan myös tehdyistä nostoista ja talletuksista. Esimerkiksi Binance veloittaa maksukorteilla tehdyistä talletuksista 3–4,5 % kulun ja Coinbase 3,99 %. Lisäksi Coinbase veloittaa kiinteän 25 € kulun jokaisesta nostosta pankkitilille.

Ennen kryptoalustalle rekisteröitymistä on hyvä pohtia, kuinka usein aiot sijoittaa kryptoihin, mikä on sijoitettava summasi sekä kuinka pitkä sijoitushorisonttisi on. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten talletat varoja kryptotilillesi ja aiotko tehdä nostoja usein.  

4. Avauspalkkiota ja bonuksia treidaajille

Osa kryptoalustoista tarjoaa avauspalkkiota uusille jäsenille ja bonuksia aktiivisille treidaajille.

Esimerkiksi Coinbase tarjoaa $10 avauspalkkion uusille käyttäjille, jotka vaihtavat kryptoja vähintään $100 arvosta alustallaan 6 kuukauden aikana tilin rekisteröinnistä. Lisäksi Coinbase maksaa käyttäjilleen jopa $39 kryptovaluuttoina erilaisten kryptovaluuttojen opiskelemisesta.  

Uutena käyttäjänä voit myös hyötyä edullisemmista kaupankäyntimaksuista osassa kryptoalustoissa. Binance tarjoaa esimerkiksi uusille käyttäjille jopa 20 % matalammat kaupankäyntimaksut. Edullisemmat kaupankäyntimaksut hyödyttävät kuitenkin vain aktiivisempia treidaajia eikä ”osta ja pidä” sijoitusstrategiaa noudattavia henkilöitä.

5. Maksutavat eroavat

Kaikki kryptoalustat eivät tue samoja maksuvaihtoehtoja, joten rahojen tallettaminen riippuu hyvin paljon kryptotoimijasta. Aloittelevan sijoittajan kannattaa perehtyä kryptoalustojen tukemiin maksutapoihin ennen rekisteröitymistä, jotta rahojen tallettaminen tilille on mahdollisimman sujuvaa.

Coinbasen ylläpitämä kryptoalusta tukee monia eri maksutapoja, kuten pankkisiirtoja, Ideal/Soforttia ja PayPalia.

Kryptoalustan valinta voi vaikuttaa tuotto-odotuksiin

Paras kryptoalusta on tietenkin sellainen, jossa sijoittaja voi saada korkeinta tuottoa sijoituksilleen sekä halutessaan hajauttaa sijoitussalkkuaan laajemmin. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota sijoituskohteiden valikoimaan, sujuvaan kaupankäyntiin, kryptoalustasta koituviin kuluihin sekä palvelun turvallisuuteen.

Kun olet aloittamassa kryptovaluuttoihin sijoittamista, on tärkeää, että löydät itsellesi parhaiten sopivan kaupankäyntipalvelun. Mikäli olet jo avannut tilin johonkin kryptoalustaan, voit avata rinnalle myös uuden tilin toiseen palveluun. Jos nykyinen käytössäsi oleva kryptoalustasi tarjoaa vain yleisimmät kryptovaluutat sijoituskohteinaan, voit aina rekisteröityä uuteen palveluun, jonka kattaus on entistä laajempi.

Sortter on kotimainen pankkipalvelujen ja rahoitusalan vertailualusta. Nyt voit vertailla myös kryptoalustoja Sortterin palvelussa ja löytää sijoittamiseen sopivan sovelluksen itsellesi helposti. Tutustu vertailuun jo tänään!

Artikkeli on tehty yhteistyössä Sortterin kanssa.

Liity Coinmotioniin!

Sinua voisi kiinnostaa
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Sijoittajan valinnat