
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Osakemarkkinat ovat olleet laajasti laskussa odotettua heikompien talouslukujen ja ennen kaikkea Kiinan devalvoitua valuuttaansa kahteen otteeseen yht. n. 3 %:lla.
Kiina markkinaympäristö osakkeetMarkkinat ottivat Kiinan devalvaatiot negatiivisesti vastaan. Devalvaatiota pidetään merkkinä Kiinan talouden hiipumisesta. Laskuun on vaikuttanut myös se, että monella suuryrityksellä iso osa liiketoiminnasta tulee Kiinasta ja tällöin devalvointi laskee liikevaihtoa kotivaluutassa. Esimerkiksi KONE on laskenut muutamassa päivässä lähes 10 %. USA:ssa Apple on laskenut yli 5 %. KONE totesi Q2-raportissa, että valuuttojen suotuisilla muuntokursseilla oli selvä vaikutus liikevoiton kasvuun. Aasian ja erityisesti Kiinan valuutan devalvoituminen vaikuttaa siten negatiivisesti KONEen lukuihin jatkossa.
Kiinan devalvaation voi myös tulkita toisin. Devalvointi piristää Kiinan vientiä ja siten Kiinan taloutta. Länsiyritysten Kiina-kustannukset (mm. ostot) laskevat, mikä parantaa kannattavuutta.
Asioilla on aina monta puolta ja aika näyttää, oliko Yuanin devalvoinnilla positiivinen vai negatiivinen vaikutus globaaliin talouteen. Teemme yhteenvedon mahdollisista skeenarioista, kun suuret investointipankit ovat ottaneet aiheeseen kantaa ja kun nähdään jatkuuko devalvointi vai jäikö se 3 %:n alhaiselle tasolle. Piensijoittajan on syytä muistaa, että markkinat hermoilevat milloin mistäkin asiasta ja jokaiseen risaukseen ei kannata reagoida. Ensi viikolla voivat jo olla uudet asiat pinnalla.
Myös tunnettu osakeoptimisti Jeremy Siegel pelottelee osakemarkkinoiden korjausliikkeellä. Aiheesta laajemmin täällä. Siegelin mukaan VIX-indeksi on pysynyt pitkään liian alhaalla ja yhtiöiden tulosennusteita on edelleen laskettu.
Tuloskausi maailmalla ei sen sijaan ole tarjonnut negatiivisia yllätyksiä. Kaikki tärkeimmät markkinat: USA, Eurooppa ja Japani ovat yllättäneet positiivisesti. Euroopasta löytyy tulosyllätysten valossa helmisektoreita, kuten harkinnanvarainen kulutus, telekommunikaatio ja yhdyskuntapalvelut.
Markkinaympäristö-osiomme kokoaa keskeiset talousindikaattorit ja riski-indikaattorit.