Valitse osakkeita: Esittelyssä Sijoittaja.fi:n osakevalintatyökalu

Julkaisimme suomalaisten osakkeiden valintatyökalumme vuoden 2014 maaliskuussa. Työkalu arvioi pörssiyhtiöitä numeraalisten (kvantitatiivisen) ominaisuuksien perusteella, mikä voi tuntua osalle sijoittajista vieraalta. Sijoitustoimiala on nimittäin totuttanut sijoittajat lähinnä kuuntelemaan värikkäitä tarinoita ja analyytikkojen suosituksia.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Julkaisimme suomalaisten osakkeiden valintatyökalumme vuoden 2014 maaliskuussa. Työkalu arvioi pörssiyhtiöitä numeraalisten (kvantitatiivisen) ominaisuuksien perusteella, mikä voi tuntua osalle sijoittajista vieraalta. Sijoitustoimiala on nimittäin totuttanut sijoittajat lähinnä kuuntelemaan värikkäitä tarinoita ja analyytikkojen suosituksia.

Osakevalintatyökalun avulla voi etsiä osakkeita, joilla on kiinnostavia ominaisuuksia. Hienosti sanottuna työkalun avulla voi poimia faktoreita, tyylejä tai strategioita, joiden avulla on ollut sijoitustutkimuksen ja käytännön kokemuksen perusteella mahdollista päästä markkinoita parempiin tuottoihin. Ammattisijoittajien keskuudessa kvantitatiiviset valintamallit ovat erittäin yleisesti käytettyjä.

Parantaaksemme sijoittajien luottamusta työkalun toimivuuteen esittelemme alla työkalun pisteyttämien osakkeiden tuottoja sekä käymme parilla viime aikaisella esimerkillä läpi konkreettisia hyödyntämistapoja. Yhtiöiden numeraalisesti mitatut ominaisuudet ovat yksi helppo ja yksinkertainen tapa löytää houkuttelevia sijoituskohteita.

Sijoittajan kannattaa myös perehtyä tarkemmin yhtiöihin ja tehdä tarkempaa laadullista analyysia numeraalisen analyysin rinnalla. Numeraalisen analyysin avulla sijoittaja voi kuitenkin helposti rajata analysoitavien yhtiöiden joukkoa.

Osakevalintatyökalun tuotot historiassa

Mittaamme säännöllisesti työkalun pisteyttämien parhaiden osakkeiden menestystä ja vertaamme niitä suomalaisten osakeindeksien tuottoihin. Viime kesäkuun alusta lähtien olemme päivittäneet työkalua säännöllisesti kahden viikon välein. Kaksi viikkoa on väli, jolloin pisteytyksessämme ehtii tapahtua jonkun verran muutoksia normaalissa markkinaympäristössä. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty työkalusta tasapainoin poimittujen osakekorien menestystä suhteessa toisiinsa ja osakeindekseihin. Kuten kuvaajasta havaitaan, on parhaat pisteet saaneiden osakkeiden (TOP 5-kärkiosaketta) kori menestynyt parhaiten rinta rinnan TOP 10-osakkeiden kanssa.

Parhaan vertailukohdan työkalumme osakekoreille muodostavat keskisuuret yhtiöt, koska niiden lukumäärä on suurin ja dataa saatavilla niin paljon, että voimme antaa valtaosalle niistä kokonaispisteet.

20150228-top-suomi-salkut

 

Työkalu on erityisesti piensijoittajien hyödynnettävissä. Pienyhtiöiden heikompi likviditeetti ei yleensä aiheuta ongelmaa piensijoittajille. Suursijoittajille pienyhtiöiden markkinamahdollisuuksien hyödyntäminen on lähes mahdotonta. Osakevalintatyökalun häntäpään tuotot ovat vastaavasti keskimäärin heikompia kuin indeksien, mutta toki heikkojen yhtiöiden keskuuteen mahtuu ajoittain todellisia nousuraketteja kuten esimerkiksi Neo Industrial tänä vuonna. Tästä voit perehtyä työkalun ensimmäisen vuoden tuottoihin.

Case-esimerkkinä Atria (ja HKScan)

Atrian osake nousi Top 10-listallemme joulukuun puolessa välissä hyvillä pisteillä. Ominaisuuksiltaan Atria täytti käänneyhtiön kriteerit. Atrian osake kuitenkin laski joulukuun loppuun mennessä reippaasti (-7,8 %) ja oli Top 10-listan heikoin osake joulukuun loppupuoliskon tuotoilla mitattuna. Mitään erityistä yhtiökohtaista syytä ei kuitenkaan näyttänyt olevan ja esimerkiksi verrokki HKScanin osakekurssi pysyi paikallaan. Atria oli myös antanut positiivisen tulosvaroituksen syksyllä ja kaikki käänteen merkit vaikuttivat olevan kohdallaan.

Tarkempi analyysi osakkeen myyntipaineen syistä näytti antavan helpon selityksen vuoden lopun kurssinotkahdukselle: Nordea möi osaketta vuoden lopussa erittäin aggressiivisesti (ks. kuva alla). Liekö joku salkunhoitaja halunnut tyhjentää rivin vuoden vaihteeseen mennessä vai mistä lie olikaan kyse, mutta mielestämme dippi tarjosi poikkeuksellisen houkuttelevan ostomahdollisuuden ja volyymiakin riitti kiitettävästi. Itse ostin osaketta loppuvuonna keskihinnalla 6,66 euroa melko reippaasti. Osake nousi nopeasti takaisin aiemmille tasoilleen heti vuoden alussa, jonka jälkeen nousu kiihtyi ja on ollut poikkeuksellisen voimakasta odotuksia paremman tuloksen ja yleisen suomalaisten osakkeiden kurssinousun säestämänä. Valintatyökalun kärjestä osake putosi helmikuun puolen välin päivityksessä. Itse odottelin omien osakkeideni myyntien kanssa vielä hetken hyvän kurssimomentin siivittämänä.

Ostohetken löysin puhtaasti valintatyökalun ansiosta ihmetellessäni Atrian heikkoa kurssikehitystä, vaikka osake keikkui työkalun kärkisijoilla. Voi olla, että möin turhan hätäisesti osakkeet pois, mutta toisaalta tällä hetkellä Atria ei enää vaikuta Valintatyökalumme perusteella houkuttelevalta, vaikka sen arvostustasot eivät vieläkään päätä huimaa. Lähes 50 % tuotto vakaasta lihayhtiöstä riittää itselleni enemmän kuin loistavasti. Tällä hetkellä harkitsen myös HKScanin myyntiä, joka on alkuvuoden osinkoyllätyksen jälkeen pudonnut Valinatyökalussamme selvästi voimakkaan kurssinousun seurauksena. Ostin HKScania aikanaan Sokolow-kauppojen myötä lisäten painoa yhtiön noustua Valintatyökalumme kärkikymmenikköön loppukesästä, jossa se pysyi aina tammikuun lopun päivitykseen asti.

Case Talvivaara

Talvivaaran kohtalo on jo vuosia vaikuttanut lähes sinetöidyltä. Osakesijoittajan kannalta yhtiön velat olivat niin massiiviset, ettei osakesijoittajalle juuri jakojäämiä ole kannattanut odottaa. Talvivaara keikkui pisteytyksessämme systemaattisesti heikoimpien pisteiden saaneiden yhtiöiden joukossa ennen saneeraustaan. Toki senttiosakkeelle tyypilliseen tapaan välillä nousuja tapahtui kymmeniä prosentteja spekulanttien odottaessa ihmeitä.

Otamme mielellämme palautetta vastaan työkalun kehittämisestä ja käytettävyyden parantamisesta. Lähiaikoina tuomme työkaluun yhtiökohtaisille välilehdille lisää fundamenttilukuja, joiden myötä sijoittajien ei tarvitse enää siirtyä muille sivustoille konkreettisten tunnuslukujen löytämiseksi. Lanseeraamme kevään aikana kansainvälisten osakkeiden valintatyökalun, joka auttaa erityisesti sijoittajaa, joka on tottunut sijoittamaan kotimaisiin osakkeisiin, mutta haluaisi laajentaa sijoitusvaihtoehtoja.

Sinua voisi kiinnostaa
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Osaketyökaluihin uusia osakkeita
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat