Osakesäästötilin avaaminen lapselle

lapselle säästäminen,osakesäästötili lapselle

Mitä pitää muistaa, kun avataan osakesäästötili lapselle? Kirjoitimme vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin, ja kysyimme pankeilta miten tilin avaaminen käytännössä tehdään.

Julkaistu: 20.02.2020 Kirjoittaja:

lapselle säästäminen osakesäästötili osakkeet sijoittaminen säästäminen välittäjävertailu

Osakesäästötilin avaaminen lapselle

Osakesäästötilin avaaminen lapselle on uusi ratkaisu jälkikasvulle säästämiseen. Osakesäästötili sopii erityisen hyvin juuri lapselle säästämiseen, koska osakesäästötilin tuomat säästöt syntyvät korkoa korolle -ilmiön kautta vasta riittävän pitkällä aikavälillä. Aiemmin yhtä verotehokas säästäminen on onnistunut vain ei-osinkoa-jakavilla ETF:illä ja rahastoilla.

Perinteiseen arvo-osuustiliin verrattuna osakesäästötili helpottaa paitsi verotaakassa, myös tilin hallinnoinnissa. Osakesäästötilillä ei tarvitse miettiä vuosittaista veroilmoitusta ja -vähennyksiä, ja Digi- ja väestötietovirastolle (ent. maistraatti) voi tulostaa palvelusta helposti tilistä yhteenvetoraportin.

Osakesäästötilillä veroja maksetaan tuotosta varoja nostettaessa. Tämä voi myös hillitä turhia nostoja lapsen täysikäistyessä.

Heräsikö osakesäästötilistä kysymyksiä? Lue vastaukset yleisimpiin OST-kysymyksiin.

Muista nämä kolme eurorajaa

  • 4 999 euroa, lahjavero. Yksi (iso)vanhempi voi verovapaasti lahjoittaa enintään 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Jos lapsen osakesalkkua haluaa kasvattaa nopeammin ilman lahjaveroa, molemmat vanhemmat voivat säästää lapsen tilille enintään 138 €/kk, jolloin verovapaan lahjan raja ei kolmen vuoden jaksolla ylity (138 € x 36 kk = 4 968 €, kahdelta vanhemmalta yht. 9 936 €).
  • 20 000 euroa, Digi- ja väestötietovirasto. Jos alaikäiselle lapselle kertyy omaisuutta yli 20 000 euroa, lapsen huoltajien tulee tehdä kerran vuodessa selvitys varojen hoidosta Digi- ja väestötietovirastolle. Tarpeetonta riskinottoa lapsen rahoilla tulee välttää.
  • 50 000 euroa, osakesäästötili. Lain mukaan osakesäästötilille saa tallettaa korkeintaan 50 000 euroa. Talletukset voi tehdä yhdessä tai useammassa erässä. 50 000 euron raja koskee vain tilille siirrettävän rahan määrää, mutta sijoitusten arvo osakesäästötilillä voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea pienemmäksi.

Vaikuttaako osakesäästötili lapsen opintotukeen?

Kyllä ja ei. Kelan viimeisimpien linjausten mukaan osakesäästötilin sisällä saatuja luovutusvoittoja ei huomioida opintotuen tulovalvonnassa. Sen sijaan osakesäästötilin sisällä saatu osinkotuotto huomioidaan. Osakesäästötilin sisällä ei ole siis riskiä menettää opintotukea liiallisen treidauksen takia.

Avaa osakesäästötili lapselle näin

Kysyimme välittäjiltä, miten osakesäästötili lapselle avataan käytännössä. Tällä hetkellä osakesäästötili on mahdollista avata lapselle Nordnetissä, Nordeassa ja Danske Bankissa. Mandatum Traderiin mahdollisuus avata tili alaikäiselle on tulossa myöhemmin, täysi-ikäiselle osakesäästötilin voi avata jo nyt. OP tuo osakesäästötilin asiakkailleen loppuvuonna 2020.

Nordnet

Osakesäästötilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Näin avaat osakesäästötilin lapselle:

  1. Täytä asiakashakemus klikkaamalla alta. Lisää ruksi hakemuksen kohtaan Osakesäästötili.
  2. Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa verkkopankkitunnuksilla.
  3. Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sen. Huomioi, että käsittelyssä voi mennä muutama viikko.

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus.

Tutustu osakesäästötiliin Nordnetissä

Nordea

Voit avata lapselle arvo-osuustilin, osakesäästötilin ja kaupankäyntipalvelut Nordea 24/7 asiakaspalvelun kautta. Kannattaa huomata, että lapsen mahdollisen toisen huoltajan täytyy puhelun aikana vahvistaa sopimus pankkitunnuksilla. Helpointa avaaminen on, jos palveluun soittaa yhdessä. Samalla voi myös sopia, kenen verkkopankissa lapsen salkku näkyy.

Vaihtoehtoisesti osakesäästötilin voi avata konttorissa, jolloin mukaan tulee varata valtakirja mahdolliselta toiselta huoltajalta tai molempien huoltajien tulee olla paikalla.

Kun arvo-osuustili tai osakesäästötili on avattu, voi siihen lisätä oikeuden yhdelle tai molemmille vanhemmille käydä kauppaa. Kaupanteko onnistuu helpoiten verkkopankissa.

Danske Bank

Osakesäästötilin tai arvo-osuustilin avaaminen alaikäiselle lapselle tapahtuu huoltajien toimesta ja edellyttää huoltajien asiakkuutta Danske Bankissa. Lapsella sekä huoltajilla tulisi myös olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten henkilökortti tai passi. Mikäli huoltajilla on Danske Bankin pankkitunnukset, voivat he soittaa Sijoitusasiantuntijakeskuksen numeroon 0200 2000 ja sopia osakesäästötilin avaamisesta. Tarvittaessa huoltajat voivat myös varata ajan lähimmälle Danske Bankin konttorille.

Avaamisen yhteydessä varmistetaan, että huoltajilla on riittävä kokemus ja tietämys osakesijoittamisesta. Samalla voidaan sopia kaupankäyntioikeuksista, joka mahdollistaa kaupankäynnin lapsen osakesäästötilillä huoltajan tai muun valtuutetun verkkopankissa.

Tutustu osakesäästötiliin Danske Bankissa

Sijoittaja.fi:n Osakesäästötilipalvelusta saat valmiita salkkuideoita lapselle

Lapselle säästäminen osakesäästötilille on fiksua korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen avulla. Haasteita tulee siitä, mitä osakkeita lapsen osakesäästötilille kannattaisi valita. Tätä varten olemme suunnitelleet Osakesäästötilipalvelun. Vanhempi voi ottaa palvelun käyttöön ja hyödyntää suunnittelemiamme salkkuja lapsen osakesäästötilivalinnoissa.

Salkuista erityisesti Maltillinen ja Osingon kasvattajat sopivat lapselle säästämiseen. Salkut ovat mallisalkkuja ja sieltä voi hakea ideoita lapsen salkkuun. Ne eivät ole suoraan ostettavissa pankkien osakesäästötileille.

  • Maltilliseen olemme valinneet vakaita laatuyhtiöitä, jotka pitkässä juoksussa tarjoavat hyvää tuottoa markkinaa alemmalla riskillä
  • Osingon kasvattajat -salkkuun olemme valinneet osinkoa kasvattavia yhtiötä, jolloin sijoittaja saa maksimaalisen hyödyn verottomista osingoista ja tulevaisuudessa kasvavista osinkovirroista

Sijoittaja.fi osaketyökalulla vertailet nopeasti ja helposti suomalaisia ja ulkomaalaisia osakkeita. Tutustu osaketyökaluumme tästä. Osaketyökalu on osa maksullista Sijoittaja.fi -jäsenyyttä. Voit kokeilla jäsenyyttä ilmaiseksi 14 päivää.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy