Kauppasodan ratkaisu määrää osakemarkkinoiden lähiviikkojen suunnan

Osakemarkkinoiden volatiliteetti on ollut koko viikon korkealla. Markkinoiden katseet ovat kauppasodassa, jonka ratkaisu määrittää osakkeiden lähiviikkojen suunnan. Katso sijoitusnäkemyksemme.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden volatiliteetti on ollut koko viikon korkealla. Markkinoiden katseet ovat kauppasodassa, jonka ratkaisu määrittää osakkeiden lähiviikkojen suunnan. Katso sijoitusnäkemyksemme.

Markkinatilanne

Osakemarkkinat ovat nousseet vahvasti alkuvuoden 2019. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat nousseet 15,5 %, eurooppalaiset 14,9 % ja kehittyvien markkinoiden osakkeet 8,9 %. Toukokuun tuotot ovat kuitenkin kautta linjan negatiiviset johtuen USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan kärjistymisestä. Trump nosti 10.5. kiinalaistuotteiden tariffeja 25 %:iin. Tariffit eivät kuitenkaan koske jo satamasta lähteneitä tuotteita, joten neuvotteluosapuolilla on vielä aikaa saada sopu aikaiseksi.

Lyhyellä tähtäimellä osakemarkkinoiden suunnan määrää kauppasota. Sopu USA:n ja Kiinan välillä nostaisi osakekursseja. Hyötyjiä olisivat etenkin yhdysvaltalainen kulutussektori, teknologiayhtiöt, puolijohdeyhtiöt ja perusteollisuus. USA ja Kiina ovat neuvottelupöydässä 10.5. ja viikonlopun aikana. Mikäli sopua ei synny ja kauppasota kärjistyy entisestään, kurssiheilunta osakemarkkinoilla jatkuu ja kurssien suunta on alas lyhyellä aikavälillä.

Loppuvuonna 2018 kurssilaskun taustalla oli ennen kaikkea USA:n keskuspankin Fedin haukkamainen koronnostonäkemys. Tämä yhdistettynä kauppasotaan ja hidastuneeseen talouskasvuun romahdutti kurssit kahdessa kuukaudessa. Tilanne kääntyi joulunpyhien jälkeen, kun keskuspankin näkemys muuttui. Nyt on selvää, että keskuspankit eivät nosta korkoja vuonna 2019, eivätkä siten ole riski osakemarkkinoiden kehitykselle vuonna 2019. Markkinat odottavat jopa yhtä koronlaskua Fediltä.

Lue tarkemmin markkinatilanteesta juuri päivitetystä Markkinakatsaus: mistä tuottoa? analyysista.

Talouskasvu 2016 lukemissa

Talouskasvu on hidastunut rajusti. Yksi syypää tähän on kauppasota. Ostopäällikköindeksit ovat Euroopassa jo taantumalukemissa.

Sijoitusnäkemys

Olemme päivittäneet sijoitusnäkemyksemme. Tuore näkemys on Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa sekä Markkinaympäristö-osiossa.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sijoittajan kannattaa odottaa kauppasodan ratkaisu ennen peliliikkeitä. Jos sopuun ei päästä, osakkeiden suunta on todennäköisesti lyhyellä välillä alaspäin. Muuten liikennevalomallimme näyttää osakkeille vihreää. Riskejä mittaavat indikaattorit ovat laskeneet koko alkuvuoden. Lisäksi korot ovat painuneet hyvin alhaisille tasoilla ja niiden tuotto-odotus on lähellä nollaa tai jopa negatiivinen. Osakkeet ovat siten suhteellisesti selvästi korkoja houkuttelevampi omaisuusluokka. Jos kauppasotaan saadaan markkinoita tyydyttävä ratkaisu, osakemarkkinoiden näkymät loppuvuodelle ovat positiiviset.

Markkinoista USA ja kehittyvät markkinat ovat Eurooppaa houkuttelevampi. Helsingin pörssin näkymät ovat kehnot johtuen isojen yhtiöiden, kuten Nokian ja Nordean heikkoudesta. Sykliset metsäyhtiöt ja teollisuusosakkeet voivat nousta, mutta tämä edellyttää myönteistä kauppasodan ratkaisua ja sitä kautta talouden kiihtymistä.

Tuore sijoitusnäkemyksemme huomioidaan mallisalkuissamme, jotka on nyt päivitetty vastaamaan muuttunutta näkemystä.

KATSO MALLISALKKUMME!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat