Osinkotuotoista turvaa riskisessä markkinaympäristössä (päivitetty 1.4.2014)

Yhtiökokouskausi on käynnissä. Yhtiökokouksen jälkeisenä pörssipäivänä irtoaa tyypillisesti osinko. Sijoittajan pitää olla osinkokauden aikaan hereillä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhtiökokouskausi on käynnissä. Yhtiökokouksen jälkeisenä pörssipäivänä irtoaa tyypillisesti osinko. Sijoittajan pitää olla osinkokauden aikaan hereillä.

Useiden hyvien osinkoyhtiöiden kurssit ovat tällä hetkellä korkealla. Osingon irtoamispäivä on lähellä, eikä kurssi tyypillisesti laske voimakkaasti ennen osingon irtoamista. Osinko kannattelee kurssia.

Sijoittaja voi koittaa hyötyä osinkokaudesta eri tavoin. Osingon irtoamispäivänä kurssi laskee osingon verran. Kurssi voi laskea enemmän tai vähemmän, koska kurssiin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin pelkkä osingon irtoaminen. Laatuyhtiöiden, joiden näkymät kuluvalle vuodelle ovat hyvät, kurssi voi laskea osinkoa vähemmän ja palata nopeasti samalle tasolle kuin ennen irtoamista. Ylisuuria osinkoja jakavien yhtiöiden kurssi voi vastaavasti laskea enemmän kuin osinko, eikä kurssi palaudu pitemmälläkään aika välillä lähtötasolle.

Hyvistä osinkoyhtiöistä voi myös hakea turvaa vaikeassa markkinaympäristössä aivan kuin vähäriskisistä yhtiöistä. Jos sijoittajaa ei haittaa kurssivaihtelu yhtiökokouskahvien välillä, voi hän nauttia (kasvavista) osinkotuotoista. Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla osinkoyhtiöitä voi etsiä klikkaamalla ”rajaa” ja ”Osinkokone”. Työkalu listaa osakkeet, joilla on hyvä osinkohistoria, mikäli kasvava saa paremmat pisteet.

Alla olevaan kuvaan olemme listanneet tällä ja ensiviikolla irtoavat osingot ja pääomanpalautukset (POP) yhtiöittäin. Lähteenä käytetty mm. LähiTapiola Pankin aamukatsausta.

Osinkotuotot_20142

Listan kiinnostavimmat yhtiöt ovat ne, joiden osinkotuotto on hyvä ja joiden näkymät kuluvalle vuodelle ovat hyvät. Näiden yhtiöiden voidaan olettaa kurovan osinkodipin nopeasti umpeen. Kohtuullista yli 4 %:n osinkotuottoa tarjoavat yhtiöt, joiden näkymät kuluvalla vuodelle ovat hyvät, ovat seuraavat (näkyy vain jäsenille):

United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat