Sijoittamatta jättämisen kustannukset

  • Suomalaisilta katoaa omaisuutta miljardin euron edestä vuosittain.
  • 20 vuodessa sijoittamatta jättämisestä aiheutuu 100 000 euron tulon menetys.

Talletuksissa 86 miljardin euron varallisuus

Suomalaisilla oli lokakuussa 2017 pankkitalletuksissa 86,4 miljardia euroa 0,15 %:n keskikorolla. Tämän hetken inflaatio-odotus on noin 1,3 % seuraavalle viidelle vuodelle.

  • Suomalaiset saavat talletuksista korkotuottoa 129,6 miljoonaa euroa.
  • Talletusvarojen reaalituotto on -1,15 %, joten suomalaiset menettävät vuodessa 993,6 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien varallisuus alenee joka vuosi, koska rahoja pidetään tuottamattomilla käyttö- ja talletustileillä. Talletustileiltä voi saada kilpailuttamalla 1-2 %:n korkotuottoa. Jos vastaavasti varat olisi sijoitettuna maltillisella riskillä esim. 3 %:n tuotto-odotuksella, suomalaisten varallisuus kasvaisi reaalisesti 1,5 miljardia vuodessa, kun nyt tappiota tulee miljardia euroa joka vuosi.

Miten pistää rahat poikimaan?

Miten säästää arjen menoissa?

Arjessa on monta tapaa pienentää kuukausittaisia menoja. Pienellä suunnittelulla ja järkeistämisellä voi säästää ruokalaskussa, sähkö- ja vesilaskussa, harrastuksissa ja vaateostoksissa. Heräteostoksiin voi upota satoja euroja kuukaudessa. Nuku yön yli ennen ostopäätöstä on hyvä käytännön vinkki.

Helppo tapa hallita kuukausittaisia menoja on pistää suoraan palkasta pieni osuus syrjään. Tällöin raha ei ole käytettävissä kulutukseen.

Jos kaikki tulo menee juokseviin kuluihin ja kulutukseen, mitään ei jää säästöön. Henkilö ei silloin ole varautunut yllättäviin tilanteisiin, ja asunnon vaihto sekä vapaa-ajan asunnon hankinta ovat täysin pankin velan myöntämisen varassa.

Kustannuksia syntyy lainanhoitomenoista, mahdollisesti korkeammista korkokuluista ja omaisuuden pakkorealisoinneista.

Jos vastaavasti pistää kuukausittain 200 euroa syrjään ja sijoittaa summan alhaisen kulun sijoitusratkaisuun, pitkällä aikavälillä talous on turvattu. Seitsemän prosentin vuosittaisella tuotolla 200 euroa kuukaudessa säästävä on kerryttänyt 20 vuodessa 102 081 euron varallisuuden.
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

29.9.2023 13:26 | Timo Heikkilä
Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut

17.9.2023 15:47 | Henri Heikinheimo
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy