Kartuta varallisuutta

Mitä suuremmat tulot – sitä suuremmat menot. Korkea palkkatulo ei välttämättä tarkoita, että henkilölle olisi kertynyt merkittävästi varallisuutta. Usein lainanhoitomenot syövät leijonanosan palkkatulosta ja loput menevät kulutukseen.

Yritysten kilpailuympäristöt muuttuvat niin nopeasti, että kenenkään työpaikka ei ole turvattu. Tällöin ainakin taloudellinen tilanne kannattaisi turvata, kun palkka on korkea ja bonukset napsahtelevat tilille.

Jatkuva kuukausisäästäminen on järkevä tapa omaan taloudenhallintaan ja varallisuuden kerryttämiseen. Myös saatujen bonuspalkkioiden tai lomarahojen sijoittaminen on fiksua. Jos palkkatulolla selviää lainanhoitomenoista ja arjen kuluista, kannattaa kaikki ylimääräinen sijoittaa. Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.

  • Määräaikaistalletuksista saa 1-2 %:n tuoton ja varat ovat turvassa
  • 500 €/kk säästävä kerryttää 10 vuodessa 7 %:n tuotto-odotuksella 86 009 euron omaisuuden
  • Jos rahaston kulu on 1,5 % vuodessa, varallisuutta karttuu 79 535 euroa

Pitkällä aikavälillä pieniltä tuntuvat kulut vaikuttavat suuresti sijoitustulokseen.

Ei aikaa seurata markkinoita

Markkinoita ei tarvitse seurata, jos säästää tasaisesti tai valitsee sijoitusratkaisun, joka on laajasti hajautettu. Pankkien yhdistelmärahastot ovat suosittuja, mutta ongelma on 1,5 %:n vuosittaiset kulut.

Säästäjälle markkinoiden aktiivisesta seuraamisesta on hyötyä vain silloin, kun sijoituksia ollaan myymässä. Väärin ajoitettu myynti voi tuhota tuoton. Siksi sijoituksia ei kannata myydä silloin, kun markkinoilla on paniikki tai tunnelmat ovat alavireiset.

Sijoituskohteiksi kannattaa valita ETF– tai indeksirahastoja, joissa on alhaiset kulut ja laaja hajautus (edullisimmissa kulut alle 0,2 % vuodessa). Myös strategia- eli smart beta -ETF-rahastot ovat hyvä vaihtoehto, vaikka kulut ovat hieman korkeammat (noin 0,5 % vuodessa). Näiden tuotto on yleensä parempi ja rahasto noudattaa kurinalaisesti hyväksi havaittua strategiaa, esim. sijoittaa laadukkaisiin osinkoyhtiöihin. Aktiivisista rahastoista kannatta valita sellaisia, jotka tarjoavat pitkässä juoksussa markkinaa tai strategia-ETF-rahastoa parempaa tuottoa.

Tutustu Sijoittaja.fi:n puolueettomat analyysit rahastosivuilta.

Lue myös:
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

29.9.2023 13:26 | Timo Heikkilä
Osta ja pidä -sijoitusstrategia on kuollut

21.9.2023 08:00 | Sijoittaja.fi
Parhaimmat kasvuosakkeet maailmalta
Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy