Sijoittajan tori


Tilaa sijoittajakirje

Vaihtovelkakirjalaina eli VVK-laina yrityksille

Vaihtovelkakirjalaina (vvk-laina) on yleisnimitys kaikille lainoille, joissa on vaihto-oikeus osakkeisiin. Laina voi olla vieraan pääomanehtoinen tai pääomalaina. Tyypillisesti vaihtovelkakirjalaina on bullet-laina eli se maksetaan kerralla takaisin lainantakaisinmaksupäivänä. Vaihtovelkakirjalainalla ei yleensä ole vakuutta. Korko on tyypillisesti kiinteä. Vaihtovelkakirjalaina ei paranna yhtiön omaa pääomaa, joten sillä ei voi parantaa yhtiön vakavaraisuutta.

Lainasopimuksessa määritetään, kuinka moneen osakkeeseen vaihtovelkakirjalainan pääoman voi vaihtaa. Näin saadaan yhden osakkeen hinta. Yhtiön valuaatio lasketaan laskemalla yhteen olemassa olevat osakkeet ja vaihtovelkakirjalainan oikeuttavien osakkeiden määrä ja kertomalla tämä osakkeen hinnalla.

Vain parhaat VVK-kohteet esitellään sijoittajille

Vaihtovelkakirjalaina sopii tuotekehitysvaiheen ohittaneelle yritykselle. Yhtiön täytyy osoittaa kassavirtaa ja pystyä esittämään sijoittajille laskelmat, joiden perusteella laina pystytään maksamaan takaisin eräpäivänä.

Vaihtovelkakirjalaina sopii parhaiten voimakkaasti kasvavalla yritykselle, joka tarvitsee kasvurahoitusta ennen listautumista tai isompaa pääomasijoituskierrosta.

Milloin VVK on hyvä vaihtoehto?

Vaihtovelkakirjalaina mahdollistaa kasvuinvestoinnit. Yritys voi rahoituksen turvin kasvattaa yhtiön arvoa ennen listautumista tai isompaa pääomasijoituskierrosta. Vaihtovelkakirjalaina on myös hyvä instrumentti osoittaa sijoittajille yrityksen potentiaali sijoituskohteena.

Rahoitusvaihtoehto yrityksellesi?

Mieti täyttääkö yrityksesi ehdot? Mikäli kyllä, niin ota yhteyttä Funduun ja lähetä VVK-lainaan tarvittavat tiedot yrityksestäsi. Kohteet analysoidaan ja niillä yrityksillä, joilla on hyvä todennäköisyys onnistua VVK-kierroksella, viedään eteen päin. Yritys saa apua sijoituspresentaation ja tarvittavien dokumenttien laatimiseen sekä sijoittajien kontaktointiin. Kaikki sijoitukset on helppo toteuttaa Fundun teknologia-alustalla.

Nämä tiedot tarvitaan VVK-lainaan

 1. Tilinpäätös ja viimeisin kirjanpito (tuloslaskelma ja tase)
 2. Yhtiön ennusteet (tuloslaskelma ja tase, myös kassavirta tai rahoituslaskelma hyödylliset)
 3. Sijoittajapresentaatio tai liiketoimintasuunnitelma
 4. Johto ja omistusrakenne (jos tietoja ei löydy kohdasta 3.)
 5. Paljonko vvk-lainaa haetaan (onko muita rahoituslähteitä samalla kierroksella, esim. pankkilainaa, Tekes-avustusta/-lainaa yms.)
 6. Vvk-lainan laina-aika, suositus 3 vuotta tai vähemmän
 7. Korko, suositus 4-10 %
 8. Yhtiön valuaatio, eli moneenko osakkeeseen vvk-laina voidaan vaihtaa
 9. Vaihto-oikeus, suositus koko laina-ajan ja sijoittajilla oikeus vaihtaa ei velvollisuutta (tällöin sijoittajalla mahdollisuus upsideen)
 10. Onko yhtiöllä optio-oikeuksia tai muita osakemäärää dilutoivia oikeuksia?
 11. Onko yhtiöllä vvk-lainaa?

Kyllä! VVK-laina on rahoitusvaihto

Prosessi alkaa yhteydenotolla ja edellä listattujen tietojen lähetyksellä.

Tero Fordell, co-founder, Fundu Oy
Sähköposti: tero.fordell@fundu.fi
Puh. 050 571 7080
www.fundu.fiwww.fundingtool.com

Hyödyllisiä linkkejä
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy