Sijoittamatta jättämisen kustannukset

  • Suomalaisilta katoaa omaisuutta 308 miljoonaan euron edestä vuosittain.
  • 20 vuodessa sijoittamatta jättämisestä aiheutuu 100 000 euron tulon menetys.

Talletuksissa 81 miljardin euron varallisuus

Suomalaisilla oli 11/2016 pankkitalletuksissa 85,3 miljardia euroa 0,19 %:n keskikorolla. Tämän hetken inflaatio-odotus on noin 0,7 % seuraavalle viidelle vuodelle.

  • Suomalaiset saavat talletuksista korkotuottoa 162,1 miljoonaa euroa.
  • Talletusvarojen reaalituotto on -0,51 %, joten suomalaiset menettävät vuodessa 435,0 miljoonaa euroa.

Kotitalouksien varallisuus alenee joka vuosi, koska rahoja pidetään tuottamattomilla käyttö- ja talletustileillä. Talletustileiltä voi saada kilpailuttamalla 1-2 %:n korkotuottoa. Jos vastaavasti varat olisi sijoitettuna maltillisella riskillä esim. 3 %:n tuotto-odotuksella, suomalaisten varallisuus kasvaisi reaalisesti 1,9 miljardia vuodessa.

Miten säästää arjen menoissa?

Arjessa on monta tapaa pienentää kuukausittaisia menoja. Pienellä suunnittelulla ja järkeistämisellä voi säästää ruokalaskussa, sähkö- ja vesilaskussa, harrastuksissa ja vaateostoksissa. Heräteostoksiin voi upota satoja euroja kuukaudessa. Nuku yön yli ennen ostopäätöstä on hyvä käytännön vinkki.

Helppo tapa hallita kuukausittaisia menoja on pistää suoraan palkasta pieni osuus syrjään. Tällöin raha ei ole käytettävissä kulutukseen.

Jos kaikki tulo menee juokseviin kuluihin ja kulutukseen, mitään ei jää säästöön. Henkilö ei silloin ole varautunut yllättäviin tilanteisiin, ja asunnon vaihto sekä vapaa-ajan asunnon hankinta ovat täysin pankin velan myöntämisen varassa.

Kustannuksia syntyy lainanhoitomenoista, mahdollisesti korkeammista korkokuluista ja omaisuuden pakkorealisoinneista.

Jos vastaavasti pistää kuukausittain 200 euroa syrjään ja sijoittaa summan alhaisen kulun sijoitusratkaisuun, pitkällä aikavälillä talous on turvattu. Seitsemän prosentin vuosittaisella tuotolla 200 euroa kuukaudessa säästävä on kerryttänyt 20 vuodessa 102 081 euron varallisuuden.

 
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

13.3.2017 21:22 | Henri Heikinheimo
10 vuoden säästämisellä 40 vuoden eläkesäästöt?

6.3.2017 12:17 | Sijoittaja.fi
Lapsilisät sukan varteen

1.2.2017 11:55 | Timo Heikkilä
Epäonnistuneen riskihaluisen sijoittajan tarina

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy