ETF-sijoittaminen


Tilaa sijoittajakirje

New call-to-action

13.4.2022 | Katso kaikki Eurooppa-listatut ETF:t eTorossa

eTorossa ETF:iä voi ostaa ilman välityspalkkiota

eTorossa ETF:iä voi ostaa ja myydä ilman välityspalkkiota. Lue tästä kaupankäyntikuluista eTorossa. Osa ETF:istä on kuitenkin CFD:eita, joita emme suosittele, sillä niiden tappioita ei voi hyödyntää Suomen verotuksessa.

Miten tunnistaa aidon ETF:n eTorossa? Aidot ETF:t eTorossa ovat EU:n reguaaltion piirissä. Jokaisen tälläisen ETF:n nimessä on kirjainyhdistelmä UCITS eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoiturahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä.

20 aitoa ETF:ää eTorossa

Maailma

23 kehittyneen maan indeksiin eli MSCI Worldiin sijoittava iSharesin ETF. Siinä USA on suurimmalla painolla ja muita merkittäviä alueita ovat Iso-Britannia, Japani, Hong Kong, Australia, Singapore sekä lähes kaikki läntisen Euroopan maat

USA

Suoraan jenkkeihin sijoittavia ETF:iä löytyy neljä kappaletta. Ensimmäisenä listalla on NASDAQ-100 -teknologiaindeksiin sijoittava ETF. S&P 500 -indeksin mukaan sijoittavat iShares S&P 500 UCITS -ETF (Dist) ja SPDR S&P -ETF:t. Ne ovat lähes samankaltaisia, sillä molemmat ETF:t jakavat S&P 500 -yhtiöiden maksaman osingon ulos, sen sijaan että uudelleen sijoittaisivat sen.

Kolmas S&P 500 -indeksin mukaan sijoittava rahasto on kasvuosuus-ETF eli ETF uudelleen sijoittaa osingot. S&P 500 -indeksissä on useita tunnettuja yhtiöitä kuten Tesla, Apple, Amazon, Coca-Cola, Walmart ja JP Morgan. 

Aasia ja Tyynimeri

Aasiasta löytyy viisi ETF:ää. Näistä tunnetuin on Japanin Nikkei 225 -indeksi, joka seuraa Tokion pörssin 225 suurinta yhtiötä. Sijoittamalla tähän Xtrackers Nikkei 225 -ETF:ään, olet mukana esimerkiksi tunnetuissa japanilaisissa autoyhtiöissä kuten Toyota, Nissan ja Mazda sekä useissa huippubrändeissä kuten Sony, Fujitsu, Canon ja Casio.

iSharesin Asia Pacific Divident UCITS -ETF sijoittaa 50 Tyynenmeren alueen osakkeeseen. Australian osuus on suurin. Hongkong on toisena ja Japani kolmantena. Näiden yhteispaino indeksissä on yli 95%. Tämä ETF jakaa myös osinkoa. 

Maakohtaisia indeksejä Aasiassa ovat myös Taiwan ja Intia. Viides ETF on iSharesin Far East ETF ex-Japan eli tällä ETF:llä voi sijoittaa kaukoitään ilman Japania. ETF:ssä Kiinan paino on noin 34 %, Taiwanin 21 %, Etelä-Korean 16,5 % ja Hong Kongin 8,5 %.

Brazilia 

Brazilian indeksiin sijoittava ETF, joka maksaa osinkoa. 

Eurooppa 

Euroopasta löytyy neljä indeksiä, joista yksi on MSCI Europe -yleisindeksi. Siinä on mukana kaikki läntisen Euroopan pörssit, suurimpana yksittäisenä Lontoon pörssi. MSCI Europen ja Lontoon FTSE 100 -indeksien mukaisesti sijoittavat ETF:t jakavat osinkoa ulos.

iShares AEX -ETF sijoittaa Hollannin yleisindeksin mukaisesti. Viimeisenä listalla on FTSE 250, joka puolestaan sijoittaa 250 Lontoon pörssin suurimpaan yhtiöön. Lontoon pörssin suurimpia yhtiöitä ovat esimerkiksi lääkevalmistaja Astra Zeneca, öljy-yhtiö Shell, kulutustavarabrändejä valmistava Univer ja HSBC-pankki. 

Vaihtoehtoiset  

Vaihtoehtoisten sijoitusten valikoima on eTorossa erittäin kapea. iSharesin UK Property ETF on vuonna 2007 perustettu ETF, joka sijoittaa iso-britannialaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin ja kiinteistöyhtiöihin.

iShares Gold Producers UCITS -ETF taas sijoittaa nimensä mukaisesti kullantuottajiin tai muihin kultaan liittyviin toimialoihin kuten kullan etsintään. ETF on ollut kuluvana vuonna vahvassa nousussa.

Bondit

eTorosta löytyy myös kaksi bond-ETF:ää. iSharesin $ Corporate Bond UCITS -ETF sijoittaa Yhdysvaltojen dollarimääräisiin yritysten joukkovelkakirjoihin.

iShares Emerging Markets Local Government Bond UCITS -ETF puolestaan sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtioiden joukkovelkakirjoihin. Mukana olevia maita on esimerkiksi Kiina, Indonesia, Meksiko, Thaimaa ja Etelä-Afrikka.

Rekisteröidy eToroon ja sijoita tässä artikkelissa mainittuihin ETF:iin ja satoihin kansainvälisiin osakkeisiin nollakuluilla.

REKISTERÖIDY ETOROON*

 

 

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

24.3.2022 | Kultaan voi sijoittaa myös ETF:llä

Kultaan voi sijoittaa myös ETF:llä

Kulta on historian vanhimpia sijoituskohteita, ja valtion velkakirjojen ohella se ollut yksi parhaista turvasatamista osake- ja kiinteistömarkkinoiden rytistessä. Lisäksi kulta on tarjonnut usein valtion velkakirjoja parempaa turvaa korkean inflaation ympäristössä ja valuuttakriiseissä.

Pitkällä aikavälillä kulta on surkea sijoituskohde. Jeremy Siegel tutki kirjassaan ”Stock for the Long Run” eri omaisuusluokkien tuottoja vuodesta 1802 vuoteen 2006. 1 $ sijoitus kultaan kasvoi yli 200 vuoden aikana 1,95 $:iin (0,33 % p.a.). Samaan aikaan 1 $ osakkeissa kasvoi 755 163 $:iin (6,86 % p.a.). Pitkällä aikavälillä kulta ei ole sijoituskohde, vaan se on arvonsäilyttäjä ja turvasatama.

Osakemarkkinan nousun jatkuessa pitkään vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin hajauttamisen hyödyt kasvavat. Osakemarkkinoiden ja korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat laskeneet historiallisesti matalalle tasolle. Valtionlainojen korot ovat jo nollassa lähes kaikkialla maailmassa. Vaihtoehtoisilla sijoituskohteilla voi hakea parempaa tuottoa tai hajauttaa riskiään. Vaihtoehtoisiin omaisuuslajeihin luetaan kullan lisäksi mm. raaka-aineet, valuutat ja johdannaiset sekä usein myös pääomasijoitukset, listaamattomat yrityslainat ja vertaislainat.

Mitä tapahtuu kullalle markkinoiden romahtaessa?

Sijoitusmaailmassa kulta tunnetaan erityisesti turvasatamana, joka antaa suojaa markkinamyllerryksissä. Miten kulta on menestynyt historian markkinalaskuissa, ja onko se parempi kuin esimerkiksi hopea?

Sijoittaja.fi selvitti, miten kulta ja hopea ovat tuottaneet maailman osakkeiden suurimmissa laskuissa euromääräiselle sijoittajalle (euroopan valuuttayksikkö ennen vuotta 1999). Nämä olivat tulokset:

 • Kulta on antanut hajautushyötyä lähes jokaisessa osakemarkkinan suuressa laskussa, olipa lasku pitkä tai lyhyt.
 • Ainoat markkinaromahduksessa nähdyt merkittävät laskut kullan hinnassa olivat vuosina 1980-1998. Sen jälkeen kun kullan hinta oli 1970-luvulla noussut yli 2000 %.
 • Kullan 2000-luvulla alkaneen uuden nousukauden aikana kulta antoi erinomaista suojaa kaikissa markkinalaskuissa.
 • Euromääräiselle sijoittajalle suurin markkinaromahduksessa nähty lasku kullan hinnassa oli vuosina 1991-1992. Tällöin euroopan valuuttayksikkö vahvistui suhteessa dollariin ja kultaan niin voimakkaasti, että kullan hinta rojahti.
 • Hopea on pärjännyt suurimmassa osassa laskuista ja jokaisessa yli 25 % osakemarkkinalaskussa kultaa huonommin. Osakemarkkinan nousuissa hopea on kirinyt jälleen kultaa kiinni.

  Opi lisää ETF-sijoittamisesta - lataa ilmainen opas!

  Onko kulta halpa vai kallis?

  Selvä. Kulta on siis oiva arvonsäilyttäjä ja turvasatama markkinaromahduksissa. Onko kulta kuitenkin kehno sijoituskohteena, mitkä ovat sen tuotto-odotukset?

  Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Kullan ongelma sijoituskohteena on, että siinä ei ole jatkuvaa tuoton lähdettä, kuten korkoa tai osinkoa. Kullan hinta määrittyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sijoittajan tuotto tai tappio riippuu siten täysin kullan arvonkehityksestä.

  Historialliset tuotot voivat kertoa jotain kullan tulevasta tuotosta. Kuten kaikissa omaisuusluokissa, myös kullan tuotoilla on taipumus hakeutua takaisin historialliseen keskiarvoonsa (ks. Asness, Moskowitz & Pedersen 2012). Pitkän korkean tuoton ajanjakson jälkeen odotettavissa on yleensä ennen pitkää korjausliike alaspäin, ja pitkän matalan tuoton ajanjakson jälkeen voidaan odottaa hinnan ennen pitkää lähtevän jälleen nousuun. Useimmiten kullan kysyntä ja tuotto-odotukset kasvavat, kun vaihtoehtoisten omaisuusluokkien (osakkeiden ja korkomarkkinoiden) tuotto-odotukset ovat heikot – ja päinvastoin.

  Kuva Barton Biggsin kirjasta Hedgehogging. Kullan kysyntä ja tuotto-odotus riippuu vaihtoehtoisten sijoituskohteiden, eli osakkeiden ja korkojen, tuotto-odotuksesta.

  Vuodet 2012–2018 olivat kullalle heikkoa aikaa. Kullan hinta laski enimmillään yli 35 % vuoden 2012 huippulukemista, kun osakkeet ja korkosijoitukset tuottivat loistavasti. Vuonna 2018 ennen kullan nousujakson alkua osakkeiden ja valtionlainojen tuotto-odotus oli tipahtanut nollaan. Niinpä kullan kysynnän kasvu ja nousu lähivuosina oli odotettavissa varsinkin, mikäli osakemarkkinoilla nähtäisiin heiluntaa.

  Tätä ETF-poimintaa kirjoitettaessa osakkeiden ja valtionlainojen pitkän aikavälin tuotto-odotukset ovat yhä lähellä nollaa, sijoittajien rahavirrat virtaavat hiljalleen ulos dollarista, ja sijoittajat hajauttavat yhä enemmän käteistään vaihtoehtoisiin “arvonsäilyttäjiin” kuten kultaan. Tämä tukee kullan ja muiden vaihtoehtoisten sijoitusten kysyntää.

  Keskipitkällä aikavälillä historia ennakoi kullalle ylämäkeä ainakin niin pitkään kuin riskitaso pysyy kohollaan. Riskiympäristö näkyy selvästi esim. riskilainojen hinnoittelusta ja nollarajan yläpuolella pysyttelevästä Markkinariski-indikaattorista (ks. Markkinaympäristö). Seuraava teknisesti mitattu tavoitetaso kullalle on n. 2100 dollaria.

  Kulta on palannut jälleen suotuisaan markkinatilanteeseen: Paluu ylimyydystä tilasta, vakaa nousutrendi ja kohonnut riskiympäristö (mm. riskilainoissa) tukevat kultaa.

  Xetra Gold (4GLD)

  ETF-valintamme kultaan on Xetra Gold. Siinä kaupankäyntivaluutta on euro. Huom! Sijoittaja altistuu silti valuuttakurssiriskille, sillä kullan arvo mitataan dollareissa. Erikoisuutena Xetra Goldissa on, että sijoittaja saa halutessaan vaihtaa ETF-sijoituksensa fyysiseksi kultaharkoksi. Lisää tietoa Xetra Goldin sivuilla.

  Xetra Gold -ETF on osana Sijoittaja.fi:n Strategiamestari-mallisalkkua.

  Lisää kultaan sijoittavia ETF:iä löytää ETF-työkalullamme. Valitse omaisuuslajiksi ”Raaka-aineet” ja hakusanaksi ”Gold”.

  Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

  ETF-työkalusta löydät yli 2500 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti vero- ja kustannustehokkaimmat vaihtoehdot omaan salkkuusi. Lisäksi olemme valinneet ETF-työkalun Sijoitusideat-osioon parhaat ja kiinnostavimmat ETF-rahastot.

  Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

  Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

  Löydät tehokkaimmat ETF:t tuhansien joukosta! Tarjoamme sinulle ensimmäisen kuukauden eurolla!

  15.10.2021 | Kestävän kilpailuedun ETF – Sijoita kuin Warren Buffet yhdellä ETF:llä

  Mikä on kestävä kilpailuetu?

  Kilpailuetu tarkoittaa kykyä täyttää asiakastarpeet kilpailevia yrityksiä tehokkaammin ja paremmin. Tällöin yhtiö pystyy myymään enemmän, tuottamaan edullisemmin tai saamaan palveluistaan/tuotteistaan korkeamman hinnan, mikä kaikki näkyy yhtiön tuloksessa. Mikäli kilpailuetu on kestävä, se antaa yhtiölle vahvan tuloksentekokyvyn myös pitkällä aikavälillä.

  Kestävä kilpailuetu tarkoittaa yrityksen kykyä säilyttää suhteellinen kilpailuetu kilpailijoihinsa nähden, mikä mahdollistaa yhtiön markkinaosuuden ja pitkän aikavälin kannattavuuden suojaamisen. Kestävää kilpailuetua on vaikea jäljitellä tai monistaa (esim. brändi tai patentit) ja joka luo siten tehokkaan esteen kilpaileville yrityksille. Yritykset, joilla on kestävä kilpailuetu, voivat kasvaa muita yhtiöitä nopeammin ja tuottaa enemmän vapaata kassavirtaa. Kestävän kilpailuedun tärkeimmät lähteet ovat:

  1. Verkostovaikutus
  2. Kustannusetu
  3. Tehokas mittakaava
  4. Aineeton pääoma
  5. Vaihtamisen kustannus

  Sijoita kestävän kilpailuedun yhtiöihin ETF:llä

  VanEck Vectors on lanseerannut kaksi ETF-rahastoa, jotka sijoittavat kestävän kilpailuedun yhtiöihin. Moat -ETF:t perustuvat yksinkertaiseen konseptiin: Sijoitetaan yrityksiin, joilla on kestäviä kilpailuetuja ja jotka on hinnoiteltu houkuttelevasti. Pitkällä aikavälillä näillä yrityksillä näyttää olevan hyvät mahdollisuudet tuottaa parempaa tuottoa kuin suurilla osakeindekseillä.

  Morningstarin osaketutkimus muuttaa kestävän kilpailuedun filosofian toimivaksi sijoitusstrategiaksi. Moat-ETF:t käyttävät Morningstarin ”Wide Moat Focus”-strategiaa, joka poimii kestävän kilpailuedun yhtiöistä joka kvartaali 40 kaikkein houkuttelevimmin hinnoiteltua osaketta suhteessa Morningstarin estimoimaan käypään arvoon (”fair value”).

  Morningstarin kestävän kilpailuedun sijoitusstrategia sovellettuna Yhdysvaltojen osakkeisiin on historiallisesti tuottanut ylituottoa suhteessa suuriin osakeindekseihin.

  Wide Moat -rahastot ETF-työkalussa

  VanEck Vectors Morningstar US Wide Moat UCITS ETF (GMVM.DE) ja VanEck Vectors Morningstar Global Wide Moat UCITS ETF (GOAT.L / VVGM.DE) löytyvät ETF-työkalusta ja oman välittäjäsi palvelusta nimihaulla, kaupankäyntitunnuksella tai ISIN-koodilla. Molemmat ETF:t sijoittavat osingot uudelleen verotehokkaasti.

  Sijoittaja.fi:n valinta on Yhdysvaltoihin sijoittava US Wide Moat ETF, joka on selvästi hallinnoitavilta varoiltaan suurempi, kaupankäynniltään aktiivisempi, kustannuksiltaan hieman edullisempi ja ETF-työkalun tehokkuuspisteytyksen mukaan seuraa tarkemmin Morningstar Wide Moat -indeksiä.

  VanEck Vectors Wide Moat -ETF:t ETF-työkalussa

  Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

  ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

  Tutustu ETF-työkaluun!

  30.9.2021 | Lyxor MSCI Emerging Markets ex China – sijoita kehittyviin markkinoihin ilman huolta myrskyävästä Kiinan markkinasta

  Evergranden romahdus voi aiheuttaa kriisin Kiinan asuntomarkkinoilla

  Kerroimme vasta kiinalaisesta kiinteistökehitysjättiläisestä Evergrandesta, ja kuinka sen luottokriisillä on potentiaalia syöstä Kiinan asuntomarkkinat kriisiin. Evergrande Group on Kiinan toiseksi suurin kiinteistökehittäjä ja yksi maailman suurimmista yhtiöistä. Luonnollisesti Evergranden kokoisen yhtiön kaatumisella olisi todella massiiviset vaikutukset Kiinan asuntomarkkinaan, mutta pahimmassa tapauksessa konkurssi voisi laukaista ketjureaktion, joka johtaisi maailman rahoitus- ja osakemarkkinoihinkin vaikuttavaan pankkikriisiin. Kaikki tämä tapahtuu aikana, jolloin aktiviteetti markkinoilla on jo muutenkin vaisumpi.

  Varojen allokointi erilleen Kiinasta voi olla järkevä teko

  Kiinan markkinaturbulenssilla on ollut jo vaikutuksia suomalaisen sijoittajan salkkuun. Epävarmuus markkinoilla on muun muassa ajanut suurten teknologiayhtiöiden sekä kotimaisen KONEen osakekurssit laskuun. Vaikkakin kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat pysyneet hienoisessa nousussa, voi olla järkevää allokoida sijoittamansa varat erilleen Kiinan ja muiden kehittyvien markkinoiden välillä.

  ETF-rahastojen suhteen varteenotettava vaihtoehto on Lyxorin MSCI Emerging Market ex China ETF, joka nimensä mukaan sijoittaa kaikkiin muihin MSCI:n luokittelemiin kehittyviin markkinoihin paitsi Kiinaan.

  Lyxor MSCI Emerging Markets ex China ETF-rahaston sisältö ja kasvu

  Lyxorin MSCI EM ex China ETF:llä on mahdollisuus sijoittaa hajautetusti kehittyviin markkinoihin, ilman suurempaa huolta Kiinan markkinoiden tämänhetkisestä tilanteesta. ETF-rahasto pyrkii seuraamaan MSCI Emerging Markets ex China Net Return USD -indeksiä, ja on yksi harvoista eurooppalaisista rahastoista, jotka kyseisen indeksin mukaan sijoittavat. Indeksin suurimmat maantieteelliset sijoitusalueet ovat Taiwan (22,38 %), Etelä Korea (19,35 %) ja Intia (18,43 %). Painotukseltaan suurimmat osakesektorit indeksissä ovat informaatioteknologia (28,77 %), rahoitus- (22,01 %) ja materiaalisektori (11,57 %). Indeksin viisi suurinta sijoituskohdetta ovat Taiwan Semiconductor Manufactoring, Samsung Electronics, Relience Industries, Infosys ja Housing Development Finance.

  Lähde: Tredingview

  Lyxorin ETF:n kasvu on ollut sijoittajalle mukavaa katseltavaa – viimeisen vuoden aikana kasvua on kertynyt 35,3 %. ETF-rahaston arvo on dipannut muutamaan otteeseen koronaviruspandemian tartuntahuippujen kohdilla, mutta laskut ovat jääneet todella lyhytaikaisiksi. Lyxor MSCI EM ex China ETF on todella hyvä vaihtoehto, joka yhdistämällä muihin rahastoihin antaa sijoittajalle mahdollisuuden itse kontrolloida altistumistaan kiinalaisille osakkeille. Myös Lyxorin ETF:n kustannukset ovat hyvin kilpailukykyiset. Vaikka tällä hetkellä ETF-rahaston TER-luku (total expence ratio) on 0,25 %, on Lyxor ilmoittanut laskevansa sen vuodeksi 0,15 %:iin lokakuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

  ETF:n perustiedot

  • MSCI Emerging Market Ex China
  • ETF:n kaupankäyntitunnus: LYEMXC.L (Nordnet: EMXC.DE)
  • Juoksevat kulut 0,29 %
  • Linkki ETF:n sivuille

  Lyxor MSCI Emerging Markets ex China ETF, sekä muut kehittyvielle markkinoille sijoittavat ETF-rahastot löytyvät ETF-työkalustamme.

  30.8.2021 | iShares MSCI India ETF – helppo tapa sijoittaa Intian markkinoille

  Miksi Intian osakemarkkinat?

  Viime viikolla kerroimme Kiinan internet-osakkeista, ja niiden kasvupotentiaalista. Kiinaan sijoittamiseen kuitenkin liittyvä riski on kohonneen poliittisen riskin ja markkinatunnelmien vuoksi korkea. Sijoittajan on myös pohdittava sijoituksen eettisyyttä. Monen kiinalaisen yhtiön toimintatavat ja monopolistiset kilpailukeinot eivät ole olleet eettisesti kestävällä pohjalla.

  Kiinalaisten osakkeiden suosion laskusta institutionaalisten sijoittajien rahavirrat ovat alkaneet ohjautua Intiaan. Intia on yksi maailman nopeimmin kasvavista kehittyvistä talouksista – joidenkin arvioiden mukaan jopa nopein vuoteen 2024 mennessä. Intia on ollut pitkään Kiinan varjossa, mutta tähän yritetään muutosta. Valtio on pyrkinyt mahdollistamaan vakaan kasvun muun muassa kehittämällä infrastruktuuriaan, parantamalla maan sosiaaliturvaa ja verotusta, sekä tehostamalla kansalaisten pääsyä finanssisektorin palveluiden piiriin.

  Miten sijoittaa Intian osakemarkkinoille?

  Suomalaiselle sijoittajalle on rajattu määrä mahdollisuuksia sijoittaa Intian osakemarkkinoille. Käytännössä sijoitusmahdollisuudet ovat MSCI India ETF:t ja muutaman kotimaisen pankin tarjoamat sijoitusrahastot. Kuitenkin kaikki nämä rahastot seuraavat pitkälti MSCI India -indeksiä. Esimerkiksi tarkasti indeksiä seuraavaa iShares MSCI India ETF-rahastoa suomalainen sijoittaja voi ostaa lähes kaikilta tunnetuilta välittäjiltä.

  iShares MSCI India ETF -rahaston kasvu ja sisältö

  Intian osakemarkkinat kuvaava MSCI India ETF:n vuoden tuotto.
  Lähde: Tradingview

  Viimeisen vuoden aikana intialaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. Vuoden aikana MSCI India ETF on kasvanut hurjat 38,6 %. Selkein notkahdus rahaston kasvussa tapahtui huhtikuussa. Notkahduksen takana on luultavasti koronaviruspandemia, sillä huhtikuussa koronatartunnat lähtivät hurjaan nousuun Intiassa. Tartuntojen huippu saavutettiin toukokuun alussa, jonka jälkeen ETF:n kurssi lähti uuteen nousuun.

  MSCI India ETF pyrkii seuraamaan tarkasti MSCI India -indeksiä. Indeksin pääpaino on finanssisektorissa (25,9 %). Seuraavaksi suurin paino on informaatioteknologiasektorissa (17,8 %) ja energiasektorissa (11,3 %). Rahaston viisi suurinta sijoitusta  on  monialakonserni Reliance Industries, IT-yhtiö Infosys,  holdingmuotoinen rahoitus- ja vakuutusyhtiö Housing Development Finance Corporation, ICICI Bank -pankki ja IT-yhtiö Tata Consultancy Services.

  ETF:n perustiedot

  iShares MSCI India ETF, sekä muut MSCI India -indeksiä seuraavat ETF-rahastot löytyvät ETF-työkalustamme.

  16.2.2021 | L&G:ltä uusi vety-ETF

  L&G on ETF-talo, joka on keskittynyt teema-ETF:iin. Yhtiö on lanseerannut uutena vetyalan yhtiöihin sijoittavan ETF:n.

  ETF sijoittaa vetyalalla aktiivisesti toimivien maailmanlaajuisten yritysten osakkeisiin. Vetytalous on vedynkäyttöä puhtaana, vähähiilisenä energialähteenä maailman energiantarpeen tyydyttämiseksi.

  Vety on pitkän aikavälin megatrendi, joka mahdollisesti muuttaa tapaamme elää, työskennellä ja miten kulutamme energiaa. Vetytalouden kasvunäkymät ovat vahvat. Vetytalouden ennustetaan olevan 2,5 biljoonan dollarin markkina vuonna 2050.

  ETF sisältää yrityksiä, jotka osallistuvat aktiivisesti koko vetyteollisuuden arvoketjuun. Yritykset ovat seuraavilta vetyalan toimialoilta:

  • Polttokennovalmistajat
  • Vedyn tuotanto
  • Avainkomponenttien toimittajat
  • Raskas liikkuvuus
  • Teollisen teknologian omistajayritykset

  ETF:n perustiedot

  • L&G Hydrogen Economy UCITS ETF 
  • Saksa-listauksen ticker: HTMW
  • Juoksevat kulut 0,49 %
  • Linkki ETF:n sivuille

  8.1.2021 | Global Clean Energy ETF vuoden 2020 parhaiten tuottanut ETF

   

  Kokeile ETF-työkalua eurolla!

   

  Vuoden 2020 paras ETF

  Tutkimme ETF-työkalulla parhaiten tuottaneita Eurooppaan listattuja ETF:iä vuonna 2020. Tuottoero ykkösen ja kakkosen välillä on niin suuri, että voittaja voidaan jo julkistaa. Voittaja on iShares Global Clean Energy.

  ETF on tuottanut kuluvana vuotena peräti 110 %. Seuraavaksi parhaiten tuottaneiden tuotot ovat jääneet alle 70 %:iin. ETF:n kulu on 0,65 % vuodessa, joten keskimääräistä korkeampi kulu ei ole estänyt ETF:ää pääsemästä hyvään tuottoon.

  Pitkästä yli 10 vuoden tuottohistoriasta voidaan havaita, että puhtaan energian ETF ei tuottanut yli 10 vuoteen mitään ennen kuluvan vuoden hurjaa nousua. Yksi tekijä nousun takana on Bidenin valinta presidentiksi.

  Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Ishares-Global-Clean-Energy-1024x525.png
  Lähde TradingView

  ETF:n sisältö

  ETF sisältää 30 osaketta. Suurin maantieteellinen alue on USA 33,3 %:n painolla ja seuraavaksi suurin Kiina 10,5 %:n painolla. Uusi-Seelanti 9,2 % ja Tanska 8,9 % tulevat seuraavina.

  Suurin sijoitus on yhdysvaltalainen Plug Power, joka on ollut tähän vuoteen asti ikuinen lupaus. Tänä vuonna lupauksia on lunastettu ja osake on noussut käsittämättömät yli 1000 % vuoden aikana. Plug Power on ensimmäinen yhtiö, joka on kaupallistanut vetypolttokennoteknologioita. Kohdemarkkinoiden kysyntä on suurta ja markkkinoilla etsitään kestävämpiä ja tehokkaampia virtalähteitä. Q3:lla yhtiön laskutus oli sen 22 vuoden historian korkeimmalla tasolla. Yhtiö odottaa koko vuoden laskutuksen olevan 330 miljoonaa dollaria. Yhtiö tavoittelee vuonna 2024 liikevaihtoa, joka on 1,2 miljardia dollaria ja 100 miljoonan dollarin operatiivista tulosta. Yhtiön markkina-arvo on 15,8 miljardia dollaria, joten osake on tähtitieteellisen korkealle valuoitu. Markkinat uskovat, että PlugPowerin teknologia on huomattavan paljon arvokkaampi kuin yhtiön taloudelliset tavoitteet. Marraskuussa PlugPower nosti osakeannilla miljardi dollaria vauhdittaakseen kasvua. Joulukuussa yhtiö tiedotti Wal-Mart-yhteistyön laajenemisesta. PlugPower toimittaa yli 9500 GenDrive-polttokennoa Wal-Martin e-commerce ajoneuvoihin Pohjois-Amerikassa. Plug Powerin markkinat syntyvät verkkokaupan voimakkaasta kasvusta, kun verkkokaupan jättiläät ja logistiikkayhtiöt haluavat päästöttömiä kuljetuksia.

  ETF:n toiseksi suurin sijoitus on Enphase Energy. Se on globaali energiateknologiayritys ja maailman johtava aurinkosähkömuuntajien toimittaja. Yhtiö tarjoaa älykkäitä, helppokäyttöisiä ratkaisuja, jotka yhdistävät aurinkosähkön tuotannon, varastoinnin ja hallinnan yhdellä älykkäällä alustalla. Myös Enphase on ns. ikuinen lupaus, jonka osaketta sai vielä vuonna 2017 yhdellä dollarilla. Nyt osake maksaa 177 dollaria. Energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan 546 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä. Vuosittaisen kasvuvauhdin ennakoidaan olevan 76 % seuraavien kolmen vuoden aikana. Kun energian varastointimarkkinoiden ennustetaan kasvavan dramaattisesti, alan aktiivisimpia yrityksiä ovat NeoVolta, Tesla, SolarEdge ja Enphase Energy. Q3:lla Enphasen liikevaihto oli 178,5 M$ ja operatiivinen tulos 51,8 M$. Q4:lle yhtiö odottaa 245-260 M$ liikevaihtoa. Yhtiön markkina-arvo on 22,4 miljardia dollaria ja P/E-luku 140, joten myös Enphase on korkealle valuoitu.

  Kolmanneksi suurin sijoitus on Xinyi Solar Holdings, joka on Hong Kongiin listattu aurinkoenergia-alan yhtiö. Osaketta voi seurata ja ostaa esimerkiksi eTorossa. Xinyi Solar on johtava globaali aurinkolasivalmistaja. Xinyi Solar on tehnyt merkittäviä investointeja aurinkovoimalahankkeiden kehittämiseen. Nämä investoinnit sisältävät järjestelmätekniikan suunnittelun, rakentamisen, käytön ja suurten aurinkosähköprojektien valvonnan. Xinyi Solarin H1/2020 liikevaihto oli 4,6 miljardia HKD (596 USD) ja nettotulos 1,4 miljardia HKD. Liikevaihto ja tulos kasvoivat vertailukaudesta. Markkina-arvo on 164,7 miljardia HKD, joten osake on näistä kolmesta valuaatiomittareilla selvästi edullisin.

  Global Clean Energy ETF on kiinni isossa megatrendissä. Markkina kasvaa voimakkaasti. Sijoittajan odotettua tuottoa tulevina vuosina laskee ETF:n sisältämien kärkiosakkeiden korkea valuaatio. ETF:n sisällöstä voi kuitenkin löytää uusia plugpowereita ja enphaseja, kun viitsii tutkia. Toinen vaihtoehto on ostaa itse ETF:ää ja seurata sen kehitystä.

  Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 10-suurinta-omistusta.png
  Lähde iShares

  Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

  Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

   

  Kokeile ETF-työkalua eurolla!

   

  21.9.2020 | Suursijoittajien suosikki-ETF: iShares NASDAQ 100 UCITS ETF

  Maailman suosituimpien ETF-rahastojen listalla on tapahtunut suuri muutos, kun aiemmin kärkisijalla ollut S&P 500 indeksi on hävinnyt kauas ykkössijalta. Kärjessä on teknologiapainotteisen NASDAQ 100 -indeksin mukaan sijoittava ETF.

   

  Teknologiayhtiöt ovat olleet kovassa nousussa jo pitkään. ETF-rahavirrat kertovat, että teknologiasektorille on kuuden kuukauden aikana virrannut enemmän raha kuin millekään muulle osakesektorille: yli 14 miljardia euroa.

  Myös tuottoluvut teknologiasektorille ovat vakuuttavat. Vuoden alusta S&P 500:n sisältämät teknologiasektorin osakkeet ovat tuottaneet 28,1 % ja kolmessa vuodessa jopa 109,9 %.

  iShares NASDAQ 100 UCITS ETF

  Suursijoittajien ykkössuosikki on teknologiasektori-painotteinen iShares NASDAQ 100 UCITS ETF. ETF on suomalaisten yksityissijoittajien ostettavissa ja listattuna Saksassa tikkerillä SXRV. ETF:n kulusuhde on 0,33 % p.a. ja ETF ei jaa ulos tuotto-osuutta. ETF:n hallinnoitavat varat ovat 5,1 miljardia euroa, mitkä jakautuvat 103 yhtiöön. Informaatioteknologiasektori on 47 % painolla ETF:ssä. ETF:n suurimmat omistukset ja sektorit:

  Suurimmat omistukset Sektoripainot
  Yritys Paino Sektori Paino
  Apple 12,91 % Informaatioteknologia 47,44 %
  Microsoft 10,72 % Viestintäpalvelut 19,52 %
  Amazon 10,46 % Harkinnanvarainen kulutus 19,08 %
  Facebook A 4,29 % Terveydenhuolto 6,75 %
  Tesla 3,71 % Päivittäiskulutus 4,70 %
  Alphabet A 3,54 % Teollisuus 1,82 %
  Alphabet C 3,44 % Yhdyskuntapalvelu 0,62 %
  Nvidia 2,71 %
  Adobe 2,02 %
  Intel 1,91 %

  Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

  ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

  Tutustu ETF-työkaluun!

  Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

  10.6.2020 | ETF, joka sijoittaa vastuullisiin kehittyvien markkinoiden osakkeisiin

  Suosituin tapa sijoittaa kehittyvien markkinoiden osakkeisiin on valita tehokas ETF, joka seuraa MSCI Emerging Markets -indeksiä. Tällainen on helppo etsiä ETF-työkalullamme, joka pisteyttää ETF:t automaattisesti tehokkuuspisteiden perusteella.

  Eettisempi vaihtoehto on vastuulliset kehittyvien markkinoiden osakkeet. Indeksi on tällöin MSCI EM IMI ESG Screened Index. Tässä indeksistä seulotaan pois sijoitukset kiistanalaisiin aseisiin, ydinaseisiin, tupakkaan, lämmityshiileen, öljyhiekkaan, YK:n Global Compact -sopimuksen rikkojiin ja siviiliaseisiin.

  Olemme Strategiamestari-mallisalkussamme valinneet kehittyvien markkinoiden sijoitukseksi kyseistä indeksiä seuraavaan ETF:n. Tämä on iShares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF. Vastuullisiin osakkeisiin sijoittava ETF on voittanut perinteisen Emerging Markets ETF:n kuluvana vuotena noin 1,5 %-yksiköllä. 

  Sisällöllisesti ETF:issä ei ole isoa eroa. Molemmissa on samat 10 suurinta sijoitusta, maajakaumat ovat lähellä toisiaan. Sektorijakaumassa vastuullisessa on enemmän rahoitus- ja informaatioteknologiasektoreita. Perinteisessä on hieman enemmän energiasektoria ja perusteollisuutta.

  ETF:n 5 suurinta sijoitusta

  25.4.2020 | Sijoittaja, varo raaka-aineisiin sijoittavia ”ETF:iä”, joita et ymmärrä

  Öljyn hinnan romahdus on viime päivinä järisyttänyt maailmaa. Kirjoitimme hiljattain ilmiöistä öljyn hinnan (tarkemmin ottaen juuri erääntymässä olleiden öljyfutuurien hinnan) kääntymisestä negatiiviseksi. Käymme tässä ETF-nostossa tarkemmin läpi tärkeimpiä asioita, joita sijoittajan tulee huomioida raaka-aineisiin kuten öljyyn sijoitettaessa.

  1. Raaka-aineisiin (finanssi-)sijoitetaan futuurien välityksellä

  • Useimmissa raaka-aineissa ei voi sijoittaa suoraan alla olevaan raaka-aineeseen, eli ns. spot-markkinaan. Yleisimmin voimakkain sijoituskysyntä kohdistuukin lähimpään futuuriin (myös useimmat pörssinoteeratut tuotteet), joka on siis ostajan ja myyjän välinen sopimus toteuttaa kauppa tiettyyn hintaan tiettynä tulevaisuuden hetkenä. Tulevaisuuden hintojen ollessa korkeammat, puhutaan nousevasta futuurikäyrästä (ns. contango), jolloin sijoittajalle aiheutuu helposti ylimääräistä rullauskulua, mikäli valittu tuote sijoittaa lähimmän kuukauden futuuriin ja rullaa sijoitusta aina eteenpäin ajan edetessä. Sama voi koitua myös sijoittajan eduksi, mikäli futuurikäyrä on laskeva ja seuraavaa futuuria saa aiempaa halvemmalla (ns. backwardation). Oikeastaan ainoa poikkeus edellä kerrottuun on kulta, jonka spot-hintaan on helppo sijoittaa ETC:llä ja tarvittaessa kultaan saa myös fyysisen toimituksen kultana rahan sijasta, jos turvasatamasijoituksen haluaa viedä äärimmilleen.
  • Toinen ongelma voi muodostua siitä, että useat raaka-aineet ovat itsessään erittäin volatiilejä, mikä saattaa houkutella sijoittajia sijoittamaan ko. raaka-aineeseen esimerkiksi raaka-aineen spot-hinnan voimakkaan romahduksen myötä. Usein nimenomaan nykyiset spot-hinnat ovat kaikkein voltiileimpia ja futuurit seuraavat tyypillisesti (pois lukien toukokuun WTI-öljyfutuurin romahdus 20.4.!) liikkeitä vaimeammin spot-hintoja. Sijoittajan täytyy siis ottaa näkemystä tuleviin futuurihintoihin, ei nykyiseen spot-kurssiin. Sijoittajan kannattaakin olla erittäin tarkkana, että ymmärtää, mihin on sijoittamassa (ks. esimerkki alempana). Monet online-välittäjätkin kauppaavat raaka-aineita vain niiden nimillä kertomatta tarkemmin, mihin oikeastaan ollaan sijoittamassa. Sama koskee usein myös strukturoituja sijoitustuotteita.

  2. Futuureihin sijoittavat ”ETF:t” eivät ole ETF:iä, vaan ETC:iä

   ETF tulee sanoista ”Exchange Traded Fund”, jossa viimeinen sana viittaa rahastoon. Rahastoilla puolestaan on tietyt maantieteellisesti vaihtelevat hajauttamissäännöt ja lainsäädäntö, jotta rahasto nimikettä voidaan käyttää. Tästä syystä valtaosa raaka-aineisiin sijoittavista pörssinoteeratuista tuotteista on ETC:itä, eli Exchange traded commodities, jotka sijoittavat siis määriteltyyn raaka-aineiseen tai raaka-aineluokkiin. Juridisesti ne ovat pääosin liikkeeseenlaskijan velkasitoumuksia ja siten mahdollisesti hieman riskisempiä kuin esimerkiksi UCITS-lainsäädännön alaiset ETF-rahastot. Yleensä kuitenkin ETC:t ovat vakuudellisia velkasitoumuksia, joissa riskit pääoman menetyksistä ovat pienet siinäkin tilanteessa, että liikkeeseenlaskija ajautuisi maksukyvyttömäksi.

   3. Raaka-ainesijoittamisessa oikea strategia ratkaisee

   Olemme kirjoittaneet paljon tyyli-/faktorisijoittamisesta ja meidän kvantitatiiviset työkalut pohjautuvat juuri näihin sijoitustutkimuksessa todennettuihin, toimiviin strategioihin. Raaka-aineissa järkevä strategia on erityisen tärkeä, koska sijoittaminen ei ole indeksisijoittamisessa samanlaista kuin osakkeissa tai koroissa, joilla markkinoilla käytännössä jokainen ETF pitää sisällään enemmän tai vähemmän hyvin hajauten salkun alla olevia. Raaka-aine-ETC:ssä sijoittaja sijoittaa pahimmillaan yhden alla olevan raaka-aineen hintaan futuurin muodossa ja seuraukset voivat olla kuten nyt öljyfutuurien kriisissä nähtiin. Moni sijoittaja on mennyt tähän lankaan, sillä Yhdysvaltain suurin öljyyn sijoittava öljy-ETC United States Oil Fund (”USO”) keräsi maaliskuun kieppeillä yli kahdella miljardilla eurolla uusia pääomia ollen maailman yhdeksäksi eniten pääomia kerännyt indeksiosuus:

   Lähde: https://www.sijoittaja.fi/markkinaymparisto/

   Valitettavasti USO sijoittaa juuri lähikuukauden futuuriin rullaten sitä vain hieman ennen sopimuksen erääntymistä. Näin ollen lopputulema näyttää nyt tältä:

   Lähde: http://www.uscfinvestments.com/uso

   Valitettavaa on niin ikään, että kurssi (eikä sitä myöten sijoittajien rahat) palaudu kuten on mahdollista vaikkapa osakemarkkinoiden romahduksen jälkeen, sillä rullauskustannukset ovat sananmukaisesti kustannuksia, jotka ovat jo aiheutuneet johdannaismarkkinoilla toimimisen seurauksena. Myös pitkällä tähtäimellä USO-sijoittajan tuottokäyrä näyttää karulta: alunperin 10 000 taalan sijoituksesta oli maaliskuun lopussa jäljellä 629 taalaa, huhtikuun lopussa vielä selvästi vähemmän:

   http://www.uscfinvestments.com/uso

   4. ETC-valintamme raaka-ainemarkkinoille

   Edellä mainituista syistä olemme aina suosineet pidempiaikaisissa raaka-aine-ETC-valinnoissamme tuotteita, joilla on ymmärrettävä ja vahvat historialliset näytöt omaava strategia, sillä raaka-aineissa, jos jossain se on kultaakin kalliimpi! Raaka-aine-ETC:istä löytyy hyviä strategioita, mutta toki alla olevien hyödykkeiden hinnat ohjaavat näidenkin kehitystä. Olemme kirjoittaneet yksityiskohtaisemmin toimivista raaka-ainestrategioista täällä. Erityisen tärkeää on välttää mahdollisesti kalliita futuurien rullauskustannuksia, mutta on hyvä muistaa, etteivät futuurikäyrät ole aina nousevia ja itse asiassa alla olevasta kuvasta voi nähdä, että pidemmässä historiassa lähikuukauden futuuriin sijoittamalla (sininen käyrä) on voinut saada alla olevaa SPOT-markkinaa (punainen) paremman lopputuleman:

   Haluatko lukea koko artikkelin?

   Kokeile ilmaiseksi

   Saat käyttöösi kaikki sijoittajan työkalut ja lukuoikeuden sisältöön.

   Aloita ilmainen kokeilu

   18.12.2019 | Fyysisesti turvattu Bitcoin-ETP

   WisdomTree on joulukuun alussa laskenut liikkeelle Bitcoineihin fyysisesti sijoittavan ETP:n. Fyysisyydellä tarkoitetaan nyt, että ETP ostaa omistamansa Bitcoinit, eikä seuraa monen muun tavoin synteettistä Bitcoinin hintakehitystä. Tällä tavoin sijoittaja pääsee käsiksi Bitcoinin hintakehitykseen perinteisen sijoittamisen keinoin. Lisäksi sijoittajan ei tarvitse itse huolehtia Bitcoinien säilyttämisestä. WisdomTree Bitcoin (BTCW) on listattu Sveitsin pörssiin dollarimääräisenä.

   ETF:n tiedot lyhyesti

   • Hallinnointipalkkio 0,95 % p.a.
   • Dollarimääräinen
   • Yhden ETF-osakkeen hinta noin 66 dollaria

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   11.10.2019 | Finanssiteknologian kärkiosakkeet yhden ETF:n alta

   Vuosi 2019 on ollut kansainvälisille finanssiteknologiayrityksille suotuisa: vanhat alan suuryhtiöt kuten Visa ja Mastercard ovat luoneet nahkaansa, siirtyen yhä enenevässä määrin finanssiyhtiöstä kohti teknologiayhtiöitä. Uudet tekijät kuten PayPal, Square ja vielä listaamaton Stripe ovat kasvaneet järisyttäviä määriä lyhyessä ajassa.

   Invescon ylläpitämä ja Lontoon pörssiinkin listattu Invesco KBW NASDAQ Fintech UCITS ETF mahdollistaa sijoittamisen kaikkiin fintechin kärkiyhtiöihin yhdellä kertaa. Vuonna 2007 lanseeratun ETF:n YTD-tuotto vuonna 2019 on ollut noin 32%. ETF pitää sisällään, Stripeä lukuunottamatta, yllämainitut finanssiteknoligian yritykset sekä lisäksi muita, mm. Sijoittaja.fi työkalun kärkipään osakkeita kuten Marketaxess Holdings ja Fidelity National Information Services.

   Tavanomaisia pankkeja ei ETF:stä löydy, sillä niiden kehitys on ollut selkeästi uusia finanssiteknologiayhtiöitä heikompaa.

   ETF:n tiedot lyhyesti

   • Hallinnointipalkkio 0,49 % p.a.
   • Synteettinen rakenne
   • Ei maksa tuotto-osuutta
   • Hallinnoitavat varat noin 54 miljoonaa euroa
   • Suomalaisen yksityissijoittajan saatavilla
   • Laskettu liikkeelle 9.4.2017

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   3.10.2019 | Koko maailman osakemarkkinat kattava uutuus-ETF on suursijoittajien suosikki

   ETF-rahavirrat kertovat suursijoittajien liikkeistä. Suosituimpana uutuutena on UBS:n MSCI ACWI SF UCITS ETF (ACWUKD). ETF sijoittaa laajasti sekä kehittyneiden että kehittyvien markkinoiden osakkeisiin. Suursijoittajat lienevät tavoitelleen kustannussäästöjä, sillä vastaavana verrokkina kilpailija iSharesin valikoimasta on iShares MSCI ACWI ETF, jonka kulusuhde on 0,31 %, mikä on hieman UBS:n ETF:ää isompi. ETF on laskettu liikkeelle tämän vuoden huhtikuussa ja on jo nyt kerryttänyt huomattavan suuret hallinnoitavat varat.

   ETF:n tiedot lyhyesti

   • Hallinnointipalkkio 0,21 % p.a.
   • Vertailuindeksi MSCI ACWI Total Return Net
   • Synteettinen rakenne
   • Maksaa tuotto-osuutta kahdesti vuodessa
   • Hallinnoitavat varat noin 5,8 miljardia dollaria
   • Suomalaisen yksityissijoittajan saatavilla
   • Laskettu liikkeelle 15.4.2019

   ETF:n suurimmat omistukset (indeksitasolla)

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Microsoft 2,19 % Rahoitus 16,3 % Yhdysvallat 56,0 %
   Apple 2,10 % Informaatioteknologia 16,3 % Japani 7,2 %
   Amazon.com 1,63 % Terveydenhuolto 11,6 % Yhdistynyt kuningaskunta 4,8 %
   Facebook 0,98 % Harkinnanvarainen kulutus 10,9 % Kiina 3,7 %
   Alphabet C 0,81 % Teollisuus 10,4 % Ranska 3,4 %
   Alphabet A 0,78 % Viestintäpalvelut 8,9 % Kanada 3,1 %
   JPMorgan Chase & Co 0,78 % Päivittäiskulutus 8,7 % Sveitsi 2,8 %
   Nestle 0,75 % Energia 5,3 % Saksa 2,5 %
   Johnson & Johnson 0,75 % Materiaali 4,7 % Australia 2,1 %
   Visa A 0,69 % Yhdyskuntapalvelu 3,5 % Muut 14,5 %

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   29.8.2019 | Seligson OMX Helsinki 25 ETF hävisi aktiivisille rahastoille – Miksi?

   Rahastovertailu

   Rahastovertailujen tyypillisin ongelma on se, että verrataan vain yhden aikaperiodin tuottoja ja laitetaan rahastot tämän perusteella paremmuusjärjestykseen. 

   Rahastosäästäjän kannalta olennaisempaa on rahaston menestyksen jatkuvuus, riskinotto ja menestys suhteessa vertailuindeksiin. Halusimme laittaa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot paremmuusjärjestykseen rahastosäästäjän kannalta olennaisten mittarien perusteella. Lue tästä:

   Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille
   Parhaat suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot

   Pienyhtiörahastot veivät rahastovertailun kärkipaikat, Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF sijoittui vasta sijalle 12.

   Seligson OMX Helsinki 25 ETF hävisi aktiivisille rahastoille

   Seligson OMX Helsinki 25 ETF sijoittui tuoreessa rahastovertailussa sijalle 12. Sen edelle kiri useita pienyhtiöihin sijoittavia aktiivisia rahastoja, ja 0,00 % juoksevilla kustannuksilla pyörivä Nordnet Superrahasto Suomi -indeksirahasto. Lue analyysimme Nordnetin Superrahastoista.

   Häviö samaan indeksiin sijoittavalle ja edullisemmalle Superrahastolle ei ollut yllätys, mutta miksi Seligsonin ETF hävisi tuotoissa ja yhteispisteissä usealle aktiiviselle rahastolle?

   Selitys löytyy osakevalinnoista: Parhaat rahastot 5 vuoden ajalla onnistuivat poimimaan erinomaisia osakkeita pienten ja keskisuurten yhtiöiden joukosta. Esimerkiksi ykkössijalla oleva Taaleri Mikro Markka on päihittänyt OMX Helsinki 25 -ETF:n keskimäärin 6,1 %-yksiköllä vuodessa. Myös keskimääräinen kuukausituotto on ollut selvästi indeksiä parempi. Yksi selittävä tekijä erinomaisissa tuotoissa on osallistuminen listautumisiin, kuten Aallon Groupin IPOon. Listautumisissakin tosin vaaditaan taitoa valita parhaat.

   Mihin Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF sijoittaa?

   Pörssinoteerattu OMX Helsinki 25 ETF seuraa OMX Helsinki 25 -osakeindeksiä, eli 25 Helsingin pörssin vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

   Ostaessasi rahastoa sijoitat Helsingin pörssin 25 suurimpaan osakkeeseen. Osakkeiden paino rahastossa määräytyy käytännössä niiden markkina-arvon perusteella. Helsingin pörssissä suurten yritysten suhteellinen paino on laskenut viimeisen vuoden aikana, osittain suurimpien yhtiöiden heikkojen tuottojen vuoksi. Viiden vuoden aikana Nokian osakekurssi laskenut 31,3 % ja Nordean kurssi on laskenut 43,1 %. Vaikka moni osake on vastapainona menestynyt hyvin, yksittäisten suurten osakkeiden on rokottanut ETF:n tuottoja.

   Seligson OMX Helsinki 25 ETF-rahasto, TOP10 sijoitukset

   Seligson OMX Helsinki 25 ETF:n kymmenen suurinta sijoitusta.

   Avaa rahastovertailutaulukko tästä! Sijoittaja.fi -jäsenille

   28.6.2019 | Korko-ETF:iin sijoitetut varat nousemassa kahteen biljoonaan dollariin

   Kansainvälisen sijoitusyhtiön BlackRockin mukaan korkoihin sijoittavien ETF:ien kokonaissijoitusten määrä tulee kasvamaan yli kahteen biljoonaan dollariin vuoteen 2024 mennessä. Aikaisemman 1 biljoonan virstanpylvään rikkomiseen meni 17 vuotta (iSharesin lanseeraama ensimmäinen korko-ETF tuli markkinoille 2002).

   Korkoihin sijoittavat ETF:t mahdollistivat sijoittajille helpon ja läpinäkyvän väylän aikaisemmin läpinäkymättömään kansainväliseen korkomarkkinaan. Kasvupotentiaalia markkinoilta löytyy, sillä Bank of International Settlementsin (BIS) viimeisimmän arvion mukaan korkotuottomarkkinan kokonaismäärä on $105 biljoonaa dollaria.

   BlackRock uskoo, että seuraavat neljä pitkän aikavälin trendiä mahdollistavat korko-ETF:iin sijoitettujen varojen määrän tuplaantumisen vuoteen 2024 mennessä:

   1. Portfoliorakentamisen kehitys

   Aikasemmin korko-ETF:iä käytettiin lähinnä osta-ja-pidä-strategian jatkona. Nykyisin binäärisestä (aktiivinen tai passiivinen, osakkeet tai korot, paikalliset tai globaalit) portfoliojaottelusta ollaan suureksi osaksi luovuttu: modernit institutionaaliset ja muut varainhoitajat ovat keskittymässä enemmän kokonaisvaltaisen portfolion (”whole portfolio”) lähestymistapaan, joka keskittyy ensimmäiseksi haluttuun päämäärään, toiseksi varojen allokointiin ja viimeiseksi tehokkaimpaan tapaan saavuttaa kaksi edellä mainittua. Lisäksi kustannukset ja läpinäkyvyys ovat nousseet kynnyskysymyksiksi monille sijoittajille.

   1. Institutionaalisten sijoittajien kasvava hyväksyntä

   Institutionaaliset sijoittajat, kuten eläkerahastot, varainhoitajat ja vakuutusyhtiöt, käyttävät korko-ETF:iä päästäkseen osaksi markkinaa nopeasti ja tehokkaasti. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen pankit ja meklarit vetäytyivät korkomarkkinoilta. Kriisin jälkeiset säädökset vähensivät markkinoiden kaupankäynnin volyymiä ja likviditeettiä.

   Vastaavasti tehokkaita korko-ETF:iä vaihdettiin paitsi kriisin aikana, myös sen jälkeen. Tämä tarjosi suurille sijoittajille paljon kaivatun vaihtoehdon. Institutionaalisten sijoittajien mukaantulo markkinoille loi suuret vaihtomäärät ja edesauttoi nykyisen, likvidin korko-ETF-markkinan syntyä. Euroopassa käyttöön otettu MiFID II-direktiivi on edelleen parantanut läpinäkyvyyttä korkomarkkinoilla ja se vetää puoleensa yhä useampia kiinteää tuottoa hakevia sijoittajia.

   1. Korkomarkkinan modernisaatio

   Sähköinen kaupankäynti on mahdollistanut tilanteen, missä korkoja voidaan hinnoitella ja vaihtaa päivittäin. Tämä luo pohjaa korkomarkkinan kasvulle niin ETF:ien, kuin digitaalisen vaihdannan kautta. Sähköinen kaupankäynti on jo suuressa osassa suurimpien valtioiden korkomarkkinoilla ja kasvussa yhtiöiden, kunnallisyhteisöjen ja kehittyvien markkinoiden alueilla. Kaupankäynnin muuttuminen yhä enenevässä määrin sähköiseen vaihdantaan mahdollistaa niin kutsutun ”kaikki-kaikille” vaihdantaympäristön kehittymisen.

   1. Jatkuvat ETF-innovaatiot

   ETF-valikoiman kehitys markkinoilla luo sijoittajille entistä enemmän mahdollisuuksia ja työkaluja portfolioiden muokkaamiseen ja edesauttaa korko-ETF:ien suurempaa hyväksyntää. Kysyntä korko-ETF:iä kohtaan kasvaa sitä mukaan kun useammat sijoittajat haluavat yhdistää henkilökohtaiset arvot mukaan sijoituksiinsa. Yhä useammat korko-ETF:t seuraavat myös sosiaalisen vaikuttamisen ESG-pisteytystä ja metodologiaa, tai vaihtoehtoisesti keskittyvät ”vihreisiin” korkotuotteisiin jotka rahoittavat kestävän kehityksen projekteja kuten aurinkopaneeleja tai vähäpäästöistä kuljettamista. Sijoittajat voivat myös käyttää korkotuotteita korko- ja valuuttariskin minimoimiseen. Esimerkiksi valuuttahajautettuja korko-ETF:iä voidaan käyttää yllättävän volatiliteetin vähentämiseksi kansainvälisiä korkoja omistettaessa.

   Lue lisää korko-ETF:ien kehityksestä BlackRockin raportista.

   14.5.2019 | Ilmarinen vahvasti mukana sosiaalisen vastuun ETF:issä

   iSharesin uusi vastuullisen sijoittamisen ETF, iShares ESG MSCI USA Leaders ETF (SUSL) keräsi listautumisessa $847 miljoonaa varoja.  iSharesin ESG ETF ylitti näin aikaisemman, Xtrackersin lanseeraaman ESG ETF:n varojenkeruuvauhdin. Xtrackersin MSCI U.S.A ESG Leaders Equity ETF (USSG) keräsi listautumisessaan $843 M varallisuutta. Xtrackersin ETF-listautuminen oli suurin 15 vuoteen ja nyt iShares pisti piirun verran paremmaksi.

   Ennätystehtailussa on mukana myös suomalaisväriä, sillä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sijoitti molempiin ETF:iin yli $800 miljoonaa. Suomen suurin eläkevakuutusyhtiö ilmarinen hallinnoi yli $47 Mrd varallisuutta ja nyt tästä on oma osansa myös kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen keskittyvissä ETF-rahastoissa. ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance eli yhteiskuntavastuun peruspilarit ympäristö-, sosiaalinen- ja hallinnollinen vastuu.

   Ilmarinen on ollut mukana kehittämässä sosiaalisesti vastuullisia ETF:iä yhdessä iSharesin ja Deutsche Bankin rahastoyhtiö DWS Groupin kanssa. Vastuullisia ETF:iä voit tarkastella täältä.

   Löydät osakekohtaiset ESG-pisteet myös Sijoittaja.fi:n kansainvälisten osakkeiden osaketyökalusta.

   15.4.2019 | SEC hyväksymässä läpinäkymättömän aktiivi-ETF:n

   SEC:ltä hyväksyntä läpinäkymättömälle ETF:lle

   Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen SEC (Securities and Exchange Commission) on antanut ehdollisen hyväksyntänsä uudenlaiselle aktiiviselle ETF:lle. Siinä missä nykyiset aktiiviset ETF:t joutuvat ilmoittamaan päivittäin mitä omistuksia ne sisältävät, Precidian Investmentsin hakemassa aktiivisessa ETF-tyypissä (ActiveShares) ilmoituksia pitää tehdä ainoastaan osalle ammattimaisia kaupankävijöitä, jota kutsutaan osanottajan valtuutetuksi edustajaksi (”authorized participant representative”).

   Uudenlaiset aktiiviset ETF:t voivat tuoda markkinoille uusia rahastonhoitajia, jotka ovat tähän asti pitäytyneet pois ETF:istä sen vuoksi, että säännöstely kaupankäynnin päivittäisestä julkistamisesta on saattanut syödä niiden kilpailuetua. ActiveShares-mallissa rahastonhoitajat voivat suojata sijoitusstrategiansa kilpailijoilta ja sijoittajilta.

   Sijoittajalle SEC:n päätöksestä on etua, sillä että erilaisten ETF:ien ja niiden tarjoajien määrä tulee kasvamaan. BBH:n tekemän tutkimuksen mukaan ETF-sijoittajat ovat erityisesti peräänkuuluttaneet lisää aktiivi-ETF:iä. Negatiivisena puolena on tällaisen ETF:n läpinäkymättömyys. Näiden tuotteiden osuus ETF-tarjonnassa tullee kuitenkin jäämään selvään vähemmistöön.

   Precidian tarjoaa ETF:iä toistaiseksi vain Yhdysvaltojen markkinoilla, mutta ActiveShares-malli tullaan todennäköisesti lisensoimaan myös Eurooppaan ja Aasiaan mikäli se menestyy Pohjois-Amerikan markkinoilla.

   14.3.2019 | Amundilta kilpailukykyinen valikoima huippuhalpoja ETF:iä

   Euroopan suurin varainhoitotalo Amundi julkaisi 12.3.2019 Amundi Prime ETF-valikoiman huippuhalpoja UCITS ETF:iä. Siinä missä Amundin aikaisempi 120:n ETF:n valikoima on suunnattu enempi ammattimaisten sijoittajien käyttöön, on uusi Prime-valikoima suunniteltu erityisesti sijoittajille jotka haluavat selkeyttää ja yksinkertaistaa sijoituksiaan MIFID II-direktiivin jälkeisessä maailmassa.

   • Hallinnointipalkkio erittäin alhainen: 0,05%
   • 9 fyysistä, osakkeisiin ja korkoihin sijoittavaa ETF:ää rungoksi hyvin hajauttavaan salkkuun.
   • ETF:t ovat myös linjassa Amundin ESG-eettisyyslinjausten kanssa, eivätkä ne sijoita esimerkiksi kiisteltyyn aseteknologiaan.

   Amundi Prime ETF-valikoima:

   4.3.2019 | BlackRockilta sähköautoihin ja ajoteknologiaan sijoittava ETF

   iShares Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF (ECAR.L/IEVD.DE)

   BlackRock lanseerasi helmikuun lopulla uuden ETF-rahaston iShares Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF (ECAR/IEVD), joka sijoittaa sähköajoneuvoihin ja ajoteknologioihin keskittyneiden yritysten osakkeisiin. Tällaisia osakkeita ovat mm. sähkö- ja robottiajoneuvojen valmistajat, akkuvalmistajat, ja esimerkiksi useat ajoneuvojen sensori- ja elektroniikkavalmistajat.

   BlackRockin ja Bloombergin New Energy Finance -ennusteiden mukaan vuonna 2040 sähköautoja myytäisiin jopa 60 miljoonaa kappaletta vuosittain (nykyisin 1,1 miljoonaa/vuosi). Liikenne tuottaa noin neljänneksen hiilidioksidipäästöistä maailmanlaajuisesti, ja aiheuttaa pahoja ongelmia ilmanlaadussa maailman suurkaupungeissa Kiinassa ja Intiassa. Näiden ongelmien torjumiseksi sääntelyä kiristetään jatkuvasti, mikä kasvattaa jatkuvasti sähköautojen suosiota.

   Kilpailevia ETF-rahastoja edullisempi vaihtoehto

   Uusi ETF-rahasto on tervetullut tulokas megatrendi-ETF:ien joukkoon. Kaikki aiemmat vastaavaan teemaan sijoittavat ETF-rahastot olivat vain Yhdysvaltoihin listattuja, joten suomalaisella piensijoittajalla ei ollut niihin pääsyä. (Hae verrokkeja ETF-työkalusta esim. hakusanoilla ”Electric” ja ”Mobility”).

   Lisäksi iSharesin tuore sähköajoneuvoihin ja ajoteknologiaan sijoittava ETF on Yhdysvaltalaisiin verrokkeihinsa nähden edullisempi vaihtoehto 0,40 % kokonaiskulusuhteellaan (Total Expense Ratio, TER).

   Teema-ETF:ien haasteena rahastojen lyhyt elinikä

   Temaattiset ETF:t julkaistaan usein silloin, kun media hehkuttaa otsikoissaan teemaa ja seurattavalla indeksillä on hyvä tuotto muutaman vuoden ajalta. Riskinä erityisesti teknologioihin nojaavissa teema-ETF:issä on, että rahastosta vedetään varoja ulos innostuksen hiipuessa, mikä pakottaa sulkemaan ETF:t kannattamattomina. Morningstarin mukaan 35 % kaikista Euroopassa lanseeratuista teema-ETF:stä on jo suljettu. Jos tarkastellaan ainoastaan ennen vuotta 2012 lanseerattuja ETF:iä, peräti huimat 80 % teema-ETF:istä on ehtinyt pistää pillit pussiin.

   Tässä tapauksessa huoli on kuitenkin tavanomaista pienempi. iSharesin temaattiset ETF:t ovat olleet perinteisesti tehokkaita ja keränneet hyvin varoja, mikä parantaa luottamustamme uuden ETF-rahaston kykyyn selvitä kilpailussa. Ainakin toistaiseksi.

   Moni iSharesin megatrendi-ETF on teemansa tehokkain vaihtoehto ja ne ovat keränneet hyvin pääomia.

   ETF-rahaston sisältö

   Toisin kuin moni muu pääasiassa Yhdysvaltoihin keskittynyt ETF-rahasto, iSharesin Electric Vehicle and Driving Technology UCITS ETF sijoittaa laajasti hajauttaen kehittyville ja kehittyneille markkinoille. ETF:n merkittävin painopiste Japanissa, Etelä-Koreassa ja Intiassa.

   ETF sisältää useiden sähköautojen ja ajoteknologian kehityksessä mukana olevien yhtiöiden osakkeita eri toimialoilta, joten se tarjoaa hieman hajautusta myös autoteollisuuden ulkopuolelle. Suurin painopiste kuitenkin harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöissä ja teknologiaosakkeissa.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Garmin 1,95 % Harkinnanvarainen kulutus 69,36 % Japani 30,13 %
   Integrated Device Technology 1,90 % Tietotekniikka 21,26 % Yhdysvallat 25,35 %
   Marvell Technology Group 1,64 % Teollisuus 8,46 % Etelä-Korea 10,77 %
   Hanon Systems 1,51 % Materiaalit 0,67 % Intia 7,73 %
   S&T Motiv 1,49 % Saksa 7,56 %
   SL Corporation 1,42 % Kanada 3,26 %
   BYD 1,39 % Kiina 2,64 %
   Cirrus Logic 1,37 % Ranska 2,51 %
   Bosch 1,35 % Ruotsi 2,27 %
   Samsung 1,35 % Espanja 2,06 %

   Lähde: BlackRock, ETF:n omistukset 1.3.2019

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. ETF-työkalu auttaa löytämään parhaat pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Sijoitusideoita-osiosta löydät Sijoittaja.fi:n tiimin omat ETF-suosikit teemoittain niin passiiviseen osakesäästämiseen kuin megatrendi- ja faktorisijoittamiseen.

   Hae ETF:iä nimellä/tickerillä/ISIN-koodilla. Vertaile ja lajittele ETF-rahastoja sijoituskohteen, kustannusten ja tehokkuuden mukaan.

   Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

   Haluatko oppia lisää ETF-sijoittamisesta?

   Lataa ilmainen ETF-opas – Mitä on ETF-sijoittaminen? ETF-oppaan lukemalla opit

   • Mikä on ETF?
   • Miten voit hyödyntää ETF:iä sijoitustoiminnassasi?
   • Miten valitsen tehokkaimmat ETF:t?

   Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

   21.2.2019 | Fallen angels -strategialla lisätuottoa riskilainasijoituksiin

   Fallen angels -strategialla lisätuottoa riskilainasijoituksiin

   Fallen angels -joukkovelkakirjalainat ovat yrityslainoja, joilla oli aiemmin hyvä luottoluokitus, mutta ovat sittemmin menettäneet hyvän luottoluokituksensa ja tippuneet roskalainaluokkaan. Yleisesti korkeaksi luottoluokituksiksi (”investment grade”) lasketaan luottoluokat AAA, AA, A ja BBB. Roskalainaluokkaan putoamiseksi riittää tipahdus yhdellä luottoluokituksella BBB:stä BB-luottoluokkaan.

   Luottoluokituksen putoaminen hyvästä luottoluokituksesta korkeariskisten ”roskalainojen” luottoluokkaan johtuu yleensä velkakirjan liikkeellelaskeneen yrityksen heikentyneestä maksukyvystä ja sitä seuraavasta luottoluokittajan tekemästä uudelleenluokituksesta. Useimmiten yrityksen maksukyvyn heikkenemisen taustalla on liiketoiminnan alamäki: heikentynyt kannattavuus, laskeva liikevaihto ja/tai kasvava velkataakka.

   Historiallisesti Fallen Angels -lainat ovat tarjonneet parempaa tuottoa kuin korkeariskiset lainat keskimäärin. Houkuttelevaksi fallen angels -lainat tekee tavanomaisesti kaksi seikkaa:

   1) Yrityslainan liikkeellelaskeneen yhtiön heikentynyt maksukyky voi olla vain hetkellistä ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Näin ollen käännettä etsivä sijoittaja voi saada roskalainaluokkaan tippuneista yrityslainoista hyvän tuoton.

   2) Useilla instituutiosijoittajilla ja rahastoilla on rajoituksia roskalainasijoitusten suhteen, jolloin luottoluokituksen tippuessa kyseiset omistajat voivat joutua pakon edessä myymään roskalainat pois. Pakkomyynnit johtavat usein yrityslainojen myyntiin alihintaan, mikä tarkoittaa hyvää kauppaa ostajan kannalta.

   Fallen Angels -yrityslainat ovat olleet viimeisen yli 10 vuoden ajan selvästi riskilainoja ja eurooppalaisia osakkeita tuottoisampi omaisuusluokka.

   Parasta tuottoa likviditeettikriisien jälkimainingeissa

   Suurimmat hinnoitteluvirheet lähes kaikille arvopapereille syntyvät kriisien yhteydessä (ja toisinaan syntyvien kuplien yhteydessä). Korkosijoituksissa kassavirrat ovat ennestään tiedossa ja instituutiosijoittajat toimivat sijoituksissaan hyvin rationaalisesti, joten ylioptimistisiin tulevaisuudenkuviin liittyviä kuplia ei juurikaan muodostu korkomarkkinoilla. Kriiseissä riskien hinnoittelu voi irtautua todellisuudesta erityisesti epälikvideissä ja korkeariskisissä lainoissa, joissa maksukyvyttömyysriski on olennainen.

   Tärkein syy hintojen voimakkaalle laskulle likviditeettikriiseissä ei ole sijoittajien tyhmyys tai epälooginen käytös vaan pakkomyynnit. Esimerkiksi luottoluokitusten laskun, rahastosijoittajien paon, marginaalivaatimusten nousun ja vastaavien syiden aiheuttamien pakkomyyntien mukana hinnat voivat irtautua rajustikin todellisista riskeistä. Muiden korkosijoittajien kärsiessä samoista ongelmista (mm. high yield -rahastot), sääntöjen aiheuttamista rajoitteista (mm. investment grade -rahastot) tai odottaessa hintojen laskun jatkumista (mm. hedgerahastot), hintojen lasku voi jatkua täysin rationaalisista syistä hyvinkin pitkään ja lainapapereiden hintojen ero suhteessa niiden ”todelliseen fundamenttiarvoon” voi muodostua erittäin merkittäväksi kriisin edetessä.

   Fallen Angels -lainat hyötyvät korkosijoitajien riskinottohalun ja -kyvyn paluusta kriisin päättyessä ainakin kolmella tapaa:

   1) Pakkomyyntien ja likviditeettipaon (”flight-to-liquidity”) päättyessä joukkovelkakirjalainojen hinnoittelu palaa takaisin fundamentaalisiin riskeihin (millä todennäköisyydellä laina jää osittain tai kokonaan maksamatta?)

   2) Korkosijoittajat kiinnostuvat jälleen epälikvidimmistä ja korkeariskisistä lainoista, joista saa halvemman hinnan myötä nyt aiempaa korkeampaa korkoa.

   3) Talousnäkymien elpyminen parantaa yritysten liiketoiminnan kannattavuutta ja maksukykyä, minkä myötä luottoluokittajat nostavat yritysten luottoluokituksia. Yrityslainan paluu hyvän luottoluokituksen kategoriaan kasvattaa jälleen lainan kiinnostavuutta (erityisesti sääntöjen rajoittamien) korkosijoittajien parissa.

   Tarkemmin likviditeettikriisejä ja niiden syntyä on kuvattu esimerkiksi artikkelissa Mitä tapahtuu, kun musiikki loppuu? 

   Osakkeitakin parempaa tuottoa pienemmällä riskillä?

   Alla olevasta kuvaajasta nähdään, että Fallen Angels -yrityslainat ovat historiassa tuottaneet korkeariskisiä lainoja paremmin vastaavalla tai hieman matalammalla riskillä lähes kaikissa markkinatilanteissa.

   Erityisen korkeita tuottoja Fallen Angels -yrityslainat antavat kuitenkin suurten likviditeettikriisien jälkeen, kuten vuoden 2009 finanssikriisin ja 2011-2012 eurokriisin jälkeen. Näissä tilanteissa fallen angels -yrityslainat ovat voittaneet reilulla erolla korkeariskisten lainojen lisäksi myös osakkeet (huolimatta niiden selvästi matalammasta riskistä).

   Fallen Angels -yrityslainat ovat olleet suurten likviditeettikriisien (finanssikriisi ja eurokriisi) jälkeen yksi parhaiten tuottaneista omaisuusluokista.

   iShares Fallen Angels High Yield Corp Bond UCITS ETF USD (Dist)

   Markkinoilla on useampi fallen angels -lainoihin sijoittava ETF. Suurin ja tehokkain niistä on Yhdysvaltoihin listattu VanEckin Fallen Angel High Yield Bond ETF, jonka hallinnointikustannus on 0,35 %.

   Kotimaiselle piensijoittajalle paras vastine on Saksan ja Lontoon pörsseihin listattu globaalisti sijoittava iShares Fallen Angels High Yield Corporate Bond ETF, joka löytyy esimerkiksi Nordnetistä kaupankäyntitunnuksella QDVQ tai ISIN-koodilla IE00BYM31M36. ETF:n hallinnointikustannus on 0,50 % p.a.

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. ETF-työkalu auttaa löytämään parhaat pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Sijoitusideoita-osiosta löydät Sijoittaja.fi:n tiimin omat ETF-suosikit teemoittain niin passiiviseen osakesäästämiseen kuin megatrendi- ja faktorisijoittamiseen.

   Hae ETF:iä nimellä/tickerillä/ISIN-koodilla. Vertaile ja lajittele ETF-rahastoja sijoituskohteen, kustannusten ja tehokkuuden mukaan.

   Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

   Haluatko oppia lisää ETF-sijoittamisesta?

   Lataa ilmainen ETF-opas – Mitä on ETF-sijoittaminen? ETF-oppaan lukemalla opit

   • Mikä on ETF?
   • Miten voit hyödyntää ETF:iä sijoitustoiminnassasi?
   • Miten valitsen tehokkaimmat ETF:t?

   Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

   12.10.2018 | BlackRock vahvistaa megatrendejä hyödyntävien rahastojen sarjaa

   Maailman suurin varainhoitaja BlackRock ilmoitti viime viikolla lisäävänsä megatrendirahastoihinsa kolme uutta aktiivisesti hallittua rahastoa, sekä yhden ETF:n . Uusiksi megatrendeiksi valikoituivat:

   • Tulevaisuuden liikenne – BGF Future of Transport
   • Seuraavan sukupolven teknologiat – BGF Next Generation Technology
   • Finanssiteknologia – BGF FinTech
   • Kyberturvallisuus – iShares Digital Security UCITS ETF (LOCK). Rahasto seuraa STOXX Global Digital Security-indeksiä.

   BlackRockilta megatrendien tilannetta avattiin seuraavanlaisesti:

   ”Salkunhoitamisen on kehityttävä maailman mukana. Jos ennen salkunhoitajat erikoistuivat tiettyihin maihin, alueisiin tai toimialoihin, on teknologian kehitys vähentänyt tai poistanut rajoja näiden alueiden väliltä, yhdistäen niitä megatrendeiksi. Muutosten tunnistaminen ohjaa sijoituspäätöksiä. Megatrendit muokkaavat maailmaa ja näitä megatrendejä seuraamalla sijoittajien on mahdollista entistä paremmin hyötyä näistä muutoksista.”

   Lisäksi ETF- ja indeksisijoittamisen osalta:

   ”Teknologian ja datan kehitys auttaa kehittämään tuotteita, joiden avulla sijoittajat voivat hyödyntää tiettyjä trendejä. Samalla autamme heitä tarkastelemaan, kuinka tehokkaasti heidän sijoitussalkkunsa saavuttavat niille asetetut tavoitteet. Yhä useammat sijoittajat käyttävät ETF-rahastoja muuhunkin kuin yleisosakemarkkinaan sijoittamiseen, ja siksi keskitymme laajentamaan valikoimaa, jonka avulla voi rakentaa tulevaisuuden trendit huomioivia älykkäitä sijoitussalkkuja.”

   Megatrendejä seuraamalla sijoittajalla on mahdollisuus saavuttaa erinomaista tuottoa.

   Lue lisää artikkelista: Neljä megatrendiä, joista sijoittajan kannattaa olla tietoinen.

   Tutustu myös kiinnostavimpiin kyberturvallisuusosakkeisiin.

   Voit lukea lisää megatrendeistä BlackRockin sivuilta.

   24.9.2018 | GICSin sektorijärjestelyillä vaikutuksia ETF:iin

   The Global Industry Classification Standard (GICS) muokkasi ylläpitämiään sektorimääritelmiä 24. syyskuuta, laajentamalla telekommunikaatiosektorin kommunikaatiopalvelusektoriksi. Uudelleenjärjestelyä perustellaan sillä, että tuleva järjestely vastaa paremmin median, kuluttajatuotteiden ja -palveluiden, sekä teknologian kehitykseen. Olemassaolevien telekommunikaatioyritysten lisäksi kommunikaatiopalvelusektorille siirtyivät harkinnanvaraisen kulutuksen sektorilla toimivat mediayritykset, internet- & suoramarkkinointiyritykset sekä valitut yritykset informaatioteknologiasektorilta. Samalla osa yrityksistä siirrettiin paremmin soveltuviin sektoreihin (mm. eBay kuluttaja- ja palvelusektorilta it-sektorille).

   Suurimmat telekommunikaatiosektorin ulkopuolelta tulevat, uudelle sektorille siirtyjät ovat Alphabet, Facebook, Netflix ja Disney. Uuden sektorin yrityksistä 29% siirtyy harkinnanvaraisen kulutuksen sektorista, 51% it-sektorista ja loput 20% nykyisestä telekommunikaatiosektorista. It-sektorin markkina-arvo vähenee noin neljänneksen järjestelyn seurauksena. Syntyvän kommunikaatiopalvelusektorin arvosta noin puolet tulee Alphabetista ja Facebookista, kun taas it-sektorilla Apple nousee n. 15% osuudesta yli 20%:iin. Harkinnanvaraisen kulutuksen sektorissa Amazonin uudeksi osuudeksi tulee n. 35%.

   Eniten siirtojärjestely vaikuttaa tiettyjä sektoreita seuraavien ETF:ien toimintaan, jotka ovat myyneet tai joutuvat myymään siirtyviä osakkeita, jotta sektoriseuranta pysyy ajantasalla. Lisäksi sektoreiden sisäiset P/E-luvut, tuottomarginaalit ja kasvuennusteet muuttuvat olennaisesti painotusten vaihtuessa järjestelyjen suhteen. Esimerkiksi it-sektorin kasvuennuste nousee 17.1%:sta 20%:iin Applen noustessa suurempaan asemaan, kun taas harkinnanvaraisen kulutuksen sektorin ennuste laskee 15.4%:sta 12.7%:iin eBayn siirtyessä it-sektoriin.

   Muutokset astuvat virallisesti voimaan 28. päivä syyskuuta.

   11.9.2018 | Turkin osakkeet – matalia arvostuslukuja kovalla riskillä

   Tilanne Turkissa on huolestuttava, ja tällä hetkellä Turkkiin sijoittaminen on erittäin korkeariskistä. Turkin liira on heikentynyt euroon nähden vuosien varrella, mutta nyt heikentyminen on kiihtynyt rajusti. Valuuttaparin päivävaihtelu on edelleen merkittävän suurta, eikä tasapainotasoa ole vielä löytynyt.

   Positiivisena puolena korkealle riskille, arvostuslukujen valossa turkkilaisia osakkeita voidaan luonnehtia halvoiksi. Alla olevassa kuvaajassa on kuvattuna turkkilaisten osakkeiden BIST National 30 -indeksi ja kyseisen indeksin historiallisen P/E:n suhde keskiarvoon. Tällä hetkellä indeksin P/E on noin 63 % historiallisesta keskiarvotasosta. Yhtä alhaisella tasolla indeksin P/E oli viime vuosikymmenen lopun finanssikriisin aikaan.

   Lyxor Turkey (DJ Turkey Titans 20) UCITS ETF (”LYXTUR”)

   Tehokkaiten turkkilaisiin osakkeisiin sijoittaa Lyxor Turkey (DJ Turkey Titans 20), joka on Saksassa tikkerillä LYXTUR listattu ETF. ETF-rahaston kokonaiskulusuhde on 0,65 % p.a. ETF ei jaa ulos tuotto-osuutta. ETF:n hallinnoitavat varat ovat noin 75,6 miljoonaa euroa, joka jakautuu 20 eri yhtiöön. Rakenteeltaan ETF on synteettinen. Suurimmat sektoripainot ovat rahoitussektorilla (29,3 %) ja teollisuussektorilla (27,8 %). ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Suurimmat omistukset Sektoripainot
   Yritys Paino Sektori Paino
   Eregli Demir Ve Celik Fabrik 10,90 % Rahoitus 29,29 %
   Bim Birlesik Magazalar As 9,50 % Teollisuus 27,81 %
   Koc Holding As 9,34 % Materiaali 15,32 %
   Tupras-Turkiye Petrol Rafine 8,28 % Päivittäiskulutus 9,50 %
   Akbank T.A.S. 7,77 % Energia 8,28 %
   Turkiye Garanti Bankasi 7,14 % Telekommunikaatiopalvelut 5,60 %
   Turk Hava Yollari Ao 6,55 % Harkinnanvarainen kulutus 2,15 %
   Turkcell Iletisim Hizmet As 5,60 % Kiinteistö 2,04 %
   Haci Omer Sabanci Holding 5,40 %
   Enka Insaat Ve Sanayi As 4,40 %

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   13.8.2018 | Kryptovaluuttaa kaikille – Onko bitcoin ETF tulossa?

   Yhdysvaltojen pörssien arvopaperikauppaa valvova elin SEC (Securities and Exchange Commission), jonka toimivallan alla ovat kaikki rekisteröidyissä markkinapaikoissa kaupattavat rahoitusinstrumentit, lykkäsi viime viikolla lopullista VanEckin ja SolidX:n ehdottamaa bitcoin ETF:ää koskevaa päätöstä. SEC:llä on kirjoitushetkellä arvioitavanaan kymmenkunta bitcoin ETF:ää ja tähän mennessä se on hylännyt kaikki käsittelemänsä ehdotukset, mukaanlukien kaksi Facebook-kytköksistä tuttujen Winklevossin kaksosten ETF-ehdotusta. SEC on ollut vastahakoinen hyväksymään bitcoin ETF:iä, koska bitcoin ja kryptovaluutat yleisesti ovat säätelemättömiä, uusia ja markkinatestaamattomia suuren yleisön mukaan tuloa varten.

   Mikä bitcoin?

   Bitcoin on markkina-arvoltaan maailman suurin kryptovaluutta. Kryptovaluutta vastaavasti on kaupankäyntiväline, joka olennaisesti eroaa tavanomaisesta valuutasta. Tärkeimpinä kryptovaluutan eroina (ja etuina) voidaan pitää hajautusta, rajallista määrää, kevyttä anonymiteettiä, muuttumattomuutta ja jaettavuutta. Kryptovaluutalla ei ole yksittäistä institutionaalista ylläpitäjää, joka voisi lisätä valuutan määrää, kontrolloida kaupankäyntiä, muokata transaktioita tai seurata sen käyttäjiä. 

   Miten bitcoin ETF käytännössä toimisi?

   ETF on rahasto, jota ostamalla sijoittaja saa valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun huomattavasti perinteistä rahastosijoittamista alhaisemmilla kuluilla. Lue lisää ETF-rahastoista tästä.

   Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka peilaa kryptovaluutta bitcoinin hintaa. Tämä antaa sijoittajalle mahdollisuuden ostaa osuuden ETF:stä ilman monimutkaista kryptovaluutan osto- ja omistusprosessia. Lisäksi, koska rahasto-osuuden omistajat eivät suoraa sijoita bitcoiniin, ei heidän tarvitse huolehtia myöskään kryptovaluuttoihin liittyvistä varastointi- ja turvallisuusprosesseista.

   Miksi ostaa bitcoin ETF:ää, jos voi ostaa bitcoinia?

   Koska ETF on rahoitusinstrumentti, tuo se mukanaan rahoitusinstrumenteille olennaisia ominaisuuksia, kuten lyhyeksi myymisen tilanteessa, missä sijoittaja uskoo bitcoinin hinnan laskevan tulevaisuudessa. Tavanomaisessa kryptovaluuttamarkkinassa lyhyeksi myyminen samalla tavalla ei ole mahdollista. Bitcoin ETF:ää voisi myös ostaa tavanomaisilta, tutuilta kaupankäyntipaikoilta kryptovaluuttojen kaupankäyntipaikkojen sijaan. ETF:ien ostaminen on yleensä verrattaen matalakuluista, joten on mahdollista, että välikäden kautta sijoittaminen tulisi sijoittajalle jopa suoraa bitcoin kaupankäyntiä edullisemmaksi.

   Tärkeimpänä bitcoin ETF:n etuna itse kryptovaluuttaa vastaan on se, että vaikka digitaaliset valuutat ovatkin kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, ovat ETF:t huomattavasti paremmin ymmärrettyjä rahoitusmaailmassa. Digitaalisesta valuutasta kiinnostuneelle sijoittajalle on huomattavasti pienempi kynnys sijoittaa rahoitusinstrumenttiin, jos sen toiminta on hänelle tuttua, eikä hänen tarvitse ottaa selvää kaikesta digitaalisen valuutan kaupankäyntiin liittyvästä informaatiosta.

   Matka kohti SEC:n hyväksyntää

   Bitcoin ETF:iä ajaneiden yrityksen ehdotukset ovat olleet navakassa vastatuulessa tähän asti. Winklevoss Bitcoin Trust tyrmättiin SEC:n toimesta 2017, koska bitcoinin kaupankäynnin markkinapaikat ovat säätelemättömiä ja näin ollen alttiita petoksille, manipuloinnille tai muille väärinkäytöksille. Myös muut kryptovaluutoista kiinnostuneet yhtiöt ovat olleet liikkeellä: Cboe Global Markets on tuonut markkinoille bitcoin futuurit. Cboe hankki myös Bats Global Marketsin, kaupankäyntipaikan jolle Winklevossien ETF olisi listattu.

   SEC:n pöydällä olevista ETF-ehdotuksista markkinoilla mielenkiintoisimpana pidetään VanEckin ja SolidX:n ehdottamaa VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF:ää (XBTC). Institutionaalisille sijoittajille suunnattuna sen minimihinnaksi tulisi 200 000 dollaria. XBTC seuraisi indeksiä, joka vastaavasti seuraa joukkoa bitcoin kaupankäyntiyksiköitä. Tämän hajauttamisen toivotaan lieventävän SEC:n näkemää riskiä kryptovaluuttojen kaupankäyntipaikkojen heikkouksista. VanEck on jo aikaisemmin saanut kaksi kielteistä ETF-päätöstä SEC:ltä.

   Yhteenveto

   Vaikka SEC onkin lopulta näyttänyt kaikille kryptovaluutta ETF:eille punaista valoa, pysyvät sijoittajat optimistisina. Jotkut arvioivat jopa, että todennäköisyys bitcoin ETF:n hyväksynnälle tämän vuoden aikana on lähemmäs 90%. SEC on avannut myös yleisölle mahdollisuuden kommentoida ETF-ehdotuksia ja vähemmän yllättäen suurin osa kommenteista on ollut ehdotuksia kannattavia. Jos (ja kun) bitcoin ETF vihdoin hyväksytään SEC:n toimesta, sekä kryptovaluuttaintoilijat kuin tavanomaiset sijoittajat ovat todennäköisesti vahvasti mukana. Seurauksena on todennäköisesti nousu bitcoinin hinnassa.

   SEC on huolissaan myös olemassa olevasta kryptovaluuttakaupankäynnistä. SEC näkee, että on riskialtista Yhdysvaltojen kansalaisten sijoittaa eksoottisiin ja säätelemättömiin kaupankäyntipaikkoihin, joissa jokainen sijoitettu sentti on mahdollista menettää ilman oikeudellisten keinojen suojaa. ETF:n kautta SEC voisi pitää sijoitukset omassa kontrollissaan ja suojata kansalaistensa sijoituksia.

   Suomalaiselle ETF-sijoittajalle SEC:n päätöksellä puolesta tai vastaan on tuskin välittömiä vaikutuksia. Kuten tiedossa on, Yhdysvaltoihin listattujen ETF:ien kaupankäynti on käytännössä edelleen jäissä. Eurooppaan mahdolliset kryptovaluutta ETF:t listataan todennäköisesti sen jälkeen, kun ETF:n toimivuus Yhdysvaltojen markkinoilla on varmistunut. Tukholman pörssissä on jo vuodesta 2017 ollut tarjolla kryptovaluutta ETN, joten on hyvin mahdollista että reaktio myönteiseen päätökseen on verrattaen nopeaa. Tietysti mahdollisuutena on myös suorat bitcoin-sijoitukset,.

   Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla krytovaluuttamarkkinan kehitystä ja SEC:n päätöstä odotellessa onkin hyvin aikaa tutustua ETF:ien maailmaan ja tilata Sijoittaja.fi:n ETF-opas. Tutustu myös ETF-työkaluumme, josta löydät parhaat ja tehokkaimmat ETF:t.

   Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

   20.6.2018 | Vakautta salkkuun globaaleilla laatuyhtiöillä

   Markkinoiden kurssiheilunnan kasvaessa kiinnostus riskiä kohtaan alkaa lisääntyä. Kun kurssit laskevat voimakkaasti, olisi mukava, jos oma salkku kestäisi kurssilaskuja markkinaa paremmin.

   Sijoittajalle on kuitenkin tarjolla keino, jolla voi nukkua yönsä rauhallisemmin. Laatuyhtiöt tuottavat pitkässä juoksussa markkinaindeksiä paremmin ja ennen kaikkea riski on alempi. Laatuyhtiöitä ovat yhtiöt, joilla on korkea kannattavuus, vakaa kasvava tulos ja alhainen velkaantuneisuus. Pääperiaatteena laatuyhtiöiden valinnassa on poimia yhtiöitä, jotka ovat osoittaneet liiketoimintansa vakauden eri suhdannetilanteissa.

   Tarkastelu osoittaa, että laatuyhtiöihin sijoittamisella on voinut saavuttaa usean prosenttiyksikön vuotuisen lisätuoton markkinatuottoon nähden. Korkeamman tuoton lisäksi laatuyhtiöihin sijoittava on nauttinut vielä matalammasta riskitasosta.

   Tehokkaasti kehittyneiden markkinoiden laatuyhtiöihin MSCI World Quality -indeksin mukaisesti sijoittaa esimerkiksi:

   iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF (”IWFQ”)

   iSharesin Edge MSCI World Quality Factor on Saksassa tikkerillä IS3Q listattu ETF, jonka kokonaiskulusuhde on 0,3 % p.a. ETF ei jaa ulos tuotto-osuutta. ETF:n hallinnoitavat varat ovat noin 521 miljoonaa dollaria, mitkä jakautuvat 304 eri yhtiöön. Suurimmat sektoripainot ovat informaatioteknologialla (18,78 %) ja rahoitussektorilla (16,86 %). Suurin maapaino on Yhdysvalloilla (61,70 %). ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maata:

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Microsoft 3,10 % Informaatioteknologia 18,78 % Yhdysvallat 61,70 %
   Apple 3,01 % Rahoitus 16,86 % Yhdistynyt kuningaskunta 9,28 %
   Exxon Mobil 2,95 % Harkinnanvarainen kulutus 13,00 % Hongkong 5,20 %
   Johnson & Johnson 2,87 % Terveydenhuolto 11,74 % Sveitsi 3,69 %
   Facebook 2,62 % Teollisuus 11,25 % Japani 3,14 %
   AIA Group 2,12 % Päivittäiskulutus 7,92 % Itävalta 2,82 %
   Roche Holding 1,96 % Energia 6,56 % Saksa 2,14 %
   Altria Group 1,69 % Materiaali 4,59 % Ranska 2,14 %
   Walt Disney 1,65 % Kiinteistö 2,84 % Tanska 1,79 %
   3M 1,64 % Yhdyskuntapalvelu 2,79 % Kanada 1,46 %

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   30.5.2018 | Mannerkiinalaiset osakkeet tulevat osaksi MSCI:n indeksiperheitä

   Historiallisesti mannerkiinalaisiin A-osakkeisiin sijoittaminen on ollut ei-kiinalaiselle piensijoittajalle vaikeaa. Instituutioille on ollut joitain sijoittamisen mahdollistavia poikkeuksia. Viime vuosien aikana sääntelyä on pala palalta purettu ja ulkomaalaisten sijoitustoimintaa helpotettu.

   Yksi iso tuleva muutos on MSCI:n päätös ottaa mannerkiinalaiset osakkeet osaksi myös laajempia indeksejään, kuten laajasti kehittyviä markkinoita jäljittelevää MSCI Emerging Markets -indeksiä ja globaalisti maailman osakkeita seuraavaa MSCI All Country World -indeksiä. Muutos tullaan toteuttamaan hyvin varovaisesti kesäkuun alusta alkaen. Kesän aikana indekseihin otetaan mukaan 238 A-osaketta, mutta rajoitetusti vain 5 %:lla niiden markkina-arvosta. MSCI Emerging Markets -indeksistä tämä vastaa noin 0,7 % osuutta ja laajemmasta MSCI All Country World -indeksistä noin 0,1 % osuutta. Markkinat odottavat painorajoitusten höllentyvän tulevaisuudessa. Sijoittajan salkussa tämä näkyy Kiinan painon lisääntymisenä kehittyvien markkinoiden osakkeissa.

   Tehokkaasti MSCI Emerging Markets -indeksin mukaisesti sijoittaa esimerkiksi:

   Amundi MSCI Emerging Markets UCITS ETF (”AEEM”)

   Amundin MSCI Emerging Markets UCITS ETF on Ranskassa listattu ETF, jonka kokonaiskulusuhde on 0,2 % p.a. ETF ei jaa ulos tuotto-osuutta. ETF:n hallinnoitavat varat ovat noin 5,6 miljardia euroa, jotka jakautuvat 845 eri yhtiöön. Suurimmat sektoripainot ovat informaatioteknologialla (27,3 %) ja rahoitussektorilla (23,8 %). ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maata:

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Tencent Holdings Ltd 5,19 % Informaatioteknologia 27,26 % Kiina 29,93 %
   Samsung Electronics 4,38 % Rahoitus 23,79 % Etelä-Korea 15,48 %
   Alibaba Group ADR 3,75 % Harkinnanvarainen kulutus 9,47 % Taiwan 11,19 %
   Taiwan Semiconductor 3,42 % Materiaalit 7,55 % Intia 8,51 %
   Naspers Ltd 1,96 % Energia 7,42 % Brasilia 7,32 %
   China Construction Bank 1,59 % Päivittäiskulutus 6,56 % Etelä-Afrikka 6,69 %
   Baidu Inc ADR 1,27 % Teollisuus 5,27 % Venäjä 3,4 %
   ICBC 1,17 % Telekommunikaatio 4,65 % Meksiko 3,03 %
   China Mobile Ltd 1,07 % Kiinteistö 2,87 % Malesia 2,51 %
   Ping An Insurance 0,94 % Terveydenhuolto 2.76 % Thaimaa 2,44 %

   Kaipaatko lisää ETF-sijoitusideoita?

   ETF-työkalusta löydät yli 3000 ETF-rahastoa, joista löydät työkalun pisteytystä hyödyntämällä helposti tehokkaimmat ETF:t ja valmiit sijoitusideat.

   Tutustu ETF-työkaluun!

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksityökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia maantieteellisiä alueita ja sektoreita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   8.5.2018 | Maailma-ETF vai maailma-ETF? Puolita salkkusi kulut

   Hyvän ETF-rahaston piirteitä ovat matalat kulut, hyvä likviditeetti ja siitä tulisi löytyä kasvuosuus. Helpoin tapa saada laaja maantieteellinen ja sektorihajautus on sijoittaa maailma-indeksiä seuraavaan ETF-rahastoon. Ole kuitenkin tarkkana, sillä maailma-ETF:llä ja maailma-ETF:llä on eroa!

   MSCI World vs. MSCI AC World

   Haluatko sijoittaa maailman osakkeisiin? Käytännössä sinulla on kaksi indeksivaihtoehtoa: MSCI World ja MSCI All Country World. MSCI World sijoittaa kehittyneiden markkinoiden osakkeisiin markkina-arvopainotetusti. All Country -lisänimike tarkoittaa, että indeksissä on mukana lisäksi myös kehittyvät markkinat.

   Eli MSCI All Country World tarjoaa paremman hajautuksen ja kehittyvien markkinoiden tuottopotentiaalia? Siispä rahat sinne! …STOP! Ei niin nopeasti. MSCI All Country Worldiin sijoittavat ETF-rahastot maksavat tuplaten verrattuna tehokkaisiin MSCI World -ETF-rahastoihin.

   Puolita kustannuksesi oikealla ETF-valinnalla, kuva: ETF-työkalu

   Tee-se-itse MSCI World All Country World -ETF

   Huh. Melkoinen ero kuluissa. Saako isommalla rahalla enemmän laatua ja merkittävästi parempaa hajautusta? Ei suoranaisesti.

   MSCI World ja MSCI AC World -indeksien maapainoissa on melko pieni ero. Suurimpien maiden painotuksista laskettuna MSCI All Country World -indeksissä kehittyneiden markkinoiden paino on n. 88,25 % ja kehittyvien markkinoiden paino on n. 11,75 %. Tee-se-itse -sijoittaja saa rakennettua tällaisen ETF-salkun kahdella ETF-rahastolla (salkun hallinnointikulu 0,206 % vs. valmiin ETF:n 0,45 %).

   Maapainot
   Maa MSCI World MSCI AC World MSCI World + EM
   Yhdysvallat 58,3 % 51,4 % 51,4 %
   Japani 9,1 % 8,0 % 8,0 %
   Iso-Britannia 6,1 % 5,4 % 5,4 %
   Ranska 4,0 % 3,5 % 3,5 %
   Saksa 3,6 % 3,2 % 3,2 %
   Kiina 3,2 % 3,2 %
   Kanada 3,5 % 3,1 % 3,1 %
   Sveitsi 3,3 % 2,9 % 2,9 %
   Australia 2,6 % 2,3 % 2,3 %
   Etelä-Korea 1,8 % 1,8 %

   Lähde: Lyxor 4.5.2018 (MSCI World, MSCI AC World, MSCI Emerging Markets)

   iShares MSCI Core World UCITS ETF (IWDA.L / EUNL.DE)

   iShares MSCI Core World UCITS ETF-rahasto sijoittaa laajasti maailman osakkeisiin kehittyneillä markkinoilla. ETF:n hallinnointikulu on 0,20 %.

   ETF-rahaston päälistaus on Lontoossa, jossa sen kaupankäyntitunnus on IWDA. Kotimaiset pörssivälittäjät tarjoavat usein ensisijaisesti Saksaan listattuja ETF-rahastoja, josta ETF löytyy kaupankäyntitunnuksella EUNL. Tarkemmat lisätiedot löydät ETF-työkalusta.

   iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (EIMI.L / IS3N.DE)

   iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF -rahasto sijoittaa laajasti kehittyvien markkinoiden osakkeisiin. ETF:n hallinnointikulu on 0,25 %.

   ETF-rahaston päälistaus on Lontoossa, jossa sen kaupankäyntitunnus on EIMI. Kotimaiset pörssivälittäjät tarjoavat usein ensisijaisesti Saksaan listattuja ETF-rahastoja, josta ETF löytyy kaupankäyntitunnuksella IS3N. Tarkemmat lisätiedot löydät ETF-työkalusta.

    

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   9.1.2018 | Sijoita väestön ikääntymiseen

   Nordnet nosti tammikuun megatrendiksi terveydenhuollon ja väestön ikääntymisen. Miksi sijoittajan kannattaisi kiinnostua harmaantuvasta väestöstä?

   Maailma ikääntyy. YK:n mukaan vuonna 2017 yli 60-vuotiaiden osuus maailman väestöstä oli 13 %. Vuoteen 2050 mennessä yli 60-vuotiaiden määrän odotetaan tuplaantuvan ja vuoteen 2100 mennessä triplaantuvan. Euroopan väestöstä jo nyt 25 % on yli 60-vuotiaita. Nopeasti harmaantuvan väestön vaikutukset näkyvät laajasti kaikkialla maailmassa, mikä tarjoaa fiksulle sijoittajalle mahdollisuuden hyötyä tästä valtavasta megatrendistä.

    

   3 suurta demografista trendiä

   1. Iäkkäiden määrä ylittää lasten määrän. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassa yli 65-vuotiaiden määrä maailmassa ylittää alle 5-vuotiaiden lukumäärän. Vuonna 2040 se ylittää alle 10-vuotiaiden lukumäärän.

   2. Vastoin yleistä luuloa, ikääntyminen ei kosketa vain länsimaita. 2/3 maailman seniorikansalaisista elää kehittyvien markkinoiden maissa.

   3. Viimeisen vuosisadan aikana elinikä on usein kasvanut ennusteita nopeammin. Mikäli elinikä kasvaa edelleen ennusteita nopeammin, ja ihmiset elävät ennakoitua pidempään, ikääntymisen vaikutukset maailman talouteen voivat olla ennakoituakin suuremmat.

   Terveydenhuolto ja senioripalvelut hyötyvät

   Yli 65-vuotiaat ovat kulutusvoimaltaan paljon merkittävämpi joukko kuin paljon puhutut milleniaalit. Se, miten ikääntyvä väestö päättää käyttää varansa vaikuttaa paljon siihen, mitkä liiketoiminta-alat menestyvät ja mitkä eivät.

   Ikääntymisen megatrendi tarjoaa sijoittajille useita houkuttelevia mahdollisuuksia. Näistä kenties näkyvimmät mahdollisuudet ovat kiinteistömarkkinoilla, terveydenhuollossa ja ikääntyvien teknologiassa.

   Eliniän odotteen kasvaessa lisääntyvät myös ikään liittyvät ja krooniset sairaudet. Näin ollen ei liene yllätys, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa työpaikkojen odotetaan lisääntyvän tulevina vuosina eniten juuri terveydenhuoltosektorilla. Samalla kulutus terveydenhuoltoon tulee vähintäänkin tuplaantumaan seuraavan 10 vuoden aikana. Tilastot tukevat tarinaa: Yli 85-vuotiaat käyttävät terveydenhuoltoon tuplasti niin paljon kuin 65-84-vuotiaat, joiden terveydenhuoltokulut puolestaan ovat tuplasti niin paljon kuin 45-64-vuotiailla (ks. kuva alla).

   Lue lisää väestön ikääntymisen vaikutuksista sijoittajanäkökulmasta Institutional Investorin katsauksesta.

   iShares Ageing Population UCITS ETF USD Acc (AGED LN)

   Helpoin tapa päästä hyötymään ikääntymisen megatrendistä on megatrendi-ETF:ään sijoittaminen. iShares Ageing Population UCITS ETF seuraa iSTOXX FactSet Ageing Population Indeksiä. Indeksi koostuu yhtiöistä, jotka tarjoavat tuotteita tai palveluita maailman vanhenevan väestön (60 vuotta ja sitä vanhemmat ihmiset) tarpeisiin, ja saavat yli 50 % liikevaihdostaan tällaisesta liiketoiminnasta. Kaikki osakkeet ovat indeksissä yhtä suurilla painoilla. Indeksi sisältää aina vähintään 80 osaketta (tällä hetkellä 248 osaketta).

   AGED LN -ETF-rahaston päälistaus on dollarimääräisenä Lontoon pörssissä, mutta ETF-rahastoa saa ostettua myös ilman valuutanvaihtokustannuksia Saksan tai Italian pörsseistä. Hallinnointikustannuksiltaan ETF on varsin kohtuullinen (0,40 %) ja tuotto-osuutta jakamattomana myös verotehokas. Lue tarkemmat tiedot ETF:stä Sijottaja.fi:n ETF-työkalusta.

   Mihin ETF-rahasto sijoittaa?

   ETF-rahaston omistukset on hajautettu erittäin laajasti (248 osakkeeseen) ja lähestulkoon yhtä suurilla painoilla, jolloin yksikään osakesijoitus ei muodosta suurta riskiä salkussa. Sijoitukset on hajautettu laajasti kansainvälisesti kehittyneille ja kehittyville markkinoille. Suurimmassa painossa on mm. sairausvakuutuksia ikääntyville tarjoava rahoitussektori, ja heti toisena terveydenhuoltosektori. Muut sektorit ovat merkittävästi pienemmällä painolla. ETF-rahasto tarjoaa hyvän tavan hajauttaa kotimaisiin osakkeisiin keskittynyttä salkkua laajan globaalin hajautuksen ja vahvan terveydenhuoltosektoripainonsa ansiosta.

   Suurimmat omistukset Maapainot Sektoripainot
   Osakkeet Paino Maa Paino Sektori Paino
   CHABIOTECH LTD 1,1 % Yhdysvallat 32,3 % Rahoitussektori 43,6 %
   JUNO THERAPEUTICS INC 0,8 % Japani 12,1 % Terveydenhuolto 32,8 %
   MAZOR ROBOTICS LTD. 0,6 % Iso-Britannia 7,5 % Harkinnanvarainen kulutus 12,0 %
   PING AN INSURANCE 0,6 % Australia 7,0 % Päivittäiskulutus 6,0 %
   THOR INDUSTRIES INC 0,6 % Kanada 4,8 % Kiinteistösektori 4,9 %
   ABIOMED INC 0,6 % Etelä-Korea 4,6 % Teollisuus 0,4 %
   POLARIS INDUSTRIES INC 0,6 % Kiina 3,1 %
   CVC BRASIL 0,6 % Ranska 2,8 %
   EXELIXIS INC 0,6 % Taiwan 2,7 %
   LPL FINANCIAL HOLDINGS INC 0,6 % Etelä-Afrikka 2,6 %

   Lähde: iShares 8.1.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   30.12.2017 | ETF kehittyvien markkinoiden kulutuskasvuun

   Kehittyvien markkinoiden kulutustuotemarkkinat näyttävät houkuttelevilta sijoituskohteilta tulevina vuosina. Vahva väestönkasvu yhdistettynä tulotason kasvuun ja keskiluokkaistuvaan kaupunkiväestöön tulee ajamaan kulutustuotteiden kysynnän kasvua useita vuosikymmeniä tulevaisuuteen. Sijoittajan näkökulmasta kehittyvien markkinoiden kuluttajavallankumous on megatrendi, jota ei kannata jättää huomiotta.

   Houkutteleva arvostustaso kehittyvillä markkinoilla antaa lisätukea kehittyvien markkinoiden sijoitusteemalle. Ongelmana monelle sijoittajalle on, että useimmat passiiviset markkina-arvoperusteiset kehittyvien markkinoiden osakeindeksit ja ETF:t sisältävät suurella painolla raaka-aineosakkeita, joiden hintakehitystä on usein vaikea ennustaa perinteisellä osakeanalyysilla. Kulutuskysynnän kasvuun sijoittavalla ETF-rahastolla pääsee kehittyville markkinoille huomattavasti matalammalla raaka-ainealtistuksella.

   Arvoa ja kasvua

   Kasvava väestö ja tulotason nousu ovat avaintekijät, jotka tulevat edelleen kasvattamaan kulutusta kehittyvillä markkinoilla. Muita tekijöitä, jotka tukevat kulutuksen kasvua kehittyvillä markkinoilla ovat:

   1) Kaupungistuminen, koska kaupunkien asukkaat tienaavat yleisesti maaseudun väestöä enemmän

   2) Nuori väestörakenne monissa maissa (erityisesti Afrikassa), joissa nuorten siirtyminen ylemmäs työelämässä näkyy yleensä samalla elämäntapainflaationa ja korkeampana kulutuksena

   3) Kasvava pankkitoiminta, joka entisestään kasvattaa kulutusmahdollisuuksia

   Kehittyvien markkinoiden kulutuksen kasvunäkymät näyttävät entistäkin lupaavammilta, kun tilannetta vertaa kehittyneisiin markkinoihin. Kehittyneillä markkinoilla väestö ei juurikaan enää kasva, velkaantuneisuus historiallisen korkealla tasolla, tulojen kasvu on matalaa ja väestörakenne on yhä vanhempaa. McKinseyn mukaan vuosien 2010 ja 2025 välillä kehittyvien markkinoiden kulutus tulee kasvamaan liki viisi kertaa enemmän kuin kehittyneiden markkinoiden kulutus.

   Makronäkymistä huolimatta kehittyneiden markkinoiden kulutustuoteyhtiöiden arvostuskertoimet ovat huomattavasti korkeammalla kuin kehittyvillä markkinoilla vahvan aseman saavuttaineilla kulutustuoteyhtiöillä. Houkutteleva tilanne tarjoaa loistavan mahdollisuuden lähteä kehittyville markkinoille suorilla osakepoiminnoilla, mutta mukaan pääsee myös ETF-rahastolla.

   iShares MSCI Emerging Markets Consumer Growth UCITS ETF (IEMG LN)

   Vahvasta kulutustuotteiden kysynnän kasvusta hyötyvät yhtiöt ovat menestyneet pörssissä viime vuosina kehittyvien markkinoiden markkina-arvopainotettua yleisindeksiä paremmin ja ottaneet selvää etumatkaa.

   Lontoon ja Saksan pörsseihin listattu iSharesin MSCI Emerging Markets Consumer Growth UCITS ETF on hallinnointikuluiltaan edullisin ja verotuksellisesti tehokkain vaihtoehto sekä myös viime vuosien parhaiten menestyneitä kehittyvien markkinoiden kulutuskasvuun keskittyvistä ETF-rahastoista. ETF-rahastoa myydään eri pörsseissä usealla eri kaupankäyntitunnuksella. Euromääräiselle sijoittajalle järkevin tapa ostaa kyseistä ETF-rahastoa on Saksan pörssistä, josta se löytyy kaupankäyntitunnuksella CEMG.

   Mihin ETF-rahasto sijoittaa?

   iShares MSCI Emerging Markets Consumer Growth UCITS ETF-rahaston sijoitukset ovat hyvin hajautettu osaketasolla, sektoritasolla pääpainopiste on harkinnanvaraisessa ja päivittäiskulutuksessa. Maista Kiinan paino on suurin: 28,8 %. Näet suurimmat omistukset, sektoripainot ja maapainot alla olevassa taulukossa.

   Suurimmat omistukset Maapainot Sektoripainot
   Osakkeet Paino Maa Paino Sektori Paino
   TENCENT HOLDINGS LTD 7,0 % Kiina 28,8 % Harkinnanvarainen kulutus 28,6 %
   ALIBABA GROUP HOLDING ADR 6,4 % Yhdysvallat 12,6 % Päivittäiskulutus 28,5 %
   APPLE INC 5,1 % Etelä-Afrikka 7,8 % Tietotekniikka 20,8 %
   NASPERS LIMITED N LTD 4,6 % Etelä-Korea 6,5 % Televiestintä 12,8 %
   PHILIP MORRIS INTERNATIONAL INC 4,1 % Intia 5,0 % Terveydenhuolto 5,8 %
   CHINA MOBILE LTD 3,0 % Brasilia 4,1 % Teollisuus 2,9 %
   UNILEVER DRC NV 2,3 % Iso-Britannia 3,7 %
   ANHEUSER BUSCH INBEV NV 2,2 % Meksiko 3,6 %
   UNILEVER PLC 1,8 % Hongkong 3,4 %
   ASTRAZENECA PLC 1,6 % Japani 3,3 %

   Lähde: iShares 28.12.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   11.12.2017 | Tulevaisuuden robotiikkaa kehittävät yhtiöt

   Robotiikka ja automatisaatio on yksi nykyajan teknologiatrendeistä ja suurista megatrendeistä. Esimerkiksi tietojenkäsittelyssä saavutetaan suuria etuja jopa yksinkertaisilla sääntöjä noudattavilla roboteilla, jotka käyvät läpi suuria tietomääriä lyhyessä ajassa. Tiedon määrän lisääntyessä yhteiskunnassa, ovat sääntöihin pohjautuvat automatisaatiomenetelmät yhä halutumpia. Robotiikan ja automaation tuomasta tuotannon tehostamisesta ja kustannussäästöistä puhutaan paljon, ja niiltä odotetaan yhä enemmän.

   Kuluvana vuonna robotiikan tuottokehitys on ollut huimaa. Alla olevassa kuvassa kehittyneiden markkinoiden osakemarkkinoita mittaava MSCI World (sininen käyrä) on noussut vuoden alusta 21,1 %, kun robotiikan ETF-poimintamme (oranssi käyrä) on noussut noin 31,9 %.

   Miksi sijoittaa robotiikkaan ja automaatioon? (Englanniksi)

   iShares Automation & Robotics UCITS ETF (RBOT LN)

   Poimintamme robotiikkaan ja automaatioteknologiaan on iShares Automation & Robotics UCITS ETF (RBOT LN), joka on huomattavasti edullisempi ja tehokkaampi vaihtoehto ensin markkinoilla nähdylle Robo Global Robotics & Automation Index ETF:lle (ROBO LN). iSharesin ETF-rahaston hallinnointikustannus (0,40 %)  on vain puolet Robo Globalin ETF-rahaston hallinnointikustannuksesta (0,80 %)!

   Tiedot: ETF-työkalu

   Mihin ETF sijoittaa?

   RBOT LN sijoittaa hajautetusti noin 100 automaatioteknologiaa ja robotiikkaa kehittävään yhtiöön sekä kehittyneille että kehittyville markkinoille. Suurin osakepaino on Yhdysvalloissa ja Aasian teknologiakehityksen kärkimaissa.

   Suurimmat omistukset Maapainot
   Osakkeet Paino Maa Paino
   GLOBAL UNICHIP CORP 1,80 % Yhdysvallat 30,6 %
   YASKAWA ELECTRIC CORP 1,65 % Japani 26,0 %
   ASIA OPTICAL INC 1,59 % Taiwan 13,9 %
   DAIFUKU LTD 1,44 % Iso-Britannia 6,2 %
   HIWIN TECHNOLOGIES CORP 1,34 % Etelä-Korea 4,9 %
   FARADAY TECHNOLOGY CORP 1,30 % Saksa 4,7 %
   TOSHIBA MACHINE LTD 1,30 % Suomi 2,5 %
   LASERTEC CORP 1,26 % Ranska 2,0 %
   SILICON WORKS LTD 1,21 % Kanada 1,9 %
   AVEVA GROUP PLC 1,19 % Alankomaat 1,0 %

   Lähde: iShares 8.12.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-työkalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   10.11.2017 | Teknologiasektorin yhtiöt Yhdysvalloista

   Teknologian kehitys on megatrendi, joka muuttaa maailmaa. Nopeasti kasvava toimiala tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden tilaisuuteen tarttuvalle sijoittajalle.

   Korkeaa tuottoa

   Teknologiaosakkeet ja teknologiasektorille sijoittavat ETF-rahastot ovat antaneet viime vuosina huimia tuottoja (jopa +30 % vuoden alusta). Myös teknologiasektorille sijoittavien ETF-rahastojen tarjonta on kasvanut runsaasti viime vuosina.

   Esimerkiksi Vanguard Information Technology ETF on tuottanut +147,44 % (20,54 % p.a.) viimeisen viiden vuoden aikana. Samaan aikaan laajasti koko maailmaan sijoittava MSCI World on tuottanut vain +69,94 % (11,42 % p.a.).

   Lähde: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla. Tuotot 4.1.2013 – 9.11.2017.

   Vanguard Information Technology ETF (VGT US)

   ETF-poimintamme Yhdysvaltojen teknologiasektorille on Vanguard Information Technology ETF (VGT US). VGT sijoittaa tehokkaasti passiivisella strategialla teknologiasektorin suurimpiin yhtiöihin. Pienet kulut, korkea likviditeetti ja tehokas indeksin seuraaminen tarkoittavat sitä, että sijoittajalle jää enemmän käteen ETF:n tuotoista.

   Mihin ETF sijoittaa?

   Osakeomistuksista nähdään strategian huomattava keskittyneisyys. 10 suurinta sijoitusta muodostaa 54,3 % ETF-rahaston salkusta. Pelkästään Applen paino on 13,77 %, toiseksi sijoittuu Microsoft 9,36 % painolla ja kolmanneksi Facebook 6,92 % painolla.

   Suurimmat omistukset
   Osakkeet Paino
   Apple Inc. (AAPL) 13,77 %
   Microsoft Corp. (MSFT) 9,36 %
   Facebook Inc. Class A (FB) 6,92 %
   Alphabet Inc. Class C (GOOG) 5,13 %
   Alphabet Inc. Class A (GOOGL) 4,97 %
   Visa Inc. Class A (V) 3,33 %
   Intel Corp. (INTC) 3,07 %
   Cisco Systems Inc. (CSCO) 2,88 %
   Oracle Corp. (ORCL) 2,56 %
   Mastercard Inc. Class A (MA) 2,30 %

   Lähde: iShares 30.9.2017

   PS. iSharesilta löytyy myös vastaavalla sisällöllä varustettu verotehokas tuotto-osuutta jakamaton Lontoon pörssiin listattu ETF-rahasto nimeltä iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (IUIT LN). Sen hallinnointipalkkio on 0,15 %.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   27.10.2017 | Sijoituscase: Japanilaiset osakkeet

   ”Buy the rumor and sell the news”? Aben vaalivoitto antaa lisäpuhtia elvyttävän rahapolitiikan jatkumiselle, mikä voi tarjota uutta nousupuhtia Japanin osakemarkkinoille.

   Toistuuko vuoden 2012 vaalien jälkeinen pörssiralli Japanissa?

   Kuva: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla. Hinta (mustalla), P/E-luku (vihreällä).

   Nikkei 225 -indeksi on yli tuplaantunut Aben noustua Japanin pääministeriksi vuonna 2012. Vahvan tuloskasvun ansiosta arvostustaso P/E-luvulla mitaten on säilynyt houkuttelevana, ja on nyt samalla tasolla kuin vuoden 2011 alussa.

   Aben puolueen jatkokausi tarkoittaa, että elvyttävä raha- ja finanssipolitiikka “Abenomics” saa todennäköisesti jatkoa. Aben noustua pääministeriksi vuonna 2012, jeni on heikentynyt yli 30 prosenttia euroon nähden, ja Nikkei 225-indeksi on yli tuplaantunut.

   Nousutrendin jatkon merkit ovat ilmassa: Tokion pörssi on noussut ja jeni heikentynyt hieman sijoittajien ennakoidessa vaalitulosta.

   Moni asia tukee Japanilaisia osakkeita: kasvavat tulokset, matala arvostustaso ja kevyt rahapolitiikka. Lisäksi Aben voitto voi tuoda ulkomaiset sijoittajat takaisin Japanin osakemarkkinoille, kuten vuonna 2013. Muutaman viime vuoden aikana ulkomaiset sijoittajat ovat pitäneet Japania alipainossa salkuissaan.

   Japani on ollut houkuttelevan arvostustasonsa ja korkean tuloskasvunsa vuoksi Sijoittaja.fi:n Strategiamestari-mallisalkussa jo pidemmän aikaa ylipainossa (24,1 % salkun osakesijoituksista).

   Väljä rahapolitiikka saattaa edelleen heikentää jenin kurssia, joten valintamme Japaniin sijoittavaksi ETF-rahastoksi on valuuttasuojattu Source JPX-Nikkei 400 UCITS ETF EUR Hedged (NS4E GR).

   Source JPX-Nikkei 400 UCITS ETF EUR Hedged (NS4E GR)

   Miksi Source JPX-Nikkei 400 UCITS ETF EUR Hedged (NS4E GR)?

   • Valuuttasuojattu (Jenin heikentyminen ei pienennä euromääräisen sijoittajan saamaa tuottoa)
   • Verotehokas: Ei jaa ulos tuotto-osuutta
   • Edullinen: Hallinnointikustannus 0,20 % p.a.
   • Seuraa tehokkaasti indeksiä (tuottoeron vakaus 9, asteikolla 1-10) ja hyvä likviditeetti (osto- ja myyntikurssin erotus 9, asteikolla 1-10)

   Suurimmat omistukset Sektoripainot
   Osakkeet Paino Sektori Paino
   Toyota Motor Corp 1,66 % Teollisuus 22,3 %
   Honda Mtr Co Ltd 1,58 % Harkinnanvarainen kulutus 18,1 %
   Keyence Corporation 1,49 % Rahoitus 16,4 %
   SoftBank Group Corp. 1,45 % Informaatioteknologia 11,7 %
   KDDI Corp. 1,45 % Päivittäiskulutus 9,1 %
   Sumitomo Mitsui Finl Gp Inc 1,44 % Materiaalit 7,5 %
   Sony Corp 1,42 % Terveydenhuolto 7,1 %
   Nippon Telegraph & Tel Corp 1,41 % Telekommunikaatio 5,4 %
   MIZUHO Finl Gp Inc 1,40 % Hyödykkeet 1,5 %
   Mitsubishi UFJ Finl Group Inc 1,40 % Muut 1,1 %

   Lähde: PowerShares 30.9.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   19.10.2017 | Tekoälyä hyödyntävä ETF-rahasto lanseerattiin

   Markkinoille saapui eilen uusi aktiivisesti hallinnoitu ETF-tulokas, joka pohjaa sijoitusvalintansa IBM:n kehittämään Watson-tekoälyyn.

   Tekoäly-ETF

   The AI Powered Equity ETF (AIEQ US) on EquBotin kehittämä ja ETF Managers Groupin markkinoille tuoma aktiivisesti hallinnoitu ETF-rahasto.

   Tekoäly-ETF:n hallinnointipalkkio on 0,75 %, mikä on tyypilliseen ETF-rahastoon verrattuna selkeästi kalliimmasta päästä. Aktiiviselle ETF-rahastolle hallinnointipalkkio ei ole kuitenkaan poikkeuksellisen korkea.

   Tekoälystrategia on erikoinen tulokas ETF-rahastojen joukkoon, sillä aiemmin suurin osa tekoälyyn pohjautuvista sijoitusstrategioista on ollut sijoittajille tarjolla ainoastaan hedgerahastojen muodossa. Yksi historian tuottoisimmista esimerkeistä algoritmisessa osakepoiminnassa on Renaissance Technologies, jonka toinen toimitusjohtaja Robert Mercer ja merkittävä osa työntekijöistä on saapunut yhtiöön IBM:stä mm. kielen-, puheen- ja signaalintunnistusta kehittäneistä ryhmistä.

   Strategian pohjalla IBM Watson -tekoäly

   IBM Watson kehitettiin alkujaan Jeopardy-tv-tietokilpailuun, jossa se noin kuusi vuotta sitten päihitti nippelitiedossa ihmisen. Sittemmin IBM Watsonin keinoälyalustaa on hyödynnetty mm. terveydenhuollossa etsimään ja yhdistelemään tietoa miljoonista potilastiedoista ja lääketieteellisistä julkaisuista, minkä avulla on pystytty tunnistamaan mm. useita syöpiä ja aivoverenvuotoja paljon ennen kuin ne oltaisi havaittu perinteisillä menetelmillä.

   IBM Watson tekoäly kykenee vastaamaan luonnollisella kielellä esitettyihin kysymyksiin yhdistelemällä suuria tietomääriä erilaisista tietolähteistä niin jäsennellystä (esim. taulukot) kuin jäsentämättömästä (esim. uutistekstit) aineistosta. Tekoälylle ominaista on ihmisen kaltainen jatkuva oppiminen kokemuksen kautta. Asiantuntijat kouluttavat Watsonia aluksi kysymyksien ja vastauksien avulla, minkä jälkeen Watson oppii itsenäisesti lisää analysoimalla sille annettua materiaalia.

   Maailmassa, jossa informaation määrä kasvaa eksponentiaalisesti eikä perinteinen ihmisanalyytikko pysty käsittelemään kaikkea tietoa, algoritmeihin pohjautuvat järjestelmät ja keinoäly pystyvät tuomaan selkoa markkinahälyyn. Näin uskoo moni sijoittaja, uuden tekoäly-ETF:n kehittäjät mukaan lukien.

   Sijoitusstrategia

   The AI Powered Equity ETF (AIEQ US) pyrkii ylittämään Yhdysvaltalaisista osakkeista koostuvan laajan vertailuindeksin kuitenkin vertailuindeksiä vastaavalla riskitasolla. Tekoäly-ETF sijoittaa tyypillisesti 30-70 osakkeeseen, joilla on mallin arvion perusteella suurin nousun todennäköisyys seuraavan vuoden aikana.

   ETF-rahaston käyttämä IBM Watsonia hyödyntävä tekoäly analysoi ja vertailee päivittäin tuhansia Yhdysvaltalaisia osakkeita, ja pyrkii optimoimaan salkun osakepainot arvonnousupotentiaalin ja osakkeiden keskinäisen korrelaation perusteella maksimoidakseen ETF:n riski-tuottosuhteen. Osakepainot saattavat siten muuttua merkittävästi jopa päivätasolla.

   Rahaston kehittäneen EquBotin mukaan tekoäly-ETF kerää ja analysoi päivittäin yli miljoona markkinasignaalia Yhdysvaltalaisen arvopaperiviranomaisen pitämistä arkistoista (mm. 10-K, 10-Q), pörssitiedotteista, osavuosikatsauksista, uutisista ja sosiaalisen median viesteistä.

   Mihin ETF sijoittaa?

   Salkussa on yhteensä 69 osaketta, joista suurimman painon salkussa ovat saaneet Cit Group (CIT), Penumbra (PEN), Genworth Financial (GNW), Boyd Gaming (BYD) ja Integer Holdings (ITGR). Ensisilmäyksellä osakkeilta vaikuttaisi löytyvän paljon piirteitä pien-, arvo-, laatu- ja momentum-yhtiöistä. Nähtäväksi jää, miten uusi ETF tulee pärjäämään perinteisille passiivisille ETF-rahastoille ja moderneille monifaktori-ETF:lle.

   Suurimmat omistukset (TOP 10) 19.10.2017
   Osakkeet Paino
   CIT GROUP INC 4,71 %
   PENUMBRA INC 4,63 %
   GENWORTH FINL INC 4,57 %
   BOYD GAMING CORP 4,51 %
   INTEGER HLDGS CORP 4,46 %
   MEDNAX INC 3,61 %
   TRIUMPH GROUP INC NEW 3,51 %
   SANTANDER CONSUMER USA HDG INC COM 3,41 %
   S&P GLOBAL INC 3,36 %
   HCA HEALTHCARE INC 3,27 %

   Lähde: EquBot

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   12.10.2017 | Ethereumin hintakehitykseen sidottu ETN

   Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Ethereum ja Bitcoin ovat kanssa ehkä tunnetuimmat virtuaalivaluutat maailmassa. Näille valuutoille ominaista on keskuspankittomuus, ts. niiden vaihdanta-arvoa ei määritä yksi keskuspankki.

   Ethereum?

   Ethereum pyrkii rahaksi rahan paikalle ja suoriutumaan kolmesta rahalle tyypillisestä tehtävästä: arvon säilyttäminen, vaihdon väline ja arvon mitta. Ethereum tarjoaa yksinkertaistettuna nopean tavan siirtää rahaa ympäri maailman.

   Ethereumiin jo tutustuneet ovat huomanneet, että Ethereumin kurssi suhteessa muihin valuuttoihin on muuttunut rajusti vuoden alusta lähtien. Ethereumin vaihtokurssia sivuillansa esittävä Coindesk tietää kertoa, että vuoden alusta yhden Ethereumin sai vaihdettua kahdeksaan dollariin, kun tänä päivänä yhdellä Ethereumilla saa yli 300 dollaria. Jyrkkää kurssimuutosta selittää suurelta osin valuuttaspekuloijien näkemykset valuutan arvosta. Uusi valuutta (noteeraus Coindeskissä aloitettu syyskuussa 2015) hakee vielä selvästi omaa tasapainotasoansa valuuttamarkkinoilla. Spekuloijat näkevät Ethereumissa uuden ajan valuutan ja haluavat olla mukana alusta alkaen. Ethereum ei kuitenkaan ole ainoa krypto- tai virtuaalivaluutta maailmassa. Tuleeko Ethereum olemaan se tulevaisuuden valuutta, vai joku muu?

   Inflaatio-ongelmia

   Valuuttaspekuloijien kurssimuutosten ohella Ethereumiin vaikuttaa lisäksi ”krypto”inflaatio, joka on arvion mukaan noin 10,5 % vuotuistettuna. Kryptoinflaatio syntyy Ethereumin tarjonnan lisääntymisestä. Inflaatio on huomattavasti korkeampi kuin länsimaissa, mutta verrattuna ongelmatalouksiin ja kehittyviin markkinoihin inflaatio on maltillista. Hyperinflaatiosta kärsivän Venezuelan inflaatioennuste vuodelle 2018 on yli 2300 %. Myös muissa valtioissa kärsitään isosta inflaatiosta ja tältä kantilta tarkasteltuna kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia, voidaan hyvinkin pitää arvon säilyttäjänä. Usein korkean inflaation maissa myös meidän itsestäänselvyytenä pitämät omistusoikeudet ovat todennäköisemmin kyseenalaisia. Virtuaalivaluuttaa on helpompi säilyttää ja piilottaa kuin fyysistä rahaa, mikä turvaa yksityistä omistusta myös kehittyvissä talouksissa.

   Miten sijoittaa?

   Tavallisesti kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia on voinut ostaa välittäjältä. Esimerkiksi Prasos Oy on Suomessa erikoistunut Bitcoinien välittämiseen. Suomalaiset yksityishenkilöt ovat ehtineet jo havaita, että valuutan myyntivoitosta on maksettava asiaankuuluvasti verot, mutta myyntitappioiden verovähennyskelpoisuus on ollut rajattua. Nyt asiaan on tullut muutos, sillä CoinShares on listannut Tukholman pörssiin ETN:n, joka seuraa Ethereumin hintakehitystä. ETN:ien luovutustappiot ovat verovähennyskelpoisia siinä missä ETF:ien. Rakenteensa takia ETN:iin liittyy kuitenkin liikkeellelaskijariski.

   CoinSharesin ETN, eli Ethereum XBTE on kaupankäynnin kohteena Tukholman pörssissä kaupankäyntitunnuksella COINETHE:SS. ETN on euromääräinen. ETN:n vuosittainen kulusuhde on 2,5 %. Kyseinen ETN sopii parhaiten sellaiselle kaupankävijälle, joka haluaa ottaa talteen verotuksessa myös myynnistä aiheutuneet tappiot täysimääräisesti.

   10.10.2017 | Korkeatuottoisiin valtionlainoihin globaalisti sijoittava ETF

   Euroalueen ja Yhdysvaltojen valtionlainojen pitkän aikavälin reaaliset tuotto-odotukset ovat romahtaneet jo lähestulkoon nollaan. Euroalueen valtionlainojen 10 v tuotto-odotus on nyt noin 0,2 % ja Yhdysvaltojen valtionlainojen tuotto-odotus 0,5 %.

   Vieläkö valtionlainoista on saatavilla tuottoa? Eipä juuri kehittyneiltä markkinoilta, mutta kehittyneiltä markkinoilta ja kriisivaltioiden lainoista kyllä. Pelkästään keskiarvolla laskettuna kehittyvien markkinoiden valtionlainojen reaalinen tuotto-odotus on 1,8 %. Houkuttelevimmin hinnoiteltujen valtionlainojen tuotto-odotukset ovat vielä korkeammat, ja valuuttakurssien vahvistuminen voi tarjota mahdollisia lisätuottoja.

   Perinteisten ETF-rahastojen omistukset ovat keskittyneet yleensä suurimpiin velallisiin, eli kaikkein velkaantuneimpien valtioiden lainoihin. Useimpien sijoittajien näkökulmasta tämä lienee yksi huonoimmista mahdollisista tavoista rakentaa lainasalkkua. Korkean velkaantumisen synnyttämien riskien ja heikon hajautuksen lisäksi sijoittaja päätyy sijoittamaan usein juuri niihin kaikkein suosituimpiin ja kalleimpiin lainoihin, joihin kaikki muutkin sijoittajat ovat sijoittaneet.

   Cambria Sovereign Bond ETF (SOVB US)

   Strategiasijoittamiseen erikoistunut Cambria lanseerasi vuonna 2016 uuden valtionlainoihin sijoittavan ETF-rahaston Cambria Sovereign Bond ETF (SOVB US). Cambrian ETF-rahaston strategia ei nojaa perinteiseen kehittyvät/kehittyneet markkinat jakoon, vaan sijoittaa houkuttelevimmin hinnoiteltuihin valtion velkakirjoihin ympäri maailman.

   Cambrian ETF-rahasto poimii salkkuunsa systemaattisesti kaikkein korkeinta tuottoa tarjoavia valtionlainoja. Usein nämä ovat epäsuosittuja ja korkeariskisinä pidettyjä lainoja, joihin useimmat sijoittajat eivät halua koskea edes pitkällä tikulla saati sijoittaa niihin. Kuten osakkeissa, myös valtionlainoissa epäsuositut arvopaperit ovat usein myös ne kaikkein tuottoisimmat. Cambrian tutkimus “Finding Yield in 2 % World” osoittaa, että korkeatuottoisiin valtionlainoihin hajauttaminen voi parantaa tuottoa perinteisessä 60/40 salkussa ja pienentää samaan aikaan salkun riskiä.

   Cambria Sovereign Bond ETF (SOVB US) ETF-valintatyökalussa

   ETF-valintatyökalu: SOVB US -ETF-rahaston hallinnointikustannus on 0,59 %, mikä on hyvin lähellä tyypillisten kehittyvien markkinoiden lainoihin sijoittavien ETF-rahastojen kustannuksia.

   Mitkä ovat riskit?

   Cambrian Sovereign Bond ETF tarjoaa huimia tuottolukemia suhteessa siihen korkotuottoon, jota suurin osa maailman kehittyneistä valtioista tarjoaa. Harva sijoittaja innostuu Meksikon tai Venäjän valtionlainoista, koska koettu riski on merkittävä. Moni sijoittaja muistaa edelleen Venäjän ajautumisen maksukyvyttömäksi 1998, Argentiinan maksukyvyttömyyden 2001 ja tuoreimman Kreikan velkakriisin, jossa yksityisten sijoittajien velkoja leikattiin.

   Moni korkeaa tuottoa tarjoavista valtioista (ks. omistukset) on altis raaka-aineiden hintojen heilahduksille, kärsii poliittisesta sekasorrosta tai talouden taantumasta. Lisäksi sijoittaja altistuu kehittyvien markkinoiden lainoihin sijoittaessaan valuuttakurssien vaihteluille niin hyvässä kuin pahassa. Korkeatuottoiset valtionlainat eivät ole riskittömiä, mutta ne tarjoavat osakkeiden kaltaista tuottoa matalammalla riskillä, ja usein tappiot osuvat eri aikoihin kuin osakemarkkinoiden laskut.

   Mihin ETF sijoittaa?

   Suurimpien omistusten listauksesta nähdään nopeasti kaksi asiaa: laaja hajautus ja kehittyvien markkinoiden korkea paino. Suurimmat maapainot ovat Brasiliassa, Meksikossa ja Venäjällä, joiden pitkän aikavälin nimelliset tuotto-odotukset ilman maksuhäiriöitä ovat jopa 7-10 % luokkaa (vrt. Suomen valtionlainan 0,62 %). ETF-rahaston omistamien lainojen keskimääräinen juoksuaika on 7,36 vuotta ja tuotto maturiteettiin 6,34 %.

   Suurimmat omistukset Maapainot ja lainamaiden 10 v tuotto maturiteettiin (YTM)
   Valtionlainat Paino Maat Paino YTM (10 v)
   BRAZIL BD 8.5% 1/5/2024 (Brasilia) 8,1 % Brasilia 8,2 % 9,8 %
   CGB 3.16 06/27/23 (Kiina) 5,3 % Meksiko 8,1 % 7,0 %
   HELLENIC REP GGB 2/24/24 (Kreikka) 4,9 % Venäjä 7,8 % 7,6 %
   RFLB 7.6 04/14/21 (Venäjä) 4,9 % Kreikka 7,3 % 5,6 %
   RPGB 8 07/19/31 (Filippiinit) 4,0 % Turkki 6,2 % 11,1 %
   THAILAND 3.625% 6/16/2023 (Thaimaa) 3,8 % Etelä-Afrikka 6,1 % 8,7 %
   SOUTH AFRICA 8.0 01/31/30 (Etelä-Afrikka) 3,8 % Portugali 5,7 % 2,4 %
   MBONO 5 3/4 03/05/26 (Meksiko) 3,4 % Kiina 5,3 % 3,7 %
   POLGB 5 3/4 04/25/29 (Puola) 3,4 % Kolumbia 4,9 % 6,5 %
   PGB 3 7/8 02/15/30 (Portugali) 2,8 % Argentiina 4,8 % 6,0 %

   Lähteet: Omistukset Cambria Funds 10.10.2017, maapainot Morningstar Direct 6.10.2017, tuotto maturiteettiin (YTM) Investing.com

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   2.10.2017 | Keskittynyt arvostrategia USA:n markkinoille

   iShares Edge MSCI USA Value Factor ETF

   Edellisen 12 kuukauden aikana lanseeratuista ETF-uutuuksista suurinta mielenkiintoa suursijoittajien keskuudessa viime aikoina on herättänyt iShares Edge MSCI USA Value Factor UCITS ETF (IUVF tai IUVL). Se on kerännyt pelkästään viimeisimmän kuukauden aikana 1,07 miljardin euron edestä varoja. Eikä suotta. iSharesin tuore arvo-osakkeisiin sijoittava ETF poikkeaa monesta perinteisestä arvo-ETF:stä siinä, että se keskittää osakesijoituksiaan huomattavasti voimakkaammin kuin useimmat strategia-ETF:t. iShares Edge MSCI USA Value Factor ETF-rahaston seuraama indeksi sisältää 149 osaketta, kun taas esimerkiksi MSCI USA Value Index sisältää 338 osaketta – yli 2 kertaa niin paljon

   Keskittyneemmän strategian ohella iSharesin uutuus-ETF:n käyttämä indeksi käyttää osakevalinnassaan tavanomaisten arvotunnuslukujen (P/E, P/B) ohella myös kehittyneempiä arvon mittareita kuten EV/CFO (yritysarvo per liiketoiminnan kassavirta). EV/CFO mittaa yhtiön yhtiön todellista tuotonjakopotentiaalia paremmin kuin perinteisesti käytetty osinkotuotto, sillä moni matalasti arvostettu yhtiö ei jaa osinkoa, vaan käyttää kassavirtaansa esimerkiksi omien osakkeiden takaisinostoon tai investointeihin.

   Näiden mielenkiintoisten ominaisuuksiensa lisäksi iSharesin uutuus-ETF on yllättävän edullinen ja verotehokas. Sen hallinnointikustannus on 0,20 % eli se on hyvin lähellä markkinoiden edullisimpia arvo-ETF:iä, eikä se jaa lainkaan osinkoa, joten sijoittaja ei joudu maksamaan veroja niin kauan kuin pitää kiinni omistuksestaan.

   Parempaa tuottoa paremmalla strategialla

   Markkinaindeksistä poikkeaminen keskittyneellä arvostrategialla näkyy myös tuotoissa. 15 vuoden aikana vastaavalla sijoitustyylillä, kuin iShares Edge MSCI USA Value Factor ETF käyttää, on voittanut markkinaindeksin selvällä erolla.

   Mihin ETF sijoittaa?

   Osakeomistuksista nähdään strategian huomattava keskittyneisyys. 10 suurinta sijoitusta muodostaa 38,3 % ETF-rahaston salkusta. Pelkästään Applen paino on 9,43 %, toiseksi sijoittuu General Motors 3,82 % painolla ja kolmanneksi Pfizer 3,50 % painolla. Sektoreista tietotekniikka on tällä hetkellä lievästi ylipainossa muihin aloihin nähden, mutta toimialojen välinen hajautus on siitä huolimatta edelleen erittäin hyvä.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot
   Osakkeet Paino Sektori Paino
   Apple 9,43 % Tietotekniikka 22,41 %
   General Motors 3,82 % Rahoitusala 14,38 %
   Pfizer 3,50 % Terveydenhuolto 14,07 %
   Walmart Stores 3,42 % Harkinnanvarainen kulutus 13,05 %
   Chevron 3,30 % Teollisuus 9,83 %
   Intel 3,25 % Päivittäiskulutus 8,15 %
   Gilead Sciences 3,03 % Energia 6,53 %
   Cisco Systems 2,96 % Materiaalit 3,13 %
   Bank of America 2,81 % Julkiset palvelut 3,12 %
   Citigroup 2,78 % Kiinteistö 2,91 %

   Lähde: iShares 29.9.2017

   PS. iSharesilta löytyy myös vastaava ETF-rahasto Yhdysvaltojen ulkopuolisille markkinoille nimeltä iShares Edge MSCI International Value Factor ETF (IVLU). Se sisältää 290 osaketta.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   25.9.2017 | Kehittyneellä strategialla kehittyville markkinoille

   Kehittyvät markkinat ovat olleet tänä vuonna hyvässä nousussa. Laajasti kehittyvien markkinoiden osakkeita seuraava MSCI Emerging Markets (sininen käyrä) on tuottanut noin 16,1 % vuoden alusta, kun taas kehittyneitä markkinoita seuraava MSCI World (oranssi käyrä) on tuottanut vain noin 2,4 %.

   Useat instituutiot, kuten esimerkiksi Société Générale ja BlackRock ovat nostaneet kehittyvät markkinat suosituslistalleen. Kehittyviä markkinoiden hyvää kehitystä tukee vielä jokseenkin järjelliset arvostustasot ja yritysten hyvä tuloskunto. Kehittyville markkinoille sijoittaa helpoiten pörssinoteeratun rahaston (Exchange Traded Fund) kautta.

   SPDR MSCI Emerging Markets StrategicFactors ETF (QEMM)

   ETF oli yksi tehokkaaksi katsomamme valinta jo viime vuoden lopulla tehdyssä analyysissamme Miten sijoittaa kehittyville markkinoille? Parhaat strategia-ETF:t!.  SPDR MSCI Emerging Markets StrategicFactors ETF sijoittaa yli 900 eri yhtiöön kehittyviltä markkinoilta. Sijoituskohteiden valinnassa ETF painottaa eri faktoreita, kuten arvoa, matalaa volatiliteettia ja laatua. Sen hallinnointikustannus on strategia-ETF:ksi varsin edullinen 0,30 %. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta puolivuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 1,6 %.

   SPDR MSCI Emerging Markets StrategicFactors ETF:n (”QEMM”) sijoitukset ovat hyvin hajautettu osaketasolla, mutta sektoreittain näkyy painopisteitä informaatioteknologiassa ja rahoitussektorilla. Maista Kiinan paino on suurin: 26,1 %. Näet suurimmat omistukset, sektoripainot ja maapainot alla olevassa taulukossa.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Osakkeet Paino Maa Paino Maa Paino
   Taiwan Semuconductor Manufacturing Co. 2,92 % Informaatioteknologia 24,01 % Kiina 26,08 %
   Tencent Holdings 2,87 % Rahoitus 21,08 % Taiwan 14,65 %
   Hon Hai Precision Industry Co. 2,25 % Päivittäiskulutus 11,01 % Etelä-Korea 12,21 %
   China Mobile 2,19 % Harkinnanvarainen kulutus 10,13 % Intia 9,73 %
   China Construction Bank Corporation 1,37 % Telekommunikaatiopalvelut 8,11 % Brasilia 5,63 %
   Samsung Electronics Co. 1,27 % Energia 5,47 % Etelä-Afrikka 4,77 %
   Ambev SA 1,15 % Teollisuus 5,08 % Indonesia 4,14 %
   Industrial and Commercial Bank of China 1,12 % Materiaalit 4,21 % Venäjä 3,67 %
   Yum China Holdings 1,04 % Yhdyskuntapalvelut 4,16 % Thaimaa 3,51 %
   NetEase Inc. 0,99 % Terveydenhuolto 4,1 % Malesia 3,3 %

   Lähde: SPDR 21.9.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   12.9.2017 | ETF litium- ja akkuteollisuuden kasvuun

   Kiinasta kuuluu uutisia mahdollisesta bensa- ja dieselautojen kieltämisestä. Tämä on johtanut kiihtyvään ralliin yhtiöissä, jotka liittyvät vaihtoehtoisen energian hyödyntämiseen autoilussa. Esimerkiksi nyt käsittelyssä olevan ETF:n kurssi on noussut noin 14,6 % kuukauden aikana.

   Global X Lithium & Battery ETF (LIT)

   Sijoittaa litiumakkujen tuotantoketjuun. Sijoitusavaruus käsittää kaikki tuotantovaiheet litiumin louhinnasta ja metallin jalostuksesta litiumakkujen ja -paristojen tuotantoon. ETF sijoittaa 27:ään eri yhtiöön kehittyviltä ja kehittyneiltä markkinoilta. Osittain sijoitusavaruuden tarkan määrittelyn takia ETF on hyvin keskittynyt muutamaan yhtiöön.

   Global X Lithium ETF:n osakesijoitukset ovat hyvin suppeasti hajautettu. Suurin paino on FMC Corpilla, jonka paino ETF:ssä on jopa lähes 25 %! Sektorikohtaisesti hajautusta ei myöskään juuri löydy, mikä on hyvin ymmärrettävää litiumiin keskittyneen toiminnan takia.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Osakkeet Paino Maa Paino Maa Paino
   FMC Corp 24,91 % Materiaali 57,40 % Yhdysvallat 41,21 %
   Sociedad Quimica y Minera 13,79 % Harkinnanvarainen kulutus 15,47 % Chile 13,79 %
   Tesla Inc 6,96 % Informaatioteknologia 13,92 % Etelä-Korea 13,61 %
   Samsung SDI Co Ltd 6,89 % Teollisuus 12,81 % Japani 8,88 %
   Panasonic Corp 4,92 % Päivittäiskulutus 0,4 % Australia 6,81 %
   Albemarle Corp 4,86 % Taiwan 5,92 %
   LG Chem Ltd 4,50 % Kiina 3,7 %
   Simplo Technology Co Ltd 4,13 % Hongkong 3,2 %
   EnerSys 4,11 % Kanada 2,53 %
   GS Yuasa Corp 3,96 % Ranska 0,34 %

   Global X Lithium ETF:n kokonaiskulusuhde on 0,76 % p.a. Pääomia ETF on kerännyt kohtalaisen määrän: noin 473 miljoonaa dollaria. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta vuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 1,46 %. ETF ei ole synteettinen, joten se omistaa fyysisesti arvopaperinsa.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   6.9.2017 | Eurooppalaiset osinkoaristokraatit

   Kirjoitimme vasta miten voit rakentaa passiivista kuukausittaista tulovirtaa osinko-ETF:llä.
   Yksi houkuttelevimmista ja käytännön sijoittajien toimivaksi osoittamista osinkostrategioista on niin sanotut osinkoaristokraatit. Erilaisista sijoitusstrategioista voit lukea täältä.

   SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (SPYW GR)

   Sijoittaa 40:een korkeinta osinkotuottoa tarjoavaan eurooppalaiseen osinkoaristokraattiin. ETF:n käyttämä indeksi määrittelee Eurooppalaiset osinkoaristokraatit yhtiöiksi, joiden osinko on pysynyt vakaana tai kasvanut vuodesta toiseen yli 10 vuoden ajan. Eurooppalaisiin osinkoaristokraatteihin pääsee tehokkaimmin käsiksi osinkoaristokraatteihin sijoittavalla ETF:llä. Sijoittaja.fi:n valinta on SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (SPYW GR), jota voi ostaa Saksan pörssistä. Sen hallinnointikustannus on strategia-ETF:ksi varsin edullinen 0,30 %.

   passiivista tuloa

   SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (SPYW GR) osakesijoitukset on hyvin hajautettu eri toimialoilla ja eri puolille Eurooppaa. Suurimmat maapainot ovat Keski-Euroopassa Ranskassa ja Saksassa. Näet suurimmat omistukset, sektoripainot ja maapainot alla olevassa taulukossa.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot Maapainot
   Osakkeet Paino Sektori Paino Maa Paino
   EDP-ENERGIAS DE PORTUGAL SA 4,82 % Teollisuus 25,51 % Ranska 29,96 %
   HERA SPA 4,47 % Hyödykkeet 15,06 % Saksa 22,83 %
   RED ELECTRICA CORPORACION SA 4,44 % Harkinnanvarainen kulutus 13,37 % Italia 12,53 %
   SES 4,42 % Materiaalit 11,99 % Alankomaat 11,22 %
   MUENCHENER RUECKVER AG-REG 4,16 % Energia 10,17 % Espanja 7,54 %
   VOPAK 4,14 % Rahoitus 9,64 % Portugali 4,78 %
   SOLVAY SA 3,38 % Terveydenhuolto 6,87 % Luxemburg 4,39 %
   CNP ASSURANCES 3,19 % Kiinteistö 5,11 % Belgia 3,35 %
   LINDE AG 3,17 % Päivittäiskulutus 1,17 % Suomi 2,65 %
   ENAGAS SA 3,16 % Informaatioteknologia 1,12 % Muut 0,73 %

   Lähde: State Street Global Advisors 31.7.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   28.8.2017 | Korkeaa osinkotuottoa maksavat eurooppalaiset yhtiöt

   Monet sijoittajat vannovat osinkosijoittamisen nimeen. Yritysten maksamat osingot tuovat kassavirtaa sijoittajan salkkuun. Suomessa yritykset maksavat osinkoa pääosin kerran vuodessa, valtaosa osingoista maksetaan huhtikuun tienoilla. Muualla maailmassa osinkoa voidaan maksaa jopa kerran kuukaudessa.

   Artikkelissamme ”Parhaat osake-ETF:t Eurooppaan” vertailimme neljää strategia-ETF:ää, joista yksi keskittyi erityisesti osinkoyhtiöihin. Comstage ETF Euro Stoxx Select Dividend 30 (”CBSD3T GR”). ETF seuraa Dow Jones EURO STOXX Select Dividend 30 -indeksiä, joka koostuu 30 euroalueen osakkeesta, jotka maksavat keskimääräistä suurempaa osinkotuottoa. ETF on perustettu toukokuussa 2008.

   Alla olevassa kuvaajassa näkyy ETF:n kokonaistuottokehitys verrattuna Euro STOXX 50 -indeksin kehitykseen. Osinkoyhtiöt ovat tuottaneet viimeisen viiden vuoden aikana 16 %-yksikköä markkinaa paremmin.

   Lähde: Thomson Reuters

   Osinko-ETF:n hajautus on heikompi kuin Euro Stoxx 50 -indeksissä, jossa on 50 osaketta. Suomalaisille sijoittajille mielenkiintoinen yksityiskohta on, että ETF:n suurimmaksi sijoitukseksi on noussut kotimainen Fortum 5,45 %:n painolla.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Fortum 5,5 % Rahoitussektori 32,3 % Ranska 30,94 %
   EDP Energias De Portugal 5,2 % Teollisuus 19,1 % Saksa 19,7 %
   Snam Rete Gas 5,1 % Kulutussektori 17,1 % Italia 13,8 %
   Assicurazioni Generali 5,0 % Yhdyskuntapalvelut 15,8 % Suomi 13,8 %
   Casino Guichard 4,5 % Telekommunikaatio 6,8 % Hollanti 9,4 %
   Proximus 3,9 % Raaka-aineet 3,4 % Portugali 5,2 %
   AXA 3,8 % Kiinteistö 3,2 % Belgia 3,9 %
   GRP Societe Generale 3,7 % Perusteollisuus 2,3 % Espanja 3,3 %
   Atlantia 3,7 %
   Allianz 3,7 %

    

   13.7.2017 | Hajautusta sijoitussalkkuun – Vaihtuvakorkoisiin yrityslainoihin sijoittava ETF

   Kirjoitimme vasta 5 vinkkiä, miten voit paremmin hajauttaa sijoitussalkkuasi. Tässä yksi Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkun sijoituskohde, johon sijoittamalla voit tehokkaasti hajauttaa osakesalkkusi riskiä markkinalaskujen varalta. Näin varmistat, että voit hyödyntää markkinoiden laskut tehokkaasti ja siirtyä ostolaidalle silloin, kun ”veri virtaa kaduilla”.

   Haluatko tietää lisää mallisalkustamme? Lue tarkempi esittely Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkusta.

   Amundi ETF Floating Rate USD Corporate UCITS ETF – hedged EUR (”AFLE FP”)

   Amundin uudehko eurosuojattu vaihtuvakorkoisiin USD -määräisiin hyvän luottoluokituksen yrityslainoihin sijoittava ETF (”AFLE FP”) on todella mielenkiintoinen ja tervetullut uutuus nykyiseen markkinaympäristöön. Myös muut sijoittajat ovat huomanneet saman, mistä kertoo ETF:n nykyinen 3,9 miljardia euron kunnioitettava koko viime vuoden huhtikuussa lanseeratusta tuotteesta.

   ETF-rahaston nykyinen tuottotaso 2,45 % (yield to maturity) on jo kohtuullinen hyvän luottoluokituksen (keskim. A-) yrityslainoista, minkä päälle vaihtuvakorkoinen pohja poistaa korkoriskin kyseisestä ETF:stä lähes kokonaan. Modifioitu duraatio on ainoastaan 0,11. Sijoittajan täytyy kuitenkin huomata, ettei valuuttasuojaus ole ilmaista, vaan se syö tuottoa jokseenkin lyhyiden korkojen erotuksen verran, eli tällä hetkellä arviolta noin 1,3 %:ia p.a. Hallinnointikustannus on 0,20 % p.a.

   ETF:n keskeiset ominaisuudet:

   • Tuotto maturiteettiin (yield to maturity): 2,45 %
   • Modifioitu duraatio: 0,11
   • Keskimääräinen luottoluokka: -A
   • Rakenne: Synteettinen
   • Euromääräinen
   • Hallinnointikustannus 0,20 % p.a.
   Indeksin suurimmat omistukset Maapainot
   Yrityslaina Paino Maa Paino
   GS FRN 11/18 (Goldman Sachs) 2,86 % Yhdysvallat 63,28 %
   MS FRN 1/22 (Morgan Stanley) 2,51 % Iso-Britannia 8,32 %
   MS FRN 02/20 (Morgan Stanley) 2,51 % Japani 6,24 %
   WFC FRN 02/22 (Wells Fargo & Company) 2,38 % Kanada 6,18 %
   C FRN 09/23 (Citigroup) 2,38 % Alankomaat 4,28 %
   JPM FRN 10/23 (J.P. Morgan) 2,38 % Australia 3,69 %
   WFC FRN 10/23 (Wells Fargo & Company) 2,38 % Sveitsi 1,19 %
   GS FRN 11/23 (Goldman Sachs) 2,10 % Saksa 1,19 %
   VZ FRN 9/18 (Verizon) 2,08 % Ranska 1,19 %
   RBS FRN 5/23 (Royal Bank of Scotland) 1,78 % Muut 1,17 %

   Lähde: Amundi Asset Management, 30.6.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   6.7.2017 | Momentum-yhtiöihin kansainvälisesti sijoittava ETF

   Kirjoitimme momentum-sijoittamisesta. Sijoitusmaailmassa momentum-ilmiö tarkoittaa ”voittajien” eli voimakkaasti nousseiden arvopapereiden taipumusta jatkaa nousuaan ja ”häviäjien” eli heikosti kehittyneiden arvopapereiden taipumusta jatkaa laskuaan.

   Arvopaperien hinnoilla on havaittu taipumus jatkaa nousuaan (laskuaan), mikäli arvopaperin hinta on noussut (laskenut) edeltävän 3-12 kuukauden aikana. Momentumiin perustuvia sijoitusstrategioita on käytetty sijoittajien keskuudessa jo 1900-luvun alkupuolella ja mahdollisesti jopa aikaisemmin. Momentum-ilmiö on havaittu niin pienissä kuin suurissa osakkeissa ja lähestulkoon kaikissa muissakin omaisuusluokissa (mm. joukkovelkakirjat, kiinteistöt, raaka-aineet, valuutat).

   Alla olevasta kuvaajasta voi nähdä, että momentum-strategia on noin 30 vuoden tarkasteluperiodilla tuottanut selvästi markkinaindeksiä ja useimpia muita sijoitustyylejä paremmin. Toinen keskeinen momentum-strategian etu (erityisesti arvosijoittajalle) on se, että sillä menee usein hyvin juuri silloin kuin arvostrategialla menee huonosti ja päinvastoin. Tämä taas tasaa tuottoja ja hajauttaa riskiä. Arvostrategia on oikeastaan momentumin täydellinen vastakohta. Arvosijoittaja voittaa markkinat ennustamalla, että osakkeen (lasku)trendi kääntyy, kun taas momentumsijoittaja voittaa markkinat ennustamalla trendin jatkumista.

   Miten momentum-yhtiöihin kannattaa sijoittaa? Suorilla osakesijoituksilla momentum-strategioiden ongelma on korkea salkun kiertonopeus, joka aiheuttaa suuria kaupankäyntikustannuksia ja vuosittaisia veroseuraamuksia. ETF-sijoittajalle momentum-strategian kustannukset ovat pienemmät, mutta useimpien ETF-rahastojen ongelma on liian suuri hajautus. Kun salkku hajautetaan 500 tai 1500 osakkeeseen salkku alkaa muistuttaa huomattavan paljon markkinaindeksiä, eikä sijoittaja pääse todellisuudessa hyötymään juurikaan momentum-strategian antamista mahdollisista ylituotoista tai hajautushyödyistä.

   Alpha Architectin MomentumShares International Quantitative Momentum ETF (”IMOM US”) poikkeaa perinteisistä ”smart beta”-ETF:stä siten, että se keskittää sijoituksensa satojen osakkeiden sijaan noin 50 parhaaseen kansainväliseen (poislukien Yhdysvallat) momentum-osakkeeseen yhtä suurilla painoilla (n. 2 %/osake). Näin keskitetyllä salkulla IMOM US altistuu erittäin voimakkaasti momentum-ilmiölle, mutta samalla se on tavallista ETF-rahastoa alttiimpi yksittäisten osakkeiden arvonmuutoksille.

   IMOM US seuraa Alpha Architectin kehittämää strategiaindeksiä. Strategia valitsee osakkeet sijoitussalkkuunsa 5-portaisella valintamenetelmällä:

   IMOM US, momentum

   1. Seulotaan sijoituskelpoiset osakkeet: Sijoituskelpoiset osakkeet ovat pääsääntöisesti markkina-arvoltaan keskisuuria tai suuria pörssiosakkeita pääosin kehittyneiden markkinoiden pörsseistä.
   2. Yleinen momentum screenaus: Valitaan osakkeista parhaat niiden edellisen 12 kuukauden tuottojen perusteella, huomioimatta viimeisin kuukausi.
   3. Momentin laadun screenaus: Valitaan korkean momentin osakkeista tasaisinta tuottoa antaneet osakkeet eli ne, joiden kaupankäyntipäivistä suhteellisesti suuri osa on ollut nousupäiviä.
   4. Momentin kausittaisuuden seulonta: Strategia hyödyntää momentum-sijoittamisen kausiluonteisia ilmiöitä, ja käyttää niitä salkun tasapainotuksen ajoituksessa.
   5. Sijoitetaan: Strategia pyrkii sijoittamaan seulonnan perusteella korkeimman ja laadukkaan momentin omaaviin osakkeisiin.

   MomentumShares International Quantitative Momentum ETF (”IMOM US”) on hallinnointikustannuksiltaan huomattavasti keskimääräistä ETF-rahastoa kalliimpi. Sen hallinnointikustannus on 0,79 %, mikä on lähellä pörssilistaamattomia indeksirahastoja tai edullisimpia tavallisia rahastoja. ETF jakaa tuotto-osuutta neljännesvuosittain. IMOM US -ETF on kooltaan toistaiseksi edelleen melko pieni, se on kerännyt pääomia hieman yli 36 miljoona dollaria. Myös ETF:n likviditeetti ja kaupankäyntimäärät ovat melko pieniä, joten kaupankäyntikustannukset saattavat helposti nousta tavallista korkeammiksi.

   Alpha Architectilta löytyy myös vastaava ainoastaan Yhdysvaltoihin keskittynyt momentum-ETF nimellä MomentumShares U.S. Quantitative Momentum ETF (”QMOM US”).

   Kannattaa kuitenkin huomata, että Yhdysvaltoihin sijoittavalle on tarjolla huomattavasti edullisempia ja tehokkaampia momentum-ETF:iä kuten iShares Edge MSCI USA Momentum Factor ETF (”MTUM US”). Se sisältää n. 125 osaketta, ja sen hallinnointikustannus on vain 0,15 %.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   28.6.2017 | Monifaktoristrategia yhdysvaltojen osakemarkkinoille

   Maailman suurin varainhoitoyritys BlackRock on nostanut esille viikottaisessa markkinakatsauksessaan hyvän talouskehityksen siivittämän momenttistrategian. Momenttisijoittaminen pärjää hyvin talouden vilkastuessa noususykliin. Esimerkiksi nousumarkkinat 1994-2000 ja 2003-2007 ovat olleet tällaisia aikoja. Lue lisää eri strategioista sivuiltamme täältä. Yksi strategia ei kuitenkaan toimi aivan jokaisessa markkinatilanteessa, vaan myös faktoreiden tekemät ylituotot ovat jossain määrin syklisiä.

   Alla olevassa kuvaajassa on listattu useita tunnettuja strategioita, kuten arvosijoittaminen ja osinkosijoittaminen. Markkinatuotto viittaa tavalliseen markkina-arvopainotettuun indeksiin. Laatuyhtiöihin sijoittamisella on voinut saada jopa 3,5 %-yksikköä lisää vuotuista tuottoa verrattuna markkina-arvopainotettuun indeksiin. Kuvasta nähdään, että laatusijoittaminen on ollut pitkässä juoksussa paras strategia. Oikealla strategialla voi siis saada parempaa tuottoa. Tietenkään ei ole pakko sitoutua yhteen strategiaan, vaan omaan salkkuun voi poimia useaa eri strategiaa omannäköisen sijoitussalkun rakentamiseksi.

   Esimerkkinä useasta sijoitusstrategiasta tässä ETF-poiminnassa keskitytään USA:n markkinoiden sisällä toimivaan iSharesin Edge Multifactor USA ETF:ään. iSharesin ETF painottaa osakevalinnassaan neljää faktoria: laatua, arvoa, kokoa ja momentumia. Myös laajasti kehittyville markkinoille sijoittavia monifaktori-ETF:iä on olemassa, mikäli etsit laajempaa hajautusta kuin pelkästään yhdysvaltalaiset osakkeet.

   Alla olevasta kuvaajasta nähdään indeksitasolla iSharesin ETF:n tuottokehitys (punainen käyrä) vuoden 1999 alusta. Vertailuindeksinä vihreällä suuret yhdysvaltalaiset osakkeet (S&P 500 -indeksi). S&P 500 indeksi on tuona aikana tuottanut noin 6 % vuodessa, kun faktoristrategia on samalla aikajaksolla tuottanut noin 9,2 % vuodessa.

   iShares Edge Multifactor USA ETF (”LRGF US”). ETF:n vuosittainen hallinnointipalkkio on 0,2 % ja pääomia ETF on kerännyt 480 miljoonaa dollaria. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta neljännesvuosittain. Tuotto-osuuden suuruus edelliseltä 12 kuukaudelta on ollut noin 1,6 %. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria.

   Suurimmat omistukset Sektoripainot
   Yritys Paino Sektori Paino
   AT&T 3,00 % Informaatioteknologia 18,54 %
   Accenture 2,31 % Rahoitus 15,06 %
   Anthem 2,25 % Terveydenhuolto 12,87 %
   Applied Material 2,11 % Teollisuus 9,64 %
   General Motors 2,09 % Harkinnanvarainen kulutus 8,98 %
   Cigna 1,96 % Yhdyskuntapalvelut 8,27 %
   Northrop Grumman 1,92 % Kiinteistö 7,14 %
   Capital One Financial 1,75 % Päivittäiskulutus 5,50 %
   Metlife 1,65 % Energia 5,23 %
   Apple 1,61 % Materiaali 4,72 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   21.6.2017 | Mannerkiinalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF

   Kerroimme jäsenillemme etukäteen, että amerikkalainen indeksitalo MSCI päättää todennäköisesti sisällyttää mannerkiinalaiset osakkeet (Kiina A-osakkeet) kehittyvien markkinoiden indekseihinsä (MSCI Emergin Markets). MSCI julkisti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä (20.6.-21.6.), että se sisällyttää mannerkiinalaiset osakkeet mukaan sen kehittyvien markkinoiden indekseihin (MSCI Emerging Markets). Aiemmin MSCI:n kehittyvien markkinoiden indekseissä on ollut mukana Kiinasta ainoastaan Hong Kongin pörssiin listatut H-osakkeet ja Red Chips -osakkeet.

   Mannerkiinalaiset osakkeet ovat renminbi-valuutassa noteerattuja Kiinalaisten yhtiöiden osakkeita, joilla käydään kauppaa Shanghain tai Shenzhenin pörsseissä. Niillä voivat käydä kauppaa ainoastaan Kiinan kansalaiset tai ulkomaiset sijoittajat virallisten kiintiöjärjestelmien kuten QFII- (Qualified Foreign Institutional Investor) ja RQFII- (Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor) ohjelmien kautta.

   Kiina A-osakkeet

   Mannerkiinalaiset osakkeet ovat renminbi-valuutassa noteerattuja Kiinalaisten yhtiöiden osakkeita, joilla käydään kauppaa Shanghain tai Shenzhenin pörsseissä.

   MSCI:n päätös ottaa mannerkiinalaiset osakkeet mukaan kehittyvien markkinoiden indekseihinsä tulee todennäköisesti nostamaan osakkeiden kursseja lähitulevaisuudessa. Positiivisen päätöksen myötä rahastot ja MSCI:n indeksejä (erityisesti MSCI Emergin Markets indeksiä) seuraavat ETF-rahastot joutuvat nopeassa aikataulussa ostamaan näitä osakkeita saadakseen salkkunsa vastaamaan seuraamansa indeksin rakennetta. Tällaisia jättirahastoja ovat esimerkiksi 32 miljardin dollarin varoja hallinnoivat iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM US) ja iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG US). MSCI:n arvion mukaan päätös voi ajaa 17 miljardia uusia varoja Kiina A-osakkeisiin.

   Tavalliset sijoittajat, jotka eivät kuulu virallisiin ulkomaisten sijoittajien kiintiöjärjestelmiin eivät voi ostaa suoraan Kiina A-osakkeita. ETF-sijoittajalla on nyt kuitenkin mahdollisuus tarttua tilaisuuteen pienin kustannuksin. Tehokkain markkinoilta löytyvä mannerkiinalaisiin osakkeisiin sijoittava euromääräinen ETF on Saksan pörssiin listattu db x-trackers CSI300 Index UCITS ETF-EUR (XCHA GR), joka seuraa Shanghai Shenzhen CSI 300 -indeksiä.

   Paras ETF Kiina A-osakkeet sijoitusideaan

    

   Mannerkiinalaisiin osakkeisiin sijoittava ETF. Seuraa Shanghai Shenzhen CSI 300 -indeksiä. Synteettinen ETF

   • Kaupankäyntivaluutta on EUR (sijoittaja kuitenkin altistuu renminbi-valuuttakurssiriskille)
   • Laaja hajautus eri sektoreille (suurin paino rahoitussektorilla)
   • ETF:n hallinnointikustannus on 0,50 %
   • Ei jaa osinkoa
   Suurimmat omistukset Sektoripainot
   Yritys Paino Sektori Paino
   Ping An Ins Group Co Of China Ltd 5.13 % Rahoitus 40.22 %
   Merchants Bank 2.45 % Teollisuus 17.72 %
   Kweichow Moutai Co Ltd 2.38 % Kulutustavarat 15.44 %
   Ind Bank 2.15 % Materiaali 6.44 %
   Minsheng Bank 1.98 % Kuluttajapalvelut 5.49 %
   Bank Of Comm 1.78 % Teknologia 4.75 %
   Gree Electrical Appliances Inc. Of Zhuhai 1.72 % Lääketeollisuus 4.62 %
   Midea Group Co Ltd 1.68 % Yhdyskuntapalvelut 2.87 %
   Pudong Dev 1.51 % Energia 1.79 %
   China State Construction Engineering Corporation 1.47 % Telekommunikaatio 0.66 %

   Lähde: Deutsche Bank AG, 31.5.2017

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   8.6.2017 | Aktiivisesti ja globaalisti osinkoyhtiöihin sijoittava ETF

   Usein ETF-rahastot (Exchange-traded fund, pörssinoteerattu rahasto) mielletään passiivisiksi, eli ne noudattavat ennalta määrättyä sijoitusstrategiaa ilman ihmisen aktiivista osallistumista sijoituspäätöksiin. Tämä pitää paikkansa valtaosassa tapauksissa. Aktiivisesti sijoittavia ETF:iä löytyy maailmasta joitain kappaleita, esimerkiksi nyt esiteltävä Principal Active Global Dividend Income ETF (”GDVD US”).

   Principal Active Global Dividend Income sijoittaa osinkoa maksaviin yhtiöihin kehittyviltä ja kehittyneiltä markkinoilta. Yhtiöiden kokorajoituksia ei ole, vaan ETF sijoittaa pieniin, keskisuuriin ja suuriin yrityksiin. Kehittyvien markkinoiden paino ETF:ssä on noin 6 %:n luokkaa, kun ETF:n vertailuindeksissä – MSCI All Country Worldissa – kehittyvien markkinoiden paino on noin 8 %:n luokkaa. Ei suurta eroa siis, ottaen huomioon ETF:n nuoren iän ja vähäisen hajautuksen. ETF on listattu pörssiin 10.5.2017. ETF on kerännyt sijoittajilta on hyvän määrän pääomia: 430 miljoonaa dollaria.

   ETF:n kulusuhde on 0,58 %, mikä on korkea ja osittain selittyy aktiivisella hallinnoinnilla. Passiivisesti vertailuindeksin mukaisesti sijoittavia ETF:iä saa 0,33 % kulusuhteella. Matalilla kuluilla tai korkealla tuotolla ETF ei pääse vielä kehuskelemaan. ETF on tuottanut 0,83 %, kun vertailuindeksi on tuottanut 1,94 %. Tosin Principalin ETF ei ole ollut olemassa vielä kuukauttakaan, joten vain tulevaisuus näyttää miten käy.

   Principalin ETF:n sisältämien yritysten painotettu keskimääräinen osinkotuotto edelliseltä 12 kuukaudelta on noin 3,27 %. Vertailun vuoksi MSCI All Country World indeksin mukaisesti sijoittavan ETF:n vastaava luku on noin 2,36 %. Principalin ETF suunnittelee maksavansa tuotto-osuutta ulos kvartaaleittain tulevaisuudessa.

   Omistuksia tarkastellessa havaitaan, että maiden välinen allokaatio poikkeaa useista laajoista osakeindekseistä. Usein yhdysvaltojen paino näissä indekseissä on reilusti yli 50 %, esimerkiksi MSCI All Country Worldissa 52,6 %. Tietenkään aivan vertailukelpoinen ei vertailuindeksi ole ETF:n kanssa, ainakaan jos omistusten lukumäärää katsoo. Vertailuindeksi koostuu 2 476:sta osakkeesta, kun Principalin ETF sisältää 59 eri osaketta.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Microchip Technology 2,97 % Rahoitus 17,4 % Yhdysvallat 38,5 %
   Microsoft 2,95 % Informaatioteknologia 15,6 % Yhdistynyt kuningaskunta 11,2 %
   Taiwan Semiconductor 2,76 % Harkinnanvarainen kulutus 10,9 % Sveitsi 8,5 %
   Deutsche Boerse 2,56 % Terveydenhuolto 9,7 % Kanada 7,7 %
   Daito Trust Construct 2,53 % Teollisuus 9,5 % Japani 6,3 %
   Diageo 2,43 % Päivittäiskulutus 7,6 % Ranska 6,1 %
   Bridgestone 2,42 % Materiaali 7,2 % Australia 4,0 %
   Apple 2,34 % Energia 6,6 % Saksa 2,6 %
   B&G Foods 2,28 % Telekommunikaatio 4,7 % Puola 2,4 %
   Pfizer 2,28 % Kiinteistö 4,3 % Alankomaat 2,2 %

   Principal Active Global Dividend Income (”GDVD US”) ETF:n omistusten tunnusluvut ja suluissa verrokiksi valitun iShares MSCI All Country World ETF:n tunnusluvut:

   • P/E 18,9 (20,8)
   • P/B 2,6 (2,3)
   • EV/EBITDA 11,6 (11,7)
   • P/CF 8,6 (11,6)
   • ROE 14,3 (10,7)

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   7.6.2017 | Keskisuuret eurooppalaiset yhtiöt

   Ylläpidämme kuukausittain päivittyviä rahavirtoja, joista näkyy mm. suursijoittajien suosikki- ja inhokki-ETF:t. Suursijoittajien liikkeitä seuraamalla voi saada tietoa valloillaan olevista ja käynnistyvistä sijoittamisen trendeistä. Suursijoittat voivat löytää houkuttelevimmat sijoituskohteet piensijoittajaa helpommin, sillä suursijoittajien resurssit sijoitusavaruuden analysointiin ovat piensijoittajaa huomattavasti korkeammat.

   Suosituimpien uutuus-ETF:ien ykkössijalla on iSharesin MSCI Europe Mid Cap ETF (”EUMD LN”), mikä sijoittaa eurooppalaisiin keskisuuriin yhtiöihin. Usein kuullaan puhuttavan suurten yhtiöiden S&P 500-indeksistä tai pienyhtiöistä, mutta kukaan ei tunnu puhuvan unohdetuista keskisuurista yhtiöistä.

   Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

   Keskisuurten yhtiöiden (keltainen viiva) tuottokyky on ollut ylivertainen pienyhtiöihin (oranssi viiva) ja suuriin yhtiöihin (valkoinen viiva) nähden. Suuriin yhtiöihin nähden keskisuuret yritykset ovat tuottaneet noin 5,3 prosenttiyksikköä enemmän vuodessa kymmenen vuoden ajalla.

   Suursijoittajien mielestä iSharesin MSCI Europe Mid Cap ETF (”EUMD LN”) on hyvä tapa sijoittaa keskisuuriin yhtiöihin. ETF:n vuosittainen hallinnointikulu on 0,15 %. ETF on laskettu liikkeelle 22.5.2017. Pääomia ETF on kerännyt noin 460 miljoonaa euroa. ETF ei ole suunnitellut maksavansa ulos tuotto-osuutta. ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Euro (käteinen) 1,64 % Teollisuus 22,24 % Yhdistynyt kuningaskunta 30,60 %
   Vestas Wind Systems A/S 1,15 % Harkinnanvarainen kulutus 17,51 % Ranska 15,22 %
   Vonovia SE 1,1 % Rahoitus 14,87 % Saksa 10,30 %
   Givaudan SA 1,1 % Materiaali 13,63 % Sveitsi 9,68 %
   LeGrand SA 1,04 % Terveydenhuolto 7,03 % Ruotsi 5,55 %
   Anglo American PLC 1,03 % Päivittäiskulutus 5,88 % Tanska 5,31 %
   Geberit AG 0,99 % Informaatioteknologia 5,3 % Alankomaat 4,23 %
   Valeo SA 0,97 % Kiinteistö 4,62 % Italia 4,05 %
   CapGemini 0,95 % Yhdyskuntapalvelut 3,00 % Suomi 3,30 %
   Wolseley PLC 0,93 % Telekommunikaatio 2,60 % Espanja 2,67 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   2.6.2017 | Pelottaako kurssilasku? Tällä ETF:llä suojaudut romahdukselta

   Kirjoitimme aiemmin, miten voit suojautua kurssilaskulta mikäli riskit nousevat ja markkinatilanne kääntyy. Artikkelissa esitimme kolme vaihtoehtoa kurssilaskulta suojautumiseen:

   1. Nosta käteispainon osuutta.
   2. Laske osakesijoitustesi riskiä, eli valitse matalariskisiä osakkeita salkkuusi korkeariskisten sijaan.
   3. Nosta turvaavien sijoitusten painoa salkussa.

   Useimmille sijoittajille paras ja helpoin tapa suojautumiseen on käteispainon nostaminen tai osakeriskin alentaminen joko defensiivisillä osakkeilla tai esimerkiksi kasvattamalla korko- ja arvometallisijoitusten painoa salkussa.

   Osakemarkkinoiden laskulta voi suojautua tai sillä voi spekuloida myös käyttämällä myyntioptioita. Myyntioptioita voi ajatella vakuutuksena osakemarkkinan romahduksen varalta. Jos markkinat eivät romahda, sijoittaja maksaa vakuutusmaksun (myyntioption hinnan) ja optio erääntyy arvottomana. Jos markkinat romahtavat, option myyjä maksaa ”vahingonkorvausta” vakuutuksen ostajalle. Mitä parempi suojaus, sitä enemmän suojaus maksaa.

   Nyt myyntioptioihin voi sijoittaa myös ETF-rahastolla. Cambria Investment Management julkisti uuden ETF:n Cambria Tail Risk ETF (”TAIL US”), joka hallinnoi aktiivisesti myyntioptioista koostettua salkkua. Tail Risk ETF on suunniteltu osaksi sijoittajan salkkua suojaamaan ja hajauttamaan osakemarkkinariskiä. ETF sijoittaa ”out of the money” myyntioptioihin, joiden kohde-etuutena toimivat Yhdysvaltojen osakemarkkinat. ETF:n käyttämä strategia tarjoaa mahdollisuuden ostaa enemmän myyntioptioita, kun markkinoiden heilunta (volatiliteetti) on matalalla ja vähemmän, kun markkinoiden heilunta (volatiliteetti) on korkealla. Kaikkia ETF:n varoja ei sijoiteta myyntioptioihin, vaan optiosuojauksen kustannuksia pyritään rajaamaan sijoittamalla suurin osa salkusta keskipitkiin Yhdysvaltojen valtion velkakirjoihin.

   Huom! ETF on tarkoitettu ensisijaiseisesti vain markkinalaskulta ja markkinariskin kasvulta suojautumiseen. Cambria odottaa ETF:n tuottavan tappiota suurimpana osana vuosista, kun markkinat nousevat tai markkinoiden heilunta laskee.

   ETF:n vuotuiset hallinnointikulut ovat 0,59 %. ETF on kerännyt lanseerauksensa jälkeen 2 kuukauden aikana pääomia 4,9 miljoonan dollarin arvosta. ETF maksaa tuotto-osuutta neljännesvuosittain.

   ”TAIL US”-ETF:n tarkemmat tiedot löydät ETF-valintatyökalustamme. Muita osakeriskin pienentämiseen tai hajauttamiseen sopivia ETF:iä voit etsiä ETF-valintatyökalun Sijoitusideat-osiosta esimerkiksi ETF-ryhmistä ”Matalariskiset Osake-ETF:t”, ”Vaihtoehtoiset” ja ”Älykkäät korkorahastot”.

   26.5.2017 | Laatuyhtiöt maailmalta

   Kirjoitimme laatuyhtiöistä. Laatuyhtiöt ovat menestyneet markkina-indeksiä paremmin. Moni tunnettu sijoittaja, Warren Buffett etunenässä, vannoo laatuyhtiöiden nimeen. Laatuyhtiölle on tunnusomaista korkea kannattavuus ja ennen kaikkea vakaa tulos läpi suhdannesyklin. Laatuyhtiöillä on myös vahva tase, joka mahdollistaa investoinnit ja antaa turvaa matalasuhdanteissa.

   Laatuyhtiöllä on usein seuraavat ominaisuudet:

   • Toimii kasvumarkkinalla
   • Kestävä kilpailuetu
   • Kyky muuttua markkinaympäristön tai kilpailuympäristön muuttuessa
   • Nopea reagointikyky kysyntätilanteen muutoksiin
   • Panostaa tuotekehitykseen ja investoi kasvuun.

   Sijoittajan on hyvä huomata, että laatuyhtiö ei välttämättä pysy laatuyhtiönä,  vaan eilispäivän laatuyhtiö voi olla huomispäivän kriisiyhtiö. Esimerkkeinä vielä kymmenen vuotta sitten laatuyhtiöinä pidetyt kotimaiset Stockmann ja Outotec. Sijoittaja voi analysoida yhtiöitä löytääkseen tämän päivän laatuyhtiöt. Yksinkertaisemmin ja tehokkaammin sijoittaja pääsee laatuyhtiöihin käsiksi pörssinoteeratun rahaston, eli ETF:n kautta (Exchange Traded Fund). ETF:t voivat noudattaa tiettyä strategiaa – esimerkiksi laatustrategiaa. Näin sijoittajan itse ei tarvitse tehdä yrityskohtaista analyysiä, vaan sijoittaja pääsee käsiksi laatuyhtiöiden potentiaaliin kustannustehokkaasti ja saaden kerralla hyvän hajautuksen.

   Maailmanlaajuisesti ja tehokkaiten eri laatuyhtiöihin sijoittaa iSharesin Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF (”IWQU LN”). ETF on kerännyt pääomia yli 300 miljoonan dollarin arvosta. Vuotuiset hallinnointikulut ovat 0,3 %. ETF ei maksa ulos tuotto-osuutta. ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Apple 4,69 % Rahoitus 17,17 % Yhdysvallat 62,23 %
   Microsoft 3,91 % Informaatioteknologia 15,79 % Yhdistynyt kuningaskunta 8,78 %
   Johnson & Johnson 3,48 % Terveydenhuolto 12,58 % Sveitsi 5,73 %
   Exxon Mobil 3,19 % Harkinnanvarainen kulutus 11,69 % Japani 4,00 %
   Berkshire Hathaway B 2,83 % Teollisuus 11,66 % Hongkong 3,65 %
   Roche Holding 2,78 % Päivittäiskulutus 10,36 % Australia 2,33 %
   Pepsico 1,78 % Energia 5,89 % Kanada 2,20 %
   Starbucks 1,6 % Materiaali 5,05 % Tanska 2,07 %
   Novo Nordisk B 1,43 % Kiinteistö 3,1 % Ranska 1,85 %
   Mastercard A 1,41 % Telekommunikaatio 3,0 % Alankomaat 1,51 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   19.5.2017 | Arvoyhtiöt maailmalta

   Kirjoitimme artikkelin arvoyhtiöistä aiemmin. Arvoyhtiöt ovat yhtiöitä, joiden arvostusluvut ovat muita pörssin yhtiöitä matalammat. Arvoyhtiöillä on saanut keskimääräistä markkinatuottoa korkeampaa tuottoa historiassa. Arvo-osakkeet ovat kuitenkin myös keskimääräistä riskisempiä osakkeita. Sekä suomalaisten, että kansainvälisten osakkeiden valintatyökalusta löydät arvoyhtiöt sijoitussalkkuusi. Kansainvälisten osakkeiden valintatyökalusta löydät ne helposti klikkaamalla ”Sijoitusideoita” ja ”Arvoyhtiöt”.

   Arvo-osakkeisiin sijoittamiseen löytyy myös arvofilosofiaa noudattavia pörssinoteerattuja rahastoja (”Exchange Traded Fund”). Yhdellä ETF:llä voi saada hajautuksen useaan eri osakkeeseen eri sektoreilta ja eri maailman kolkista. ETF:llä sijoittaminen on usein myös halvempaa, kuin jos ostaisi jokaista osaketta erikseen. Tehokkaat ETF:t arvosijoittamiseen löydät ETF-valintatyökalusta.

   Yllä olevassa kuvassa on haettu muutamia maailmanlaajuisesti arvoyhtiöihin sijoittavia ETF:iä. ETF:t ovat listassa työkalumme pisteytysjärjestyksessä. Työkalumme valinta parhaaksi ETF:ksi globaaleihin arvoyhtiöihin sijoittamiseksi on iShares Edge MSCI World Value Factor UCITS ETF (”IWVL LN”). ETF:n hallinnointikulut ovat 0,3 % p.a. ja pääomia ETF on kerännyt yli miljardin dollarin arvosta. ETF ei maksa ulos tuotto-osuutta. ETF on dollarimääräinen.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Sektori Paino Maa Paino
   Toyota Motor Corp 1,92 % Rahoitus 18,24 % Yhdysvallat 36,39 %
   Bank of American Corp 1,76 % Informaatioteknologia 14,82 % Japani 26,05 %
   Citigroup Inc 1,45 % Harkinnanvarainen kulutus 11,89 % Yhdistynyt kuningaskunta 8,11 %
   Cisco Systems Inc 2,41 % Terveydenhuolto 11,45 % Ranska 7,94 %
   Gilead Sciences Inc 1,65 % Teollisuus 11,13 % Saksa 4,79 %
   IBM Corp 1,43 % Päivittäiskulutus 9,41 % Hongkong 3,41 %
   Intel Corp 2,31 % Energia 7,23 % Alankomaat 2,08 %
   Pfizer Inc 2,29 % Materiaali 4,83 % Italia 1,93 %
   Sanofi SA 1,59 % Yhdyskuntapalvelu 3,48 % Espanja 1,80 %
   Walmart Stores Inc 2,19 % Kiinteistö 3,37 % Singapore 1,02 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   15.5.2017 | Sykliset eurooppalaiset yhtiöt

   Eurooppalaiset harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöt ovat hyvässä vedossa. Tuloskausikatsauksemme Q1/2017 mukaan yli 72 % yhtiöistä on raportoinut positiivisen tulosyllätyksen. Toteutuneet tulokset ovat parantuneet yli 38 % vuodentakaisesta. Yhteenlaskettu tulosyllätys on ollut 7,5 % yli analyytikkojen odotusten. Liikevaihto on kasvanut 10 % vuodentakaisesta.

   Kuva 1. Euroopan tulosyllätykset

   Harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöt ovat sykliriippuvaisia. Nousukausi on parantanut näiden yritysten näkymiä. Myös maailman suurimpiin finanssitaloihin lukeutuva BlackRock on viikkokatsauksessaan nostanut esille eurooppalaiset sykliset yhtiöt ja vientiyhtiöt houkuttelevana sijoituskohteena.

   Tehokkaiten harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöihin Euroopassa sijoittaa SPDR MSCI Europe Consumer Discretionary UCITS ETF (”STR FP”). ETF:n hallinnointikulut ovat 0,3 % p.a. Pääomia ETF on kerännyt hieman alle 220 miljoonaa euroa. ETF ei maksa ulos tuotto-osuutta. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat maat
   Yritys Paino Maa Paino
   Daimler AG 7,64 % Ranska 28,47 %
   LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE 7,50 % Saksa 25,51 %
   Compagnie Financiere Richemont SA 4,73 % Yhdistynyt kuningaskunta 22,97 %
   Industria de Diseno Textil S.A. 4,51 % Sveitsi 7,09 %
   Adidas AG 3,89 % Espanja 4,51 %
   Compass Group PLC 3,58 % Ruotsi 3,65 %
   Bayerische Motoren Werke AG 3,43 % Italia 3,18 %
   Volkswagen AG Pref 3,08 % Alankomaat 1,25 %
   WPP Plc 2,98 % Tanska 1,19 %
   Continental AG 2,66 % Irlanti 0,91 %

   Kuten huomata saattaa, on suurimpien omistusten listalla monia autoteollisuuteen liittyviä yrityksiä. Eurooppalainen autoteollisuussektori on myös markkinakatsauksemme mukaan yksi houkuttelevimpia sektoreita.

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   12.5.2017 | Tulevaisuuden automaatioteknologiaa

   Kaikki automaatioon ja robotiikkaan liittyvä on yksi kuumista aloista, jonka tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset ja jotka keräävät sijoittajien pääomia vauhdilla. Robotiikkavillitys on tarttunut myös suursijoittajiin, sillä ylläpitämiemme ETF-rahavirtataulukoiden mukaan nettorahavirtaukset automaatioon ja robotiikkaan sijoittavaan  iSharesin ETF:ään käyvät kuumana. Viimeisen kuukauden aikana nettorahavirrat ovat olleet noin 225 miljoonaa euroa, mikä on hyvin, ottaen huomioon sektorin varsin kapean luonteen.

   Kyseinen iSharesin ETF ei ole ainoa robotiikkaan sijoittava, mutta on niistä uusin ja hintakilpailun myötä myös tehokkain. ETF-valintatyökalusta löydät hakusanalla ”automation” neljä robotiikaan ja automaatioon sijoittavaa ETF:ää.

   Kuva 1. ETF-valintatyökalu ja automaatioon sijoittavat ETF:t

   iSharesin automaatioon ja robotiikkaan erikoistuva iShares Automation & Robotics ETF (”RBOT LN”) on tehokkain lajissaan. ETF:n hallinnointikulu on 0,4 % p.a., mikä on luokassaan matalalla tasolla. Pääomia ETF on kerännyt 389 miljoonaa euroa. ETF ei maksa ulos tuotto-osuutta. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja maantieteellistä aluetta:

   Suurimmat omistukset Suurimmat maat
   Yritys Paino Maa Paino
   STMicroelectronics NV 2,36 % Yhdysvallat 34,40 %
   Nvidia Corp 2,17 % Japani 26,66 %
   Shima Seiki Mfg Ltd 1,92 % Saksa 5,91 %
   Cognex Corp 1,71 % Taiwan 5,67 %
   Teradyne Inc 1,49 % Yhdistynyt kuningaskunta 5,56 %
   Largan Precision Ltd 1,49 % Etelä-korea 4,80 %
   Rohm Ltd 1,48 % Ranska 3,36 %
   Topcon Corp 1,45 % Suomi 2,40 %
   Autodesk Inc 1,40 % Kiina 1,91 %
   Sanken Electric Ltd 1,39 % Kanada 1,83 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   17.2.2017 | Intialaiset yhtiöt

   Kehittyvien markkinoiden osake- ja korkomarkkinat tarjoavat sijoittajalle tuottopotentiaalia. Siinä missä yhdysvaltalaisten osakkeiden reaalituotto-oletus on alle kahden prosentin, pysyttelee kehittyvien markkinoiden reaalituotto-oletus vielä kuuden prosentin tuntumassa. Blackrockin viikkokatsauksen mukaan yksi houkutteleva kehittyviin markkinoihin kuuluva maa on Intia.

   Tehokkaiten intialaisiin osakkeisiin sijoittaa iSharesin MSCI India ETF (”INDA US”). ETF:n hallinnointikustannus on 0,68 % p.a. ETF jakaa ulos tuotto-osuutta puolivuosittain. Edellisen vuoden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 0,8 %, mikä ei kovin suuri ole.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit
   Yritys Paino Alue Paino
   Housing Development Finance Corp. 8,90 % Rahoitussektori 20,24 %
   Infosys Ltd 7,63 % Tietokoneet – ohjelmistot 16,74 %
   Reliance Industries Ltd 5,77 % Harkinnanvarainen kulutus 13,42 %
   Tata consultancy services ltd 4,83 % Energiasektori 10,14 %
   ITC Ltd 3,92 % Päivittäiskulutussektori 9,27 %
   Axis Bank Ltd 3,45 % Terveydenhuoltosektori 8,69 %
   Tata Motors Ltd 2,92 % Materiaalisektori 7,76 %
   Maruti Suzuki India Ltd 2,62 % Teollisuussektori 5,85 %
   Sun Pharmaceutical Industries Ltd 2,53 % Yhdyskuntapalvelut 3,10 %
   Hindustan Unilever Ltd 2,33 % Telekommunikaatiopalvelut 1,79 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   3.2.2017 | Vakuudelliset yrityslainat

   Sijoitusideat vuodelle 2017 -osiostamme sijoittaja löytää näkemyksemme mukaan hyviä vaihtoehtoja vuoden 2017 sijoitusympäristöön. Kyseiseltä sivulta sijoittaja löytää myös pitkän ajan reaalituotto-oletukset eri omaisuusluokille. Sijoitusvuonna 2017 osakemarkkinoiden näkymät ovat positiiviset, mutta tuotto-oletukset tulevaisuuden osalta ovat painuneet matalaksi. Osakkeista arvo-osakestrategia vaikuttaa yhdeltä parhaimmista suuntauksista alkaneelle vuodelle.

   Korkopuolella näkymät ovat myös haastavat, mutta korkoja on hyvä olla jo pelkästään hajautushyödyn takia. Yksi matalariskisitä korkosijoituksista ovat vakuudelliset yrityslainat, eli velkasitoumukset, joilla on velan vakuutena jotain omaisuutta, usein muita velkakirjoja. Vakuudellisuus laskee riskitasoa, mutta jonkin verran myös odotettua tuottoa. Hajautushyötyjen puolesta puhuu se, että laskentamme mukaan kolmen vuoden keskimääräinen korrelaatio euromääräisiin riskilainoihin nähden on ollut noin 0,1.

   Tehokkaiten vakuudellisiin velkakirjoihin pääsee käsiksi Pimcon Covered Bond ETF:llä (”COVR GY”), joka on yksi poimintamme sijoitusideaksi vuodelle 2017. ETF sijoittaa vähintään 80 % varallisuudestaan vakuudellisiin yrityslainoihin euroalueelta. ETF on laskettu liikkeelle 17.12.2013 ja pääomia se on kerännyt noin 230 miljoonaa euroa. ETF:n kokonaiskulusuhde on 0,43 % p.a., mikä on korkeahko.

   ETF:n keskeiset parametrit:

   • Tuotto maturiteettiin (yield to maturity): 1,22 %
   • Efektiivinen duraatio: 4,49
   • Keskimääräinen luottoluokka: AA
   • Euromääräinen

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   26.1.2017 | Kasvuyritykset yhdysvalloista

   Kirjoitimme artikkelin parhaimmista globaaleista kasvuyhtiöistä. Kasvuyhtiöihin sijoittamisella haetaan yhtiöitä, joiden tulevaisuus näyttää lupaavalta ja kasvuhakuiselta. Tarkat menetelmät kasvuyhtiön luokitteluun vaihtelevat hieman jokaisesta toimijasta, mutta positiiviset kasvunäkymät lienevät yleisin ja laajin määritelmä.

   Kasvuyhtiöihin sijoittamalla on pitkässä juoksussa saanut tavanomaista markkinaindeksiä parempaa tuottoa. Viime vuosina on ollut hieman tasaisempaa.

   20170104-markkinakatsaus-msci-10v

   Kasvuyhtiöitä voi etsiä kansainvälisten osakkeiden valintatyökalumme avulla, tai vaihtoehtoisesti hakemalla ETF-valintatyökalustamme tehokkaan ETF-rahaston. Esittelyssä nyt tehokas ETF-rahasto, joka sijoittaa yhdysvaltalaisiin kasvuosakkeisiin. Schwabin U.S. Large Cap Growth ETF (”SCHG US”) tarjoaa sijoittajalle suuryhtiöiden turvaa, mutta samalla kasvu-strategiasijoittamisen paremman tuottopotentiaalin. Kokonaiskulusuhde on äärimmäisen matala, vain 0,04 % p.a. Tämä tekee Schwabin ratkaisusta yhden maailman halvimmista ETF-rahastoista. Likviditeettiä ETF:llä on riittävästi ja pääomia ETF on kerännyt yli 3,5 miljardia dollaria. ETF maksaa tuotto-osuutta kvartaaleittain.

   20170126-kasvuyhtiot-yhdysvalloista

   ETF:n suurimmat omistukset ja sektorit:

   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit
   Yritys Paino Alue Paino
   Apple Inc 6,4 % Informaatioteknologia 27,2 %
   Amazon.com 3,2 % Harkinnanvarainen kulutus 19,5 %
   Berkshire Hathaway B 3,1 % Terveydenhuolto 16,0 %
   Facebook Inc 3,0 % Teollisuussektori 11,8 %
   Alphabet A 2,5 % Rahoitussektori 9,0 %
   Alphabet C 2,4 % Kiinteistösektori 4,5 %
   Comcast Corp 1,7 % Päivittäiskulutussektori 4,5 %
   Home Depot Inc 1,6 % Energiasektori 4,3 %
   Walt Disney Co 1,6 % Materiaalisektori 2,9 %
   Visa Inc 1,5 % Telekommunikaatiopalvelut 0,5 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   24.1.2017 | Kestävän kehityksen yhtiöt Euroopasta

   Kirjoitimme artikkelin kestävän kehityksen mukaisesta sijoittamisesta, mihin voi ammentaa ideoita kansainvälisten osakkeiden valintatyökalustamme. Esittelimme työkalumme top-10 kärjen kestävän kehityksen yhtiöistä.

   Kestävän kehityksen mukaisesti voi sijoittaa helposti myös ETF:ien avulla. Pörssinoteeratut rahastot, eli ETF:t tarjoavat laajan hajautuksen ja valmiin seulonnan kestävän kehityksen eri kriteerein vastuullisesti sijoittaviin yhtiöihin. ETF-valintatyökalustamme löydät valmiita teemoja, joiden sisällöllä voit piristää salkkua.

   20170124-etftyokalu-eettinen3

   Yksi näistä teemoista on eettinen sijoittaminen, joka sisältää tällä hetkellä viisi vaihtoehtoa eettiseen sijoittamiseen ETF:ien maailmasta. Alla olevassa kuvassa on esitelty eettisen sijoittamisen mallisalkkumme sisältö.

   20170124-etftyokalu-eettinen-lista

   Listasta löytyy uusiutuvaan energiaan sijoittavia ETF:iä ja pienen hiilijalanjäljen omaaviin yhtiöihin sijoittavia ETF:iä. Valitaan listalta yksi ETF lähempään tarkasteluun, nimittäin Lyxorin Finvex Sustainability Low Volatility Europe UCITS ETF (”FINE FP”). ETF sijoittaa 50-60 eurooppalaiseen kestävän kehityksen ja sosiaalisen vastuun mukaan. Kyseisessä ETF:ssä on hyvä huomioida se, että pääomia ETF on kerännyt lyhyehkön historiansa aikana vain noin kuusi miljoonaa euroa, mikä on vaarallisen vähän ETF:lle. ETF:llä on kohonnut sulkemisriski.

   ETF:n tiedot lyhyesti:
   • Noin 50-60 yhtiötä Euroopan alueelta
   • Synteettinen
   • Hallinnointikulu noin 0,6 %
   • Laskettu liikkeelle 17.10.2014
   • Pääomia ETF on kerännyt noin 6 miljoonaa euroa, mikä on vaarallisen vähän. Kohonnut riski ETF:n lopettamisella.
   • Ei maksa ulos tuotto-osuutta
   Indeksitasolla ETF:n suurimmat omistukset, sektorit ja maantieteelliset alueet:
   Suurimmat omistukset Suurimmat sektorit Suurimmat maat
   Yritys Paino Alue Paino Maa Paino
   Nestle SA 2,92 % Teollisuussektori 17,7 % Yhdistynyt kuningaskunta 21,15 %
   SAP AG 2,71 % Päivittäiskulutussektori 16,1 % Sveitsi 18,43 %
   Allianz SE 2,7 % Terveydenhuolto 15,9 % Saksa 17,33 %
   Roche Holding 2,7 % Harkinnanvarainen kulutus 13,3 % Ranska 16,39 %
   Inditex 2,68 % Rahoitussektori 10,5 % Alankomaat 9,62 %
   British American Tobacco Plc 2,67 % Materiaalisektori 8,8 % Espanja 8,83 %
   GlaxoSmithKline Plc 2,62 % Yhdyskuntapalvelusektori 5,8 % Suomi 2,38 %
   Diageo Plc 2,51 % Muut 11,8 % Ruotsi 2,13 %
   BASF SE 2,51 % Irlanti 1,63 %
   Deutsche Post 2,45 % Italia 1,39 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   12.1.2017 | Suursijoittajien suosima inflaatio-odotuksiin sidottu ETF

   Ylläpidämme kuukausittain päivittyviä rahavirta-taulukkoja, joista näkee, kuinka iso raha liikkuu markkinoilla. Rahavirtoja seuraamalla sijoittaja voi saada käsityksen nykyisistä kuumista trendeistä ja houkuttelevista sijoituskohteista. Suurilla institutionaalisilla sijoittajilla on takanaan yksityissijoittajaa suuremmat resurssit käytettävissä sijoitustutkimukseen.

   Inflaatio-odotukset ovat olleet kasvussa yhdessä öljyn hinnan kanssa. Markkinaympäristöstämme voit seurata talouden tilaa muutaman keskeisen kuvaajan avulla. Esimerkiksi ostopäällikköindeksien (PMI) mukaan talous on vilkastumassa globaalisti, mikä voi siivittää inflaatiota tai inflaatio-odotuksia vielä ylöspäin.

   20170110-inflaatioodotukset

   Inflaatio-odotuksilla on negatiivinen suhde velkakirjoihin. Kuvassa valkoisella on inflaatio-odotuksiin sidottu Lyxorin ETF ja oranssilla 7-10 vuotisiin yhdysvaltalaisiin valtionlainoihin sidottu ETF. Nähdään, että inflaatio-odotuksilla on voimakas negatiivinen korrelaatio valtionlainoihin.

   20170112-inflaatiokakkyrat2

    

    

   Kuvan lähde: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla.

   Myös suursijoittajat ovat havainneet inflaatio-odotuksiin sijoittavan ETF:n, tai oikeastaan ETF:t. Seuraamiemme rahavirtojen mukaan inflaatio-odotuksiin sidotut ETFt:t olivat suosituimpien uutuuksien joukosta. Kyseiset ETF:t löytyvät sijoilta 5 ja 6.

   20170102-rahavirrat-12kk

   Nousevia korkoja ja laskevia korkotuottoja vastaan pääsee taistelemaan tuottokuvassa esitellyn Lyxorin US 10Y inflation expectations ETF:llä (”INFU FP”). Kokonaiskulusuhde on 0,25 %. ETF on laskettu liikkeelle 5.5.2016. ETF:n omistukset ovat dollarimääräisiä, joten valuuttakurssiriski on olemassa.

   Vaihtoehtoisesti uutuuksien sijalta 6 löytyy Lyxorin EUR 2-10Y Inflation Expectations ETF (”INFL FP”), joka on sidottu euroalueen inflaatio-odotuksiin ja on euromääräinen. Kokonaiskulusuhde ja liikkeellelaskupäivä ovat samat. Valuuttakurssiriskiä ei tässä tapauksessa ole.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   5.1.2017 | Lyhyen duraation luottoriski nousevia korkoja vastaan

   Yhdysvallat on siirtynyt nousevan korkoympäristön maailmaan. Absoluuttinen korkotaso on vielä äärimmäisen matala, mutta suunta vaikuttaa olevan ylöspäin. Useat korkosijoitukset kärsivät korkotason noususta. Yksinkertaisimmillaan syynä voi olla matalakorkoisten instrumenttien suhteellisen houkuttelevuuden vähentyminen korkeakorkoisempiin instrumentteihin nähden.  Itse korkoriskiä mitataan usein duraatiolla. Pienen duraation korkoinstrumentit kärsivät korkotason noususta vähemmän kuin suuren duraation instrumentit. Yleistäen usein yrityslainoilla on pieni duraatio ja valtionlainoilla suuri duraatio.

   Korkosijoittajilla on ollut tukalaa, sillä tavallisten korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat painuneet nollaan tai negatiivisiksi, eikä helpotusta ole nähtävissä lähiaikoina. Meidän ylläpitämiemme pitkän ajan tuotto-ennusteiden mukaan euroalueen valtionlainoista voi odottaa -0,1 % reaalista tuottoa ja euroalueen yrityslainoista +0,1 % reaalista tuottoa. Käytännössä sijoittajalle jää käteen vain korkoriski.

   Aktiivisesti hoidettu PIMCOn Low Duration Active ETF sijoittaa pääosin dollarimääräisiin hyvän luottoluokituksen luottoriskiin, mutta myös muihin korkoinstrumentteihin. ETF:llä ei ole aktiivisuudestaan johtuen vertailuindeksiä jota seurata. Tuotto-osuutta ETF maksaa ulos kuukausittain. 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on noin 1,6 %.

   ETF:n keskeiset tiedot:

   • Pääomia noin 73 miljoonaa dollaria
   • Kokonaiskulusuhde 0,50 % p.a.
   • Tuotto maturiteettiin 2,82 %
   • Duraatio 2,0

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   29.12.2016 | Investoivat yritykset Yhdysvalloista

   Otsikolla ei nyt viitata sijoitusyrityksiin, vaan pääomamenoiltaan (CapEx, Capital Expenditure) suuriin yrityksiin. Aivan yksinkertaisesti Capexin määrän perusteella sijoittava voi törmätä epätuottavien investointien ongelmiin. S&P Dow Jones Indices esittää indeksifilosofian, joka tarjoaa fiksun mahdollisuuden sijoittaa tuottaviin ja tulevaisuuteen panostaviin yrityksiin. S&P 500 Capex Efficiency Index arvioi yrityksistä pääomamenojen lisäksi myös liikevaihdon määrän ja pisteyttää yritykset liikevaihtoa kasvattavien investointien mukaan.

   Indeksi on laskettu liikkeelle huhtikuussa 2015 ja indeksin mukaisesti sijoittavia ETF:iä on vain yksi. Elkhorn S&P 500 Capital Expenditures Portfolio (”CAPX US”) sijoittaa passiivisesti kyseisen indeksin mukaisesti. Kustannuksiltaan ETF on kohtalainen: kokonaiskulusuhde on 0,29 % p.a. Suursijoittajia Elkhorn ei silti ole saanut ETF:ään mukaan, sillä ETF on onnistunut keräämään vaarallisen vähän pääomia: vain 2,7 miljoonaa dollaria. Näin pienet ETF:t ovat vaarassa sulkeutua kannattamattomuuden takia, etenkin kun liikkeellelaskijana on pienempi yhtiö.

   Kuitenkin vaikka itse ETF on matalien pääomien puolesta hankala, voi indeksin sisällöstä löytää houkuttelevia yksittäisiä kohteita omaan salkkuun. Tuottopreemio S&P 500 -indeksiin nähden on ollut positiivinen pitkässä juoksussa, tosin heikompia ajanhetkiäkin on ollut, kuten esimerkiksi viime vuosikymmenen lopun finanssikriisin aikana.

   Tuottokehitys 10 vuoden ajalta.

   20161223-capex-spx

   Tuottokehitys vuoden ajalta.

   20161223-capex-spx-1v

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Omistukset Suurimmat sektorit
   Yritys Paino Alue Paino
   Nvidia Corp 1,5 % Rahoitussektori 22,2 %
   KeyCorp 1,4 % Informaatioteknologia 16,9 %
   United Rentals Inc 1,3 % Terveydenhuolto 16,3 %
   Fifth Third Bancorp (OH) 1,3 % Harkinnanvarainen kulutus 16,1 %
   M&T Bank Corp 1,3 % Teollisuussektori 7,8 %
   Discover Financial Services 1,2 % Energiasektori 7,2 %
   Nucor Corp 1,2 % Päivittäiskulutussektori 6,3 %
   Baker Hughes Inc 1,2 % Materiaalisektori 4,1 %
   Fastenal Co 1,2 % Yhdyskuntapalvelusektori 1 %
   Capital One Financial 1,2 % Telekommunikaatiopalvelut 1 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   22.12.2016 | Kilpailukykyiset yhtiöt maailmalta

   Morningstar on kehittänyt indeksifilosofian, jonka mukaan markkinoilla toimivat yritykset ovat jatkuvan kilpailun alla ja kilpailukykyisimmät yritykset ovat vahvoilla markkinoilla. Kilpailukykyisyys tuo heidän näkemyksensä mukaan myös parhaimmat tuotot sijoittajalle. Markkinoille lanseerattu uusi tuote tullaan kopioimaan nopeasti ja suojaamattomista keksinnöistä syödään nopeasti ylituotot pois. Yrityksen kestävän kilpailukyvyn lähteitä ovat ainakin immateriaalioikeudet kuten patentit, tuotteen korkeat vaihtamiskustannukset, verkostoitumisvaikutukset, kustannustehokkuus ja skaalaedut. Verkostovaikutuksella tarkoitetaan esimerkiksi käyttäjien luomaa sisältöä, kuten eBayn verkkokauppapaikka. Lisää kilpailueduista Morningstarin paperissa, jonka voit ladata täältä.

   VanEck on tuotteistanut Morningstarin filosofian tehokkaiden ETF:ien muotoon. Nyt esittelyssä globaaleille markkinoille (pl. USA) sijoittava VanEck Vectors Morningstar International Moat ETF (”MOTI US”). ETF on laskettu liikkeelle vuoden 2015 heinäkuussa, mutta ei ole onnistunut keräämään merkittäviä pääomia: ainoastaan noin 30,3 miljoonaa euroa. Kokonaiskulusuhde on 0,56 % p.a.

   ETF:n tuotto indeksitasolla 10 vuoden aikajänteellä.

   20161222-kilpailukykyiset-10v2

    

   ETF:n tuotto indeksitasolla vuoden aikajänteellä.

   20161222-kilpailukykyiset-1v

   Tuottokuvaajista huomataan, että strategia ei lyhyellä aikavälillä ole aina kyennyt tuottamaan paremmin perinteiseen indeksiin nähden. Pitkällä aikavälillä tosin strategia on ollut ylivoimainen.

    

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta ovat:

   Omistukset Suurimmat alueet Luottoluokitus
   Yritys Paino Alue Paino Luokitus Paino
   Mgm China Holdings Ltd 3,0 % Australia 20,9 % Rahoitussektori 34,3 %
   Wynn Macau Ltd 2,4 % Kiina 12,4 % Harkinnanvarainen kulutus 21,9 %
   Genting Singapore Plc 2,4 % Singapore 9,6 % Kiinteistösektori 8,6 %
   Kering 2,4 % Ranska 9,4 % Teollisuussektori 8,3 %
   Computershare Ltd 2,2 % Yhdysvallat 9,0 % Terveydenhuoltosektori 6,4 %
   Carnival Plc 2,2 % Kanada 7,8 % Telekommunikaatiosektori 5,6 %
   Swire Properties Ltd 2,1 % Iso-Britannia 5,2 % Materiaalisektori 4,8 %
   National Australia Bank Ltd 2,1 % Ruotsi 5,2 % Päivittäiskulutussektori 4,5 %
   Koninklijke Philips Nv 2,1 % Saksa 4,9 % Informaatioteknologia 4,0 %
   Commonwealth Bank of Australia 2,1 % Japani 2,9 % Energiasektori 1,7 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   15.12.2016 | Suuret yhdysvaltalaiset yhtiöt tasapainoin

   Melkeinpä jokaiselle sijoittajalle on tuttu yhdysvaltalainen suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksi. S&P 500 -indeksiä käytetään monessa yhteydessä osakemarkkinoiden vertailuindeksinä. Jos aivan tarkkoja ollaan, niin kyseinen indeksi mittaa vain suurten yhdysvaltalaisten yhtiöiden kehitystä, eikä siten huomioi esimerkiksi suomalaisia tai eurooppalaisia osakkeita, puhumattakaan korkosijoituksista. Indeksi on kehittynyt loistavasti pitkällä aikavälillä ja monet sijoittajat yrittävät voittaa S&P 500 -indeksin tuottokehityksen.

   Yleensä kun puhutaan S&P 500 -indeksistä, niin tarkoitetaan tavallista markkina-arvopainotettua indeksiä, jossa yksittäisten osakkeiden painot määräytyvät niiden markkina-arvon, eli yrityksen koon mukaan. Markkina-arvolla painottaminen voi johtaa ylisuuriin painoihin huonoissa yhtiöissä ja liian pieniin painoihin hyvissä yhtiöissä.

   Markkinoilla on olemassa eri tyyppisiä strategioita, jotka painottavat yhtiöitä muilla perusteilla kuin markkina-arvolla. Strategioista ja niiden tuottavuudesta olemme kirjoittaneet lisää täällä. Yksinkertaisimpia strategioita on tasapaino, jossa jokainen yhtiö saa saman painon indeksissä.

   S&P 500 -indeksin yhtiöihin voi sijoittaa myös tasapainoin. Esimerkiksi Guggenheimin S&P 500 Equal Weight ETF (”RSP US”) tarjoaa kustannustehokkaan ja likvidin mahdollisuuden sijoittaa näihin yhtiöihin. ETF on laskettu liikkeelle 2003 ja pääomia ETF on kerännyt 11,8 miljardia dollaria. Kokonaiskulusuhde on 0,4 % p.a.

   Kuva 1. S&P 500 -indeksien kehitys 10 vuoden ajalta.

   20161215-spx-indeksit

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   7.12.2016 | Suursijoittajien suosikki: terveydenhuoltosektori

   Ylläpidämme kuukausittain päivittyviä ETF-rahavirtoja, jotka kertovat ison rahan liikkeistä. Rahavirtoja seuraamalla sijoittaja näkee mihin merkittävät sijoittajat laittavat rahansa ja mikä kohde on kulloinkin suosiossa. Suursijoittajilla voi olla takanaan armeija analyytikkoja, jotka herkeämättä etsivät houkuttelevia sijoituskohteita.

   Marraskuussa yksi suursijoittajien suosioon nousseista sektoreista oli terveydenhuoltosektori. Kaikkien ETF:ien joukosta sijalta kuusi löytyy Yhdysvaltojen terveydenhuoltosektorin yhtiöihin sijoittava SPDR:n ETF. Uutuuksien joukosta löytyy sijalta kuusi globaalisti terveydenhuoltosektoriin sijoittava db x-trackersin ETF.

   20161205-rahavirrat-kaikki1kk

   db x-trackersin MSCI World Health Care ETF (”XDWH GR”) sisältää 133 osaketta 17 eri maasta. ETF:n kokonaiskulusuhde on 0,45 %, joka on kohtalainen. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja maantieteellistä aluetta:

   Omistukset Suurimmat alueet
   Yritys Paino Alue Paino
   Johnson & Johnson 7,7 % Yhdysvallat 66,1 %
   Merck & Co 4,3 % Sveitsi 8,7 %
   United Health Group 3,9 % Japani 5,5 %
   Amgen 2,7 % Yhdistynyt kuningaskunta 4,4 %
   Abbvie 2,4 % Irlanti 4,1 %
   Bristol Myers Squib 2,4 % Saksa 3,6 %
   Celgene 2,3 % Ranska 3 %
   Bayer 1,9 % Tanska 2,1 %
   Eli Lilly 1,7 % Australia 1,4 %
   Biogen 1,6 % Muut 1,2 %

   Löydät lisää terveydenhuoltosektorille sijoittavia ETF:iä ETF-valintatyökalustamme esimerkiksi kirjoittamalla hakusanaksi ”health care”.

   health care


   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä
   ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   23.11.2016 | Arvo-osakkeet nykyiseen talousympäristöön

   Arvo-osakkeet ovat osakkeita, jotka ovat halpoja perinteisillä mittareilla, kuten hinnan suhteella oman pääoman tasearvoon (Price to book, P/B) tai hinnan suhteella osakekohtaiseen tulokseen (Price per earnings, P/E). Halpuus voi johtua osakkeen aliarvostuksesta, mutta myös yrityksen ongelmista. Alla olevasta kuvaajasta nähdään arvo-osakkeiden suoriutuminen tavalliseen markkina-arvopainotettuun indeksiin (MSCI World) nähden. Kuvaaja kertoo siis, kuinka hyvin jokin sijoitusstrategia on pärjännyt. Vuosi on tietysti lyhyt aika, ja pidempää sijoitushorisonttia ajattelevat voivat käydä lukemassa lisää sijoitustyylien pitkän ajan kehityksestä sivultamme Hyvätuottoisia osakestrategioita.

   Kuva 1. Sijoitustyylien vertailua vuoden aikaperiodilla.

   20161103-markkinakatsaus-msci1v

   Arvo-osakkeiden positiivista kehitystä tukee talouden positiivinen kehittyminen ja lainakorkojen nouseminen. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kymmenen vuoden lainakoron nousu on ollut hyvin nopeaa Trumpin tullessa valtaan.

   Kuva 2. Yhdysvaltojen kymmenen vuoden lainakorko vuoden ajalta.

   20161123-us-gov-10y

   Kuvan lähde: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla.

   Voimakkaasti arvo-osakkeiden ylivertaisuus näkyy Yhdysvaltojen markkinoilla, joten nyt esitellään yhdysvaltalaisiin arvo-osakkeisiin sijoittava ETF. Globaalisti arvo-osakkeisiin sijoittavan ETF ja muut ETF:t löydät ETF-valintatyökalustamme!

   Tehokkaiten yhdysvaltalaisiin arvo-osakkeisiin sijoittaa Schwabin U.S. Large Cap Value ETF (”SCHV US”). Hallinnointikustannus on vain 0,06 % p.a. Tuotto-osuutta ETF jakaa ulos kvartaaleittain. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Omistukset Suurimmat sektorit
   Yritys Paino Sektori Paino
   Microsoft Corp 4,2 % Rahoitussektori 16,8 %
   Exxon Mobil Corp 3,3 % Informaatioteknologia 14,4 %
   Johnson & Johnson 3,1 % Päivittäiskulutus 13,3 %
   General Electric 2,5 % Terveydenhuolto 11,3 %
   AT&T Inc 2,3 % Energia 9,0 %
   JPMorgan Chase & Co 2,3 % Teollisuus 8,2 %
   Procter & Gamble 2,2 % Harkinnanvarainen kulutus 6,4 %
   Verizon Communications 2,0 % Yhdyskuntapalvelut 6,1 %
   Wells Fargo & Co 2,0 % Telekommunikaatiopalvelut 4,4 %
   Pfizer Inc 1,9 % Materiaali 3,2 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   17.11.2016 | Yhdysvaltalainen pankkisektori menestynee Trumpin kaudella

   Yhdysvaltojen volatiilit presidentinvaalit ovat ohi. Nyt on aika tarkistella, mitkä sijoituskohteet ovat todennäköisiä hyötyjiä ja mitkä häviäjiä. Volatiliteetti tulee pysymään kohonneella tasolla jonkin aikaa, markkinoiden odottaessa Trumpin päätöksiä ja niiden vaikutuksia talouteen. Yksi todennäköinen voittaja Trumpin kaudella tullee olemaan rahoitussektori. Myös nousevat korot parantavat pankkien korkokatetta. Lue lisää artikkelistamme: Markkinat Trumpin voiton jälkeen? – mitkä hyötyvät, mitkä häviävät?

   20161117-sektoritusa2

   Yhdysvaltalainen rahoitussektori on tuottanut yli 11 % vaalihuuman aikana ja sen jälkeen. Osa rahoitussektorin voimakkaasta noususta voi hyvin olla ylireagointia ja kurssitasot palautunevat lähemmäksi lähtötasoa. Pidemmässä juoksussa rahoitussektori on silti yksi houkuttelevimmista Yhdysvalloissa.

   Tehokkaiten yhdysvaltalaiseen rahoitussektoriin sijoittaa SPDR:n Financial Select Sector ETF (”XLF US”). ETF vaikuttaa olevan myös suursijoittajien suosiossa; pääomia ETF on kerännyt liki 20 miljardia dollaria. Kokonaiskulusuhde on 0,14 %, mikä on matalalla tasolla. ETF:n kymmenen suurinta omistusta:

   Omistukset
   Yritys Paino
   Berkshire Hathaway Inc. Class B 10,87 %
   JPMorgan Chase & Co. 10,43 %
   Wells Fargo & Company 8,69 %
   Bank of America Corporation 7,48 %
   Citigroup Inc 5,86 %
   Goldman Sachs Group Inc. 2,9 %
   U.S. Bancorp 2,85 %
   American International Group Inc. 2,39 %
   MetLife Inc. 2,18 %
   Morgan Stanley 2,14 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   14.11.2016 | Yhdysvaltalainen terveydenhuoltosektori

   Kolmannen kvartaalin tuloskausi on loppusuoralla. Markkinat yleisesti ovat hyvin kypsässä tilanteessa ja huokeat sektorit ovat harvassa. Yksi sektori on kuitenkin kärsinyt paljon Yhdysvalloissa presidenttikilvan seurauksena, nimittäin terveydenhuoltosektori. Seuraavan 12 kuukauden ennustettu P/E on suhteessa muihin sektoreihin nähden halpa. Myös absoluuttisella tasolla 14:n P/E luvulla varustettu terveydenhuolto on huokeahko, etenkin nykyisessä kypsässä markkinatilanteessa.

   20161107-arvostusluvut-spx2

   Tehokkaasti yhdysvaltalaiselle terveydenhuoltosektorille sijoittaa SPDR:n Health Care Select Sector (”XLV US”). ETF:n kokonaiskulusuhde on 0,14 % p.a. Tuotto-osuutta ETF maksaa ulos neljännesvuosittain, edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus nykyhinnalla on noin 1,66 %. ETF:n kymmenen suurinta omistusta:

   Omistukset
   Yritys Paino
   Johnson & Johnson 12,33 %
   Pfizer Inc. 7,13 %
   Merck & Co. Inc. 6,37 %
   UnitedHealth Group Incorporated 5,18 %
   Medtronic plc 4,47 %
   Amgen Inc. 3,97 %
   Gilead Sciences Inc. 3,74 %
   AbbVie Inc. 3,57 %
   Bristol-Myers Squibb Company 3,35 %
   Allergan plc 3,19 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   4.11.2016 | Aloittelevan sijoittajan ydinsalkkuun sopivat ETF:t

   Otsikko on hieman harhaanjohtava, sillä seuraavaksi esiteltävät ETF:t sopivat uuden sijoittajan lisäksi myös muiden sijoittajien ydinsalkun komponenteiksi. Esittelyssä tällä kertaa iSharesin tehokas Core-sarja, joka sisältää keskeisimpiä markkina-alueita sekä osakesijoituksille, että korkosijoituksille. Kehittyneemmille tiedoksi, että Core-sarjan vuotuisia kulusuhteita on laskettu lokakuussa, joten nyt säästäminen käy entistä pienemmillä kustannuksilla.

   Lue lisää: Mikä on ETF?

   iSharesin Core-sarjan ETF:t ja niiden sijoituskohteet.
   ETF:n nimi ETF:n sijoituskohde Kokonaiskulusuhde Kaupankäyntikoodi (”Ticker”)
   iShares Core MSCI World UCITS ETF Kehittyneiden markkinoiden osakkeet 0,20 % IWDA
   iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF Eurooppalaiset valtionlainat 0,20 % IEGA
   iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF Euroalueen osakkeet 0,10 % CSX5
   iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (Dist) Ison-Britannian osakkeet 0,07 % ISF
   iShares Core S&P 500 UCITS ETF Yhdysvaltalaiset osakkeet 0,07 % CSPX
   iShares Core MSCI JAPAN IMI UCITS ETF Japanilaiset osakkeet 0,20 % IJPA
   iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF Aasian ja Tyynenmeren alueen (poislukien Japani) osakkeet 0,20 % CPXJ
   iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF Kehittyvien markkinoiden osakkeet 0,25 % EIMI
   iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF Euromääräiset hyvän luottoluokituksen yrityslainat 0,20 % IEAC

    

   Sijoittaja saa ETF:illä helposti hajautetun sijoitussalkun osakkeisiin ja korkosijoituksiin. Lue allokaation merkityksestä ja esimerkkejä allokaatioista tästä. Taulukossa olevat ETF:t seuraavat passiivisesti indeksiä, eivätkä yritä aktiivisesti voittamaan vertailuindeksiänsä. Näin vertailuindeksiin nähden häviön riskin (ja ylituoton mahdollisuuden) minimoituessa ETF:t sopivat passiiviseksi komponentiksi salkkuun.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   26.10.2016 | Yhdysvaltalaiset seniorilainat

   Seniorilainat ovat usein vakuudellisia korkosijoituksia, jotka ovat nokkimisjärjestyksessä ylempänä tavallisiin lainoihin tai juniorilainoihin nähden. Maksukyvyttömyystilanteessa seniorilainat maksetaan pois ennen muita lainoja. Seniorilainojen riski on näin ollen muita lainoja matalampi.  Tuottotasoiltaan seniorilainat ovat yleensä hyvän luottoluokituksen lainojen ja roskalainojen välissä. Seniorilainoilla on monesti heikomman tason luottoluokituksia, joten niiden luottoriski ja volatiliteetti on suurempi. Seniorilainat ovat käytännössä aina kelluvakorkoisia, joten ne ovat hyvin suojattuja korkoriskiltä, kuten esimerkiksi nyt yhdysvaltojen nostaessa korkotasoaan.

   Kuva 1. Seniorilainojen (punaisella) tuottokehitys ETF:n liikkeellelaskupäivästä.

   20161026-seniorloan

   Tehokkaasti seniorilainoihin sijoittaa First Trust Senior Loan ETF (”FTSL US”). ETF on laskettu liikkeelle 2.5.2013 ja pääomia se on kerännyt lähes 600 miljoonaa dollaria. Kokonaiskulusuhde on kohtalaisen korkea: 0,85 % p.a. Keskimääräinen tuotto maturiteettiin on 4,66 % ja efektiivinen duraatio 0,52 vuotta.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta sekä luottoluokitukset:

   Omistukset Luottoluokitus
   Liikkeellelaskija Paino Luokitus Paino
   Univision Communications Inc. 2,57 % BBB 3,37 %
   Reynolds Group Holdings Inc. 2,52 % BBB- 4,25 %
   BJ’s Wholesale Club Inc. 2,38 % BB+ 2,98 %
   Valeant Pharmaceuticals International Inc. 2,3 % BB 12,79 %
   Dell Inc. (Diamond 1 Finance Corp.) 2,22 % BB- 21,53 %
   New HB Acquisition LLC 2,19 % B+ 22,59 %
   Albertsons LLC 2,15 % B 19,41 %
   PetSmart Inc. 2,08 % B- 8,44 %
   TXU (Texas Competitive Electric Holdings Co. LLC) 2,02 % CCC+ 3,48 %
   Numericable U.S. LLC (Altice France S.A.) 1,87 % CCC 0,77 %
   CCC- 0,04 %
   CC 0,08 %
   D 0,07 %
   Ei luokitusta 0,20 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   19.10.2016 | Englantilaiset osakkeet valuuttasuojatusti

   Suomessakin laajaa uutisointia saanut Ison-Britannian ero Euroopan unionista puhuttaa yhä sijoittajia. Englantilaisiin osakkeisiin puntamääräisesti sijoittaneet hikoilevat sensaatioartikkeleista, joiden mukaan punnan kurssi on alimmillaan yli sataan vuoteen. Vaikka puntasijoitusten euroiksi käännetty arvo on laskenut, niin pidemmällä aikavälillä valuutan heikkeneminen hyödyttää vientiyhtiöitä ja tätä kautta kiihdyttää talouskasvua. Iso-Britannian osakkeiden kehitystä kuvaava FTSE 100 -indeksi on noussut 18 % Brexit-pohjilta.

   ETF-työkalumme avulla sijoittaja voi helposti etsiä U.K. osakkeisiin sijoittavia ETF-rahastoja. Työkalustamme löytyy 40 Iso-Britannian osakemarkkinoilla sijoittavaa ETF:ää. Lue tästä artikkeli aiheesta.

   Kuva 1. ETF-valintatyökalu.

   UK osakkeet

   Valuuttasuojatusti englantilaisiin osakkeisiin FTSE 100 -indeksin mukaisesti sijoittaa Lyxorin FTSE 100 EUR Monthly Hedged UCITS ETF (”100H FP”). ETF on laskettu liikkeelle vasta 12.7.2016, mutta pääomia ETF on onnistunut keräämään jo 822,9 miljoonaa. Kokonaiskulusuhde on 0,3 % p.a.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Omistukset Sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   HSBC Holdings PLC 6,93 % Rahoitussektori 19 %
   BP PLC 5,18 % Päivittäiskulutussektori 17,5 %
   British American Tobacco PLC 5,12 % Energiasektori 14,8 %
   Royal Dutch Shell PLC-A 5,06 % Terveydenhuoltosektori 11,8 %
   GlaxoSmithKline PLC 4,62 % Harkinnanvarainen kulutus 10 %%
   Royal Dutch Shell PLC-B 4,58 % Materiaalisektori 8,5 %
   Astrazeneca PLC 3,58 % Teollisuussektori 6,5 %
   Vodafone Group PLC 3,4 % Muu 11,9 %
   Diageo PLC 3,12 %
   Reckitt Benckiser Group PLC 2,64 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   13.10.2016 | Älykkäällä strategialla kiinteistösijoitusyhtiöihin

   Monet sijoittajat kokevat kiinteistösijoittamisen varmemmaksi kuin pörssiosakkeiden ostamisen. Useat suomalaiset kuitenkin laittavat suhteettoman suuren osan sijoitusvarallisuudestaan kiinni yhteen asuntoon, mikä ei riskienhallinnan näkökulmasta ole järkevää. Kiinteistösijoittamista voi harrastaa helpomminkin, nimittäin kiinteistörahastojen tai pörssissä noteerattujen ETF:ien kautta. Yhdellä rahastolla saa hajautetun asuntosijoitussalkun ja vuokraisännän vastuut ulkoistettua.

   Kiinteistösijoittamisen, kuten myös muun sijoittamisen, tehokkuutta voi parantaa oikeanlaisella sijoitusstrategialla. Lue artikkelimme eri sijoitusstrategioiden vertailuista. Kiinteistösijoittamisen tapauksessa ei markkinoilla ole juurikaan ollut strategialla varustettuja ratkaisuja.

   Yhdysvalloissa on 4.10.2016 laskettu liikkeelle kehittyneellä strategialla sijoittava Lattice Real Estate Strategy ETF (”RORE US”), joka valitsee kiinteistösijoitusyhtiöt mm. laatuun ja osinkotuottoon perustuen. Kustannuksiltaan ETF on samaa luokkaa ainoan verrokkinsa kanssa: kokonaiskulusuhde on 0,45 % p.a.

   Alla olevassa kuvaajassa on REIT-rahastojen tuottovertailu 10 vuodelta. Latticen strategia-REIT:n tuottokehitys perustuu indeksin kehitykseen, ei rahaston kehitykseen (koska rahasto ollut voimassa vasta viikon).

   Kuva 1. REIT-kiinteistösijoitusyhtiöt kymmenen vuoden ajalta.

   20161013-REIT-historiassa

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   7.10.2016 | Suursijoittajien suosimat kiinteistöt

   Päivitimme vasta ETF-rahavirtataulukkomme. Rahavirrat kertovat suuren rahan liikkeistä, eli mihin suursijoittajat laittavat rahojansa. Syyskuussa erityisen suosiossa oli kiinteistösektori, johon nettovirtasi kuukauden aikana 2,9 miljardia euroa. Myös kuuden kuukauden aikaperiodilla mitattuna kiinteistösektori on ollut hyvässä huudossa: rahaa on nettovirrannut sisään jopa 8,1 miljardia euroa.

   Kuva 1. Suosituimmat ETF:t

   20161004-rahavirrat-1kk

    

   Ylivoimaisesti kuukauden suosituimpana ETF:änä oli – kuinkas sattuikaan – kiinteistösektorille sijoittava ETF. SPDR on laskenut liikkeelle aika tarkalleen vuosi sitten (8.10.2015) Yhdysvaltojen kiinteistösektorille sijoittavan ETF:n, joka on onnnistunut keräämään melkoisen hyvin sijoittajien varoja. Kustannustasoltaan Real Estate Select Sector SPDR Fund (”XLRE US”) on huokea: vain 0,14 % p.a.

   Alla olevasta kuvasta nähdään uusittu ETF-valintatyökalu toiminnassa. Listattuna on kiinteistösektorille sijoittavia ETF:iä. SPDR:n ETF on listassa neljäntenä.

   Kuva 2. ETF-valintatyökalu.

   20161007-reit-etftyokalu

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   30.9.2016 | Kultaa epävarmuuden ympäristöön

   Kultaa pidetään yhtenä turvasatamana markkinoiden rytistessä kunnolla. On totta, että markkinoilla on nyt esillä erityisen paljon uhkakuvia: Deutsche Bankin ja muiden eurooppalaisten pankkien kriisit, yhdysvaltojen presidenttikisa ja koronnostopolitiikka, Italian joulukuinen kansanäänestys perustuslaillisesta muodosta ja divergenssi yritysten tulosten ja tulosodotuksien välillä, muutama mainitakseni. Näiden uhkakuvien toteutuessa, tai toteutumisen mahdollisuuden lähestyessä kultaa on pidetty varallisuuden arvon säilyttäjänä. On kuitenkin huomattava, että kulta on spekulatiivinen kohde ja sen arvo perustuu vain siihen, mitä toinen sijoittaja on siitä valmis maksamaan. Kullan hinta ja arvo ei siis perustu samanlaisiin fundamentteihin kuin osakkeiden ja velkakirjojen arvot.

   Kuva 1. Kulta pitkällä ajalla (10 vuotta).

   20160930-kulta-10v

   Vaikka kullan hinta on kehittynyt suotuisasti kymmenen vuoden aikana, ei aina välttämättä ole näin, kuten seuraavasta kuvaajasta havaitaan.

   Kuva 2. Kulta vuoden aikaperiodilla.

   20160930-kulta-5v

   Viiden vuoden aikaperiodilla kulta on kehittynyt heikosti. Kuitenkin kulta voi parantaa asemaansa, mikäli turbulenssi kiihtyy markkinoilla. Tehokkaiten kultaan sijoittaa iSharesin Gold Trust (”IAU US”). Kokonaiskulusuhde on kullan hinnan kehitykseen sidotuista ETF:istä matalimpia, vain 0,25 % p.a. Muita kulta-ETFiä (ja toki muitakin) löytyy uudistetusta ETF-valintatyökalustamme. Päivitimme mm. ETF-avaruuden suurempaan versioon: ETF:ien määrä nousi entisestä noin 350 kappaleesta 2850 kappaleeseen. Otamme mieluusti palautetta ja kehitysideoita vastaan. Lähetä sähköpostia osoitteeseen info(ät)sijoittaja.fi

   Kuva 3. uudistettu ETF-valintatyökalu

   20160930-etf-valintatyokalu

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

   22.9.2016 | Uusi ETF-valintatyökalumme ja kustannustehokkain ETF

   Pitkältä tuntuneen kehitystyön jälkeen saimme julkistettua uudistetun version suositusta ja kansainvälisesti huippuluokan ETF-valintatyökalustamme. Laajensimme samalla saatavilla olevan ETF-avaruuden aiemmasta noin 360 ETF:n listasta massiiviseen 2854 ETF:n listaan. Suurin näkyvin uudistus loppukäyttäjälle, ETF:ien määrän lisääntymisen ohella, on työkalun käyttöliittymän yksinkertaistuminen, kuitenkaan ominaisuuksista tinkimättä. Otamme mieluusti palautetta ja kehitysideoita vastaan! Lähetä viestisi osoitteeseen info(ät)sijoittaja.fi

   Kuva 1. ETF-valintatyökalu.

   20160922-etf-tyokalu

   Voit uudella ETF-työkalulla hakea eri kriteereillä ja järjestää ETF:t esimerkiksi kulusuhteen mukaan. Tästä motivoituneena poimintamme tänään ETF-valintatyökalusta on yksi maailman halvimmista ETF:istä: iShares Core S&P Total US Stock Market ETF (”ITOT US”).

   Kuva 2. ETF-työkalu järjestettynä halvimman kulusuhteen mukaan.

   20160922-etftyokalu-kulut

   Nimensä mukaisesti iSharesin Total US Stock Market ETF sisältää osakkeita muualtakin, kuin tunnetusta suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksistä. Vertailun vuoksi S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavan ETF:n markkina-arvon mediaani on noin 79,5 miljardia dollaria, kun iShares Total US Stock Market ETF:n markkina-arvon mediaani on 49,5 miljardia dollaria. Tuottoerollisesti merkittävää eroa ei kuitenkaan ole ollut. Edellisen kymmenen vuoden aikana S&P 500 -indeksi on dollarimääräisesti tuottanut 106,2 %, kun Total US Stock Market on tuottanut 106,7 %. Hyvän tuotto-odotuksen lisäksi ETF:n hallinnointikustannukset ovat, kuten aiemmin todettu, erittäin matalat: vain 0,03 % p.a. Mikäli yksityinen sijoittaja alkaisi itse hallinnoimaan hajautettua yhdysvaltalaisten osakkeiden salkkua, niin todennäköisesti se tulisi kalliimmaksi kuin ETF-rahastolla toteutettu salkku.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Omistukset Sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Apple Inc 2,7 % Informaatioteknologia 20,49 %
   Microsoft Corp 1,96 % Terveydenhuoltosektori 14,33 %
   Exxon Mobil Corp 1,52 % Rahoitussektori 13,52 %
   Johnson & Johnson 1,43 % Harkinnanvarainen kulutus 12,81 %
   Amazon Inc 1,35 % Teollisuussektori 10,17%
   Facebook Class A Inc 1,32 % Päivittäiskulutussektori 8,8 %
   Berkshire Hathaway Inc Class B 1,22 % Energiasektori 6,32 %
   General Electric 1,18 % Kiinteistösektori 4,28 %
   AT&T Inc 1,09 % Yhdyskuntapalvelusektori 3,39 %
   JPMorgan Chase & Co 1,07 % Materiaalisektori 3,27 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti. 

    

   20.9.2016 | Kustannustehokkaasti Yhdysvaltojen kiinteistösektorille

   Kiinteistösijoitukset ovat hyvä osa hajauttavan sijoittajan salkkuun. Hyvä hajautus ei välttämättä tarkoita sitä, että joutuu ottamaan vastaan huonompaa tuottoa. Kiinteistösijoitukset ovat historiallisesti olleet erittäin hyvää tuottoa tarjoava sijoitus. Tuotto 2000-luvulta on ollut yli 10 % vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kiinteistösijoitusten arvo on liki nelinkertaistunut tuona aikaperiodina.

   Kuva 1. Dow Jones REIT -indeksin kokonaistuottokehitys 31.8.2000 – 31.8.2016.

   20160920-reit-indeksi-eur

   Lähde: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla.

   Kiinteistösijoittaminen on suomalaisille sijoittajille tuttua puuhaa. Itse vuokraisännäksi ryhtymisessä on myös omat vastuunsa, muun muassa vuokralaisen etsintä ja asunnon kunnossapito. Kiinteistösijoitusrahastojen lyömätön etu on se, että yhdellä rahastolla saa hajautetun asuntosijoitussalkun ja vuokraisännän vastuut ulkoistettua.

   Tehokkaiten Yhdysvaltojen kiinteistösijoituksiin pääsee Vanguard REIT ETF:llä (”VNQ US”). Vuokraisännyyden vastuiden ulkoistamisesta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi, sillä ETF:n kokonaiskulusuhde on vain 0,12 % p.a., mikä on absoluuttisella tasollaan yksi maailman halvimmista. ETF:n suosiosta kertoo myöskin se, että pääomia ETF on kerännyt roimat 35,4 miljardia dollaria.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja alasektoria:

   Omistukset Alasektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Simon Property Group Inc. 7,87 % Kauppa-REITit 24,7 %
   Public Storage 3,9 % Erikoistuneet REITit 15,5 %
   Prologis Inc. 3,29 % Asunto-REITit 14,8 %
   Welltower Inc. 3,23 % Terveydenhuolto-REITit 12,9 %
   Equinix Inc. 3,02 % Toimisto-REITit 12,8 %
   Ventas Inc. 2,9 % Hajautetut REITit 7,7 %
   AvalonBay Communities Inc. 2,83 % Teollisuuden REITit 6,2 %
   Equity Residential 2,8 % Hotelli- & lomakohde-REITit 5,4 %
   Boston Properties Inc. 2,54 %
   HCP Inc. 2,17 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   14.9.2016 | Esineiden Internet ja muut korkean teknologian alueet

   Global X Funds on laskenut 12.9. liikkeelle kolme uutta ETF:ää, joiden teemat ovat kuumia perunoita tämän päivän mediassa. Näitä teemoja ovat esineiden Internet (IoT, Internet of Things), finanssialan teknologia (FinTech, Financial Technology) ja tekoäly. Liikkeellelaskija Global X Funds ei ole ETF-markkinoilla kovin suuri toimija, johtuen ehkä siitä, että kyseinen yritys on päättänyt erikoistua tavallisesta poikkeaviin sijoitustyyleihin ja -teemoihin. Näihin kolmeen teemaan Global X Funds tarjoaa sopivasti kolme ETF-rahastoa: Internet of Things Thematic ETF (”SNSR”), FinTech Thematic ETF (”FINX”) ja Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF (”BOTZ”). Kaikkien ETF:ien kulusuhde on 0,68 % p.a., mikä on teemalliseksi ETF:ksi hyvällä tasolla.

   Näiden kolmen teeman kasvupotentiaali on suurta. Esimerkiksi esineiden Internetin mahdollisuuksiin McKinsey tarjoaa hyvän katsauksen. Esineiden Internet -ETF sijoittaa yrityksiin, jotka oletettavasti hyötyvät esineiden Internetin laajemmasta käyttöönotosta, esimerkiksi puolijohteiden ja sensorien valmistajat ja kehittäjät, älykotien ja -autojen valmistajat jne. Kyseisen ETF:n kymmenen suurinta yritystä ja maantieteellistä aluetta indeksitasolla:

   Omistukset Maantieteelliset alueet
   Osake Paino Alue Paino
   Garmin Ltd. 6,27 % Yhdysvallat 52,39 %
   Skyworks Solutions inc. 6,27 % Alankomaat 19 %
   Dexcom Inc. 6,1 % Sveitsi 8,26 %
   Stmicroelectronics NV 5,93 % Taiwan 5,07 %
   Sensata Technologies Holding NV 5,59 % Ranska 4,19 %
   Mobileye NV 5,49 % Yhdistynyt kuningaskunta 2,92 %
   Advantech Co Ltd Ord 4,41 % Caymansaaret 2,4 %
   Brocade Communications Sys 3,68 % Itävalta 2,13 %
   Cypress Semiconductor Corp. 2,96 % Irlanti 1,81 %
   Belden Inc. 2,64 % Muut 1,84 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   9.9.2016 | Kehittyneellä strategialla kehittyville markkinoille

   Ylläpidämme kuukausittain päivitettäviä ETF-rahavirtataulukoita. Rahavirrat kertovat, mitkä ovat suursijoittajien suosiossa tiettynä ajankohtana. Elokuussa suursijoittajien suosiossa olivat kehittyvät markkinat, mitkä ovat olleet myös hyvätuottoinen sijoitusalue viimeisen kuuden kuukauden aikana. Olemme Sijoittaja.fi:ssä kirjoittaneet heinäkuussa sijoituscasen kehittyvien markkinoiden houkuttelevuudesta. Rahavirtojen perusteella suursijoittajat ovat ottaneet artikkelin viisaudet sydämeensä.

   Kehittyvät markkinat ovat epävakaammat kuin kehittyneet markkinat ja usein kehittyville markkinoille sijoitettaessa noudatetaan jotain tavallisesta poikkeavaa sijoitusstrategiaa. Minimivolatiliteettistrategia on yksi suosittu ”epätavanomainen” strategia.

   Goldman Sachs laski vuosi sitten liikkeelle ActiveBeta-sarjan ETF:iä, jotka painottavat sijoituskohteiden valinnassaan kriteereitä, joilla on positiivista vaikutusta sijoituksen tuotto-odotukseen. Kirjoitimme aiemmin tällä viikolla yhdestä ActiveBeta-ETF:stä, joka sijoittaa Yhdysvaltojen markkinoille.

   Nyt vuorossa esittelemme kehittyville markkinoille ActiveBeta-strategialla varustetun ETF:n, eli Goldman Sachsin ActiveBeta Emerging Markets Equity ETF (”GEM US”). Fokuksena tällä ETF:llä on yhdenpitävästi muiden ActiveBeta ETF:ien kanssa on houkutteleva arvostustaso, voimakas momentti, vahva laatu ja alhainen volatiliteetti. Kokonaiskulusuhde kehittyvien markkinoiden ETF:ksi erityisellä strategialla on matala: 0,45 % p.a. Keskimäärin kehittyville markkinoille sijoittavien osake-ETF:ien kulusuhteet ovat noin 0,6 % p.a. tasolla.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Omistukset Maantieteelliset alueet Sektorit
   Osake Paino Alue Paino Sektori Paino
   Samsung Electronics Co Ltd 3,4 % Kiina 25,3 % Rahoitussektori 20,0 %
   Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd 3,4 % Etelä-Korea 16,2 % Informaatioteknologia 18,7 %
   Tencent Holdings Ltd 3,3 % Taiwan 11,4 % Päivittäiskulutus 13,1 %
   Alibaba Group Holding Ltd 2,1 % Brasilia 8,5 % Harkinnanvarainen kulutus 9,6 %
   China Mobile Ltd 1,9 % Intia 8,0 % Telekommunikaatiopalvelut 7,6 %
   China Construction Bank Corp 1,5 % Etelä-Afrikka 6,7 % Energiasektori 6,0 %
   Industrial & Commercial Bank of China 1,2 % Meksiko 3,9 % Materiaalisektori 4,8 %
   Naspers Ltd 1,1 % Venäjä 3,9 % Teollisuussektori 3,3 %
   Baidu Inc 1,0 % Indonesia 2,8 % Terveydenhuolto 2,9 %
   Bank of China Ltd 0,9 % Malesia 2,6 % Yhdyskuntapalvelut 2,7 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   6.9.2016 | Suursijoittajien suosima strategia-ETF USAn markkinoille

   Kirjoitimme eilen ETF-rahavirroista, jotka mittaavat muun muassa sitä, kuinka paljon tiettyihin ETF:iin sijoitetaan. Rahavirroista näkee sen, kuinka suursijoittajat sijoittavat eri alueille ja mitkä ovat kulloinkin suursijoittajien suosiossa. Suosituimpien uutuuksien joukosta löytyy ehkäpä maailman halvin strategia-ETF: Goldman Sachsin ActiveBeta U.S. Large Cap Equity Fund. Olemme kirjoittaneet vuosi sitten ETF-noston samasta ETF:stä sen tullessa markkinoille.

   Lähestulkoon aina jotain tiettyä strategiaa noudattavat ETF:t ovat kalliimpia kuin tavalliset markkina-arvopainotettua indeksiä seuraavat ratkaisut. Tämä on toki luonnollista, sillä jos haluaa extraa, pitää maksaa extraa. Kuitenkin Goldman Sachsin ETF on siinä mielessä outolintu, että sen kulusuhde on matala sekä suhteellisesti että absoluuttisesti. ETF:n kokonaiskulusuhde on vain 0,09 % p.a.

   Sijoitusstrategialtaan ETF perustuu neljään hyvinkin tunnettuun faktoriin: houkuttelevaan arvostukseen, voimakkaaseen momenttiin, vahvaan laatuun ja alhaiseen volatiliteettiin.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   Omistukset Sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Apple Inc 2,6 % Informaatioteknologia 20,3 %
   Microsoft Corp 2,0 % Harkinnanvarainen kulutus 15,6 %
   Johnson & Johnson 1,4 % Terveydenhuolto 14,9 %
   Exxon Mobil Corp 1,3 % Päivittäiskulutus 13,6 %
   Amazon.com Inc 1,2 % Rahoitussektori 9,4 %
   JPMorgan Chase & Co 1,1 % Teollisuus 9,4 %
   Home Depot Inc 1,0 % Kiinteistösektori 4,4 %
   Facebook Inc 1,0 % Yhdyskuntapalvelut 4,1 %
   Pfizer Inc 1,0 % Energiasektori 3,3 %
   AT&T Inc 1,0 % Telekommunikaatiopalvelut 2,5 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   30.8.2016 | Vastuullisen sijoittamisen yhtiöt

   Sijoittamista on monenlaista ja sijoitustyylejä on monia. Jos ajatellaan sijoittamista, niin useimmilla meistä tullee mieleen erinäisten yritysten osakkeiden ostaminen. Mahdollisesti kyseiset yritykset on valittu vielä jonkin näkemyksen tai tyylisuunnan mukaan. Kuten meidän konsultaatiopalveluita tarjoava SijoittajaPRO on havainnut, osalle taloudellisista toimijoista on tärkeää sijoittaa vastuullisesti. Esimerkiksi valtion eläkerahasto noudattaa eettisiä periaatteita ja kestävän kehityksen periaatteita ESG-kriteeristön (environmental, social, governance) mukaisesti. Eettisellä sijoittamisella pyritään välttämään yhtiöitä, joiden liikevaihto muodostuu suurimmaksi osaksi aseista, alkoholista, tupakasta, uhkapeleistä tai aikuisviihteestä. Kestävän kehityksen ESG-kriteereillä arvioidaan yrityksen ympäristövastuuta, sosiaalisia- ja hyvän hallintotavan tekijöitä.

   Näin lähtökohtaisesti yksittäiselle sijoittajalle voi tuntua äärimmäisen haastavalta yrittää itse tarkastella yritysten liikevaihdon koostumusta tai yrityksen tekemiä ekotekoja. Onneksi tavallisen sijoittajan ongelmaan on myös keksitty helppo ratkaisu. ETF-rahastojen kautta voit helposti sijoittaa vastuullisten periaatteiden yhtiöihin arvioimatta itse yrityksiä.

   Tehokkaiten kehittyneiden markkinoiden yrityksiin ESG-perusteisesti sijoittaa FlexSharesin STOXX Global ESG Impact Index Fund (”ESGG US”). Hallinnointikustannus on melko korkea: 0,42 %. ETF on vasta laskettu liikkeelle heinäkuussa, joten pääomia se ei ole ehtinyt kerätä kuin 7,7 miljoonaa dollaria, mikä on erittäin vähän. Muita globaaleja ESG-periaattein sijoittavia ETF-rahastoja ei kuitenkaan ole markkinoilla. ETF:n kymmenen suurinta yritystä, maantieteellistä aluetta ja toimialaa:

   Omistukset Toimialat Maantieteelliset alueet
   Osake Paino Toimiala Paino Alue Paino
   Apple Inc. 4,06 % Informaatioteknologia 17,98 % Yhdysvallat 56,53 %
   Microsoft Corp 3,19 % Rahoitussektori 16,04 % Japani 9,5 %
   Johnson & Johnson 2,29 % Terveydenhuolto 14,38 % Yhdistynyt Kuningaskunta 8,32 %
   General Electric 2 % Päivittäiskulutussektori 13,34 % Ranska 4,65 %
   Exxon Mobil 1,68 % Teollisuus 12,22 % Sveitsi 4,38 %
   Procter & Gamble 1,38 % Harkinnanvarainen kulutus 10,85 % Australia 3,89 %
   Wells Fargo & Co 1,31 % Energia 5,45 % Saksa 2,82 %
   Pfizer Inc 1,25 % Materiaalisektori 4,52 % Kanada 2,15 %
   Nestle S.A. 1,18 % Telekommunikaatiopalvelut 2,99 % Ruotsi 1,31 %
   Intel Corp 1,16 % Yhdyskuntapalvelut 2,17 % Alankomaat 1,21 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   24.8.2016 | Teknologiasektorin brändiyhtiöt

   Kirjoitimme eilen artikkelin suomalaisista brändiyhtiöistä, jotka ovat lyöneet yleisindeksin selvästi. Kokoamamme leikkisalkku kasvoi reilun vuoden aikana yli 18 %, kun HEX-indeksi kasvoi vain noin 3 %.

   Brändiyrityksellä tarkoitetaan ainakin sijoitusalan slangissa yritystä, jolla on vahva tai vahvoja kuluttajatuotemerkkejä. Arvostettu brändi on kilpailuetu, joka antaa hinnoitteluvoimaa ja kestää aikaa.

   Brändiyhtiöihin voi sijoittaa ostamalla yksittäisten yritysten osakkeita, mikä voi koitua kalliiksi kaupankäyntikulujen muodossa. Muita tapoja ovat rahastot ja pörssinoteeratut rahastot (ETF:t). Suomalainen brändisijoittaja voi sijoittaa globaaleihin brändeihin ainakin FIMin Brands-rahaston tai Seligsonin Global Top 25 Brands -rahaston kautta.

   Maailmassa on monta yritystä ja monta brändiä. Pörssinoteerattujen rahastojen maailmassa ei ole ETF:ää, joka sijoittaisi hajautetusti eri sektorin brändeihin. Sijoittaa voi kuitenkin kuluttajatuoteyrityksiin sijoittaviin ETF:iin tai esimerkiksi teknologiasektorin brändeihin.

   Teknologiasektorin brändeihin sijoittaa hyvin kulutehokkaasti SPDR:n Technology Select Sector Fund. Kokonaiskulusuhde on 0,14 % p.a. ja pääomia ETF:ssä on merkittävän paljon: yli 13 miljardia dollaria. ETF on laskettu liikkeelle 22.12.1998, joten hyvää historiaa on kertynyt. Maantieteellisesti ETF on keskittynyt Yhdysvaltoihin. ETF:n kymmenen suurinta omistusta:

   Omistukset
   Osake Paino
   Apple Inc. 13,31 %
   Microsoft Corp 10,15 %
   Facebook Inc. Class A 6,43 %
   AT&T Inc. 5,64 %
   Alphabet Inc. Class A 5,24 %
   Alphabet Inc. Class C 5,11 %
   Verizon Communications Inc 3,97 %
   Intel Corporation 3,75 %
   Visa Inc. Class A 3,47 %
   Cisco Systems Inc. 3,46 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   18.8.2016 | Fallen angels -joukkovelkakirjat

   Niinsanotut ”fallen angel” -joukkovelkakirjat ovat velkainstrumentteja, jotka olivat ennen luokiteltu hyvän luottoluokituksen velkakirjoiksi, mutta sitten pudonneet roskalainaluokkaan. Roskalainaluokkaan putoaminen vaatii velkakirjan liikkeellelaskijan heikentynyttä maksukykyä ja tietysti luottoluokittajan tekemää uudelleenluokitusta. Maksukyky heikentyy tavallisesti alentuneen liikevaihdon ja kasvavan velkataakan myötä.

   Houkuttelevaksi velkakirjat tekee kaksi seikkaa. Velkakirjan liikkeellelaskeneen yhtiön heikentynyt maksukyky voi olla vain hetkellistä ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Näin ollen käännettä etsivä sijoittaja voi saada roskalainaan tippuneista velkakirjoista hyvän tuoton. Lisäksi useilla instituutioilla tai rahastoilla on rajoituksia roskalainojen suhteen, jolloin kyseiset omistajat voivat olla pakotettuina myymään roskalainat pois. Pakon edessä myyminen johtaa usein huonoon kauppaan myyjän kannalta ja vastaavasti hyvään kauppaan ostajan kannalta.

   Markkinoilla on useampi fallen angels -lainoihin sijoittava ETF. Tehokkaiten niistä sijoittaa VanEckin Fallen Angel High Yield Bond ETF, jonka kokonaiskulusuhde on 0,35 %. Myös iSharesilla on oma vastineensa fallen angel -kategoriaan, mutta se on laskettu liikkeelle vasta kesäkuussa, joten vielä hyvää informaatiota ETF:n suoriutumisesta ei ole saatavilla.

   Alla olevassa kuvassa yksi nähdään omaisuusluokkien kokonaistuottoja kymmenen vuoden ajalta. Kuvasta on hyvä huomata vahva korrelaatio high yield -lainojen ja osakeindeksin kanssa. Näin ollen roskalainoista ei saa tänä päivänä enää hyvää hajautushyötyä osakeindekseihin nähden.

   Kuva 1. Fallen angel -joukkovelkakirjaindeksi (punaisella) verrattuna muihin vertailukohtiin.

   20160818-highyield-fa

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   12.8.2016 | Kasvavaan volatiliteettiympäristöön minimivolatiliteettistrategia

   Volatiliteetti eli arvon heilunta on laskenut matalimmalle tasolleen vuosiin. Volatiliteetti kertoo sijoittajien hermostuneisuudesta. Volatiliteetti-indeksissä näkyy usein piikki kun maailmalla tulee tapahtumaan jotain merkittävää, tai ainakin huolestuttavaa. Alla olevasta kuvasta 1 nähdään esimerkiksi Brexit-äänestys tämän vuoden kesäkuun lopussa ja vuoden 2015 syksyn Kiinan pörssiromahdus.

   Kuva 1. Volatiliteettia mittaavan VIX-indeksin historiallinen kehitys.

   20160812-vix

   Lähde: Bloomberg, Bloomberg L.C.:n luvalla.

   Volatiliteetin muutoksiin voi varautua. Lue artikkelimme yleisimmistä sijoitusstrategioista ja katso kuinka eri sijoitusstrategiat sopivat eri tilanteisiin. Korkean volatiliteetin aikaan minimivolatiliteettistrategia on usein (mutta ei aina) historiallisesti osoittautunut ylivertaiseksi tavalliseen markkina-arvopainotettuun indeksiin nähden. Katso kuva 2 alla.

   Kuva 2. Minimivolatiliteettistrategian historiallinen suoriutuminen Yhdysvalloissa.

   20160812-minimivolatiliteetti-spx

   Kuvasta 2 nähdään esimerkiksi aiemmin mainittu Kiinan pörssiromahdus syksyllä 2015 ja vuoden 2016 volatiili alkuvuosi. Vaikka Kiinan vaikutus vuonna 2015 volatiliteettiin oli voimakas, niin tällöin minimivolatiliteettistrategia ei onnistunut kovin merkittävää ylituottoa saavuttamaan. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä ja tämä oli hyvä osoitus siitä, että historiallinen menestys ei ole tae tulevasta. Alkuvuodesta 2016 minimivolatiliteettistrategia on kuitenkin pärjännyt merkittävän paljon paremmin kuin markkina-arvopainotettu indeksi.

   Suuri finanssitalo Blackrock odottaa viikkokatsauksessaan volatiliteetin nousevan pohjalukemistaan Yhdysvaltojen presidenttivaalien myötä. Myös Euroopassa useat tekijät voivat nostaa hermostuneisuutta markkinoilla. Esimerkiksi Italiassa muhii aikapommin lokakuussa pidettävän kansanäänestyksen muodossa. On kuitenkin paha sanoa, miten markkinat ottavat eri riskitekijät vastaan. Voidaan sanoa, että markkinavolatiliteetti on aika hankala eläin arvioitavaksi.

   Minimivolatiliteettistrategiaan pääsee käsiksi tehokkaiten iSharesin globaalilla minimivolatiliteetti-ETF:llä. Kokonaiskulusuhde on hyvin matala: 0,2 % p.a. ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Omistukset Sektorit Maantieteelliset alueet
   Osake Paino Sektori Paino Alue Paino
   General Mills Inc 1,56 % Rahoitussektori 16,51 % Yhdysvallat 57,21 %
   Johnson & Johnson 1,52 % Terveydenhuolto 16,22 % Japani 12,51 %
   Southern Co 1,44 % Päivittäiskulutussektori 15,35 % Kiina 5,24 %
   Automatic Data Processing Inc 1,39 % Informaatioteknologia 9,76 % Kanada 4,11 %
   AT&T Inc 1,22 % Harkinnanvarainen kulutus 9,48 % Sveitsi 4,1 %
   Procter & Gamble 1,19 % Telekommunikaatio 9,25 % Taiwan 3,81 %
   Consolidated Edison Inc 1,08 % Yhdyskuntapalvelut 8,39 % Yhdistynyt Kuningaskunta 1,82 %
   Verizon Communications Inc 1,07 % Teollisuus 8,18 % Hongkong 1,3 %
   McDonalds Corp 1,05 % Materiaalisektori 3,44 % Singapore 1,05 %
   Nestle SA 1,04 % Energia 1,63 % Muut 8,51 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   11.8.2016 | 3D-tulostukseen panostava ETF

   Sarjassamme erikoisimpia uutuuksia ARK Investment Management on laskenut liikkeelle 3D-tulostukseen liittyviin yrityksiin sijoittavan ETF:n. ARK Investment Management on ETF-valikoimassaan erikoistunut innovatiivisiin teknologioihin joilla pyritään ravistelemaan totuttuja tapoja tehdä asioita.

   Kolmiulotteinen tulostaminen on yksi nykypäivän kohkatuimmista teknologioista. Kyse on automaattisesta fyysisten esineiden kokoamisesta jonkin mallin pohjalta. Kolmiulotteiset tulostimet ovat usein merkittävän paljon kustannustehokkaampia verrattuna ”vanhan maailman” valtaviin tehdaskomplekseihin. Kotikäyttöön suunniteltujen 3D-tulostimien rakennusohjeita on löydettävissä Internetin syövereistä, joten asiaan vihkiytyneet ja käsistään näppärät väkertäjät voivat valmistaa monia esineitä kotiympäristössä. Kolmiulotteinen tulostaminen mahdollistaa mm. yksilöllisten esineiden valmistamisen, mutta myös kustannustehokkaan varaosien tulostamisen. Odotukset ovat kovat myös elävän kudoksen ja muiden lääketieteellisten sovelluksien tulostamista kohtaan.

   Kuva 1. Kokonaistuottojen vertailu indeksitasolla. Punaisella kolmiulotteiseen tulostukseen panostavan ETF:n indeksi ja vihreällä Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi.

   20160811-tulostus-spx

   ARK Investment Managementin kolmiulotteiseen tulostamiseen keskittyvä ETF, eli The 3D Printing ETF (”PRNT US”) on erikoisemmasta sijoitusstrategiastaan huolimatta kohtuullisen kustannustehokas: kokonaiskulusuhde on 0,66 % p.a. Pääomia ETF ei ole vielä ehtinyt kerätä kovin paljon. Hallinnoitavia varoja on vain 4 miljoonaa dollaria, mikä on erittäin vähän. ETF on laskettu liikkeelle 19.7.2016.

   ETF:n suurimmat omistukset ja sektorit löytyvät ETF:n tietosivuilta.

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   5.8.2016 | Yhdysvaltalaiset kuntalainat

   Useimmille sijoittajalle vähemmän tunnettu korkosijoittamisen muoto on kuntalaina. Tietyn tyyppiset yhdysvaltalaiset kuntalainat nauttivat merkittävää veroetua muihin korkopapereihin nähden. Veroetu riippuu mm. siitä, myydäänkö velkakirjaa yli vai ali nimellisarvon ja minkä rahoittamiseksi velkakirja on liikkeellelaskettu. Joissain harvinaisissa tapauksissa verottaja voi katsoa verovapaina liikkeellelasketut velkakirjat jälkikäteen veronalaisiksi.

   Verovapaudesta johtuen kuntalainat voivat olla liikkeellä pienemmällä korkoprosentilla kuin tavalliset veronalaiset velkakirjat. Kuitenkin sijoittajan näkökulmasta kuntalainat ovat osoittautuneet hyväksi sijoituskohteeksi. Alla olevassa kuvassa 1 verrataan indeksitasolla kuntalainojen tuottokehitystä muihin yhdysvaltalaisiin velkakirjoihin.

   Kuva 1. Velkakirjojen tuottokehitystä viiden vuoden ajalta.

   20160804-kuntalainat-usagg

   Tehokkaiten yhdysvaltalaisiin kuntalainoihin sijoittaa Vanguardin Tax-Exempt Bond ETF. Kokonaiskulusuhde on erittäin matala: 0,12 % p.a., muiden verrokkien ollessa n. 0,24 %. ETF on kohtalaisen uusi, se on laskettu liikkeelle 25.8.2015.

   ETF:n omistukset juoksuajan ja luottoluokituksen mukaan:

   Omistukset Sektorit
   Juoksuaika Paino Luottoluokitus Paino
   Alle vuosi 6,6 % AAA 25,3 %
   1-3 vuotta 12,3 % AA 55,8 %
   3-5 vuotta 7,6 % A 14,7 %
   5-10 vuotta 16,5 % BBB 3,5 %
   10-20 vuotta 28,5 % BB 0,0 %
   20-30 vuotta 25,2 % B tai alempi 0,0 %
   yli 30 vuotta 3,3 % Ei luottoluokkaa 0,7 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   4.8.2016 | Kehittyvien markkinoiden aika?

   Kehittyvät markkinat ovat olleet jo hyvän tovin alavireisiä. Esimerkiksi MSCI:n Emerging Markets on vuodesta 2010 liihotellut vaakatasossa, tuottaen viiden vuoden aikana noin 1,8 % p.a. Viime vuonna nähtiin kehittyvien markkinoilla voimakasta nousuyritystä, mutta loppujen lopuksi yritys jäi torsoksi ja vuosi 2015 päätyi pakkasen puolelle kehittyvien markkinoiden osalta.

   Kirjoitimme heinäkuussa sijoituscasen kehittyvien markkinoiden parantuneesta houkuttelevuudesta. Kehittyviä markkinoita tekee houkuttelevammaksi mm. Euroopan ja Venäjän välisten jännitteiden rauhoittuminen, Brasilian ja muiden kehittyvien markkinoiden talouskasvu- ja tuloskasvuennusteiden parantuminen ja länsimarkkinoita edullisemmat arvostustasot. Brexitin myötä myös Yhdysvaltojen leppoisampi rahapolitiikka antaa tukea kehittyville markkinoille.

   Riskeinä kehittyvillä markkinoilla on Kiinan talouskasvun hidastuminen (vaikka pahimmat pelot Kiinan talouden romahtamisesta ovatkin jo väistyneet), poliittiset riskit (Turkin vallankaappausyritys) ja raaka-aineiden kuten öljyn tuleva hintakehitys.

   Tehokkaiten kehittyville markkinoille euromääräisesti sijoittaa Amundin MSCI Emerging Markets ETF:llä, jonka kokonaiskulusuhde on matala 0,2 % p.a. Kustannustehokkaampiakin ratkaisuja löytyy ETF-valintatyökalustamme, mutta näissä altistuu valuuttakurssiriskille, mikä ei tavallisen euromääräisen sijoittajan näkökulmasta välttämättä ole suotavaa.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   Omistukset Sektorit Maantieteelliset alueet
   Osake Paino Alue Paino Alue Paino
   Tencent Holdings Ltd 3,4 % Rahoitussektori 26,12 % Kiina 25,69 %
   Samsung Electronics 3,31 % Informaatioteknologia 22,42 % Korea 14,57 %
   Taiwan Semiconductor 3,28 % Harkinnanvarainen kulutus 10,48 % Taiwan 12,08 %
   Alibaba Group Adr 2,09 % Päivittäiskulutus 8,46 % Intia 8,38 %
   China Mobile Ltd 1,88 % Energiasektori 7,5 % Etelä-Afrikka 7,24 %
   Naspers Ltd 1,75 % Telekommunikaatiopalvelut 6,68 % Brasilia 7,2 %
   China Construct Bank 1,48 % Materiaalisektori 6,34 % Meksiko 4,1 %
   Baidu Inc-US-Adr 1,21 % Teollisuussektori 6,16 % Venäjä 3,8 %
   ICBC -H 1,09 % Yhdyskuntapalvelut 3,16 % Malesia 2,97 %
   Hon Hai Precision 0,97 % Terveydenhuolto 2,68 % Indonesia 2,74 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   8.7.2016 | Euroopan (pl. Iso-Britannia) kiinteistösijoitusyhtiöt

   Kiinteistösijoitukset tuovat hyvää hajautushyötyä tavalliseen, usein osakkeisiin ja korkoihin keskittyneeseen sijoitussalkkuun. Tuotto-odotuksesta ei ole tarvinnut tinkiä kiinteistösijoitusten kohdalla: kiinteistösijoitusyhtiöt ovat historiallisesti tuottaneet hieman osakkeita paremmin (kuva 1 alla).

   Kuva 1. Osakkeiden ja kiinteistösijoitusten tuottokehitys

   20160708-mxwo-epra

    

   Valitettavasti Brexitin myötä eurooppalaisilla kiinteistösijoitusyhtiöillä on mennyt tavallista heikommin. Brexit suorastaan romautti isobritannialaiset kiinteistösijoituskohteet. Paljon on uutisoitu myös siitä, että tavalliset kiinteistösijoitusrahastot ovat estäneet asiakkaiden lunastuksia. Lunastukset ovat panikoinnin takia lisääntyneet, mutta kiinteistösijoitusrahastoilla ei ole ollut riittävästi käteistä, millä maksaa sijoittajien lunastukset. Mahdollisen EU-eron myötä on epäilty, että kiinteistöjen kysyntä ja hinnat tulevat laskemaan Isossa-Britanniassa. Muualla Euroopassa kiinteistösijoitukset tuovat turvaa osakemarkkinoiden ollessa epävarmat ja korkotasojen ollessa nollan tuntumassa.

   Kuva 2. Eurooppalaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden tuottokehitys vuoden alusta

   20160708-euroreitit

    

   Yllä olevasta kuvasta kaksi nähdään kiinteistösijoitusyhtiöiden tuottokehitys vuoden alusta. Brexitin tuoma merkittävä epävarmuus näkyy kuvaajassa suurina muutoksina kesäkuussa, vaikka tietysti huolta Brexitin toteutumisesta on ollut jo pitkään.

   Tehokkaiten Iso-Britannian ulkopuolisiin eurooppalaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittaa SPDR:n ETF:llä (”ZPRP GY”), jonka kokonaiskulusuhde on 0,3 %. SPDR:n ETF on myös suursijoittajien rahavirtoja käsittelevässä artikkelissamme yksi TOP 10 -suosikeista. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja maantietellistä aluetta:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n maantieteelliset alueet
   Osake Paino Alue Paino
   Unibail-Rodamco SE 17,59 % Saksa 28,51 %
   Vonovia SE 10,61 % Hollanti 21,35 %
   Deutsche Wohnen AG 7,19 % Ranska 14,86 %
   Klepierre 6,24 % Ruotsi 10,75 %
   Gecina SA 3,76 % Sveitsi 7,88 %
   Leg Immobilien AG 3,73 % Espanja 4,98 %
   Swiss Prime Site 3,61 % Belgia 4,52 %
   PSP Swiss Property AG 2,48 % Itävalta 2,62 %
   Merlin Properties Socimi 2,35 % Irlanti 1,65 %
   Fonciere Des Regions 2,12 % Suomi 1,58 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   6.7.2016 | Minimivolatiliteettistrategia hermoiluun

   Markkinoilla on koettu viime aikoina monia hermostuttavia tekijöitä, kuten odotukset Yhdysvaltojen korkopolitiikasta, Brexit-äänestys ja keskuspankkien puuhastelut. Hermostuneisuus lisää kurssien heiluntaa pörssissä. Kurssien heiluntaa useat, usein lyhytjänteiset, sijoittajat pitävät ikävänä asiana. Tietenkään pitkäjänteistä sijoittajaa ei lyhyen aikavälin heilunta paljon hetkauta. Toisaalta kurssien heilunnan eli volatiliteetin minimoimisella on havaittu olevan vaikutusta odotettavissa olevaan tuottoon. Tietenkään selvää kausaalisuussuhdetta tästä ei voi vetää, eli vaikuttaako tuottoihin oikeasti volatiliteetin määrä, vai jokin muu piilotettu tekijä pienen volatiliteetin osakkeissa.

   Kirjoitimme aiemmin toukokuussa yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavasta minimivolatiliteettistrategia-ETF:stä. Kyseinen strategia on tuottanut vuoden alusta n. 10 %, kun strategiaton markkina-arvopainotettu indeksi on noussut vähän yli prosentin.

   Nyt esittelemme globaalin version minimivolatiliteettistrategiasta. Mukana ovat kehittyneiden markkinoiden lisäksi myös kehittyvät markkinat, jotka luontaisesti heiluvat hieman enemmän. Myös globaalilla versiolla minimivolatiliteettistrategiasta on ollut hyvä vuosi. Markkina-arvopainotteisen indeksin (MSCI All Country World) tuotto vuoden alusta on ollut noin -0,9 %, kun saman indeksin minimivolatiliteettistrategia on tuottanut noin 9,5 %.

   Tehokkaiten globaalin minimivolatiliteettistrategiaan sijoittaa iShares Edgen MSCI Minimum Volatility Global ETF (”ACWV US”). Kokonaiskulusuhde on erittäin matala: 0,2 % p.a. ETF:n kymmenen suurinta omistusta, sektoria ja maantieteellistä aluetta:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit ETF:n maantieteelliset alueet
   Osake Paino Sektori Paino Alue Paino
   General Mills Inc 1,61 % Rahoitus 16,45 % Yhdysvallat 58,45 %
   Johnson & Johnson 1,5 % Terveydenhuolto 16,18 % Japani 12,66 %
   Southern Company 1,49 % Päivittäiskulutussektori 15,58 % Kiina 4,85 %
   Automatic Data Processing Inc 1,46 % Informaatioteknologia 9,52 % Sveitsi 4,14 %
   AT&T Inc 1,24 % Harkinnanvarainen kultuus 9,38 % Taiwan 3,64 %
   Procter & Gamble 1,19 % Telekommunikaatio 9,12 % Kanada 3,32 %
   Consolidated Edison Inc 1,13 % Teollisuus 8,68 % Britannia 1,82 %
   Verizon Communications Inc 1,12 % Yhdyskuntapalvelut 8,63 % Hongkong 1,25 %
   McDonalds Corp 1,08 % Materiaalisektori 3,23 % Singapore 1,05 %
   Nestle SA 1,04 % Energiasektori 1,7 % Muut 8,26 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   30.6.2016 | Englantilaiset osakkeet

   Brexit-äänestyksen tulos on selvillä ja markkinat sopeutuvat uuteen jännittävään tilanteeseen. Markkinoilla on koettu hurjaa turbulenssia suurten laskujen ja kohtalaisten palautumisien muodossa. Esimerkiksi Espanjan IBEX 35 -indeksi laski yli 12,5 % äänestyksen jälkeen.

   Tämmöinen pieni markkinaromahdus voi tuntua ikävältä lyhyellä aikavälillä, mutta kurssilaskun kääntöpuolena ovat jälleen kerran houkuttelevat arvostustasot. Sijoittaja voi kysyä mielessään myös kysymyksen, että onko nyt siitä kuuluisasta kärpäsestä tehty taas kerran härkänen ja ovatko markkinat ylireagoineet äänestyksen lopputulemaan? Ylireagointia tai ei, osakkeita saa nyt huomattavasti halvemmalla kuin aiemmin.

   Äänestyksen seurauksena myös Englannin punta koki merkittävää heikkenemistä suhteessa muihin valuuttoihin. Halpa valuutta yhdistettynä halventuneisiin osakkeisiin tuo sijoittajalle merkittäviä mahdollisuuksia. Valuutassa on toki omat riskinsä ja voi olla, että punta tulee yhä heikkenemään merkittävästi entisestään.

   Mikäli kuitenkin uskoo, että Englannin punnan pohjat on nähty ja että osakkeet tulevat nousemaan, niin tehokkaiten englantilaisiin osakkeisiin sijoittaa Vanguardin FTSE 100 ETF (”VUKE LN”). Kokonaiskulusuhde on erittäin matala: 0,09 % p.a. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Royal Dutch Shell plc 8,2 % Rahoitus 20,9 %
   HSBC Holdings plc 5,4 % Kulutustuotteet 20,5 %
   British American Tobacco plc 4,9 % Öljy & kaasu 12,4
   GlaxoSmithKline plc 4,4 % Kulutuspalvelut 11,3 %
   BP plc 4,1 % Terveydenhuolto 10,0 %
   Vodafone Group plc 3,8 % Teollisuus 7,4 %
   AstraZeneca plc 3,2 % Telekommunikaatio 6,3 %
   Diageo plc 2,9 % Materiaali 5,2 %
   Lloyds Banking Group plc 2,9 % Yhdyskuntapalvelut 4,7 %
   Reckitt Benckiser Group plc 2,7 % Teknologia 1,3 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   29.6.2016 | Infrastruktuuriosakkeet maailmanlaajuisesti

   Neljän megatrendin artikkelissamme puhuttiin Millenial-sukupolven muuttuneesta kulutuskäyttäytymisestä ja korkotuottojen vaikeutuvasta metsästyksestä. Infrastruktuuriyritykset ovat olleet historiallisesti defensiivisiä ja niiden korrelaatio muihin maailman osakkeisiin on maltillista. Näin Brexitin jälkeen pörssit hakevat suuntaa siihen, kuinka Brexitin lopputulemaan tulisi suhtautua. Kohonneen volatiliteetin aikana infrastruktuuriyritykset voivat yrittää suunnistaa läpi markkinamyrskyjen.

   Infrastruktuuriyrityksiin luetaan perinteisesti yhdyskuntapalveluyrityksiä, energiasektorin yritykset ja henkilöiden ja esineiden kuljettamiseen suuntautuneet yritykset. Indeksissä on lisäksi myös kommunikaatiosektorin yrityksiä, kuten telemastojen omistajia ja datakeskuksia, sekä sosiaalisen infrastruktuurin puolta, kuten esimerkiksi kouluja, sairaaloita yms.

   Tehokkaiten infrastruktuuriyrityksiin sijoittaa FlexSharesin STOXX Global Broad Infrastructure ETF (”NFRA US”) Kokonaiskulusuhde on 0,47 % p.a. Varallisuutta ETF:llä on yli 600 miljoonaa dollaria. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja aluetta:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n maantieteelliset alueet
   Osake Paino Alue Paino
   AT&T Inc 5,47 % Yhdysvallat 42 %
   Verizon Communications Inc 4,83 % Japani 12,34 %
   Comcast Corp 3,27 % Kanada 9,93 %
   Canadian National Railway Co 2,95 % Yhdistynyt kuningaskunta 7,46 %
   Central Japan Railway Co 2,8 % Australia 5,15 %
   East Japan Railway Co 2,75 % Espanja 3,88 %
   National Grid Plc 2,17 % Saksa 3,79 %
   Union Pacific Corp 2,02 % Kiina 2,78 %
   Deutsche Post AG 1,91 % Ranska 2,72 %
   Nextera Energy Inc 1,72 % Italia 2,68 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   23.6.2016 | Suuret suomalaiset osakkeet

   Olemme ETF-poiminnoissa käsitelleet vaikka mitä strategiaa ja useiden maiden osakemarkkinoita. Olemme kuitenkin vallan unohtaneet kotimaamme Suomen omat osakemarkkinat. Useimpien sijoittajien suosiossa ovat paikalliset tai ainakin kotimaiset osakkeet ja monen suomalaisen yksityissijoittajan salkusta löytyy suomalaisia yhtiöitä vaihtelevalla menestyksellä. Esittelemme suurimpiin suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan tehokkaan ETF:n.

   Seligson & Co:n liikkeellelaskema OMX Helsinki 25 ETF on ensimmäinen suomalainen ETF. Vuonna 2002 markkinoille tuotu Seligsonin pörssinoteerattu rahasto oli aikaansa huomattavasti edellä. Vielä yli 14 vuotta myöhemminkin sama ETF tuntuu olevan suomalaisille sijoittajille uusi tuttavuus. ETF:ien rahavirrat ovat kehittyneet voimakkaasti vuosien mittaan, kuten sijoitusalaa käsittelevässä artikkelissa kirjoitimme.

   Kuva 1. Pörssinoteerattujen tuotteiden (ETP) varat historiassa

   ETF-kasvu

   Lähde: Blackrock ETF Landscape

   Seligsonin ETF on kulutehokas ETF-ratkaisu yhä nykypäivänä. Kokonaiskulusuhde on 0,17 % p.a ja pääomia ETF:llä on noin 180 miljoonaa euroa. Arvioimme pitkän aikavälin tuottoennusteita ja niiden mukaan suomalaisten osakkeiden tarjoama tuotto-odotus on yhä houkuttelevalla tasolla. ETF:n kymmenen suurinta omistusta:

   ETF:n suurimmat yritykset
   Osake Paino
   Sampo 10,26 %
   Kone 10,13 %
   Nokia 9,53 %
   UPM-Kymmene 9,25 %
   Wärtsilä 6,22 %
   Fortum 6,07 %
   Elisa 5,08 %
   Stora Enso 4,46 %
   Nokian Renkaat 4,27 %
   Huhtamäki 4,04 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   21.6.2016 | Teollisuussektorin yhtiöt globaalisti

   Päivitimme Indeksin valintatyökalumme. Kärjessä elelevät yhä venäläiset yhtiöt, mutta kärjen vakiojoukosta löytyy myös poikkeamia. Jaetulla viidennellä sijalla löytyy teollisuussektorin yhtiöt globaalisti. Indeksi saa laadukkuudesta arvosanan 9. Tämän perusteella indeksin voi luokitella laatuosakkeiden indeksiksi. Laatuosakkeet ovat pärjänneet historiallisesti hyvin, etenkin epävarmassa markkinatilanteessa.

   Kuva 1. Teollisuussektorin yhtiöiden pisteytys Indeksin valintatyökalussa.

   20160621-teollisuussektori2

   Tehokkaiten teollisuussektorin yhtiöihin sijoittaa Lyxorin MSCI World Industrials ETF (”LYPF GY”). Kokonaiskulusuhde on 0,4 % p.a. Indeksissä on 258 osaketta, joten indeksi tarjoaa hyvän hajautuksen teollisuussektorin yrityksiin. Pääomia ETF on kerännyt yli 90 miljoonaa euroa, mikä on vielä välttävällä tasolla. Indeksin kymmenen suurinta omistusta ja maantieteellistä aluetta:

    

   Indeksin suurimmat yritykset Indeksin maantieteelliset alueet
   Osake Paino Alue Paino
   General Electric Co 8,26 % Yhdysvallat 52,13 %
   3M Co 2,96 % Japani 15,47 %
   Honeywell International Inc 2,45 % Ranska 6,19 %
   Boeing Co 2,36 % Yhdistynyt kuningaskunta 4,16 %
   United Technologies Corp 2,33 % Saksa 4,02 %
   Siemens AG-Reg 2,3 % Sveitsi 3,13 %
   Union Pcific Corp 2,14 % Ruotsi 2,74 %
   United Parcel Service-CL B 2,1 % Kanada 2,67 %
   Lockheed Martin Corp 1,89 % Australia 1,63 %
   Danaher Corp 1,75 % Hongkong 1,63 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

    

   17.6.2016 | Laatuyhtiöt globaalisti

   Markkinoilla tapahtuu paljon yhtäaikaa. Tuleva äänestys Yhdistyneen kuningaskunnan mahdollisesta eroamisesta Euroopan Unionista hermostuttaa sijoittajia. Globaali taloustilanne jännittää ja Yhdysvaltojen korkopolitiikka pelottaa. Markkinoiden hermostuessa laatuyhtiöt ovat olleet historiallisesti hyväksi osoittautunut valinta.

   Laatuyhtiöitä ovat yhtiöt, joilla on korkea kannattavuus, vakaa kasvava tulos ja alhainen velkaantuneisuus. Pääperiaatteena laatuyhtiöiden valinnassa on poimia yhtiöitä, jotka ovat osoittaneet liiketoimintansa vakauden eri suhdannetilanteissa. Laatusijoittamisella on historian valossa pystynyt eri sijoitusstrategioista tekemään pitkällä aikavälillä parhaimman tuoton. On tietysti ollut hetkiä, jolloin laatusijoittaminen on tuottanut heikommin kuin muut strategiat, mutta aina lopussa laatusijoittaminen on kukistanut muut strategiat ja noussut pinnalle. Lisäksi jos pelkäät osakemarkkinoiden syklin edenneen jo loppuvaiheeseen, yksi varteenotettava sijoitusstrategia voi olla laatuyhtiöiden painottaminen. Ne tuottavat osakemarkkinoiden loppusyklillä yleensä laajaa markkinaa paremmin ja myös mahdollisen laskun koittaessa ne tyypillisesti laskevat laajaa markkinaa vähemmän.

   Globaalisti tehokkaiten sijoittaa iSharesin Edge MSCI World Quality Factor ETF (”IS3Q GY”). Kokonaiskulusuhde on 0,3 %, mikä on huokea verrokkiryhmässään. ETF:n kymmenen suurinta omistusta, aluetta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit ETF:n maantieteelliset alueet
   Osake Paino Sektori Paino Alue Paino
   Apple Inc 3,69 % Rahoitussektori 19,42 % Yhdysvallat 62,2 %
   Johnson & Johnson 3,57 % Informaatioteknologia 14,12 % Iso-Britannia 8,78 %
   Exxon Mobil Corp 3,01 % Terveydenhuoltosektori 13,01 % Japani 5,04 %
   Microsoft Corp 2,93 % Harkinnanvarainen kulutus 12,74 % Sveitsi 4,82 %
   Roche Holding Par AG 2,58 % Teollisuussektori 10,94 % Hongkong 3,36 %
   Berkshire Hathaway Inc Class B 2,56 % Päivittäiskulutussektori 10,93 % Australia 2,74 %
   Pepsico Inc 2,14 % Energiasektori 6,67 % Tanska 2,66 %
   Novo Nordisk Class B 1,85 % Materiaalisektori 4,71 % Kanada 2,38 %
   Starbucks Corp 1,75 % Telekommunikaatiosektori 3,59 % Alankomaat 1,54 %
   Visa Inc Class A 1,38 % Yhdyskuntapalvelusektori 3,37 % Ranska 1,24 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   14.6.2016 | Osinkoaan kasvattavat yhtiöt euroalueelta

   Kirjoitimme vastikään kymmenestä globaalista osinkoyhtiöistä. Näinä epävarmoina aikoina osinkoyhtiöt ovat menestyneet paljon paremmin verrattuna markkinaindeksiin. Markkinoita heiluttaa paitsi odotukset Yhdysvaltojen koronnostosta ja talouden tilasta, mutta myös Iso-Britannian mahdollinen ero Euroopan Unionista (”BREXIT”). BREXITin lopputulema on varsin epävarma. Kyselytutkimuksien mukaan noin 60 % kannattaa eroa, mutta vedonlyöntitoimistojen mukaan noin 35 % on eron kannalla. Kyseessä on yksinkertainen kyllä/ei äänestys, jossa jommankumman vaihtoehdon tulee saada yli puolet äänistä. Äänestys pidetään 23. kesäkuuta.

   Osinkoaan kasvattavat yhtiöt ovat etenkin pitkäjänteisen sijoittajan mieleen. Yritys ei kuitenkaan voi loputtomasti kasvattaa osinkoaan ilman kasvua. Pitkään osinkoaan kasvattaneet yritykset ovat osoittaneet kilpailukykyisyytensä markkinoilla. Osinkoyhtiöt, etenkin osingonkasvattajat ovat myös finanssijätti BlackRockin suosiossa (linkki vie BlackRockin viikkokatsaukseen). BlackRockin näkemyksen mukaan epävarmuus markkinoilla tulee lisääntymään lähitulevaisuudessa. Onneksi osinkokoneet ovat vähemmän herkkiä markkinaturbulenssille ja ovat tavanneet pärjätä paremmin nousevien korkojen ympäristössä. Vaikka kysyntä osinkokoneita kohtaan on kasvussa, niin arvostusluvullisesti voidaan vielä löytää houkuttelevia osingonkasvattajia.

   Yhdysvaltalaisista osinkoaan kasvattavista yhtiöistä olemme kirjoittaneet aiemmin. Euroopan osinkokoneisiin sijoittava tehokas ETF on SPDR:n Euro Dividend Aristocrats, jonka kokonaiskulusuhde on 0,3 % p.a. Tuotto-osuutta ETF maksaa ulos puolivuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 3,2 %.

    

   ETF:n kymmenen suurinta yhtiötä ja sektoria:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Enagas SA 4,41 % Teollisuussektori 19,77 %
   Muenchener Rueckver AG 3,9 % Rahoitussektori 18,32 %
   Energias De Portugal SA 3,78 % Yhdyskuntapalvelusektori 17,56 %
   Red Electrica Corporacion SA 3,52 % Harkinnanvarainen kulutus 15,08 %
   CNP Assurances 3,48 % Päivittäiskulutussektori 8,23 %
   Total SA 3,44 % Materiaalisektori 7,2 %
   Hera SPA 3,4 % Energiasektori 6,85 %
   Axel Springer SE 3,19 % Terveydenhuoltosektori 4,8 %
   Abertis Infraestructuras SA 3,18 % Informaatioteknologia 2,18 %
   Grouper Bruxelles Lambert SA 3,16 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   10.6.2016 | Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin trendit

   Suuri finanssitalo Janus Capital on laskenut liikkeelle neljä eksoottisella sijoitusstrategialla varustettua ETF:ää, jotka olemme ottaneet esittelyyn. Linkit vievät liikkeellelaskijan tietosivuille.

   1. Health and Fitness ETF (”FITS US”)

   Liikunta ja kuntoilu on hyvin trendikästä nykyään ja kasvun odotetaan jatkuvan tulevaisuudessa. ETF sijoittaa liikuntaan liittyviin yrityksiin. Esimerkkejä sijoituksista ovat: NIKE, Under Armour (vaatetus), Shimano (polkupyöräily, kalastus, kilpasoutu), Vail Resorts (laskettelukeskus ja lomakohteet), Garmin (navigointi) ja Herbalife (painonhallinnan tuotteet ja urheiluravinteet).

   2.  The Long-Term Care ETF (”OLD US”)

   Iäkkäiden henkilöiden määrä tulee Janus Capitalin mukaan moninkertaistumaan tulevaisuudessa. ETF sijoittaa yhtiöihin, jotka tulevat ansaitsemaan väestön vanhenemisesta, kuten hoitokodit ja lääketeollisuus, joka valmistaa lääkkeitä ikääntymisen tuomia sairauksia vastaan. Esimerkkejä yhtiöistä kyseisessä ETF:ssä: Ventas (REIT, joka sijoittaa vanhainkoteihin, sairaaloihin ja hoitokoteihin) ja Amedisys (kotihoitopalvelut). Suurin osa ETF:n omistuksista ovat REIT-muotoisia kiinteistösijoitusyhtiöitä.

   3. The Organics ETF (”ORG US”)

   ETF sijoittaa yrityksiin jotka kykenevät tekemään tuottoa kasvavalla orgaanisen (eloperäisen) ruuan ja orgaanisen teollisuuden trendillä. Suomessa orgaaninen (eloperäinen) ruoka ei ole ainakaan vielä lyönyt itseään samalla tavalla läpi kuin yhdysvalloissa, mutta luomuruoka on ainakin alku. ETF sijoittaa yrityksiin, jotka ovat mukana orgaanisessa ruoan, juoman, kosmetiikan, lisäravinteiden tai paketoinnin valmistus- tai toimitusketjussa. Esimerkkejä tällaisista yhtiöistä: Bellamy’s Australia, Whole Foods Market, United Natural Foods.

   4. The Obesity ETF (”SLIM US”)

   Ylipainoisuus on tunnettu asia Suomessakin. ETF sijoittaa yhtiöihin, jotka ovat mukana sairaalloisen ylipainon vastaisessa kamppailussa. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi lääketeollisuus, terveydenhuolto, ja bioteknologia. Esimerkkejä yhtiöistä: Novo Nordisk (lääkeyritys), DexCom (diabeteksen hoito), ResMed (uniapnean ja sen kaltaisten vaivojen hoito), Nipro Corp (lääketieteelliset laitteet)

   Kaikkien ETF:ien kokonaiskulusuhteet ovat houkuttelevalla tasolla: 0,5 % p.a. ETF:t on laskettu liikkeelle vasta 9.6.2016, joten historiaa ei oikeastaan ole saatavilla. Indeksitasolla kuitenkin dataa on jo olemassa. Alla oleva kuvaaja kertoo strategioiden historiallisen tuottavuuden noin viiden edellisen vuoden aikana.

   Kuva 1. Indeksien tuottokehitys.

   20160610-solactive-indeksit

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   6.6.2016 | Chileläiset yhtiöt

   Päivitimme vastikään. Indeksin valintatyökalumme. Kärkikahinoihin palasivat taas venäläiset yhtiöt. Kiintoisana huomiona Kiinan houkuttelevuus Indeksin valintatyökalumme silmissä on laskenut alaspäin. Harvinaisena maana top 5:n joukossa on Chile. Chileenkin on vaikuttanut globaalin talouskasvun jämähtäminen, mutta silti Chile on onnistunut muutaman viime vuoden aikana kasvamaan noin 2 % vuodessa. Kahden prosentin reaalikasvu on tietysti kehittyvälle markkinalle aika matala, varsinkin kun katsotaan aiempia vuosia, jolloin kasvu on ollut keskimäärin noin 5 % vuodessa, parhaimmillaan jopa 7 %.

   Pitää tietenkin aina muistaa se tosiasia, että pörssi pyrkii katsomaan tulevaisuuteen. Chileläisten osakkeiden kehitys ei ole ollut hyvää viime vuosien aikana, johtuen talouden hidastumisesta ja talousnäkymien heikentymisestä. Osakkeet on aiemmin arvostettu nopean talouskasvun mukaan, mutta nyt talouskasvun hidastuessa ovat arvostusluvutkin tulleet alas.

   Chileläiset osakkeet ovat kuitenkin vuoden alusta tuottaneet hyvin. Siinä missä laajasti maailman osakkeet (MSCI World) ovat olleet noin puolen prosentin laskussa vuoden alusta, niin chileläiset osakkeet ovat tuottaneet noin 7,6 %. Kertoneeko se sitten talouskasvunäkymien piristymisestä vai mistä? Markkinaympäristömme mukaan Yhdysvalloista ja etenkin Euroopasta on tullut positiivisia talousyllätyksiä paljon ja inflaatio-odotukset ovat noususuunnassa. Nämä tekijät tukevat sitä väittämää, että talouskasvu olisi piristymässä. Tulevaisuus on tietenkin aina epävarmaa, mutta toivotaan, että positiivinen vire jatkuu. Jäsenemme voivat myös lukea kuukausittain päivittyvän markkinakatsauksen, mikä kokoaa sijoitusmarkkinoiden keskeisiä näkymiä yhden sivun alle helppolukuiseen muotoon.

   Chileläisiin osakkeisiin tehokkaiten voi sijoittaa iSharesin MSCI Chile Capped ETF:llä (”ECH US”). Kokonaiskulusuhde on 0,62 % p.a, mikä on hyvällä tasolla. Kokoa ETF:llä on yli 300 miljoonaa dollaria, mikä on kohtalaisen hyvällä tasolla. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta puolivuosittain. Tuotto-osuuden suuruus edelliseltä 12 kuukaudelta oli noin 1,9 %.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja toimialaa:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Empresas Copec S.A. 7,59 % Yhdyskuntapalvelusektori 31,66 %
   S.A.C.I. Falabella 6,7 % Rahoitussektori 19,34 %
   Cencosud S.A. 6,18 % Materiaalisektori 12,95 %
   Banco Santander-Chile 5,92 % Päivittäiskulutussektori 9,79 %
   Empresa Nacional De Electricidad 5,77 % Harkinnanvarainen kulutus 8,5 %
   Enersis Chile SA 5,6 % Energiasektori 7,59 %
   Sociedad Quimica y Minera De Chile 4,46 % Teollisuussektori 4,95 %
   Empresas CMPC S.A. 4,4 % Telekommunikaatiopalvelut 2,28 %
   Colbun S.A. 4,36 % Informaatioteknologia 1,94 %
   Ford Motor Co 4,08 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   1.6.2016 | Sosiaalisen median suosikkikohteet

   Markkinoijat ja myyntihenkilöstö ovat halki historian keränneet tietoa asiakkaiden käyttäytymisestä ja kulutustottumuksia. Vaikka mitenkään uusi keksintö tiedon kerääminen ja tutkiminen ei ole, niin viime vuosien aikana tällainen data-analytiikka on muotoutunut kuumaksi perunaksi. Data-analyytikot ja muut tietojen käsittelyyn erikoistuneet virtuoosit ovat kovassa huudossa yritysmaailmassa. Internet tarjoaa tiedon etsijälle varsinaisen databuffetin, jossa saa syödä itsensä ähkyyn ja yleensä vähän enemmänkin. Kuitenkin olennainen kysymys tietojenkäsittelyssä on olennaisen tiedon käsittely, eli sellaisen tiedon käsittely, millä on konkreettista liiketoiminnallista merkitystä.

   Sijoitusmaailmakin muuttuu ja data-analytiikka näkyy myös sijoitustuotteissa. Esimerkiksi pörssinoteerattujen rahastojen (ETF:ien) joukossa ollaan nähty monenlaista enemmän tai vähemmän robustiin sijoitusstrategiaan perustuvaa kyhäelmää.

   Kiehtovana uutuutena ja poikkeamana tavallisesta faktoripainotusstrategiasta tulee vahvasti sosiaalisen median data-analytiikaan nojautuva ALPS ETF -varainhoitotalon Buzz Social Media Insights ETF (”BUZ US”). Kyseisen ETF:n omistukset muodostuvat sen perusteella, mistä yhtiöstä sosiaalisessa mediassa puhutaan positiiviseen sävyyn. Pelkkiin Facebook-kommentteihin ETF:n valinnat eivät perustu, vaan mukana ovat myös talousaiheisia medioita, kuten Motley Fool, Bloomberg, The Wall Street Journal ynnä muita. Analysoinnissa huomioidaan keskustelun sävy, mutta myös keskustelun laajuus ja koettu brändin arvo. ETF:n seuraamaan indeksiin päätyy 25 osaketta joilla on positiivisin ”pöhinä” mediassa.

   ETF:n kokonaiskulusuhde on 0,75 % p.a., mikä on kohtalaisen korkea yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavalle ETF:lle. Kuitenkin vähänkään erikoisempi strategia usein nostaa kokonaiskulusuhdetta perinteisiin markkina-arvopainotettuihin ETF:iin verrattuna. ETF on laskettu liikkeelle 19.4.2016, joten pitkää historiaa ei ole varsinaiselle ETF:lle ehtinyt kertyä. Pääomiakaan ei ole kuin 4,8 miljoonaa dollaria, mikä on erittäin vähän.

   Indeksille kuitenkin on kertynyt historiaa jo muutaman vuoden ajan. Alla olevassa kuvaajassa on indeksitasolla strategian menestys Yhdysvaltojen suuria osakkeita (S&P 500) vastaan. Vaikka tuottoero on ollut merkittävä, niin sosiaalisen median suosikit kärsivät myös S&P 500 -indeksiä suuremmista laskuista, kuten esimerkiksi vuoden 2016 alussa.

    

   Kuva 1. BUZZ Social Median ja S&P 500:n kehitys

   20160531-buzz-sp500

    

   BUZZ Social Media Insights ETF:n kymmenen suurinta omistusta (liikkellelaskijan ilmoittama, huhtikuu 2016):

   ETF:n suurimmat yritykset
   Osake Paino
   Alphabet Inc A-Shares 13,41 %
   Apple Inc 11,37 %
   Alcoa Inc 7,93 %
   Walt Disney Co, The 6,03 %
   Gilead Sciences Inc 5,31 %
   Abbvie Inc 4,9 %
   Opko Health Inc 4,66 %
   Tesla Motors Inc 4,66 %
   Sirius Xm Holdings Inc 4,66 %
   Ford Motor Co 4,66 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   26.5.2016 | ETF-mallisalkussamme muutoksia

   Teimme eilettäin muutamia muutoksia Passiivinen Kulupihtari -mallisalkussamme. Passiivinen Kulupihtari on puoliksi osakkeista ja puoliksi koroista koostuva mallisalkku, joka tarjoaa kustannustehokkaan ja hyvin hajautetun globaalin ETF-salkun. Historiallisesti salkku on voittanut saman riskitason yhdistelmärahastot keskimäärin noin 1,5 %-yksiköllä vuodessa, mikä selittyy salkun selvästi yhdistelmärahastoja alhaisemmalla kulurakenteella. Pitkässä juoksussa tämä tarkoittaa mukavaa lisätuottoa sijoittajalle, joka haluaa karsia turhat kustannukset.

   Muutosten myötä saimme laskettua Passiivisen Kulupihtarin vuotuista kokonaiskulusuhdetta ennätysalhaalle: 0,2 % p.a.

   Vaihdoimme mallisalkustamme yhteensä kolme ETF:ää tehokkaampiin versioihin ja arvioimme painot vastaamaan muuttunutta markkinatilannetta. Muutoksissamme huomioimme kulusuhteen ohella myös muita tekijöitä, kuten kaupankäyntipaikan, likviditeetin ja aina tärkeän hajautuksen. Kaupankäyntipaikan valinnalla sijoittaja voi karsia turhia kaupankäyntikustannuksia, sillä usein sama ETF löytyy useasta pörssistä ja kaupankäyntihinnastot voivat vaihdella merkittävästi pörssien välillä.

   Esimerkkinä yksi muutoksista:

    

   HSBC S&P 500 UCITS ETF (”HSPD LN”) => iShares Core S&P 500 UCITS ETF (”SXR8 GR”)

   Vaihdoimme pois Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavan HSBC:n ETF:n iSharesin kustannustehokkaampaan ratkaisuun. Saimme laskettua kokonaiskulusuhdetta marginaalisesti, 0,09 %:sta 0,07 %:iin. Suurin hyöty suomalaisen sijoittajan näkökulmasta liittyy arkisempaan käytännön seikkaan. Mallisalkussamme ollut HSBC:n ETF on listattu Lontoossa, kun sen tilalle vaihdettava ETF on listattu Saksassa. Lähestulkoon aina suomalaiselle sijoittajalle Lontoo on kalliimpi online-välittäjien keskuudessa, mutta myös harvinaisempi kaupankäyntipaikka kuin Saksa.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Apple Inc 2,98 % Informaatioteknologia 20,1 %
   Microsoft Corp 2,24 % Rahoitussektori 16,2 %
   Exxon Mobil Corp 2,04 % Terveydenhuoltosektori 14,6 %
   Johnson & Johnson 1,71 % Harkinnanvarainen kulutus 12,4 %
   General Electric 1,53 % Päivittäiskulutussektori 10,2 %
   Amazon Com Inc 1,49 % Teollisuussektori 10 %
   Facebook Class A Inc 1,48 % Energiaesktori 7,1 %
   Berkshire Hathaway Inc Class B 1,48 % Yhdyskuntapalvelusektori 3,3 %
   AT&T Inc 1,3 % Materiaalisektori 2,9 %
   JPMorgan Chase & Co 1,3 % Telekommunikaatiosektori 2,6 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   25.5.2016 | Yhdysvaltalaiset mikroyhtiöt

   Mikroyhtiöt ovat jokseenkin tuntemattomampi käsite tavalliselle sijoittajalle. Mikroyhtiöiden määritelmä voi vaihdella jossain määrin maittain, mutta yleisesti ottaen mikroyrityksellä tarkoitetaan kuitenkin pienyritystä pienempää yritystä. Yhdysvalloissa mikroyrityksiksi lasketaan sellaiset pörssilistatut osakkeet, jotka ovat markkina-arvoltaan 50 miljoonan ja 300 miljoonan dollarin välissä. Mikäli Suomessa sovellettaisiin tätä määritelmää, niin meidän pörssistä löytyisi hieman alle 40 yritystä, jotka ovat markkina-arvoltaan alle 50 miljoonaa euroa.

   Mikro- ja pienyrityksiä perinteisesti pidetään suuria yrityksiä (large cap) herkempinä arvonmuutoksille. Suurten yritysten markkina-arvo kasvaa hitaammin, mutta vakaammin kuin pienten yritysten. Pienemmillä yrityksillä on etenkin tässä markkinatilanteessa yksi tärkeä ominaisuus: pienyritysten liiketoiminta on usein keskittynyt yhden maan sisälle tai yhteen valuuttaan. Suuriin ja globaaleihin yrityksiin valuuttakurssimuutokset vaikuttavat selvemmin.

   Yhdysvalloissa ollaan siirrytty rahapolitiikassa kiristävälle linjalle. Seuraavan koronnoston spekuloidaan olevan jo kesäkuussa. Tämänhetkiset futuurit kertovat, että koronnoston todennäköisyys on noin 38 %. Professori Siegel arvioi kuitenkin todennäköisyydeksi jopa 70 %. Korkojen nostaminen tekee Yhdysvalloista houkuttelevamman paikan sijoittaa, mikä johtaa lisääntyneeseen dollarien kysyntään, mikä taas vahvistanee dollaria muihin valuuttoihin nähden. Nyt mikäli yhdysvaltalaisella yrityksellä on paljon liiketoimintaa esimerkiksi euromääräisenä, joutuu yritys vaihtamaan enemmän euroja saadakseen tietyn summan dollarimääräisenä. Pienyritykset saavat usein liikevaihtonsa kotimaastansa (tai ainakin dollarimääräisenä), joten (epä)edukkaat valuuttakurssit eivät vaikuta samassa määrin pienyrityksiin.

   Tehokkaiten yhdysvaltalaisiin mikroyrityksiin sijoitat iSharesin Micro-Cap ETF:n avulla (”IWC US”). Kokonaiskulusuhde on 0,6 % p.a. Kokoa ETF:llä on yli 700 miljoonan dollarin verran, eli hyvin. ETF:n kymmenen suurinta sektoria ja omistusta:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Shenandoah Telecommunications Co. 0,44 % Rahoitussektori 31,4 %
   Exelixis Inc. 0,42 % Terveydenhuoltosektori 18,5 %
   Renasant Corp. 0,41 % Informaatioteknologia 14,9 %
   Callon Petroleum Co. 0,41 % Harkinnanvarainen kulutus 12,3 %
   Rexford Industrial Realty Reit Inc. 0,39 % Teollisuussektori 10,7 %
   Smith & Wesson Holding Corp. 0,38 % Energiasektori 3,4 %
   Neenah Paper Inc. 0,35 % Materiaalisektori 2,7 %
   WSFS Financial Corp. 0,35 % Päivittäiskulutussektori 2,3 %
   Amerisafe Inc. 0,35 % Telekommunikaatiosektori 2,2 %
   Inphi Corp. 0,35 % Yhdyskuntapalvelusektori 1,5 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   20.5.2016 | Japanilaiset pienyhtiöt

   Kuukausittain päivitettävässä markkinakatsauksessamme tuomme sijoittajalle kootusti mm. työkalujemme valmiiksi pureskellut näkemykset tunnuslukuperusteisesti houkuttelevimmista kohteista. Samasta osoitteesta näkee myös markkinoiden tilan ja suotuisimmat markkinapaikat sijoittajan kannalta.

   Indeksin valintatyökalumme mukaan yksi kehittyneiden markkinoiden viehättävimmistä kohteista ovat japanilaiset pienyhtiöt. Mikäli ETF-rahavirtoja tarkastellaan, niin havaitaan että suursijoittajat ovat vetäneet rahaa pois Japaniin sijoittavista osake-ETF:istä. Japanin houkuttelevuus on siis laskenut suursijoittajien silmissä. Japanin markkinoissakin on omat haasteensa: kuten markkinakatsauksen tuloskuvaajista näemme, niin Japani on ollut osakekurssikrhityksen osalta hyvin volatiili markkina. Lisäksi Japania on alkanut vaivaamaan sama tauti kuin muitakin kehittyneitä markkinoita: laskeva tuloskehitys.

   Sijoittaminen on periaatteessa yksinkertaista puuhaa: parhaan tuoton salkulle saa, kun valitsee parhaimmat kohteet. Nyt laskevien tulostrendien aikaan tilanteesta tulee hieman haastavampi, mutta perusidea pysyy samana. Huonoista vaihtoehdoista pitää valita vähiten huonoin vaihtoehto. Kirjoitimme maaliskuussa artikkelin japanilaisten osakkeiden houkuttelevuudesta. Verrattuna kehittyneiden markkinoiden osakemarkkinoihin, niin japanilaisten osakkeiden tuloskehitys ja -momentti on ylivoimainen ja arvostustaso on huokea yritysarvo per käyttökatteella (EV/EBITDA) mitattuna.

   Tehokkaiten japanilaisiin pienyhtiöihin pääsee käsiksi iSharesin MSCI Japan Small-Cap ETF:llä (”SCJ US”). Kokonaiskulusuhde on 0,48 % p.a., mikä on vielä kohtalaisella tasolla. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta puolivuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 1,5 %. ETF on dollarimääräinen.

   Kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat yritykset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Misumi Group Inc. 0,66 % Teollisuussektori 23 %
   Orix JREIT Inc. 0,64 % Rahoitussektori 18,8 %
   Nissan Chemical Industries Ltd. 0,58 % Harkinnanvarainen kulutus 17,4 %
   Advance Residence Investment Corp 0,57 % Päivittäiskulutussektori 12,4 %
   Sosei Group Corp 0,55 % Informaatioteknologia 10,2 %
   Tsuruha Holdings Inc. 0,51 % Materiaalisektori 9,9 %
   Lion Corp 0,50 % Terveydenhuoltosektori 6,1 %
   Nippon Shinyaku Ltd. 0,48 % Energiasektori 0,6 %
   Japan Hotel Investment REIT Corp 0,47 % Yhdyskuntapalvelusektori 0,5 %
   Haseko Corp 0,47 % Telekommunikaatiosektori 0,04 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   16.5.2016 | Houkuttelevin sijoitusstrategia: arvo-osakkeet

   Indeksin valintatyökalumme pisteyttää osakeindeksit ominaisuuksien, kuten arvostuslukujen perusteella. Houkuttelevin strategiaindeksi on tällä hetkellä arvoyhtiöt. Työkalumme antamat pisteet ovat 66, mikä on keskimääräistä korkeampi. Arvo-osakkeilla tarkoitetaan tunnuslukujen perusteella aliarvostettuja yhtiöitä.

   Arvostrategia saa tällä hetkellä keskimääräistä paremmat pisteet: kokonaisriskistä (keskimääräistä alempi riski), laadusta, arvostusluvuista ja tulostrendistä.

   MSCI World Value -indeksi seuraa arvoyhtiöiden kurssikehitystä. Indeksiä seuraava ETF on iShares MSCI World Value Factor UCITS ETF. USA:n paino on 40,7 %, Japanin 25,1 % ja U.K.:n 7,2 %. Sektoreista rahoituksen paino on 18,2 %, teknologian 13,6 % ja lääketeollisuuden 13,2 %. ETF:n varat on sijoitettu 392 osakkeeseen. ETF:n kaupankäyntivaluutta on euro. Tuotto-osuutta ei jaeta. Hallinnointikulu on 0,30 %.

   Arvoyhtiöt ovat tuottaneet viimeisen 10 vuoden aikana markkinaindeksiä heikommin. Seuraavan 10 vuoden jaksolla voisi olla arvoyhtiöiden vuoro.

   20160503-msci-indeksit-10v

   Lue myös TOP-5 houkuttelevimmat sijoituskohteet kehittyneiltä markkinoilta.

    

   13.5.2016 | Suursijoittajien minimivolatiliteetti-ETF

   Kirjoitimme artikkelin ison rahan liikkeistä huhtikuussa. Suursijoittajat suosivat huhtikuussa yleisesti matalamman riskin ETF:iä, kuten korko-ETF:iä ja minimivolatiliteettistrategialla varustettuja osake-ETF:iä. Alkuvuonna tapahtunut markkinarytinä lienee vaikuttanut siihen, että riskin olemassaolo on palautettu sijoittajien mieleen. Lue lisää tunnetuimmista sijoitusstrategioista täältä.

   Huhtikuun toiseksi suosituimpana ETF:nä löytyy iSharesin MSCI USA Minimum Volatility ETF (”USMV US”). Strategiana minimivolatiliteetti perustuu siihen, että sijoitusten kurssiheilunta on minimoitu. Minimivolatiliteettistrategia toimii hyvin laskumarkkinoiden aikaan, muttei välttämättä niin hyvin nousumarkkinoiden aikaan. Katsotaanpa kuinka hyvin minimivolatiliteettistrategia on pärjännyt viiden ja kymmenen vuoden aikaperiodilla. Kymmenen vuoden aikaperiodiin mahtuu mm. viime vuosikymmenen lopun finanssikriisi.

   Kuva 1. Minimivolatiliteettistrategian kehitys kymmenen vuoden aikaperiodilla.

   20160513-msciusa-minvol

   Kymmenen vuoden aikaperiodilla tuottoero on selvä. Minimivolatiliteetti on nousumarkkinoilla pärjännyt hieman heikommin kuin markkina-arvopainotettu indeksi, mutta tuottoeroa on rakennettu merkittävästi vuoden 2008 finanssikriisin aikaan ja vuoden 2011 eurokriisin myllerryksessä.

   Kuva 2. Minimivolatiliteettistrategian kehitys viiden vuoden aikaperiodilla.

   20160513-msciusa-minvol5v

   Viiden vuoden aikajänteellä nähdään hyvin, kuinka minimivolatiliteetti on hieman jäänyt suhteessa markkina-arvopainotettuun indeksiin, muttei kuitenkaan merkittävästi. Markkinoilla kytee tarpeeksi pieniä ja suuria kriisejä, joiden aikana minimivolatiliteetti pääsee näyttämään kyntensä.

   Tehokkaiten minimivolatiliteettistrategiaan (ja suursijoittajien suosikki-ETF:ään) pääsee käsiksi iSharesin MSCI USA Minimum Volatility ETF:llä (”USMV US”). Kokonaiskulusuhde on pieni: 0,15 % p.a. Kokoa ETF:llä on 12,9 miljardia dollaria, eli hyvin. ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat omistukset ETF:n suurimmat sektorit
   Osake Paino Sektori Paino
   Newmont Mining Corp 1,76 % Rahoitussektori 20,4 %
   AT&T Inc 1,68 % Terveydenhuoltosektori 19,2 %
   McDonald’s Corp 1,6 % Informaatioteknologia 15,1 %
   Public Storage Reit 1,6 % Päivittäiskulutussektori 15,0 %
   Johnson & Johnson 1,6 % Yhdyskuntapalvelusektori 8,6 %
   Procter & Gamble 1,51 % Harkinnanvarainen kulutus 8,3 %
   Verizon Communications Inc 1,49 % Teollisuussektori 4,6 %
   PepsiCo Inc 1,49 % Telekommunikaatiosektori 4,0 %
   General Mills Inc 1,48 % Materiaalisektori 2,7 %
   Automatic Data Processing Inc 1,39 % Energiasektori 2,1 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   10.5.2016 | Maailman osakemarkkinat pl. USA

   Usein globaaleissa osakerahastoissa ja -indekseissä Yhdysvaltojen maantieteellinen paino on yli puolet. Merkittävä ylipaino johtuu siitä, että useimmat indeksit ja rahastot ovat markkina-arvopainotettuja. Näin korkeamman markkina-arvon yritykset saavat korkeamman painon indeksissä. Markkina-arvopainotus ei tietenkään ole ainoa tapa painottaa omistuksia, mutta se on yleisin. Olemme kirjoittaneet aiemmin markkina-arvopainotetun indeksin ongelmista.

   Usein Yhdysvaltojen paino sijoitussalkussa on merkittävän suuri. Menemättä sen syvällisemmin maantieteellisen hajautuksen merkitykseen, on huomattava maantieteellisen keskittymän vaikutukset: mikäli omistetaan useita Yhdysvaltoihin sijoittavia markkina-arvopainotettuja rahastoja, on eittämättä perusteltua odottaa, että tiettyjen yksittäisten osakkeiden paino sijoitussalkussa kasvaa suureksi. Esimerkiksi Apple löytynee useimmista indekseistä ja myös monesta sijoitussalkusta.

   Ylläpidämme kuukausittain päivitettävää markkinakatsausta, josta löydät kattavan näkemyksen markkinoiden tilasta. Yhdysvaltalaisten osakkeiden pidemmän ajan tuotto-oletus on painunut muita kehittyneitä markkinoita matalammaksi. Maailman osakkeet ilman USA:ta löytyy TOP5-sijoituskohteista maailmalta. Indeksin valintatyökalusta voit tarkastella kyseisen indeksin arvostuslukuja.

   Kyseiseen indeksiin voi sijoittaa Vanguardin FTSE All-World ex-US ETF:llä, joka tarjoaa tehokkaan ratkaisun. ETF sijoittaa Yhdysvaltojen ulkopuolisille kehittyneille ja kehittyville markkinoille. Kokonaiskulusuhde on erittäin matala 0,13 % p.a. Kokoa ETF:llä on yli 13 miljardia dollaria, eli paljon. ETF jakaa ulos tuotto-osuutta neljännesvuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut noin 3,0 %. ETF:n kymmenen suurinta maantieteellistä aluetta ja omistusta (per 31.3.2016):

   Indeksin suurimmat komponentit ETF:n suurimmat valtiopainot
   Osake Paino Valtio Paino
   Nestle SA 1,4 % Japani 17,0 %
   Royal Dutch Shell plc 1,1 % Yhdistynyt Kuningaskunta 12,3 %
   Roche Holding AG 1,0 % Ranska 6,7 %
   Novartis AG 0,9 % Sveitsi 6,6 %
   Toyota Motor Corp. 0,8 % Saksa 6,4 %
   Samsung Electronics Co. Ltd. 0,8 % Kanada 5,6 %
   Unilever 0,7 % Australia 5,2 %
   Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. 0,7 % Kiina 3,9 %
   HSBC Holdings plc 0,7 % Hongkong 3,4 %
   Tencent Holdings Ltd. 0,6 % Etelä-Korea 3,3 %

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   4.5.2016 | Yhdysvaltalaiset etuoikeutetut osakkeet

   Vaikka etuoikeutettujen osakkeiden tarkat säännöt voidaan määritellä yrityskohtaisesti, niin yleistäen etuoikeutetut osakkeet ovat nimensä mukaisesti etulyöntiasemassa tavallisiin osakkeisiin nähden. Usein maksujärjestyksessä yrityksen tulee maksaa ensin velkojille, sitten etuoikeutettujen osakkeiden omistajille ja vasta sitten tavallisten osakkeiden omistajille.

   Osingon puolesta yleensä etuoikeutettujen osakkeiden omistajat nauttivat korkeampaa osinkotuottoa kuin tavallisten osakkeiden omistajat. Osinkotuotto voi olla ennalta määrätty, toisin kuin tavallisilla osakkeilla. Tavallisten osakkeiden tapauksessa osinko määrätään vuosittain yhtiökokouksessa, mutta etuoikeutettujen osakkeiden tapauksessa osinkotuotto voi olla esimerkiksi kiinteä 4 %.

   Etuoikeutettujen osakkeiden äänioikeus voi olla erilainen tavallisiin osakkeisiin nähden. Etuoikeutetuilla osakkeilla ei välttämättä ole äänioikeutta, tai niillä voi olla ylisuuri äänimäärä osaketta kohden. Näiden edellä mainittujen tekijöiden takia etuoikeutetut osakkeet voidaan joskus luokitella korkosijoituksiksi.

   Tehokkaiten yhdysvaltalaisiin etuoikeutettuihin osakkeisiin voit sijoittaa iSharesin U.S. Preferred Stock ETF:llä (”PFF US”). ETF:n kokonaiskulusuhde on kohtalaisen hintava, jopa 0,47 % p.a. Kokoa ETF:llä löytyy 15,2 miljardin dollarin verran, eli aika paljon. ETF maksaa ulos tuotto-osuutta kuukausittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut jopa huimat 5,8 %.

   Kuva 1. Etuoikeutettujen osakkeiden tuottokehitys Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksiä vastaan.

   20160504-preferred-spx

   Kuvasta yksi nähdään, että etuoikeutetut osakkeet ovat pärjänneet hyvin kriisistä noustaessa, kuten vuoden 2008 finanssikriisin ja 2011 eurokriisin jälkeen. Kuitenkin vahvoilla nousumarkkinoilla vuodesta 2013 eteenpäin etuoikeutetut osakkeet ovat jääneet hieman jälkeen. Alla olevasta kuvasta kaksi nähdään tuottokehitys viimeisen vuoden ajalta, johon on mahtunut vuoden 2015 elokuinen ”kiinan kriisi” ja tämän vuoden alussa tapahtunut pörssinotkahdus.

   Kuva 2. Etuoikeutettujen osakkeiden tuottokehitys vuoden ajalta.

   20160504-preferred-spx-lyhyt

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

    

   29.4.2016 | Veden houkuttelevuus sijoituskohteena

   Vesi sijoituskohteena voi ajatuksena tuntua hupsulta. Suomalaisille puhdas vesi on itsestäänselvyys. Vaikka jotain hyödykettä omistettaisiin naurettavan paljon, ei se tarkoita sitä, että kaikilla olisi samanlaiset varastot kyseistä hyödykettä. On matkattava Suomesta kauemmas ymmärtääkseen, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Nyt jo eletään aikaa jolloin kaikilla ei ole riittävää pääsyä puhtaaseen veteen. Selvityksen mukaan puhtaan veden merkitys tulee korostumaan jatkuvasti tulevaisuudessa.

   Jopa useissa kehittyneinä pidetyissä maissa on veden ympärille onnistuttu rakentamaan monenmoista liikeideaa. Näiden ideoiden päälle on rakennettu monta onnistunutta yritystä, ja aivan matalien marginaalien toimiala veden käsittely ei ole. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty veden käsittelyyn keskittyneiden yritysten (punainen viiva) tuottokehitys verrattuna maailman osakkeisiin (vihreä viiva).

   Kuva 1. Globaalien vesiyhtiöiden kehitys maailman osakkeisiin nähden.

   20160429-vesi-mxwo

   Kuvasta nähdään kuinka vesiyhtiöt ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä. Selvää tuottoeroa maailman osakkeisiin nähden on kertynyt. Tarkastellaan kuitenkin vielä vesiyhtiöiden kehitystä vuoden alusta.

   Kuva 2. Vesiyhtiöiden kehitys vuoden alusta.

   20160429-vesi-mxwo-lyhyt

   Tuottoeroa vesiyhtiöiden hyväksi maailman osakkeisiin nähden on kertynyt vuoden alusta noin 5,4 %-yksikköä. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevasta.

   Tehokkaiten ja hajautetusti vesiyhtiöiden tuottopotentiaaliin pääset Guggenheimin S&P Global Water ETF:llä (”CGW US”). Kokonaiskulusuhde on 0,65 %, mikä on kohtalaisen tason ylärajoilla. ETF jakaa ulos tuotto-osuutta vuosittain. Edellisen 12 kuukauden tuotto-osuuden suuruus on ollut vain 1,56 % p.a. Arvostusluvullisesti ETF:n vesiyhtiöt ovat korkeasti arvostettuja: P/E on 23 ja P/B 2,6.

   ETF:n kymmenen suurinta omistusta ja aluetta:
   ETF:n suurimmat omistukset ETF:n suurimmat alueet
   Osake Paino Alue Paino
   Geberit AG 8,1 % Yhdysvallat 41 %
   American Water Works Co Inc 7,3 % Yhdistynyt Kuningaskunta 16,5 %
   Pentair PLC 6 % Sveitsi 9,4 %
   United Utilities Group PLC 5,3 % Ranska 8,9 %
   Veolia Environnement SA 5 % Hongkong 6 %
   Danaher Corp 4,9 % Ruotsi 2,7 %
   Severn Trent PLC 4,4 % Hollanti 2,7 %
   XXylem INC/NY 4,2 % Etelä-Korea 2,6 %
   Suez Environnement Co 3,7 % Japani 2,6 %
   Idex Corp 3,5 % Itävalta 2,4 %

   27.4.2016 | Halpuutettu Euroopan autoteollisuussektori

   Kirjoitimme eilen artikkelin halvimmista osakeindekseistä suhteessa tulosarvostukseen. Arvostuslukuperusteisesti Venäjän ja Aasian osakemarkkinat ovat usein houkuttelevammin arvostettuja kuin esimerkiksi Länsi-Euroopan tai Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Tämä näennäinen houkuttelevuus voidaan usein perustella sillä, että kehittyvät markkinat (esim. Venäjä ja useat Aasian maat) ovat riskisempiä osakemarkkinoita kuin kehittyneiden markkinoiden osakemarkkinat.

   Poiketen kehittyvistä markkinoista, niin Indeksin valintatyökalun halvimmista osakeindekseistä löytyy myös eurooppalainen autoteollisuussektori. Jo tovin vellonut kohu autoteollisuusyritysten systemaattisesta päästökokeiden ja muiden testien tulosten vääristelystä on vaikuttanut negatiivisesti eurooppalaisiin autoteollisuussektorin yhtiöihin.

   Eurooppalaisiin autoteollisuussektorin yhtiöihin pääsee tehokkaasti käsiksi Lyxorin STOXX Europe 600 Automobiles & Parts -ETF:llä, jonka kokonaiskulusuhde on 0,3 % p.a. Indeksi sisältää 16 yhtiötä, johtuen tietenkin yhden maantieteellisen alueen yhteen sektoriin keskittymisestä. ETF ei jaa ulos tuotto-osuutta.

   Indeksin kymmenen suurinta yhtiötä:

   Indeksin suurimmat komponentit
   Yritys Paino
   Daimler AG 28,2 %
   Bayerische Motoren Werke AG 11,8 %
   Volkswagen AG 10,1 %
   Continental AG 9,4 %
   Renault SA 8,2 %
   Michelin 7,9 %
   Valeo SA 4,8 %
   Porsche Automobil Holding SE 3,3 %
   Fiat Chrysler AM 3 %
   Peugeot SA 2,9 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   22.4.2016 | Kehittyvät markkinat valintatyökalumme kärjessä

   Päivitimme tänään 22.4. Indeksin valintatyökalumme. Vahvasti kärkeä pitää kehittyvien markkinoiden yhtiöt jokaiselta toimialalta. Venäläiset yhtiöt ovat olleet kärkikamppailussa jo hyvän aikaa. Venäläisistä yhtiöistä kirjoitimme vähän aikaa sitten ETF-noston, johon pääset tästä. Venäläiset yhtiöt ovat hyvin pitkälti riippuvaisia öljyn kehityksestä. Kyseistä venäläisten yhtiöiden indeksiä seuraavan ETF:n öljy- ja kaasusektorin paino on liki 48 %!

    

   20160422-indeksinvalintatyokalukarki

    

   Vähäriskisempää vaihtoehtoa tarjoaa laajasti hajautettu kehittyvien markkinoiden yhtiöt, jossa Venäjän paino on vain 3,5 % ja energiasektorin paino 6,9 %. Tehokkaasti kehittyville markkinoille pääsee matalakuluisella iShares Core MSCI Emerging Markets ETF:llä (”IEMG US”). Kulut ovat vain 0,16 % p.a. ETF:llä on hyvä likviditeetti ja kokoakin löytyy 10,9 miljardia dollaria.

    

   ETF:n kymmenen suurinta aluetta ja sektoria:

   ETF:n suurimmat alueet ETF:n suurimmat sektorit
   Alue Paino Sektori Paino
   Kiina 22,5 % Rahoitussektori 25,8 %
   Etelä-Korea 16,0 % Informaatioteknologia 19,7 %
   Taiwan 12,4 % Harkinnanvarainen kulutus 10,8 %
   Intia 8,5 % Teollisuussektori 8,1 %
   Etelä-Afrikka 6,8 % Päivittäiskulutussektori 7,8 %
   Brasilia 6,3 % Materiaalisektori 7,5 %
   Meksiko 4,3 % Energiasektori 6,9 %
   Malesia 3,5 % Telekommunikaatiopalvelut 6,1 %
   Venäjä 3,5 % Terveydenhuoltosektori 3,0 %
   Indonesia 2,7 % Yhdyskuntapalvelusektori 2,9 %

    

   Kiinnostuitko? Muita kiinnostavia ETF:iä voit etsiä ETFien valintatyökalustamme. Voit etsiä esimerkiksi pieniä yhdysvaltalaisia arvo- tai kasvuyhtiöitä. Voit etsiä mm. eri omaisuusluokkia, sektoreita tai alueita. Hakutuloksia voit suodattaa riskien tai vaikka kaupankäyntivaluutan mukaan. Kokeile myös Indeksin valintatyökaluamme, jolla voit etsiä houkuttelevia alueita tai sijoitusstrategioita. Valintatyökaluillamme sijoittaminen ja säästäminen helpottuu huomattavasti.

   19.4.2016 | Kehittyvien markkinoiden laadukkaat valtionlainat

   Olemme usein kirjoittaneet strategioiden tärkeydestä osakesijoittamisessa. Tiettyyn osakesijoitusstrategiaan nojaavia rahastoja ja ETF:iä on ollut jo hyvän aikaa, mutta korkopuolella ne ovat olleet vielä selvästi harvinaisempia. Tavallisissa markkina-arvopainotteisissa korko-ETF:issä voi pitää ongelmana sitä, että ETF:n sisältämiä velkakirjoja painotetaan markkina-arvopainotteisesti – eli käytännössä velan määrän mukaan (vrt. markkina-arvopainotteiset indeksit osakepuolella).

   Maailman suurimpiin ETF:ien liikkeeseenlaskijoihin kuuluva Deutsche Asset Managementin ETF-divisioona db X-trackers on vastikään laskenut liikkeelle laatufundamentteja painottavan ETF:n. Db X-trackersin iBoxx USD Emerging Sovereigns Quality Weighted ETF painottaa nimensä mukaisesti laadukkaita kehittyviä markkinoita, joissa tuoton ja riskin suhde on houkutteleva. Maiden painotusta arvioidaan niiden bruttokansantuotteen kasvun, inflaation, varallisuuden, velkaantuneisuuden, luottoriskihistorian ja kilpailukyvyn mukaan. Valtioiden velkakirjojen paino ETF:ssä nousee sen perusteella, mitä paremmat pisteet laatuominaisuuksista saa. Näiden kriteerien lisäksi indeksiin hyväksymiseksi velkakirjoilla tulee olla vain vähintään B:n arvoinen luottoluokitus, mikä tarkoittaa sitä, että korkean riskin lainojakin indeksiin voidaan hyväksyä. Tosiasiassa ETF:ssä on noin 30,7 % heikomman luottoluokituksen lainoja (BB tai huonompi) ja loput hyvän luottoluokituksen lainoja (per 6.4.2016).

   ETF:n lyhyt tietopaketti:

   • Sisältää velkakirjoja 47 eri maasta
   • Tuotto maturiteettiin 4,54 %
   • Mod. duraatio 7,03
   • Kokonaiskulusuhde 0,5 % p.a.
   • Maksaa ulos tuotto-osuutta
   ETF:n suurimmat alueet Maturiteettirakenne Luottoluokittelu
   Alue Paino Vuotta Paino Luottoluokka Paino
   Turkki 10,9 % 1-3 vuotta 10,8 % AA 10,2 %
   Meksiko 8,7 % 3-5 vuotta 17,6 % A 7,8 %
   Venäjä 8,4 % 5-7 vuotta 15,5 % BBB 51,3 %
   Indonesia 8,1 % 7-10 vuotta 21,4 % BB 20,1 %
   Filippiinit 7,3 % 10-15 vuotta 9,3 % B 10,5 %
   Qatar 6,6 % 15-25 vuotta 13,5 %
   Libanon 3,8 % 25+ vuotta 12,0 %
   Unkari 3,5 %
   Puola 3,3 %
   Peru 2,7 %

    

   Mielestämme ETF tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon kehittyvien markkinoiden lainoihin sijoittaville nykyisessä markkinaympäristössä, jossa markkinoilla on pelkoja luottokriisin leviämisestä kehittyville markkinoille. Alla olevasta kuvaajasta voi huomata, että kyseisen ETF:n alla oleva indeksi (valkoinen käyrä) on käyttäytynyt erityisesti laskujaksoilla laajaa kehittyvien valtioiden indeksiä (oranssi) defensiivisemmin.

    

   Kuva 1. Kehittyvien markkinoiden valtionlainojen kehitys