
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Raaka-aineet ovat olleet yksi heikoimmista omaisuusluokista viime vuosina ja niiden hinnat ovat painuneet voimakkaasti heikon talouskasvun ja voimakkaasti alentuneiden inflaatio-odotusten vanavedessä (raaka-aineet itsessään ovat tärkeä komponentti inflaatio-odotuksissa).
raaka-ainesijoittaminen sijoitusstrategiaInflaatio-odotusten kehitystä seuraamme säännöllisesti Markkinaympäristön kuvaajissa (vain jäsenille). Hintamomentin perusteella mitään kiirettä raaka-aineisiin ei vaikuttaisi olevan. Historia on kuitenkin osoittanut ajoituksen olevan poikkeuksellisen hankalaa ja oikea ostohetki on ollut usein juuri silloin, kun yleinen konsensus markkinoilla on ollut skeptinen. Ehkäpä nykyisillä hintatasoilla raaka-aineiden lisääminen salkkuun asteittain voi olla hyvinkin toimiva strategia.
Olemme kirjoittaneet paljon oikean strategian merkityksestä tuottojen parantamisessa ja/tai riskien pienentämisessä. Valtaosa kirjoituksista koskee osakesijoittamista, jossa aihepiiriä on tutkittu paljon. Raaka-ainesijoittamisessa oikean sijoitusstrategian noudattaminen on kenties vieläkin tärkeämpää, sillä maailman johtavassa raaka-ainetutkimuksessa on havaittu paljon asioita, joista sijoittajan kannattaa olla tietoinen. Sijoittajalle ETF-avaruuden kehitys tarjoaa onneksi helppoja ratkaisuja, joita voi hyödyntää yksinkertaisesti raaka-ainesalkun rakentamisessa olematta raaka-ainesijoittamisen ekspertti. Tulemme käsittelemään raaka-ainesijoittamista tarkemmin erillisessä artikkelissa lähitulevaisuudessa, mutta alla lyhyesti tiivistettynä taustat sekä erään tehokkaan kolmannen sukupolven raaka-ainestrategian esittely, johon sidottu ETC tarjoaa helpon ja tehokkaan tavan sijoittaa raaka-aineisiin.
Keskeisimmät raaka-ainetutkimuksen löydökset voi kiteyttää seuraaviin asioihin:
Raaka-aineindeksien kehitys on ollut nopeaa. Yleisimmät ns. ensimmäisen sukupolven raaka-aineindeksit pohjautuivat globaaleihin tuotantomääriin ja maailman kaupan volyymeihin. Näin rakennettuja raaka-aineita ei voi pitää sijoitusmielessä kovinkaan optimaalisina. Raaka-ainetutkimuksen kehitys on johtanut ns. kolmannen sukupolven indekseihin, joihin sijoittaja pääsee kiinni tehokkaasti ETC-instrumenteilla. Kolmannen sukupolven indeksit on rakennettu raaka-ainesijoittamisen tuoreita tutkimustuloksia hyödyntäen ja ne ovat osoittautuneet myös käytännössä tehokkaiksi. Käymme läpi alla erään parhaimmaksi analysoimamme raaka-ainestrategian kehitystä.
Alla olevasta kuvaajasta nähdään kolmannen sukupolven raaka-ainestrategian (Summerhavenin indeksi) kehitys verrattuna perinteiseen raaka-aineindeksiin (Bloomberg). Historiallinen tuotto kolmannen sukupolven strategialla on ollut ylivoimainen. Suhteellisen tuoton kehitys on esitetty oikealla akselilla ja siitä nähdään, että ylituotto on ollut hyvin systemaattista.
Yllä oleva historia on kuitenkin rakennettu valtaosin jälkikäteen. Alla olevasta kuvaajasta voi nähdä, kuinka strategia on kehittynyt indeksin ”live-aikana”. Myös tänä aikana kolmannen sukupolven strategia (musta käyrä) on kehittynyt selvästi perinteistä indeksiä (punainen käyrä) paremmin, vaikka yleisesti raaka-aineiden tuotot ovat olleet heikkoja.
Raaka-aineet ovat historiallisesti hajauttaneet hyvin salkkua. Alla on esitetty raaka-aineiden liukuvia korrelaatioita suhteessa muutamiin tyypillisiin sijoitusluokkiin.
Yllä esiteltyyn Summerhavenin indeksiin pääsee sijoittamaan United States Commodity Fund-ETC:llä (”USCI US”), joka kuuluu myös Strategiamestari-mallisalkkuumme kirjoitushetkellä. Sijoittajan tulee kuitenkin huomioida, että sen hallinnointikustannus on lähes prosentti ja kaikkien kitkakulujen jälkeen se on jäänyt noin 1,6 % vuosittain vertailuindeksilleen (Summerhaven). Tulemme kirjoittamaan jäsenillemme tarkemman analyysin kyseisestä ETC:stä lähipäivinä.
Kirjoittaja Hannu Huuskonen omistaa kirjoitushetkellä USCI US-ETC:tä