Laatuyhtiöillä parempaa tuottoa alemmalla riskillä

Markkinoiden kurssiheilunnan kasvaessa kiinnostus riskiä kohtaan alkaa lisääntyä. Kun kurssit laskevat voimakkaasti, olisi mukava, jos oma salkku kestäisi kurssilaskuja markkinaa paremmin. Toisaalta markkinareaktiot ovat nykyään niin nopeita, että hitaasti reagoiva sijoittaja on koko ajan myöhässä. Hän myy, kun kurssit ovat pohjilla ja palaa ostolaidalle, kun kurssit ovat jo palautuneet lähtötasoille. Sijoittajalle on kuitenkin tarjolla keino, jolla […]


Markkinoiden kurssiheilunnan kasvaessa kiinnostus riskiä kohtaan alkaa lisääntyä. Kun kurssit laskevat voimakkaasti, olisi mukava, jos oma salkku kestäisi kurssilaskuja markkinaa paremmin.

Toisaalta markkinareaktiot ovat nykyään niin nopeita, että hitaasti reagoiva sijoittaja on koko ajan myöhässä. Hän myy, kun kurssit ovat pohjilla ja palaa ostolaidalle, kun kurssit ovat jo palautuneet lähtötasoille.

Sijoittajalle on kuitenkin tarjolla keino, jolla voi nukkua yönsä rauhallisemmin. Sijoita laatuyhtiöihin. Laatuyhtiöt tuottavat pitkässä juoksussa markkinaindeksiä paremmin ja ennen kaikkea riski on alempi.

Parempaa tuotto oikealla strategialla

Teimme myös oman tutkimuksen, miten matalariskisistä laatuyhtiöistä tuottava salkku olisi tuottanut vuodesta 2006 tähän hetkeen asti. Käytimme laatuyhtiöiden kriteerinä mm. alhaista velkaantuneisuutta, positiivista tulosta ja tasaista ROE:a (oman pääoman tuotto). Kahdeksassa vuodessa ylituotto Bloombergin maailman osakkeisiin oli +35 %. Tuottojen laskennassa käytettiin kokonaistuottoindeksejä.

Mielenkiintoista oli se, että matalariskisten laatuyhtiöiden riski oli maailman osakeindeksiä alempi. Esimerkiksi maksimitappio oli 42 %, kun se maailman osakeindeksissä oli 59 %.

Piensijoittajan on käytännössä mahdoton etsiä maailman osakkeista laatuyhtiöt täyttäviä yhtiöitä. Osakkeita on kaiken kaikkiaan yli 59 000 kpl:ta. Näistä laatuyhtiöiden haravoiminen ilman ammattilaisten työkaluja on käytännössä mahdotonta.

Miten piensijoittaja löytää laatuyhtiöt?

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla voi etsiä laatuyhtiöitä kotimaisista pörssiyrityksistä. Lanseeraamme pian kansainvälisten osakkeiden valintatyökalun, jolla löytää laatuyhtiöt myös kansainvälisiltä markkinoilta.

Toinen vaihtoehto on sijoittaa laatuyhtiöihin sijoittaviin ETF:iin. Nämä löytyvät helposti ETF-valintatyökalun avulla (klikkaa lisävalinnat ja “tyylifokus” Laatu). Työkalun avulla löytyy esimerkiksi kehittyneiden markkinoiden hyvää osinkotuottoa maksavat laatuyhtiöt -ETF.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy