Northcrypto

Nousevatko itä-eurooppalaiset osakkeet vuonna 2016?

Kehittyvät markkinat eivät ole olleet järin hyvässä nosteessa vuonna 2015. Societe Generale odottaa paljon Itä-Eurooppalaisilta yhtiöiltä vuonna 2016.

Julkaistu: 22.12.2015 Kirjoittaja:


Eräs maailman tunnetuimmista rahoitusinstituutioista, Societe Generale ottaa seuraavan vuoden sijoitusideoissaan esille kehittyvien markkinoiden tärkeyden. Heidän analyysinsä mukaan Itä-Eurooppalaisissa talouksissa olisi runsaasti nousuvaraa. Riskikorjattuna Itä-Eurooppalaiset ovat heidän näkemyksensä mukaan lupaavampi kohde kuin perinteiset Aasialaiset kehittyvät taloudet. Tietenkään absoluuttisia totuuksia nämä eivät ole ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Esimerkiksi iSharesin Looking Glass -katsauksessa pidetään Aasian kehittyviä markkinoita houkuttelevimpina kuin Itä-Euroopan talouksia, eli juuri päinvastoin kuin Societe Generale.

Itä-Eurooppalaisiin osakkeisiin on Lyxorilla tarjolla kohtuullisen kustannustehokas ETF, jonka kokonaiskulusuhde on 0,5 % p.a. Lyxorin Eastern Europe UCITS ETF:n tuotesivun mukaan ETF sijoittaa 74 % varallisuudestaan Puolaan, 10 % Tsekkeihin ja 7-8 % Itävaltaan ja Unkariin. Rahoitussektorin paino ETF:ssä on huomattavan suuri, jopa 56 %. Alla olevasta kuvasta yksi nähdään Lyxorin Eastern Europe ETF:n (”LYCE GY”) historiallinen kehitys (valkoinen käppyrä) vuoden 2006 tammikuun lopusta. Oranssilla käyrällä on kehittyviä markkinoita seuraava MSCI:n Emerging Markets -indeksi. Historiallisesti tarkasteltuna siis Itä-Eurooppalaiset yhtiöt ovat jääneet hieman jälkeen ”yleiskehityksestä”. Kääntyykö trendi vuonna 2016?

Indeksin keskeisimmät tunnusluvut (seuraavan 12 kk ennusteilla):

  • P/E 12,1
  • P/CF 6,2
  • P/B 1,1
  • Osinkotuotto% 5,2 (ETF ei maksa ulos tuotto-osuutta)
Kuva 1. Lyxorin Eastern Europe ETF:n ja MSCI:n kehittyvien markkinoiden indeksin kehitys.

20151222-itaeurooppa-mxef

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy