Ethereumin hintakehitykseen sidottu ETN

Ethereum on yksi kryptovaluutoista. Kryptovaluutat ovat suosittuja valuuttaspekuloijien joukossa.

Julkaistu: 12.10.2017 Kirjoittaja:


Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Ethereum ja Bitcoin ovat kanssa ehkä tunnetuimmat virtuaalivaluutat maailmassa. Näille valuutoille ominaista on keskuspankittomuus, ts. niiden vaihdanta-arvoa ei määritä yksi keskuspankki.

Ethereum?

Ethereum pyrkii rahaksi rahan paikalle ja suoriutumaan kolmesta rahalle tyypillisestä tehtävästä: arvon säilyttäminen, vaihdon väline ja arvon mitta. Ethereum tarjoaa yksinkertaistettuna nopean tavan siirtää rahaa ympäri maailman.

Ethereumiin jo tutustuneet ovat huomanneet, että Ethereumin kurssi suhteessa muihin valuuttoihin on muuttunut rajusti vuoden alusta lähtien. Ethereumin vaihtokurssia sivuillansa esittävä Coindesk tietää kertoa, että vuoden alusta yhden Ethereumin sai vaihdettua kahdeksaan dollariin, kun tänä päivänä yhdellä Ethereumilla saa yli 300 dollaria. Jyrkkää kurssimuutosta selittää suurelta osin valuuttaspekuloijien näkemykset valuutan arvosta. Uusi valuutta (noteeraus Coindeskissä aloitettu syyskuussa 2015) hakee vielä selvästi omaa tasapainotasoansa valuuttamarkkinoilla. Spekuloijat näkevät Ethereumissa uuden ajan valuutan ja haluavat olla mukana alusta alkaen. Ethereum ei kuitenkaan ole ainoa krypto- tai virtuaalivaluutta maailmassa. Tuleeko Ethereum olemaan se tulevaisuuden valuutta, vai joku muu?

Inflaatio-ongelmia

Valuuttaspekuloijien kurssimuutosten ohella Ethereumiin vaikuttaa lisäksi ”krypto”inflaatio, joka on arvion mukaan noin 10,5 % vuotuistettuna. Kryptoinflaatio syntyy Ethereumin tarjonnan lisääntymisestä. Inflaatio on huomattavasti korkeampi kuin länsimaissa, mutta verrattuna ongelmatalouksiin ja kehittyviin markkinoihin inflaatio on maltillista. Hyperinflaatiosta kärsivän Venezuelan inflaatioennuste vuodelle 2018 on yli 2300 %. Myös muissa valtioissa kärsitään isosta inflaatiosta ja tältä kantilta tarkasteltuna kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia, voidaan hyvinkin pitää arvon säilyttäjänä. Usein korkean inflaation maissa myös meidän itsestäänselvyytenä pitämät omistusoikeudet ovat todennäköisemmin kyseenalaisia. Virtuaalivaluuttaa on helpompi säilyttää ja piilottaa kuin fyysistä rahaa, mikä turvaa yksityistä omistusta myös kehittyvissä talouksissa.

Miten sijoittaa?

Tavallisesti kryptovaluuttoja, kuten Ethereumia on voinut ostaa välittäjältä. Esimerkiksi Prasos Oy on Suomessa erikoistunut Bitcoinien välittämiseen. Suomalaiset yksityishenkilöt ovat ehtineet jo havaita, että valuutan myyntivoitosta on maksettava asiaankuuluvasti verot, mutta myyntitappioiden verovähennyskelpoisuus on ollut rajattua. Nyt asiaan on tullut muutos, sillä CoinShares on listannut Tukholman pörssiin ETN:n, joka seuraa Ethereumin hintakehitystä. ETN:ien luovutustappiot ovat verovähennyskelpoisia siinä missä ETF:ien. Rakenteensa takia ETN:iin liittyy kuitenkin liikkeellelaskijariski.

CoinSharesin ETN, eli Ethereum XBTE on kaupankäynnin kohteena Tukholman pörssissä kaupankäyntitunnuksella COINETHE:SS. ETN on euromääräinen. ETN:n vuosittainen kulusuhde on 2,5 %. Kyseinen ETN sopii parhaiten sellaiselle kaupankävijälle, joka haluaa ottaa talteen verotuksessa myös myynnistä aiheutuneet tappiot täysimääräisesti.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy