Hyvä tietää ETF-kaupankäyntipaikoista

Mikä on ETF:n kaupankäyntipaikka? Mitä on hyvä tietää eri kaupankäyntipaikoista? Tiesitkö, että löydät tehokkaimmat ETF:t työkalujemme avulla.

Julkaistu: 23.05.2019 Kirjoittaja:

ETF ETF-työkalu säästäminen

Mikä on ETF kaupankäyntipaikka?

ETF:ien (Exchange-Traded Fund) eli pörssinoteerattujen rahastojen kaupankäyntipaikkana toimivat nimensä mukaisesti eri arvopaperipörssit, kuten esimerkiksi New York Stock Exchange (NYSE), NASDAQ, London Stock Exchange (LSE) tai Deutsche Börse. Kaupankäyntipaikat voivat erota toisistaan niin valuutan, ETF:ien valinnanvaran kuin likviditeetinkin osalta. Tavanomaisesti Saksassa listatut ETF:t ovat näiden kolmen kriteerin osalta houkuttelevimpia suomalaiselle sijoittajalle, sillä valuutanvaihtokustannuksia ei tule ja sekä valinnanvara, että likviditeetti ovat hyvät.

Muiden kaupankäyntipaikkojen ongelmana on siis heikkous jollain kolmesta edellämainitusta osa-alueesta, joskin poikkeuksia voi löytyä. Lisäksi 1.1.2018 voimaan astunut MiFID II -direktiivi käytännössä estää kaupankäynnin Pohjois-Amerikassa listatuilla ETF:illä. Tehokkaimmat ja houkuttelevimmat ETF:t siis löytyvät todennäköisesti Saksasta, mutta ajantasaisimman informaation parhaista ETF-rahastoista löydät ETF-työkalustamme.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

ETF:n valitseminen

Valitessa itselle parhaiten sopivinta ETF-rahastoa voi aktiivinen sijoittaja vaikuttaa kolmeen eri asiaan: varsinaisen ETF-rahaston valintaan, kaupankäyntipaikkaan minkä kautta ETF:ää haluaa hankkia ja arvopaperivälittäjään jonka avulla itse arvopaperihankinta tehdään. Olemme laatineet edellä mainittujen päätösten tueksi työkaluja, sekä niitä tukevia artikkeleita. Löytääksesi tehokkaimmat ETF-rahastot, voit lukea vertailun niistä täältä.

Mikäli et löydä haluamaasi ETF:ää pörssivälittäjältäsi, voi syy olla hakutermeissä tai välittäjäsi valikoimassa. Tässä tapauksessa voit lukea 5 vinkkiä ETF-rahastojen löytämiseksi.

Miten löydät kaupankäyntipaikan Sijoittaja.fi:n työkalusta?

ETF-työkalussamme on listattu kaupankäyntikoodit (”tickerit”) päälistauspaikalle ja nyt uutuutena myös Saksassa listatuille ETF:ille. Muut ETF kaupankäyntipaikat, joissa ETF on listattu, löytyvät työkalusta tietosivulta. Tietosivulta löydät Financial Timesin tuottaman informaatiopaketin ETF:stä, ja kohdasta ”Available for sale” löydät ne markkinapaikat, joissa ETF on kaupan. Esimerkkikuvan ETF on listattuna Saksan lisäksi myös useissa muissa arvopaperipörsseissä.

ETF

Voit myös hakea työkalusta eri pörsseihin listattuja ETF:iä jos tiedät pörssien tunnukset. Esimerkiksi hakusanat .DE (Deutche Börse, Saksaan listatut ETF:t), .HE (Nasdaq Helsinki, Suomeen listatut ETF:t) ja .L (London Stock Exchange, Englantiin listatut ETF:t) antaa tuloksena yli 1300 suomalaiselle yksityissijoittajalle sopivaa ETF:ää. Löydettyäsi haluamasi ETF:n voit siirtyä valitsemaan edullisinta välittäjää jolla kyseinen ETF-kaupankäyntipaikka on tarjolla.

Miten löydät kaupankäyntipaikan välittäjältä?

ETF:ien etuna on edullisuus. Jotta tämä etu voidaan maksimoida, on tärkeä löytää paitsi tehokas ETF, myös edullinen välittäjä joka tarjoaa kaupankäyntiä parhaalla kaupankäyntipaikalla. Osalla välittäjistä ETF-kaupankäynti on mahdollista Suomessa ja yhdessä tai useammassa ulkomaisessa pörssissä, kun taas toisilla pörssivalikoima on laajempi. Onkin syytä aina tarkistaa, että valitsemasi välittäjän kautta on mahdollistaa ostaa sitä ETF:ää, josta olet kiinnostunut.

Välittäjävertailutyökalumme avulla voit selvittää edullisimmat välittäjät Saksassa listatuille ETF:ille. Muiden kaupankäyntipaikkojen osalta voit selvittää kustannukset suoraan välittäjiltä. Välittäjältä kannattaa myös kysyä, mikäli on epäselvää tarjoaako valitsemasi välittäjä ETF-kaupankäyntiä tietyssä paikassa.

Pääset välittäjävertailutyökaluun tästä.

ETF-salkun rakentaminen

Kun olet löytänyt haluamasi ETF-salkun, sopivimman kaupankäyntipaikan sekä välittäjän, voit laatia tehokkaan ja tuottavan ETF-salkun. Lue analyysimme Nordnetin ETF-kuukausisäästämisestä ja katso, millaiset salkut rakensimme.

Analyysissa Nordnetin kuukausisäästäminen ETF:iin LUE ANALYYSI!

Tai tarkestele ETF-mallisalkkujamme, jotka löydät nykyään kätevästi yhdestä paikasta. Mallisalkut on rakennettu eri sijoitusstrategioilla. Seuraamme Mallisalkkujen tuottoa ja kehitystä aktiivisesti ja päivitämme niitä tarpeen mukaan.

KATSO MALLISALKKUMME!

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!
SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy