Aktiiviset rahastot löivät indeksirahastot 100–0

Selvitimme, mitkä ovat Suomen parhaat kotimaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot. Aktiiviset rahastot löivät indeksirahastot 100–0. Miten salkunhoitajat onnistuivat osakepoiminnalla voittamaan indeksit?

osakkeet rahastot sijoitusideat

Rahastovertailu

Rahastovertailujen tyypillisin ongelma on se, että verrataan vain yhden aikaperiodin tuottoja, ja laitetaan rahastot tämän perusteella paremmuusjärjestykseen. 

Rahastosäästäjän kannalta olennaisempaa on rahaston menestyksen jatkuvuus, riskinotto ja menestys suhteessa vertailuindeksiin. Halusimme laittaa suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot paremmuusjärjestykseen rahastosäästäjän kannalta olennaisten mittarien perusteella. Lue tästä:

Parhaat suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot

Aktiiviset rahastot löivät indeksirahastot 100–0. Miten ne onnistuivat?

Suomen parhaat rahastot -rahastovertailun kärki koostui yksinomaan aktiivisista osakerahastoista. Ensimmäinen indeksirahasto löytyy vasta listan sijalta 9. Miten se on mahdollista? Tutkimuksethan kertovat, että yli 80 % aktiivisista rahastoista häviää vertailuindeksilleen pitkällä aikavälillä. Miten indeksin voi voittaa?

Vastaus: Indeksin voittaakseen on pakko sijoittaa eri osakkeisiin kuin indeksi tai vähintäänkin erilaisilla painotuksilla kuin indeksi. Indeksirahastoilla pääsi 5 vuoden aikana melko tarkalleen keskimääräiseen tulokseen, mikä näkyy hyvin rahastovertailun sijoituksissakin. Aktiiviset rahastot sijoittuivat puolestaan niin huipuille kuin pohjillekin.

Mikä erottaa hyvät aktiiviset rahastot huonoista?

Hyvillä aktiivisilla rahastoilla on 5 ominaisuutta, jotka erottavat ne huonoista. Rahastovertailussa keskeisin ero syntyi strategian valinnasta. Sijoitustutkimuksen tulokset kertovat, että arvo-osakkeet ja epälikvidit pienyhtiöt tuottavat pitkällä aikavälillä suuryhtiöitä painottavaa markkinaindeksiä paremmin. Rahastovertailun tuloksista nähdään, että parhaat suomalaisiin osakkeisiin sijoittavat rahastot hyödynsivät strategiassaan pienyhtiö- ja arvostrategoita.

Millä osakkeilla voittivat? / Näkemyksenotto

Rahaston sijoitussalkun suurimmat omistukset eivät yksin kerro siitä, minkä osakkeiden menestykseen salkunhoitaja todella uskoo. Miksi?

Suurin osa aktiivisistakin rahastoista pyrkii seuraamaan ainakin jossain määrin indeksiä, koska merkittävä poikkeaminen indeksistä kasvattaa riskiä jäädä jälkeen indeksin tuotosta. Vaikka rahaston salkunhoitajalla olisi ylivertainen kyky löytää aliarvostetut yhtiöt, merkittävä poikkeaminen indeksistä johtaa lähes poikkeuksetta ennemmin tai myöhemmin indeksiä heikompiin tuottoihin. Mikäli heikot tuotot jatkuvat usean vuoden ajan, voi se tarkoittaa samalla asiakkaiden kaikkoamista ja potkuja salkunhoitajalle.

Esimerkiksi Suomi Fundamentti -mallisalkkumme on vuoden 2009 alusta lähtien tuottanut lähes 600 %:ia. Samana aikana OMX Helsinki Cap -kokonaistuottoindeksi on tuottanut noin 300 %:ia. Mallisalkun tuottokuvaajassa on suhteellista tuottoa kuvaava alue. Se kertoo, että mallisalkku hävisi indeksille kolme vuotta peräkkäin 2012-2014. Vaikka mallisalkkumme koko ajanjakson tuotto on huikeasti indeksiä parempi, historiaan mahtuu myös jaksoja, jolloin indeksi on ollut parempi.

Rahastoanalyysin TOP 5 -salkunhoitajien suosikkiosakkeet

Maksaville jäsenille suunnatussa osiossa käymme läpi rahastoanalyysin viiden parhaimman rahaston ne osakkeet, joilla salkunhoitajat ovat ottaneet eniten näkemystä. Näillä osakkeilla rahastot tekevät tulevaisuudessa ylituotot tai tappiot. Liity jäseneksi!

Osta jäsenyys!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


27.2.2020 12:10 | Timo Heikkilä
Listasimme kaikki 2020 vuoden osingon kasvattajat

26.2.2020 09:43 | Timo Heikkilä
Milloin koronakurssilasku loppuu?


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy