Sijoitusyritykset, yhdistykset ja säätiöt tarvitsevat LEI-tunnuksen vuoden 2018 alusta

Sijoitusyritykset, säätiöt ja yhteisöt tarvitsevat LEI-tunnuksen pörssikauppaan vuoden 2018 alusta. Mikä on LEI ja paljonko se maksaa?

LEI-tunnus SijoittajaPRO sijoittaminen yrittäjä

Mikä on LEI-tunnus?

Moni yhteisösijoittaja ja sijoitusyhtiön kautta sijoituksiaan hoitava on tänä syksynä törmännyt kirjainyhdistelmään LEI. Suomalaiseen Y-tunnukseen rinnastuva Legal Entity Identifier kehitettiin G20-maiden aloitteesta vuonna 2012 helpottamaan kansainvälisten omistusten seurantaa ja parantamaan sijoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä.

Johdannaiskaupankäyntiin tunnus tarvitaan jo nyt ja 3.1.2018 alkaen se vaaditaan pörssinoteerattujen rahasto-osuuksien (ETF), osakkeiden, joukkovelkakirjalainojen, strukturoitujen lainojen ja muiden pörssilistattujen arvopapereiden kaupankäyntiin. Tunnuksen käyttövaatimuksen laajentaminen on osa ensi vuoden alussa voimaan tulevaa MiFID II -sääntelyä.

Saman konsernin LEI-tunnukset linkitetään, jolloin tiedetään, kuka omista kenet.

LEI-tunnuksen tarvitsevat:

  • Yritykset
  • Säätiöt
  • Rekisteröidyt yhdistykset
  • Kunnat
  • Seurakunnat

Aiemmin johdannaiskaupankäyntiä varten LEI-tunnuksen hankkineiden on syytä varmistaa tunnuksen voimassaolo, mikäli haluavat ensi vuonna tehdä pörssikauppaa.

Yksityishenkilöt eivät tarvitse LEI-tunnusta

LEI-tunnusta eivät tarvitse yksityishenkilöt eikä sijoittaessa perinteisten sijoitusrahastojen tai vakuutuskuorten kautta.

Mistä LEI edullisimmin?

Suomalaisia toimijoita ohjeistetaan hankkimaan LEI-tunnus hyvissä ajoin ennen mahdollista vuoden vaihteen ruuhkaa Patentti- ja Rekisterihallituksen sivuilta. Tunnuksen voi hankkia myös esimerkiksi Bloombergin kautta. Sieltä sen saa 75 dollarilla. 

Liekkö juuri ulkomainen hintakilpailu ollut syynä siihen, että PRH on alentanut tunnuksesta perittäviä maksuja. Ennen 30.11. tehdyistä hakemuksista PRH on veloittanut 136,40 euroa sisältäen arvonlisäveron ja ensimmäisen vuoden vuosimaksun. Joulukuun alusta lähtien hakemus + ensimmäinen vuosi maksaa 86,80 euroa ja vuosimaksu 37,20 euroa.

Lue lisää LEI:stä!

Kokosimme tähän hyödyllisiä linkkejä LEI-tunnuksesta. Näitä on käytetty myös tämän artikkelin lähteinä:SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy