Analyysissa voimakkaasti kasvavan City Digitalin osakeanti

City Digital on digitaalisen media- ja ravintola-alan kasvuyhtiö. Yhtiön Eat.fi -sovellus on lyönyt läpi Suomessa ja nyt konsepti on tarkoitus viedä maailmalle. Yhtiö hakee 2,5 M€:n sijoituskierroksella varoja kansainväliseen kasvuun. Minkälainen yhtiö on City Digital ja mikä on osakkeen potentiaali?

analyysi City Digital

City Digitalin osakeanti

City Digitalilla on Suomessa useita liiketoiminta-alueita. City Digital tunnetaan City.fi:stä, SYÖ! -viikoista, Eat.fi:stä sekä johtavasta pöytävarausjärjestelmästä, TableOnline.fi:stä. Yhtiöön kuuluu myös Suomen laajin mainosverkosto Improve Media.

City Digitalilla on käynnissä osakeantikierros, jonka varat käytetään Eat and the City-konseptin kansainväliseen kasvuun.

 • Sijoituskierros 30.10.-15.12.2017
 • Osakeannin suuruus 2 499 999 euroa (21,74 %:n osuus osakkeista)
 • Pre money -valuaatio 9 M€
 • Tutustu antiin tästä

Ravintola- ja media-ala digitaalisessa murroksessa

Ulkona syöminen kasvaa ja sen markkinakoko globaalisti on 3 500 miljardia euroa. Kasvun syitä ovat kaupungistuminen, kuluttajien ostovoiman tasainen lisääntyminen ja kuluttajakäyttäytymisen muutos. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia sovelluksia, joilla kuluttaja voi tilata ruuan, varata pöydän ravintolasta tai lukea arvosteluja. Näiden kaikkien eri sovellusten asentaminen omaan mobiililaitteeseen on kuitenkin hankalaa. City Digitalin Eat.fi on suosittu, koska ravintolat, aukioloajat, suositukset sekä lisäpalvelut (pöydävaraus tai kotiinkuljetus) löytyvät yhdestä osoitteesta.

Digitaalisuus on muuttanut media-alaa. Painetun median mainonnan osuus on laskenut vuosituhannen alun yli 70 %:sti alle 40 %:iin vuonna 2017 ja trendi jatkuu. Digitaalisessa mainonnassa kilpailu on kansainvälistä ja toimijat suuria globaaleja teknologiajättejä, kuten Facebook ja Google. City Digitalin Eat and the City -työkalu on avaimet käteen toimitettava franchising-ratkaisu, jonka kautta paikallinen media tai TV -yhtiö voi luoda ravintolajournalismia.

City Digitalin ratkaisu on Eat and the City

Eat and the City yhdistää kuluttajat – sovellukset – ravintolat.

Malli toimii Suomessa ja Virossa. Eat and the City on nyt viety Saksaan ja osakeantikierroksella kerätyillä varoilla se on tarkoitus viedä maailmalle.

 • Sisältökumppanit, mediat ja osa ravintoloista, maksavat työkalun käytöstä kuukausimaksua
 • City Digital saa palkkion jokaisesta Eat and the City -alustan kautta tehdystä pöytävarauksesta, ruokatilauksesta ja muusta tilauksesta
 • Suomessa Eat and the City -alustan ravintoloiden liikevaihto on 320 milj. euroa, josta Eat and the City saa 0,86 %:n palkkion
 • Yhtiö on saanut ensimmäisen lisenssisopimuksen Saksaan, jonka avulla liikevaihto voi kymmenkertaistua

 

City Digital luo paikallisten ravintoloiden ja medioiden kanssa maailman suurinta ravintolatietokantaa

Eat and the City -alusta kokoaa yhteen:

 • Paikalliset ravintolat ja niiden perustiedot
 • Ravintoloiden kuluttaja-arviot
 • Pöytävarauksen tekemisen
 • Ruokatilaukset ja -kuljetukset

 

Osakeannilla kerättävien varojen käyttö

City Digital tavoittelee voimakasta kansainvälistä kasvua. Yhtiöllä on useita kansainvälisiä sopimuksia. Nyt järjestettävän osakeannin lisäksi yhtiöllä on käytettävissä 344 000 euroa Tekesin tuotekehityslainaa.

Yhtiö kerää osakeannissa 2,5 miljoonaa euroa uutta pääomaa, joka käytetään:

 1. Kansainvälisen jakeluverkoston kasvattamiseen
 2. Laajentumiseen kaikkiin tärkeisiin kaupunkeihin
 3. Uusien mediatalojen, ja muiden kumppanien verkoston kasvattamiseen

Yhtiön ennusteet

CityDigital käyttää osakeannilla kerätyt varat kansainvälisen kasvun vauhdittamiseen. Yhtiö ennustaa voimakasta kansainvälistä kasvua, joka näkyy vuosien 2018 ja 2019 liikevaihdon kasvussa. Kasvuinvestoinnit kirjataan kuluksi, eikä niitä aktivoida taseeseen. Siksi ne rasittavat vuoden 2018 tulosta. Vuonna 2019 tuloksen odotetaan olevan merkittävästi positiivinen.

Yhtiön tase on vuoden 2016 tilintarkastetun tilinpäätöksen perusteella vahva. Vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden tunnusluvut ovat erinomaiset.

Vuoden 2016 luvut ovat tilintarkastetusta konsernitilinpäätöksestä. Vuosien 2017-2019 ennusteet ovat konsolidoimattomat.

Sijoittaja.fi:n näkemys

Alla olevaan taulukkoon olemme koonneet eurooppalaisten pörssilistattujen mediayhtiöiden (STOXX® Europe 600 Media) keskeiset arvostusluvut.

City Digitalin osakeannin pre money valuaatio vuoden 2017 liikevaihtoennusteella on 2,7. Mediayhtiöiden vastaava luku on 2,9. City Digitalin merkittävä arvonnousupotentiaali perustuu yhtiön kasvuun ja tulospotentiaaliin vuonna 2019 ja sen jälkeen. Mediayhtiöiden EV/EBITDA-lukua käyttäen City Digitalin valuaatio vuonna 2019 olisi 187 M€:a. Usean vuoden päähän yhtiön laatimiiin ennusteisiin liittyy luonnollisesti  merkittävää epävarmuutta, mutta niiden avulla sijoittaja voi hahmottaa arvonnousupotentiaalia.

Mediayhtiöt: AUTO TRADER GROUP PLC, AXEL SPRINGER SE, DAILY MAIL&GENERAL TST-A NV, EUTELSAT COMMUNICATIONS, INFORMA PLC, ITV PLC, JCDECAUX SA, LAGARDERE SCA, MEDIASET ESPANA COMUNICACION, MONEYSUPERMARKET.COM, PEARSON PLC, PROSIEBENSAT.1 MEDIA SE, PUBLICIS GROUPE, RELX NV, RIGHTMOVE PLC, RTL GROUP, SCHIBSTED ASA-CL A, SES, SKY PLC, TELENET GROUP HOLDING NV, UBM PLC, VIVENDI, WOLTERS KLUWER, WPP PLC.

Kuuma toimiala

Tutkimme lisäksi syömisen digitaalisten palveluiden toimialan pääomasijoituskierroksia, listautumisia ja yrityskauppoja. Alalle on virrannut yli miljardi sijoittajarahaa 2010-luvulla. Tutkimme alan yhtiöiden valuaatioita. Keskimääräinen alalla toimivien yritysten valuaatio on 2,3 miljardia euroa ja vaihteluväli 80 M€ – 6,6 mrd euroa.

Voimakkaimmin kasvavien yritysten pääomasijoituskierrokset ovat yli 100 milj. dollaria. Toimiala on ns. “kuuma”, valuaatiot korkeat ja ala kiinnostaa pääoma- ja instituutiosijoittajia. Tämä edesauttaa City Digitalin EXIT-strategiaa, joka on listautuminen tai yrityskauppa.

Tarkastelussa olleet yhtiöt: DeliveryHero, GrubHub, JustEat, Takeaway, Ele.me, Open Table, Zomato, BookaTable, Ricebook, Munchery, Freshly, Faasos, Frichti, Habit, Blue Apron, Hello Fresh, Plated, NatureBox, Lot18, Drizly, Impossible Foods, Hampton Creek, Soylent, Ripple Foods, Coravin, Innit, Toast Tab, Revel Systems, Tillster.

Kokenut ja laaja-alainen tiimi

City Digitalilla on yli 40 hengen tiimi. Toimitusjohtaja Ilkka Lavaksella 25 vuoden kokemus mm. startupeista, tietojärjestelmä- kehityksestä, yrityskaupoista ja onnistuneesta muutosjohtamisesta.

Hallituksessa, omistajina ja advisoreina on media-alan ja digitaalisuuden osaajia, kuten  Ilkka Kiviharju (CEO, Crafthouse), Fredrik Rönnlund (Vaadin), Kati Riikonen (toimialajohtaja Suomi, Google) ja Reni Waegelein (CTO, Veikkaus), Nora Kerppola (Media & Investor Relations at CapMan), John Nichols (Brand & UK market, Nokia), John Wilpers (Metro Magazine Boston Editor In Chief), Atte Jääskeläinen (Visiting Fellow at Oxford/Reuters Institute) ja Heikki Rotko (MTV).

Yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Lavas / LavasDesign Oy sijoittaa osakeannissa samoin ehdoin uutta rahaa 100.000 euroa. Rahoituskierroksen järjestelijänä toimii Wallstreet.

Näkemyksemme mukaan City Digitalissa on korkea tuottopotentiaali. Osakeannin 9 M€ valuaatio ei ole yhtiön nykyiseen tuloskuntoon nähden halpa, mutta linjassa mediatoimialan EV/Liikevaihto-arvostusluvun kanssa. Osakeannin valuaatio on merkittävästi edullisempi kuin kansainvälisillä pääomasijoituskierroksilla.

Sijoituksen riski on keskimääräistä korkeampi, mutta vastapainona on korkeampi tuottopotentiaali. Lisäksi riskiä laskee se, yhtiö on osoittanut strategiansa toimivuuden kotimaassa ja tekee jo yli 3 M€:n liikevaihtoa. Liiketoiminnallisesti suurin riski liittyy kansainvälistymisessä onnistumiseen.

Osakeanti

 • Sijoituskierros 30.10.-15.12.2017
 • Osakeannin suuruus 2 499 999 euroa (21,74 %:n osuus osakkeista)
 • Pre money -valuaatio 9 M€
 • Sijoitustilaisuudet:
  • 13.11. klo 17 Sijoitustilaisuus @Oulu (Wallstreetin toimisto, Isokatu 30, 4. krs)
  • 14.11. klo 12 Sijoituslounas @Helsinki (Wallstreetin toimisto, Keskuskatu 8B, 7. krs)
  • 20.11. klo 12 ja 17 Sijoitustilaisuudet @Tampere (Wallstreetin toimisto, Hämeenkatu 14C, 2. krs)
  • 21.11. klo 17 Sijoitustilaisuus @Jyväskylä (Ravintola Harmooni, Väinönkatu 1)
  • 22.11. klo 17 Sijoitustilaisuus @Helsinki (Wallstreetin toimisto, Keskuskatu 8B, 7. krs)
 • Tutustu antiin tästä

 

Analyysi tehty yhteistyössä City Digital Oy:n kanssa. Investment Intelligence Oy tai sen palveluksessa oleva henkilökunta ei vastaa analyysin mahdollisista puutteista tai virheistä, eikä sen perusteella tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoitus- tai muista toimenpiteistä aiheutuneista välittömistä tai välillisistä vahingoista.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


29.11.2018 17:02 | Sijoittaja.fi
Analyysissa Nordnet Smart -salkut

14.11.2018 07:52 | Sijoittaja.fi
Nordic ID vastaa sijoittajien kysymyksiin

5.11.2018 07:07 | Sijoittaja.fi
Analyysissa Nordic ID Oyj

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy