Tuloskausi Q4/2016 ja arvostustasot maailmalta – Eurooppa lyömässä USA:n

Tuloskausi on käynnistynyt hyvin Yhdysvalloissa. Muualla maailmasssa tuloskausi on vielä varhaisessa vaiheessa. Alustavat tulokset USAn osalta näyttävät hyvältä.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Tuloskausi on käynnistynyt hyvin Yhdysvalloissa. Muualla maailmasssa tuloskausi on vielä varhaisessa vaiheessa. Alustavat tulokset USAn osalta näyttävät hyvältä.

Seuraa tuloskautta

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Seuraa talousindikaattoreita

Talousindikaattoreiden perusteella markkinaympäristö näyttää osakesijoittajan kannalta hyvältä. Riskit ovat enimmäkseen poliittisia ja viime viikkoina on saatu esimerkkejä Trumpin kovista otteista. Trumpin valinnan jälkeinen nousuralli osakemarkkinoilla herättää kysymyksen siitä, ovatko markkinat osanneet hinnoitella Trumpin valinnasta seuranneita poliittisia riskejä oikein. Nyt jos koskaan korostuu markkinoilla esiintyvien riskien havainnointi ja tulevien ongelmakohtien tunnistaminen. Markkinaympäristö-osiostamme löydät riski-indikaattorit markkinoilla vallitsevien riskien seuraamiseen.

Tuloskausi Yhdysvalloissa – odotukset voimakkaassa nousussa

Yhdysvalloissa alkoi vuonna 2014 negatiivisen tuloskehityksen (violetti käyrä) kausi. Mustalla käyrällä on kuvattuna Yhdysvaltojen suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksin kurssikäyrä. Tulosodotuksissa (keltainen viiva) tapahtui käänne vuoden 2016 alkupuoliskolla. Nyt myös toteutuneet tulokset ovat kääntyneet nousuun. Tulosodotusten nousu on niin jyrkkää, että toteutuneiden tulosten on myös käännyttävä selvään kasvuun, jotta nykyinen kurssikehitys on perusteltua.

20170130-spx-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

USA:ssa odotukset lyöty

Yhdysvaltalaisista S&P 500 -indeksin yrityksistä 34 % on raportoinut viime kvartaalin tuloksen. Tällä hetkellä Yhdysvaltojen osalta näyttää hyvältä, mutta tilanne voi muuttua vielä. Yhteenlaskettu tulosyllätys on ylittänyt 2,5 %:lla analyytikkojen odotukset. Tässä on huomattava, että likipitäen aina toteutuneet tulokset ylittävät analyytikkojen odotukset. Tulosyllätysten keskiarvo edelliseltä muutamalta vuodelta laskettuna on noin 3,7 %, joten nyt yllätykset jäävät hieman alle keskiarvon. Positiivisena puolena kuitenkin on todettava, että tuloskasvu on parantunut merkittävästi aiemmista kvartaaleista ja suurin osa yrityksistä (73,5 %) on yllättänyt positiivisesti.

20170130-spx-tulosyllatykset

Arvostusluvuista nähdään eri tunnuslukujen perusteella huokeita sektoreita Yhdysvalloista. Vihreällä ovat korostettuna edulliset sektorit ja punaisella kalliit sektorit. Esimerkiksi rahoitussektori on näennäisesti halpa sektori.

20170130-spx-arvostusluvut

Euroopassa odotukset ja toteutumat eriävät

Euroopassa kurssit (musta käyrä, STOXX 600 -indeksi) ovat liikkuneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Orastavat pankkikriisit ja huolet euroalueen tulevaisuudesta, ovat heiluttaneet Euroopassa markkinoita. Talouden piristyminen vuoden 2016 puolivälin jälkeen on nostanut tulosennusteita (keltainen viiva). Violetilla käyrällä kuvassa on toteutunut tuloskehitys, mikä on merkittävästi alempana kuin vuonna 2011. Myös Euroopassa nykyinen kurssitaso edellyttää pörssiyrityksiltä tulosodotuksiin pääsyä.

20170130-sxxp-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Euroopan tuloskausi alkanut USA:ta paremmin

Eurooppalaisista yrityksistä vain 12 % on julkaissut kvartaalin tuloksensa, joten yleisarvosanaa ei vielä anneta. Näiden hyvin alustavien tulosten perusteella teollisuussektori on kvartaalin suurin yllättäjä ja talouskasvun veturi. Myös eurooppalaiset pankit ovat yllättäneet positiivisesti. Yhteenlaskettu tulosyllätys eurooppalaisille pankeille on +9,1 %, mikä on hyvä, ottaen huomioon Euroopassa olleet huolet pankkien tilanteesta.

20170130-sxxp-tulosyllatykset

Arvostusluvullisesti Euroopassa on nähtävissä samoja piirteitä, kuin Yhdysvalloissa. Rahoitussektori on myös Euroopassa edullinen. Alla olevassa taulukossa on myös Euroopan eri alueet mukana. Arvostuslukujen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä joku tietty sektori tai alue voi olla halpa siitä syystä, että kyseisen sektorin tai alueen tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta. Esimerkkinä esimerkiksi Kreikka, jonka osakeindeksin P/B on 0,5.

20170130-arvostusluvut-sxxp

Tulosyllätykset Suomessa

Tulosennustetrendi (keltainen käyrä alla) on Suomessa selvästi Eurooppaa positiivisempi. Odotusten osalta Suomessa ollaan jo vuoden 2010 lukemien tuntumissa. Positiivisena puolena Suomessa toteutuneet tulokset ovat myös vahvassa kasvussa. Samaa odotusten ja toteutuminen eroa kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei Suomessa ole näkyvissä. Isossa kuvassa kuitenkin täällä ollaan alemmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä toteutuneen tuloskertymän osalta. 

20170130-hexp-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Suomessa vasta 6 % yrityksistä on raportoinut tuloksensa, joten yleisarvosanaa ei esitetä. Muutaman yhtiön perusteella ei voida tehdä johtopäätöksiä markkinoiden tilanteesta. Tällä hetkellä tulosyllätykset ovat +12,1 % ja toteutunut tuloskasvu 25,1 %. Tällä hetkellä näyttää hyvältä ja toivotaan, että tilanne jatkuu positiivisena. Lue tästä lisää Suomen tuloskauden alusta.

20170130-hexp-tulosyllatykset2

 

Japanissa odotukset nousussa

Japani (Nikkei 225 -indeksi) on liittynyt Euroopan ja Yhdysvaltojen joukkoon heikentyvällä tulosmomentilla. Japanissa odotukset (keltainen) ovat kääntyneet ylöspäin, mutta toteutuneessa tuloskertymässä ei vielä ole selvää käännettä. Japanissa positiivisena puolena, ja poikkeamana Eurooppaan ja muihin maihin verrattuna, toteutuneet tulokset ovat suunnilleen samalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä viime vuosikymmenen lopulla.

20170130-nky-tulosfunda

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Japanissa 13 % yrityksistä ovat raportoineet tuloksensa, joten yleisarvosanaa ei vielä esitetä. Tulosjulkistajista kaksi kolmesosaa on raportoinut positiivisen tulosyllätyksen. Yhteenlaskettu tulosyllätys Japanissa on ollut +9,4 % ja toteutunut tuloskasvu vuodentakaisesta +5,4 %.

20170130-nky-tulosyllatykset

Johtopäätökset

Positiivinen talousympäristö tukee tuloskautta. Odotettavissa on hyvä tuloskausi, mutta riskinä on korkealle asetetut odotukset.

Yhdysvalloissa reilu kolmasosa on raportoinut tuloksensa, ja niiden perusteella tuloskaudesta Yhdysvalloissa on tulossa hyviä. Muilla markkinapaikoilla 6-13 % yrityksistä ovat raportoineet tuloksensa. Tuloskausi on siis vielä hyvin alussa, eikä tuloskaudelle voida vielä antaa selvää arvosanaa. Mikäli globaalit markkinat seuraavat Yhdysvaltojen esimerkkiä, niin tuloskaudesta tulee hyvä ja täyttänee tuloskautta kohtaan asetetut odotukset. Markkinoilla on kuitenkin paljon jokerikortteja, italialaiset pankit ja isoimpana ehkä presidentti Trumpin aggressiiviselta vaikuttava politiikka, mikä voi aiheuttaa hermostuneisuutta markkinoilla.

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden lukujen lähteenä FactSet, Thomson Reuters ja Bloomberg.

Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Mistä tuotto syntyy?
Sijoittajan valinnat