Tuloskausi Q4/2016 ja arvostustasot maailmalta – näkyykö talouden piristyminen tuloksessa?

Taloudessa on ollut positiivisia merkkejä ja yritysten tuloskertymät ovat lähteneet nousuun. Alkava tuloskausi määrittää sen, jatkuuko positiivinen vire taloudessa, vai hiipuuko kytevä talouskasvu.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Taloudessa on ollut positiivisia merkkejä ja yritysten tuloskertymät ovat lähteneet nousuun. Alkava tuloskausi määrittää sen, jatkuuko positiivinen vire taloudessa, vai hiipuuko kytevä talouskasvu.

Seuraa tuloskautta

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Taloudessa selviä piristymisen merkkejä neljännellä kvartaalilla

Taloudessa tapahtui kesällä käännös parempaan ja se on jatkunut neljännellä kvartaalilla voimakkaana. Vuoden 2015 ja vielä vuoden 2016 alkupuolen vaakatasossa liitäneet markkinat ovat jo kipeästi kaivanneet merkkejä positiivisemmasta huomisesta. Hyviä uutisia on kuitenkin hinnoiteltu jo osakekursseihin. S&P 500 -indeksi on noussut 24 % helmikuun pohjista.

Alla olevassa kuvassa on USA:n osakemarkkinoita kuvaavan S&P 500 indeksin kehitys 31.12.2014 lähtien.

20170119-spx-kehitys

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Alhainen korkotaso on nostanut pörssiyritysten arvostustasoja

Pitkään jatkunut nollakorkojen ympäristö on vaikuttanut osaltaan yritysten korkeampiin arvostustasoihin. Vuonna 2016 nähtiin ensimmäisiä merkkejä inflaation paluusta (kuva alla). Inflaatio on Yhdysvalloissa jo 10 vuoden keskiarvotasoilla.

20170117-inflaatioodotukset

Seuraa talousindikaattoreita

Talousindikaattoreiden perusteella markkinaympäristö näyttää osakesijoittajan kannalta hyvältä. Riskit ovat enimmäkseen poliittisia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Trumpin tuleva politiikka on vielä yksi iso kysymysmerkki. Trumpin lupaamat veronalennukset ja panostus infrastruktuuriin otettiin vastaan positiivisin mielin markkinoilla, mutta toteutuksesta ja aikataulusta ei vielä ole varmuutta.

Tuloskausi Yhdysvalloissa – odotukset voimakkaassa nousussa

Yhdysvalloissa alkoi vuonna 2014 negatiivisen tuloskehityksen (violetti käyrä) kausi. Mustalla käyrällä on kuvattuna Yhdysvaltojen suurten yhtiöiden S&P 500 -indeksin kurssikäyrä. Tulosodotuksissa (keltainen viiva) tapahtui käänne vuoden 2016 alkupuoliskolla. Myös toteutuneet tulokset ovat kääntyneet nousuun. Tulosodotusten nousu on niin jyrkkää, että toteutuneiden tulosten on myös käännyttävä selvään kasvuun, jotta nykyinen kurssikehitys on perusteltua.

20170119-spx-tulosfunda

 

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Euroopassa odotukset ja toteutumat eriävät

Euroopassa kurssit (musta käyrä, STOXX 600 -indeksi) ovat liikkuneet voimakkaasti viime vuosien aikana. Orastavat pankkikriisit ja huolet euroalueen tulevaisuudesta, ovat heiluttaneet Euroopassa markkinoita. Talouden piristyminen vuoden 2016 puolivälin jälkeen nosti merkittävästi markkinoiden odotuksia. Violetilla käyrällä kuvassa on toteutunut tuloskehitys, mikä on merkittävästi alempana kuin vuonna 2011. Myös Euroopassa nykyinen kurssitaso edellyttää pörssiyrityksiltä tulosodotuksiin (keltainen viiva) pääsyä.

20170119-sxxp-tulosfunda

 

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Tulosyllätykset Suomessa

Tulosennustetrendi (keltainen käyrä alla) on Suomessa selvästi Eurooppaa positiivisempi. Odotusten osalta Suomessa ollaan jo vuoden 2010 lukemien tuntumissa. Positiivisena puolena Suomessa toteutuneet tulokset ovat myös vahvassa kasvussa. Samaa odotusten ja toteutuminen eroa kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa ei Suomessa ole näkyvissä. Isossa kuvassa kuitenkin täällä ollaan alemmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä toteutuneen tuloskertymän osalta. 

20170119-hexp-tulosfunda

 

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Japanissa odotukset nousussa

Japani (Nikkei 225 -indeksi) on liittynyt Euroopan ja Yhdysvaltojen joukkoon heikentyvällä tulosmomentilla. Japanissa odotukset (keltainen) ovat kääntyneet ylöspäin, mutta toteutuneessa tuloskertymässä ei vielä ole käännettä. Japanissa positiivisena puolena, ja poikkeamana Eurooppaan ja muihin maihin verrattuna, toteutuneet tulokset ovat suunnilleen samalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä viime vuosikymmenen lopulla.

20170119-nky-tulosfunda

 

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Johtopäätökset

Positiivinen talousympäristö tukee tuloskautta. Odotettavissa on hyvä tuloskausi, mutta riskinä on korkealle asetetut odotukset.

Alustavien tietojen mukaan Yhdysvalloissa yritysten yhteenlasketun tulos per osakkeen kasvu on tuloskauden alkumetreillä ylittänyt analyytikoiden odotukset noin viidellä prosentilla. Osakeindeksit ovat kohonneella tasolla ja tällaisia positiivisia uutisia kaivataan jotta kurssikehitys voi jatkaa kasvuaan.

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden lukujen lähteenä FactSet, Thomson Reuters ja Bloomberg.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat