Sijoitusteema vuodelle 2017: kulutussektorin yhtiöt

Kuluttajaluottamus on vahvassa kasvussa. Tässä kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita, jotka hyötyvät vahvistuvasta kuluttajaluottamuksesta.

ajankohtaiset ETF osakkeet sijoitusideat Sijoitusteema vuodelle 2017

Kuluttajaluottamus vahvassa kasvussa

USA:ssa Conference Boardin mittaama kuluttajaluottamus on noussut korkeimmalle tasolle sitten vuosituhannen alun. Kuluttajien odotukset ovat 13-vuoden huippulukemissa.

Kuluttajien luottamus

Conference Board kuluttajaluottamus USA

Myös Euroopassa suunta on ylös päin. Saksan yritysilmapiiriä kuvaava IFO-indeksi nousi joulukuussa 111,0 pisteeseen, mikä on korkein taso sitten vuoden 2014. Vielä elokuussa IFO-indeksi oli lukemassa 106,3. Sijoittajien taloudellista mielialaa kuvaava ZEW-indeksi on vahvassa nousussa ja vähittäismyynti kääntyi marraskuussa vahvaan nousuun.

Lisää talousindikaattoreita löydät Markkinaympäristö-osiosta sekä  Etusivun talouskalenterista, kun olet kirjautuneena sisään.

Kotimaiset kulutussektorin yhtiöt

Suomalaiset kulutussektorin yhtiöt ovat kärsineet heikosta kulutusympäristöstä. Nyt tärkeimmät indikaattorit osoittavat, että ilmapiiri olisi muuttumassa parempaan.

Rapala on valitellut heikkoa markkinatilannetta Venäjällä ja kuluttajien luottamusta USA:ssa. Tuloskehitys on ollut heikkoa. Rapala ei raportoinut Q3-tulosta, joten loppuvuosi on mysteeri. Kuluttajaluottamuksen piristymisen pitäisi näkyä positiivisesti liiketoiminnassa. Odota kuitenkin tilinpäätös ja näkymät ennen osakkeen ostoa.

Marimekko on harvoja kotimaisia kulutussektorin yhtiöitä, joka käänsi kurssin vuoden 2016 aikana. Kurssi kääntyi lokakuun lopussa. Tuloskehitys oli koko vuoden odotuksia parempaa. Osinkoa yhtiö jakanee 0,40-0,45 euroa, jolla saa yli 4 %:n osinkotuoton. Johdon mukaan vuonna 2016 Marimekko rakensi uutta ja paransi tehokkuutta. Nämä yhdistettynä piristyvään talouteen pitäisi näkyä Marimekossa positiivisesti myös vuonna 2017.

Huhtamäki on laadukas yhtiö, joka on tasaisesti parantanut tulosta kvartaalista toiseen. Kolmas vuosineljännes oli analyytikoille ja markkinoille pettymys ja kurssi laski huippulukemista. Yhtiö hakee kasvua investoimalla USA:n markkinoihin, jotka näyttävätkin talousindikaattoreiden perusteella vahvoilta. PE = 19 ja osinkotuotto-odotus 2,1 %.

Amer Sportsin osakkeen tuotto jää vuodelta 2016 negatiiviseksi. Vuoden toinen puolisko oli odotuksia heikompi johtuen kauppaympäristön haasteista Yhdysvalloissa. Amer Sportsin kasvualueet ovat Yhdysvallat, Kiina, oma vähittäiskauppa, asusteet ja jalkineet sekä digitaaliset laitteet ja palvelut. PE = 20,7 ja osinkotuotto-odotus 2,4 %.

Fiskars haluaa olla maailmanlaajuinen kuluttajatuoteyhtiö, jolla on tuoteperhe ikonisia lifestyle-brändejä. Myös Fiskarsin osakkeen vuosituotto jää negatiiviseksi. Kulutuskysynnän piristyminen näkyy positiivisesti Fiskarsin liiketoiminnoissa. Yhtiö on jakanut historiassa koko tuloksensa osinkona. Osinko-odotus on 0,73 euroa, jolla saa yli 4 %:n osinkotuoton.

Raision vuosi sujui mollivoittoisesti johtuen lähinnä Brexitistä ja valuuttakurssimuutoksista. Q3:lla yhtiön hieno kahdeksan kvartaalin tuloskasvuputki katkesi, kun Raision operatiivinen tulos heikentyi vertailukaudesta Punnan kurssin laskun seurauksena. Ilman tätä yhtiön liiketoiminta kehittyy hyvin. Myös punta on kääntynyt nousuun. Raisio nousee keväällä osinkoaristokraatiksi, kun osinko nousee kymmenenä vuotena edellisvuodesta 0,17  euroon. Osakkeen PE on vain 14.

Suomisen vuosi 2016 oli katastrofi. Osake heikentyi pahimillaan 50 % vuoden alun tasosta. Syitä heikkoon menestykseen oliva kuluttajaluottamuksen lasku ja kasvuinvestoinnit. Kuluttajaluottamus on korkeammalla vuonna 2017 ja yhtiön kasvuinvestoinnit tuottaa tulosta. Näkymät ovat siten paremmat vuodelle 2017. PE on 13,3 ja osinkotuotto-odotus 2,5 %.

Nokian Renkaat kääntyi syyskuun puolivälin jälkeen nousuun. Yhtiö on laatuyhtiö, joka on selvinnyt Venäjän markkinan tuomista haasteista. Yhtiöllä on takana kolme haasteellista vuotta, joten odotukset markkinympäristön piristymisestä vuodelle 2017 ja siitä eteen päin ovat realistiset. PE on 19,5 ja osinkotuotto-odotus 4,4 %.

Katso yhtiöistä tarkemmin:

Houkuttelevimmat kulutussektorin osakkeet maailmalta sekä ETF:t (vain jäsenille)

jasensisalto_kirjaudu

Artikkelikuvan lähde marimekko.comSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT
YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy