Tuloskausi Q3/2016 ja arvostustasot maailmalla – hyvä tuloskausi tulossa

Tuloskaudesta näyttää tulevan erittäin hyvä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa tuloskaudessa on hyviä ja huonoja puolia. Japanissa suunta on parempaan, mutta tilanne voi muuttua.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Tuloskaudesta näyttää tulevan erittäin hyvä Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa tuloskaudessa on hyviä ja huonoja puolia. Japanissa suunta on parempaan, mutta tilanne voi muuttua.

Seuraa tuloskautta

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Odotukset kolmannen kvartaalin suhteen korkealla

Odotukset olivat korkealla tuloskautta kohtaan. Yritysten toteutunut tuloskehitys on jo toista vuotta ollut laskusuunnassa, joten piristymistä yritysten tuloksenteossa kaivataan kipeästi. Markkinoilla positiivisia tulosyllätyksiä on jo laajasti hinnoiteltu osakkeiden kursseihin. Mikäli yritys yllättää positiivisesti vain vähän, voidaan silti kokea negatiivisia kurssiliikkeitä.

Markkinaympäristö-osiostamme voit seurata talouskasvuennusteiden kehitystä ja muita makrotaloudellisia indikaattoreita.

USA:ssa positiiviset yllätykset eivät ole riittäneet markkinoille

Alla olevassa kuvassa nähdään yhdysvaltalaisten osakkeiden S&P 500 -indeksin kurssikehitys vuoden alusta. Toinen kvartaali ylitti odotukset, mutta tuloskasvu jäi vuodentakaisesta. Tämän hetkisten tulosten perusteella käynnissä olevasta kolmannen kvartaalin raportointikaudesta näyttää tulevan hyvä, mutta silti kurssikehitys on ollut jopa laskusuuntaan. Laskuun on vaikuttanut hyvin epävarma tulos Yhdysvaltojen presidentinvaalien osalta. Lue artikkelimme: Clinton vs. Trump – mitä sijoittajan pitäisi tehdä.

20161107-spx-indeksi

Lähde: Bloomberg, Bloomberg LC:n luvalla.

Yritysten korkeampia arvostustasoja on toki pitkään voinut perustella yleisen korkotason madaltumisella ja keskuspankkien elvyttävällä politiikalla. Matalan korkotason myötä monet joukkovelkakirjat tarjoavat heikkoa tai jopa negatiivista tuottoa. Sijoittajilta on viety yksi tuottava omaisuusluokka lähestulkoon kokonaan pois. Korkotuottoa voi vielä hakea mm. kehittyvien markkinoiden lainoista ja korkean riskin high yield -lainoista.

Osakkeet ovat yksi harvoista positiivista reaalituottoa tarjoavista sijoituskohteista. Nyt, kun Yhdysvalloissa on ryhdytty siirtymään nousevan korkotason maailmaan, ovat korkeana (ja suhteellisen vakaina) pysyneet arvostustasot jossain määrin kyseenalaistettu.

Tuloskausi lyhyesti

  • Yhdysvalloissa yhtiöt lyöneet laajasti tulosodotukset
  • Euroopassa rahoitussektori ylittänyt alas painetut odotukset
  • Japanin tuloskausi vaisu, mutta parempaan päin
  • Suomessa tuloskausi kohtalainen, mutta paljon tulospettäjiä

jasensisalto_kirjaudu

  • Lue analyysi globaalista tuloskaudesta ja katso mitkä alueet ja sektorit ovat ylittäneet odotukset
  • Analyysissa myös arvostuslukutaulukot, jotka helpottavat sijoituspäätösten tekoa

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat