Oliko pörssin kurssilasku tässä?

Osakemarkkinat lähtivät jenkeissä luisuun perjantaina pitkän hiljaiselon jälkeen. Kurssit palautuivat eilen. Mikä markkinaympäristössä on muuttunut ja oliko kurssilasku tässä?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinat lähtivät jenkeissä luisuun perjantaina pitkän hiljaiselon jälkeen. Kurssit palautuivat eilen. Mikä markkinaympäristössä on muuttunut ja oliko kurssilasku tässä?

Markkinoiden suunta Brexitin jälkeen

Yhdysvaltojen osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 -indeksi luisui Brexit-äänestyksen jälkeen 5,3 %:ia. Indeksi kääntyi nousuun 28.6.2016 ja nousua kesti 9.9.2016 asti. Volatiliteetti ehti painua alas, sillä indeksissä ei ollut 62 päivään yli 1 %:n päivänousua tai -laskua.

Perjantaina 9.9. markkinat laskivat voimakkaasti ja S&P 500 -indeksi päätyi 2,5 %:ia miinukselle. Myös Helsingin pörssissä kurssit kääntyivät perjantaina laskuun ja lasku jyrkkeni maanantaina. Maanantai-iltaa kohden kurssit hieman palautuivat ja tänään markkinat ovat Helsingissä lievästi plussalla (+0,30 %).

Mikä on osakemarkkinoiden suunta?

Kirjoitimme viime viikolla artikkelin ”Voiko mikään estää osakkeiden kurssinousua?”. Kirjoitimme mm., että:

  • Yleensä markkinat vetävät jossain välissä happea, jotta jaksavat nousta
  • Syys- ja lokakuu ovat historiassa olleet heikkoja osakemarkkinoilla.

Totesimme, että sijoittajan kannattaa hyödyntää kurssilaskut ostopaikkoina.

Onko mitään olennaista muuttunut kirjoituksen jälkeen? On ja ei. Toteutuneet talousluvut globaalisti ovat jääneet viimeisen kahden viikon aikana ennusteista ja romahtaneet euroalueella jopa negatiivisiksi. Riski-indikaattorimme on ”suosi osakkeita” -alueella, mutta indikaattorissa on pientä värähtelyä ylös päin. Muuta olennaista ei ole tapahtunut – ainoastaan laskupäivä palautti sijoittajat todellisuuteen, että kurssit voivat myös laskea.

Talouslukujen heikkous on jälleen laskenut odotuksia Fedin koronnostosta. Pahin skenaario sijoittajille on, että talousluvut murentuvat ja Fed päättää nostaa korkoja. Tällöin osakemarkkinat ainakin hetkellisesti laskevat jyrkästi.

Talousdatan heikkous voi lykätä koronnostoa, mutta muuten se on sijoittajille huono signaali. Osakemarkkinat tarvitset tuloskasvua ja talouslukujen heikentyessä ennusteita joudutaan laskemaan.

Fed kokoontuu 20-21.9. päättämään korkopolitiikasta. Fed on pitkään viestinyt tekevänsä päätökset perustuen dataan. On siten epätodennäköistä, että ohjauskorkoa nostetaan syyskuun kokouksessa.

Kun korkokokous on ohi, sijoittajien katseet kääntyvät voimakkaammin talousdataan. Mikäli talouslukujen heikentyminen jatkuu, niin tämä alkaa vaikuttaa osakemarkkinoihin negatiivisesti.

Mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Perjantaina koettu 2,5 %:n kurssilasku Yhdysvalloissa oli 16. suurin päivälasku viimeisen viiden vuoden ajalta. Kyseessä oli siten voimakas pudotus, joka haavoitti myös rauhalliseen sijoitusilmapiiriin tottuneiden sijoittajien mieltä.

Tutkimme 20 syvintä päiväkurssilaskua viimeisen viiden vuoden ajalta. Laskimme, kauanko S&P 500 -indeksiltä on kestänyt palata voimakasta päiväkurssilaskua edeltävälle tasolle.

Keskimäärin S&P 500 -indeksiltä on kestänyt 31,7 päivää palata takaisin laskupäivää edeltävälle tasolle. Nopeimmin indeksi on noussut kuudessa päivässä (2.2.2014) ja kauimmin indeksiltä on kestänyt 73 päivää (30.10.2011).

Muista nämä:

  • Osakkeille ei markkinoilla juurikaan ole vaihtoehtoa
  • Ostot kannattaa ajoittaa laskuputkiin ja jakaa useampaan ajankohtaan – on erittäin todennäköistä että syksyllä nähdään voimakkaita kurssiliikkeitä alas ja ylös
  • Seuraa riski-indikaattoria ja talousyllätyksiä Markkinaympäristö-osiosta => Talouslukujen edelleenheikentyminen ja riski-indikaattorin nousu ovat negatiivinen merkki
  • Älä hötkyile – jos sijoitat pitkällä tähtäimellä, ei sinun kannata tehdä mitään
  • Katso Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysista kaikki olennainen sijoituspäätösten tueksi ja TOP-sijoituskohteet
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Netflixin tulos ylitti odotukset jälleen kerran
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat