Tekoälyuutiset: Tulevaisuuden ennustuksia

Tällä viikolla: Tulevaisuudessa tekoäly voi johtaa 3,5 päivän työviikkoon, Runwayn avulla voi tehdä pystyvideosta vaakavideon, Anthropicin ja Amazonin yhteistyö syvenee sijoituksen avulla, Nuoret johtavat ovat omaksuneet tekoälyn käytön työssään.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Tällä viikolla: Tulevaisuudessa tekoäly voi johtaa 3,5 päivän työviikkoon, Runwayn avulla voi tehdä pystyvideosta vaakavideon, Anthropicin ja Amazonin yhteistyö syvenee sijoituksen avulla, Nuoret johtavat ovat omaksuneet tekoälyn käytön työssään.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

3,5 päivän työviikkoja

Fortunen artikkelin mukaan JPMorganin toimitusjohtaja uskoo, että tekoälyn vallankumous voi mullistaa työelämän ja johtaa merkittävästi lyhyempään työviikkoon. Hänen mukaansa tulevaisuudessa voidaan siirtyä jopa 3,5-päiväiseen työviikkoon.

Arvio perustuu tekoälyn kykyyn automatisoida työtehtäviä. McKinseyn tuore tutkimus tukee näkemystä: sen mukaan tekoäly voi vapauttaa 60-70 prosenttia työntekijöiden nykyisestä työajasta. Tekoälyn tuoma tehokkuuden kasvu voi johtaa merkittävään tuottavuuden ja talouskasvun nousuun.

Dimon tiedostaa huolet työpaikkojen menetyksistä, mutta korostaa muutoksen positiivisia mahdollisuuksia. Hänen visionsa mukaan tulevat sukupolvet voivat nauttia paremmasta elämänlaadusta: lyhyemmistä työajoista, pidemmästä eliniästä – jopa sataan ikävuoteen asti – sekä tasapainoisemmasta työn ja vapaa-ajan suhteesta.

Yritysten on kuitenkin valmistauduttava muutokseen. Dimon painottaa, että työntekijöiden uudelleenkoulutus ja -sijoittaminen ovat avainasemassa, kun organisaatiot sopeutuvat tekoälyn tuomiin muutoksiin. Vaikka murros on suuri, hän näkee sen enemmän mahdollisuutena kuin uhkana työelämän kehitykselle.

Pystyvideosta vaakavideo Runwayn avulla

Videomalleistaan tunnettu Runway julkaisi ”Expand Video” -ominaisuuden, jonka avulla videoita voi ”zoomata kauemmaksi” tai jatkaa laajemmaksi. Esimerkiksi pystyvideosta voidaan luoda laajempi vaakavideo.

Anthropicin ja Amazonin yhteistyö syvenee

Anthropic (Claude-kielimallin takana oleva yritys ja OpenAI:n suurimpia kilpailijoita) on ilmoittanut syventävänsä yhteistyötään AWS:n kanssa, Yhteistyö sisältää mm. uuden 4 miljardin dollarin sijoituksen Amazonilta, nostaen Amazonin kokonaisinvestoinnin Anthropicissa 8 miljardiin dollariin, säilyttäen sen vähemmistösijoittajan aseman.

Anthropicin Claude on tullut keskeiseksi infrastruktuuriksi monille yrityksille Amazon Bedrock-palvelun kautta. Esimerkiksi Pfizer käyttää Claude-malleja tutkimuksen ja lääkkeiden toimitusaikojen nopeuttamiseen, ja Euroopan parlamentti hyödyntää Claudea asiakirjojen analysoimisessa.

Claude ja AWS tarjoaa yhdessä asiakkaille mahdollisuuden säilyttää mallit ja tiedot samassa pilviympäristössä, mikä parantaa turvallisuutta ja yksityisyyttä. Organisaatiot voivat hienosäätää Claude-mallejaan omiin tarpeisiinsa, ja AWS:n turvallisuusominaisuudet mahdollistavat vaatimustenmukaisuuden tiukkojen sääntelyvaatimusten kanssa.

Nuoret johtajat ovat omaksuneet tekoälyn käytön työssään

Google Workspace ja The Harris Poll ovat julkaisseet tutkimuksen, jossa käy ilmi, että 82 % nuorista johtajista (22-39-vuotiaat) käyttää jo tekoälytyökaluja työssään. Lisäksi 98 % vastaajista uskoo, että tekoäly vaikuttaa heidän toimialalaansa seuraavan viiden vuoden aikana.

Tutkimuksessa todettiin, että tekoäly parantaa tuottavuutta ja kommunikointia. Esimerkiksi 70 % vastaajista on käyttänyt tekoälyä sähköpostiviestien laatimisessa, ja 88 % uskoo sen auttavan aloittamaan haastavia työtehtäviä. Tekoäly antaa myös joustavuutta avustamalla esimerkiksi pitkien sähköpostien kirjoittamisessa puhelimella, mikä on tärkeää hybridityössä.

Tutkimus osoittaa, että tekoäly ei pelkästään paranna tehokkuutta, vaan myös auttaa kehittämään pehmeitä taitoja, kuten yhteistyötä ja viestintää. 86 % uskoo, että tekoäly voi tehdä nykyisistä johtajista parempia, ja 79 % on kiinnostunut käyttämään tekoälyä omien johtamistaitojensa parantamiseen.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Terveystalon osake
Terveystalon pääomamarkkinapäivä – Tavoitteissa vahvaa tuloskasvua ja reipasta osinkoa
Nordean tulos laskee vuonna 2025
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Sijoittajan valinnat