Tuloskausi Suomessa paketissa – voittajaosakkeet selvillä

Toisen kvartaalin tulokset ovat muutamaa yhtiötä vaille julkaistu. Tuloskausi oli hyvin samanlainen kuin ensimmäinen kvartaali.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Toisen kvartaalin tulokset ovat muutamaa yhtiötä vaille julkaistu. Tuloskausi oli hyvin samanlainen kuin ensimmäinen kvartaali.

Seurannassamme olevista yhtiöistä 90 on raportoinut toisen kvartaalin tuloksensa. Toinen kvartaali oli lievästi positiivinen. Arvioimme suoriutumista kokonaisuutena, emme ainoastaan tulosylitystä tai -alitusta.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden suoriutuminen Q2-tuloskaudella

  • 39 % suoritus positiivinen
  • 33 % suoritus negatiivinen
  • 28 % suoritus neutraali

Yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 400 M€ odotuksia parempi. Tämä kuitenkin aiheutui Nesteen ja Keskon selvästi odotuksia suuremmista liikevaihdoista. Nokian liikevaihto oli odotuksia yli 200 M€ alempi.

Yhteenlaskettu liiketulos oli hieman odotuksia parempi (noin 40 M€). Euromääräisesti Neste, Sanoma, KONE ja UPM vastasivat odotuksia paremmista tuloksista, yht. yli 140 M€. Vastaavasti Nokia, Telia ja Caverion laskivat yhteenlaskettua tulosyllätystä yli 120 M€.

Epäonnistujat

Kategorisesti epäonnistuivat lihayhtiöt ja kriisiyhtiöt. Nämä yhtiöt kärsivät heikosta markkinatilanteesta, liian korkeasta kulurakenteesta tai muista rakenteellisista ongelmista, joita ei ole saatu ratkaistua. Kriisiyhtiöistä voi tulla tulevaisuuden kurssiraketteja, mutta olennaista on, että sijoittaja lähtee mukaan vasta kun suunta on kääntynyt – ei aiemmin.

Componentan liikevaihto oli 125 M€ (ennuste 121 M€) ja oikaistu liikevoitto -1,2M€ (ennuste 1,0 M€). Kysyntä oli heikkoa. Tilauskanta laski. Kannattavuutta heikensivät edellisvuotta alhaisemmat tuotantovolyymit, Turkin palkkainflaatio sekä kireän likviditeetin aiheuttamat tuotantokatkokset. Tehostamistoimia jatketaan, eikä ohjausta annettu vieläkään.

Telian liikevaihto oli 2 277,7 milj. euroa (analyytikoiden ennuste 2 233,4 M€) ja liiketulos ilman kertaluonteisia eriä 382,6 milj. euroa (ennuste 425,1 M). Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi vertailukaudesta. Telian mukaan markkinaosuus on kehittynyt positiivisesti. Yhtiö tavoittelee 2 miljardin kulusäästöjä 2017 loppuun mennessä. H2:lla Telia ei usko parantavan käyttökatetta vertailukaudesta.

Caverion antoi toisen tulosvaroituksen. Toimitusjohtaja vaihtui. Liikevaihto oli 615,5 M€ (analyytikoiden ennuste 620,8 M€) ja oikaistu liiketulos -13,9 M€ (ennuste 2,2 M€).  Caverionilla on ollut resurssien ylikapasiteettia ja haasteita projektien toteutuksessa ja johtamisessa. Pääasiassa Ruotsin ja Tanska-Norjan divisioonissa. Ruotsissa tehtiin varauksia, jotka heikensivät liikevoittoa 15 M€. Kannattavuus tietyissä suurehkoissa projekteissa Saksassa ja Norjassa on myös ollut ennustettua heikompaa. Lisäksi Caverionilla on ollut konsernitasolla liian monta yhtäaikaista kehitysprojektia käynnissä, mikä on kasvattanut kiinteät kulut suuriksi. Yhtiö aloitti saneeraustoimet ja irtisanoo 700 henkilöä. Kustannussäästöt alkavat näkyä H2:lla. Tilauskanta on kasvanut. Käyttökatteen odotetaan laskevan selvästi vuodesta 2015.

Pöyryn liikevaihto oli 135,9 M€ (ennuste 145 M€ ) ja operatiivinen liiketulos -1,1 M€ (ennuste 4,1 M€). Saadut tilaukset pysyivät edelliskauden tasolla ja tilauskanta laski vuoden takaisesta. Johto yrittää tehostaa toimintaa ja kääntää liiketoimintaa voitolliseksi. Yhtiö odottaa edelleen, että konsernin oikaistun liiketuloksen odotetaan olevan positiivinen.

Glastonin liikevaihto oli 22,1 M€ (analyytikoiden ennuste 29,0 M€) ja oikaistu liikevoitto -0,4 M€ (ennuste 1,0 M€). Glastonin markkinat jatkuivat hiljaisina vuoden toisella neljänneksellä ja toimintaympäristö oli edelleen haastava. Toisen vuosineljänneksen saadut tilaukset laskivat vertailukaudesta, mutta kasvoivat vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 14,4 %. Tilauskanta oli alemmalla tasolla kuin vertailukaudella, mutta kasvoi Q1:stä. Markkinat jatkuvat haastavina. Yhtiö antoi tulosvaroituksen ja ohjausta laskettiin. Liikevaihto on noin 105  110 M€ ja vertailukelpoinen liiketulos noin 2  4 miljoonaa euroa.

Voittajaosakkeita

Q2-tuloskaudella onnistuivat useat laatuyhtiöt sekä edelleen metsä- ja mediasektori. Myös rakentamisen etusykliset ja valtaosa konepajoista suoriutui hyvin.

Neste Oilin liikevaihto oli 2 927 M€ (2 605 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 282 M€ (ennuste 191 M€). Öljytuotteiden tulokseen vaikutti negatiivisesti alempi viitemarginaali, jota korkeampi lisämarginaali ja suuremmat myyntimäärät kompensoivat operatiivisesti onnistuneella neljänneksellä. Uusiutuvien tuotteiden tulos parani pääasiassa merkittävästi korkeamman lisämarginaalin ansiosta Rotterdamin jalostamon seisokista huolimatta, jolla oli 35 M€ negatiivinen vaikutus tulokseen. Myös toisen vuosipuoliskon tuloksen odotetaan olevan vahva, eikä merkittäviä seisokkeja ole suunnitteilla.

Sanoman liikevaihto oli 449,8 M€ (analyytikoiden ennuste 443,6 M€) ja oikaistu liikevoitto 86,9 M€ (ennuste 61,7 M€). Sanoma antoi 14.7. positiivisen tulosvaroituksen ja tulos olikin erittäin vahva. Tulos parani Media Finlandin mainosmyynnin kasvun ja tiukan kulukurin myötä. Vuonna 2016 Sanoma odottaa konsernin rakennemuutoksilla oikaistun liikevaihdon kehityksen paranevan edellisvuoteen verrattuna (2015: -3,4 %). Operatiivisen liikevoittoprosentin odotetaan olevan noin 9 %

Orion antoi positiivisen tulosvaroituksen ja tulos olikin erittäin vahva. Liikevaihto oli 273 M€ (analyytikoiden ennuste 264 M€) ja liiketulos 83,5 M€ (ennuste 71,8 M€). Keskeisistä alkuperälääkkeistä tehohoidossa käytetty rauhoite Dexdor sekä astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon tarkoitettu Easyhaler-tuoteperhe jatkoivat vahvaa kasvuaan.  Euroopassa Stalevon geneerisen kilpailun laajeneminen on ollut alkuvuonna ennakoitua hitaampaa. Ohjausta nostettiin kesäkuussa. Liikevoiton ilman mahdollisia myyntivoittoja arvioidaan ylittävän 270 miljoonaa euroa.

Cramon liikevaihto oli 179,1 M€ (analyytikoiden ennuste 168,2 M€) ja oikaistu liikevoitto 25,4 M€ (ennuste 20,1 M€). Kone- ja laitevuokrauksen ja siirtokelpoisten tilojen kysyntä ovat kehittyneet kuluvana vuonna myönteisesti, ja Cramo on onnistunut hyödyntämään parantunutta markkinatilannetta. Liikevaihto kasvoi Norjaa ja Itä-Eurooppaa lukuun ottamatta kaikilla markkina-alueilla. Kone- ja laitevuokrauksen ja siirtokelpoisten tilojen kysynnän odotetaan pysyvän hyvällä tasolla loppuvuonna. uonna 2016 Cramo-konsernin liikevaihto kasvaa paikallisissa valuutoissa ja EBITA-marginaali paranee vuoteen 2015 verrattuna.

UPM:n liikevaihto oli 2 445 M€ (analyytikkojen ennuste 2 498 M€) ja oikaistu liikevoitto 264 M€ (ennuste 250 M€). Rahavirta vahvistui entisestään ja kumulatiivinen 12 kuukauden rahavirta ylsi ennätykselliseen 1,5 miljardiin euroon. Yhtiön kasvuhankkeet ja kulujen karsiminen tuottavat tulosta. Näkymät hyvät ja yhtiö odottaa kannattavuuden edelleen parantuvan.

Katso loput onnistujat ja flopit

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat