Markkinakatsaus: keskuspankkien korkojen laskut tukevat syklisiä osakkeita

Markkinoilla on juuri nyt odottava tunnelma. Fedin ohjauskoron lasku on tukenut osakkeita, mutta lisätietoa talouden tilasta kaivataan. Mitkä sijoituskohteet hyötyvät korkojen laskusta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinoilla on juuri nyt odottava tunnelma. Fedin ohjauskoron lasku on tukenut osakkeita, mutta lisätietoa talouden tilasta kaivataan. Mitkä sijoituskohteet hyötyvät korkojen laskusta?

Keskuspankit ovat elvyttävällä linjalla

Tuorein elvytysuutinen saatiin Kiinasta, joka yllätti markkinaodotukset positiivisesti. Kiinan keskuspankki muun muassa laski ohjauskorkoa ja pankkien reservivaatimuksia parantaakseen lainanmyöntöedellytyksiä ja tukeakseen kiinteistösektoria.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed vastaavasti laski syyskuun kokouksessa ohjauskorkoa 0,50 prosenttiyksikköä 4,75 – 5,00 prosentin tasolle. Koronlasku oli markkinoilla odotettu, sillä olihan tämä ensimmäinen koronlasku yli neljään vuoteen.

Fed päivitti myös taloudelliset ennusteensa:

  • Reaalisen BKT:n muutos 2,0 % vuonna 2024 (2,1 % kesäkuun ennuste)
  • Reaalisen BKT:n muutos 2,0 % vuonna 2025 (2,0 % kesäkuun ennuste)
  • Työttömyys 4,4 % 2024 (4,0 % kesäkuun ennuste)
  • Työttömyys 4,4 % 2025 (4,2 % kesäkuun ennuste)
  • Inflaatio 2,3 % 2024 (2,6 % kesäkuun ennuste)
  • Inflaatio 2,1 % 2025 (2,3 % kesäkuun ennuste)

Näiden perusteella korkoennustetta muutettiin kyyhkymmäksi ja Fed ennustaa loppuvuodelle 2024 vielä yhteensä 0,50 prosenttiyksikön koronlaskua, jolloin ohjauskorko olisi välillä 4,25-4,50 %. Vuoden 2025 aikana ohjauskoron odotetaan laskevan kokonaisen prosenttiyksikön tasolle 3,25-3,50 %.

Ennen Fediä EKP laski ohjauskorkoa varovaiset 0,25 prosenttiyksikköä heinäkuussa ja toisen kerran syyskuun kokouksessa juuri ennen Fedin kokousta tasolle 3,50 prosenttia.

EKP tuntuu tällä hetkellä Fediä varovaisemmalta. Euroalueen BKT:n kasvu vuonna 2024 on ennusteiden mukaan vain 0,90 prosenttia ja vuonna 2025 sen ennustetaan olevan 1,40 prosenttia. Viimeiset viisi kvartaalia kasvu on ollut vain hieman nollan yläpuolella ja pääosin julkisen talouden vetämää.

Inflaatio ei myöskään ole euroalueella ongelma, sillä se on ollut jo vuoden ajan alle kolme prosenttia ja vuonna 2024 se on 2,5 prosentin tasoilla. Lisäksi tällä hetkellä markkinoiden kahden vuoden inflaatio-odotus euroalueelle on 1,7 prosenttia ja viiden vuoden inflaatio-odotus 1,8 prosenttia.

Silti EKP on (yli)varovainen koronlaskuissaa ja pelkää inflaatiota, joka on yli EKP:n kahden prosentin tavoitetason. EKP haluaa varmistaa, ettei inflaatio lähde uudelleen kiihtymään.

Ongelma ei nyt kuitenkaan ole inflaatio, vaan euroalueen korkea velkaantuneisuus valtio-, yritys- ja yksityishenkilöiden tasolla. Euroalue tarvitsisi kipeästi kasvua ja matalampia korkoja ennen kuin käsillä on uusi velkakriisi.

Markkinoilla odottava tunnelma

Markkinoilla on tällä hetkellä yllättävän rauhallinen tunnelma. Merkittävimmät tapahtumat ovat USA:n BKT:n viralliset luvut Q2:lta. Ennakkolukuen perusteella talous kasvoi 3,0 prosentin vauhtia. Odotetuin talousluku on kuitenkin Yhdysvaltojen työllisyysraportti, joka saadaan 4. lokakuuta. Toiveissa on maltillinen palkkainflaatio ja 100 000 – 150 000 uutta työpaikkaa, joka ylläpitää näkymää pehmeästä laskusta. Seuraavaksi katseet siirtyvätkin Q3-tuloskauteen, joka polkaistaan käyntiin lokakuun toisella viikolla.

Sijoittajan näkökulma

Katso video (vain jäsenille), jossa Timo Heikkilä selittää, mitä tämä tarkoittaa osakemarkkinoille.

Jäsenosiossa kertaamme, mitä keskuspankkien elvytys tarkoittaa osakemarkkinoille.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Tuloskausi käynnistyy – tuloskasvuodotukset maailmalla maltilliset. Mitä Nokialta ja KONEelta odotetaan?
Volatiliteetti rahoitusmarkkinoilla: Miten sijoittajan kannattaa hyödyntää volatiliteettia?
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat