Olennaiset Nokian tuloksesta – joko aloittaa ostot?

Olennaiset Nokian tuloksesta sijoittajan näkökulmasta. Joko aika ostaa osaketta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Olennaiset Nokian tuloksesta sijoittajan näkökulmasta. Joko aika ostaa osaketta?

Nokian Q2-tulos

Nokian liikevaihto oli 5 676 M€ (analyytikoiden ennuste 5 881 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 332 M€ (ennuste 396 M€). Nokian verkkoliiketoiminta laski heikosta markkinatilanteesta johtuen, mikä vastasi johdon ohjeistusta. Liikevoitto-%:n lasku johtui mm. latinalaisamerikkalaisen asiakkaan maksukyvyttömyysmenettelystä ja siitä että vertailukaudelle tulotui merkittävä 110 M€ myyntivoitto. Nokia arvioi sekä verkkoliiketoiminnan liikevaihdon että liikevoittoprosentin paranevan hieman kolmannella neljänneksellä verrattuna toiseen neljännekseen ja paranevan merkittävästi viimeisellä neljänneksellä verrattuna kolmanteen neljännekseen. Vuotuista kustannussäästötavoitetta nostettiin ja Nokia tavoittelee nyt noin 1,2 miljardin euron vuotuisia kokonaiskustannussäästöjä. 

Verkkoliiketoiminta

Vuoden 2016 toisella neljänneksellä bruttokateprosentti oli vakaa, ja se oli 37,4. Liikevoittoprosentti oli 6,0 vuoden 2016 toisella neljänneksellä. Latinalaisamerikkalaisen asiakkaan käynnissä oleva oikeudellinen maksukyvyttömyysmenettely vaikutti kielteisesti sekä bruttokate- että liikevoittoprosenttiin. Tämän vaikutus liikevoittoon oli lähes 60 M€.

Technologies

Nokia julkisti 13.7.2016, että se on päässyt sopimukseen Samsungin kanssa patenttien ristiinlisensointisopimuksensa laajentamisesta kattamaan tiettyjä uusia patenttiportfolioita.

Sopimuksen laajentaminen tapahtui vuoden 2016 toisen neljänneksen päättymisen jälkeen, joten se ei vaikuttanut vuoden 2016 toisen neljänneksen tulokseen, mutta sillä on sen sijaan positiivinen vaikutus Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän tulokseen vuoden 2016 kolmannesta neljänneksestä alkaen. Nokian patentti- ja tavaramerkkilisensoinnin kokonaisliikevaihdon ilman kertakorvauksia (run rate) arvioidaan kasvavan vuositasolla noin 950 miljoonaan euroon vuoden 2016 loppuun mennessä.

Sijoittajan näkökulmasta

Markkinat ovat ottaneet Nokian odotuksista jääneen tuloksen lievän negatiivisesti. Osake on 4,5 %:n laskussa. Kirjoitimme huhtikuun alussa analyysin Nokiasta. Totesimme, että:

  • ”Riskinottajasijoittaja alkaa lisäillä Nokian osaketta jo nyt, kun isot sijoittajat ovat epävarmoja integraation onnistumisesta, koko vuoden tulosohjauksesta ja markkinanäkymistä.”
  • ”Varmanpäälle pelaaja odottaa, että analyytikkojen EPS-ennusteet kääntyvät nousuun. Tällöin tosin varmuudella menettää osan kurssinoususta.”
  • ”Tällä hetkellä Nokian osakkeen kurssitrendi on alas päin. Yleensä markkinatrendiä vastaan ei kannata taistella, vaan odottaa trendin kääntymistä.”

Kurssi oli analyysin teon aikaan 5,14 euroa. Tämän jälkeen osakkeesta on irronnut 0,26 euron osinko ja kurssi on pyörinyt viiden euron molemmin puolin.

Näkymät ja markkinaodotukset Q3:lle ja Q4:lle

Latinalaisamerikkalaisen asiakkaan vaikutus Q2-liikevoittoon oli noin 60 M€. Ilman sitä liikevoitto olisi ollut lähes konsensusennusteen mukainen.

Sopimus Samsungin kanssa patenttien ristiinlisensoinnista nostaa Technologiesin Q3-Q4 liikevaihdon 550 M€:oon.

Kustannussäästötavoitetta nostettiin yli 300 M€:a 1,2 miljardiin euroon. Kertoo sekä heikosta markkinatilanteesta että mahdollisuudesta pitää Networksin kannattavuudesta kiinni. Parantanee siten koko yhtiön tulosta 2017-2018.

Analyytikoiden ennusteet ja suositukset

  • Q3: Liikevaihto 6,1 mrd euroa ja operatiivinen liikevoitto 381 M€
  • Q4: Liikevaihto 7,2 mrd euroa ja operatiivinen liikevoitto 639 M€

Toimitusjohtaja Surin ohjasi, että verkkoliiketoiminnan liikevaihto ja liikevoittoprosentti paranevat hieman kolmannella neljänneksellä verrattuna toiseen neljännekseen ja paranevat merkittävästi viimeisellä neljänneksellä verrattuna kolmanteen neljännekseen. Tämän ja Samsungin patenttisopimuksen myötä analyytikot nostanevat tulosennusteita Q3:lle ja Q4:lle.

Analyytikkojen suositus Nokialle on osta ja tavoitehinta 6,38 euroa. Seuraamme sijoittaja.fi:ssä, miten suositukset ja tavoitehinnat muuttuvat.

Konsensustavoitehinta (keltainen viiva) on ollut pitkään 6,5 euron tuntumassa.

Nokia tavoitehinnat

Joko ostaa Nokian osaketta?

  • Johdon ohjauksen, patenttitulojen ja kustannussäästöjen perusteella tuloskunto alkaa asteittain parantua
  • Parantuva tulostrendi tukee osaketta
  • Markkinatilanne on haastava. Mikäli markkinatilanne alkaa elpyä 2017, nostaa tämä yhtiön liikevaihtoa ja tulosta.
  • Näiden tietojen valossa kurssipohjat saavutettaneen Q3:n aikana
  • Riskinä: markkinatilanne ei parane, osakemarkkinoiden yleinen kurssitason lasku, kustannustavoitteisiin ei päästä, lisenssitulot eivät kasva 2017.
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat