Tuloskausi Q2/2016 ja arvostustasot maailmalla – positiivisia yllätyksiä

Tuloskausi on hyvässä vauhdissa maailmalla. Tuloskaudesta näyttää tulevan hyvä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Tuloskausi on hyvässä vauhdissa maailmalla. Tuloskaudesta näyttää tulevan hyvä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden ja kuvaajien avulla. Sijoittaja saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Tämän tuloskauden fokuksessa tullee olemaan yritysten kommentit globaalin kasvun mahdollisista piristymisen merkeistä ja Brexitin vaikutuksista sekä niiden vaikutuksista yritysten tulevaisuuden tuloksentekokykyyn.

Tuloskausi Yhdysvalloissa

Toisen vuosineljänneksen tuloskauden raportointi on jo hyvässä vaiheessa Yhdysvalloissa. Alunperin odotukset tuloskaudesta eivät ole olleet järin suuria, mutta tuloskauden edetessä odotukset ovat siirtyneet positiivisempaan suuntaan. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti kysyntäympäristön mahdollinen parantuminen ja pitkään jatkunut tulosennusteiden negatiivinen kehitys. Samaan aikaan osakekurssit ovat nousseet uuteen ennätykseen. Tulosten heikentyminen ja kurssinousu eivät voi jatkua loputtomiin. Joko tuloksien on alettava parantua tai kurssitrendi kääntyy.

Ongelmallista on myös se, että makrostrategit suhtautuvat ensi vuoteen selvästi analyytikoita skeptisemmin. On yleisesti tiedossa, että analyytikot ovat keskimäärin ylioptimistisia tulevaisuudesta ja laskevat odotuksia vasta hyvin lähellä raportointikausia.

Tulostrendi laskussa – odotukset nousussa

Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla ongelmana on edelleen tuloskasvun puute. Kuvaajan violetti käyrä, joka mittaa edellisen 12 kuukauden yhteenlaskettua tuloskertymää yhdysvaltalaisilla yrityksillä (S&P 500-indeksi). Realisoitunut tuloskasvu on laskenut maltillisesti jo vuoden 2014 lopulta alkaen. Positiivisena valonpilkkuna seuraavan 12 kuukauden tulosodotukset (keltainen käyrä) ovat voimakkaasti nousseet tuloskauden raportoinnin edetessä. Mustalla käyrällä on esitetty indeksin kehitys uusiin huippuihin oikealla akselilla. Palautuakseen kestävälle nousutrendille uskomme osakemarkkinoiden tarvitsevan nyt parantuneiden odotusten lisäksi myös varsinaisen toteutuneen tuloksen kohentumista.

20160801-tulosfunda-spx

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Q2-tuloskausi käynnistynyt USA:ssa positiivisissa tunnelmissa

Kesän tuloskausi on alkanut Yhdysvalloissa lupaavissa tunnelmissa ja erityisesti yhdysvaltalaiskuluttajien mielialoista on kuultu positiivista viestiä. Tällä hetkellä 73 % S&P 500 -indeksin 500 yhtiöstä on raportoinut tuloksensa. Tulokset ovat 4,6 % analyytikko-odotuksia paremmat ja liikevaihdotkin lievästi parempi (+0,9 %). Absoluuttisesti tulosten laskua on kuitenkin mitattu vielä 4,0 %:ia vuoden takaisesta. Positiivisimpia tulosyllättäjiä ovat informaatioteknologia ja yhdyskuntapalvelut. Yhdyskuntapalvelusektori on tehnyt huimaa tuloskasvua, mutta merkittävän paljon pienemmällä liikevaihdolla odotuksiin nähden. Harkinnanvarainen kulutussektori on kyennyt ylittämään myös liikevaihdon puolesta odotukset yli 2 %:lla. Kuitenkin Indeksin valintatyökalumme perusteella amerikkalaiset sektorit eivät ole enää lähellä kärkeä (pl. telekommunikaatiosektori).

20160803-tulosennusteet-spx

Arvostusluvut Yhdysvalloissa

Korkeasta arvostustasosta johtuen Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta alkaa olla jo vaikeaa löytää houkuttelevia sektoreita. Telekommunikaatiosektori on jo usean kvartaalin verran ollut houkutteva arvostusluvullisesti. Yhdysvaltalainen telekommunikaatiosektori saa vielä kohtalaisen hyvät pisteet Indeksin valintatyökalussa: 66 pistettä.

20160803-arvostusluvut-spx

Euroopassa tulosennusteet ovat pehmentyneet edelleen

Euroopassa (STOXX 600-indeksi) kurssit (musta) ovat laskeneet viimeisen vuoden aikana reippaasti. Tästä huolimatta ne ovat edelleen reippaasti ylempänä kuin vuonna 2010, jolloin toteutuneet tulokset (violetti) olivat nykyistä ylempänä! Valitettavasti myös tulosennusteet (keltainen, 12kk-ennusteella) ovat olleet tänä vuonna selvässä laskussa ja edelleen tasoilla, jotka ovat jääneet haaveeksi viime vuosina. Euroopassa niin toteutunut kuin odotettu tulostaso ovat edelleen selvästi globaalia finanssikriisiä edeltäviä tasoja alhaisempi.

20160801-tulosfunda-sxxp

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Q2-tuloskausi Euroopassa – teollisuus tuottaa tulosta

Euroopassa ollaan tuloskaudella jo hyvin kypsässä vaiheessa. 70 % yrityksistä on raportoinut toisen kvartaalin tuloksensa. Positiivista Euroopasta on harkinnanvaraisen kulutuksen voimakas piristyminen. Myös teollisuussektori on onnistunut tekemään kasvavaa tulosta, vaikka liikevaihto on laskenut yli 11 % vuodentakaisesta. Energia- ja rahoitussektori ovat suurimmat tekijät Euroopan taloustilanteen latistajina.

20160803-tulosennusteet-sxxp

Arvostusluvut Euroopassa – ansainta heikkoa

Arvostusluvullisesti Eurooppa on historiallisella tuloksella laskettuna vaativampi kuin Yhdysvallat. Pelko Euroopan pankkikriisistä on laskenut rahoitussektorin arvostuslukuja. Sektorin toteutunut tuloskasvu on romahtanut, mutta tulosodotukset rahoitussektoria kohtaan on kovat, mikä näkyy myös seuraavan 12 kuukauden P/E-luvussa.

20160803-arvostusluvut-sxxp

Tulosyllätykset Suomessa

Tulosennustetrendi (ennustetut tulokset, keltainen käyrä alla) on Suomessa selvästi Eurooppaa positiivisempi, tosin täälläkin ollaan vielä vuotta 2010 alempana, kuten toteutunutkin tuloskertymä (violetti käyrä). Indeksin valintatyökalussamme suomalaiset osakkeet saavat tällä hetkellä 52 pistettä sijoittuen listalla hieman puolenvälin alapuolelle. Hyvät pisteet suomalaisyhtiöt saavat ainoastaan tulosmomentista (9 pistettä). Kokonaisriski, kurssiriski ja laadukkuus osoittavat sen sijaan edelleen heikkoja lukuja. Lue suomalaisyhtiöiden tarkemmat tulosnäkymät tästä. 50 vinkkiä suomalaisten yhtiöiden tuloksiin löydät puolestaan täältä.

20160801-tulosfunda-hexp

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Toisen kvartaalin tuloksen on raportoinut lähestulkoon puolet suomalaisista yrityksistä. Tilanne voi vielä huomattavastikin muuttua molempiin suuntiin. Suomessa positiivisena yllätyspommina toimi ainoa energiasektorin yritys: Neste. Kokonaistasolla analyytikkojen tulosyllätykset on ylitetty 3,8 %:lla. Toteutunut  tuloskasvu on ollut hyvin vaatimatonta viime vuodesta. Ilman Nestettä toteutunut tuloskasvu olisi lähes 5 % pakkasen puolella.

20160803-tulosennusteet-hexp

Japanissakin tulostrendi heikentynyt

Japani (Nikkei 225 -indeksi) vaikuttaa liittyneen muiden länsimaiden pariin heikentyvällä tulosmomentilla. Japanissakin ennustetut (keltainen) ja toteutuneet (violetti) tulokset ovat lähteneet vahvasti alaspäin ja kurssikehitys on ollut vaisua ulkomaalaisten sijoittajien vetäessä rahaa ulos Japanista. Eurooppaan ja Suomeen nähden positiivista Japanissa on vielä jossain määrin korkeammat tulostasot verrattuna aikaisempaan historiaan. Voimakkaasti heikentynyt jeni tosin osittain selittää hyvää aiempaa kehitystä eikä euromääräiselle sijoittajalle vuosien 2013-2015 kurssinousu ole näkynyt läheskään yhtä voimakkaasti kuin jenimääräisille sijoittajalle (Tiesitkö, että ETF:ien avulla voit sijoittaa myös valuuttasuojatusti? ETF-työkalustamme löydät tehokkaimmat valuuttasuojatut ETF-rahastot).

20160801-tulosfunda-nky

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Tuloskausi ei järin mairittele Japanin osalta. Jo ylemmästä kuvaajasta nähdään tuloskasvun vahva lasku, mikä taulukossa on kerrottu olevan noin 27,8 %. Silti Japani onnistuu yllättämään niukalti positiivisilla tulosyllätyksillään.

20160803-tulosennusteet-nky

Johtopäätökset

Osakemarkkinat ovat nousseet Yhdysvalloissa jo uusiin huippuihin. Tulosodotukset Yhdysvaltojen osalta ovat kääntyneet jo nousuun, mutta on vielä liian aikaista sanoa, kestääkö tulosodotusten positiivinen vire. Viime aikoina on onneksi saatu orastavia merkkejä talouskasvun asteittaisesta piristymisestä. Tulosennustetrendin seuraamisen ohella suosittelemme jäseniämme perehtymään Markkinaympäristö-osiostamme löytyviin talous- ja riski-indikaattoreihin, jotka ovat antaneet historiallisesti hyvää indikaatiota siitä, milloin osakemarkkinoita on kannattanut suosia ja milloin välttää.

Tuloskaudesta näyttää näillä näkymin tulevan Yhdysvalloissa melko hyvä ja Euroopassa sekä Suomessa kohtalainen. Noin 70 % yrityksistä on Yhdysvaltojen ja Euroopan osalta raportoinut tuloksensa, joten paljon tilanne ei välttämättä tule enää muuttumaan. Arvostusluvullisesti markkinat vaikuttavat hintavilta, vaikka yhä houkuttelevia sektoreita löytyy.

Tuloskaudesta ei Japanissa näytä tulevan mitenkään erikoinen ja tulosodotukset ovat voimakkaasti laskusuunnassa. Silti päämarkkinoiden välisessä vertailussa Japanin osakemarkkinat vaikuttavat mielestämme edelleen houkuttelevimmilta arvostusmielessä (lue myös casemme japanilaisista osakkeista). Alla olevasta kuvaajasta voi havaita japanilaisten osakkeiden (ruskea käyrä) arvostustasojen painuneen markkina-arvon ja edellisen 12 kuukauden käyttökatekertymän perusteella selvästi Eurooppaa (punainen käyrä) ja Yhdysvaltoja (musta käyrä) alhaisemmaksi.

arvostusvertailu_paamarkkinoiden_valilla

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden lukujen lähteenä FactSet, Thomson Reuters ja Bloomberg.

Tuloskauden Q2/2016 artikkelisarjan kirjoitukset löydät tuloskauden edetessä hakusanalla ”Tuloskausi Q2/2016”. Indeksejä vastaavat tehokkaat ETF:t löydät ETF-valintatyökalusta ja Indeksin valintatyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Osaketyökaluihin uusia osakkeita
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat