Rahavirrat ja suursijoittajien suosikit Brexit-myllerryksessä

ETF-rahavirrat kertovat, mihin suursijoittajat sijoittavat. Rahavirrat antavat tietoa tulevista tai käynnissä olevista sijoittamisen trendeistä.

Julkaistu: 06.07.2016 Kirjoittaja:

ETF ETF-rahavirrat markkinaympäristö

Kesäkuussa elettiin kaiken kaikkiaan jännittäviä aikoja markkinoilla. Koko kesäkuu meni jännittäessä Brexit-äänestyksen tuloksia. Turvasatamina pidettyjä sijoituskohteita kuten kultaa hamstrattiin moneen sijoitussalkkuun. Leave-äänet voittivat ja osakemarkkinat halpenivat useita prosentteja äänestystä seuraavien päivien aikana ja englannin punta alkoi heiketä suhteessa muihin valuuttoihin. Markkinoilla nähtiin kesäkuun lopussa myös palautumista, kun keskuspankit ovat vihjailleet – jälleen kerran – elvytystoimenpiteillä. Elämme nykyään ajassa, jossa keskuspankkien rooli paitsi taloudessa, myös osakemarkkinoilla on hyvin keskeisessä asemassa. Varsinaisiin fundamentteihin osakkeiden kehitys nojaa vähemmän. Tärkeimmät indikaattorit markkinaympäristöstämme.

Seuraa milloin rahavirrat Euroopan osakemarkkinoille kääntyvät positiiviseksi

Euroopan ja Japanin osakemarkkinat ovat olleet jo pitkään suursijoittajien epäsuosiossa. Nettovirtaukset pois Euroopan ja Japanin osakemarkkinoilta ovat kuitenkin hieman rauhoittumaan päin. Euroopasta vieläkin nettovirtasi selvästi eniten rahaa ulos: noin 1,6 miljardia euroa. Japanin osakemarkkinat tulevat hyvänä kakkosena. Japanista nettovirtasi ulos 1,4 miljardia euroa. Näyttää siltä, että rahat ovat virranneet lähes suoraan Yhdysvaltojen osakemarkkinoille.

20160705-rahavirrat-omaisuusluokat

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti ETF-valintatyökalustamme!

Rahoitussektori ei houkuttele, kulutus ei vedä

Vielä toukokuussa rahoitussektori oli suursijoittajien mieleen ja nettovirtaukset rahoitussektorille olivat positiiviset. Rahoitussektoria painaa alenevat korkotasot. Nyt alkaa näyttämään siltä, että korot eivät euroalueella lähde nousemaan vielä useampaan vuoteen, mikä tekee rahoitussektorista yhä huonomman sijoituskohteen suursijoittajien silmissä. Rahaa on vedetty myös pois syklisestä kulutuksesta, mikä viittaisi siihen, että tulevaisuudennäkymät ovat heikentyneet. Selittäviä tekijöitä heikentyneisiin tulevaisuudennäkymiin ovat Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista ja Yhdysvaltojen työllisyystilanteen väliaikainen heikentyminen. Sektoreista suurin menestyjä oli materiaalisektori.

Koroissa kasvu hyytymässä

Osakkeiden kohdalla nähtiin siirtymää Euroopasta ja Japanista Yhdysvaltoihin. Korkosijoitusten puolella selvästi nettovirtaukset Yhdysvaltoihin ovat kiihtymässä. Kuukauden aikana yhdysvaltojen korko-ETF:iin on virrannut liki 8,1 miljardia euroa, kun edellisen kolmen kuukauden aikana ”vain” 15 miljardia euroa. Yrityslainat ovat yhä sijoittajien suosiossa, mutta myös valtionlainoihin on nettovirrannut rahaa sisään edellisen kuukauden aikana.

Omaisuusluokkien tuotot

Suurimpana laskijana osakkeista oli eurooppalaiset osakkeet, jotka laskivat 4,1 prosenttia. Osakepuolelta eniten nousivat kehittyvät markkinat, jotka nousivat 2,9 %. Kolmen kuukauden aikana suomalaiset osakkeet ovat olleet melkoisen reippaita nousijoita kehittyvien markkinoiden ohella.

20160705-rahavirrat-tuotot

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti ETF-valintatyökalustamme!

Korkopuolella parhaiten tuottivat valtionlainat, mitkä olivat 1,7 %:n nousussa. Eurooppalaiset yrityslainat tuottivat 1,2 %. Vuoden ajalta parhaiten ovat selvästi tuottaneet valtionlainat, yli 10 %. Raaka-aineissa öljyn kiipeäminen on katkennut. Kolmen kuukauden aikana öljy on tuottanut jopa 22,8 %! Suursijoittajat himoitsivat kultaa, joka vahvistui huomattavat 8 %. Listatuilla kiinteistörahastoilla on mennyt kuukauden aikana kauheasti: -7,5 %.

TOP-10 maailman suosituimmat ETF:t ja ETF-uutuudet

jasensisalto_kirjaudu

Markkinakatsaus: mistä tuottoa?

Päivitimme markkinakatsauksemme. Saat kaiken olennaisen tiedon sijoituspäätösten tueksi. Markkinakatsaus on koottu hyödyntäen Sijoittajan työkaluja ja se päivitetään kerran kuukaudessa. Katsaus sisältää TOP-sijoituskohteet maailmalta ja SuomestaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy