estateguru

Suursijoittajien suosikkisijoituskohteet

rahapino, Miten määritellään osinko-osake?

ETF-rahavirrat kertovat, mihin suursijoittajat sijoittavat. Rahavirrat antavat tietoa tulevista tai käynnissä olevista sijoittamisen trendeistä.

Julkaistu: 06.04.2016 Kirjoittaja:

ETF ETF-rahavirrat

Alkuvuoden turbulenttien tunnelmien jälkeen ollaan osakemarkkinoilla kurottu laskua hieman umpeen. Maaliskuu on pitkälti ollut vaakasuoraa liikettä osakemarkkinoilla, eikä muutosta tähän ole välittömässä näköpiirissä. Ennusteet tuloskasvusta ovat jääneet valjuiksi ja jopa negatiivisiksi. Osakemarkkinoita tukee lyhyellä aikavälillä EKP:n lisäelvytyspäätös, mutta mihin asti se riittää on oma kysymyksensä. Myös Yhdysvallat on joutunut jakamaan rahapolitiikan suunnitellut kiristykset pidemmälle aikavälille. Kuten markkinaympäristöstämme voit seurata, niin ennusteet vuoden 2016 talouskasvusta ovat systemaattisesti laskeneet.

ETF:t löydät helposti ETF-valintatyökalustamme!

Eurooppalaista osakkeista virtasi rahaa ulos – kehittyvillä markkinoilla käänne

Euroopan osakemarkkinoille sijoittavista ETF:istä nettovirtasi määrällisesti eniten rahaa ulos: jopa yli 5,2 miljardia euroa. Yhdysvaltalaiset osakkeet tuntuivat olevan suursijoittajien suosiossa, sillä Yhdysvaltoihin virtasi kuukauden aikana rahaa sisään jopa yli 16,1 miljardia euroa. Japani tuntuu pysyvän pois suosiosta, sillä nettorahavirrat ovat olleet negatiiviset Japanin osalta jo puolen vuoden ajan. Kehittyvillä markkinoilla nähtiin negatiivisen trendin jälkeen käännös positiiviseen ja rahaa nettovirtasi kehittyville markkinoille 1,3 miljardia euroa. Kehittyvät markkinat ovat olleet Euroopan ohella laskusuunnassa vuoden alusta, mutta helmikuun puolenvälin palautumisessa kehittyvät markkinat nousivat voimakkaammin kuin Euroopan osakkeet.

20160406-sektori-rahavirrat-2

Miljoonaa euroa.

Terveydenhuolto ja rahoitussektori häviäjiä

Sektoreista eniten ottivat nokkiinsa terveydenhuolto- ja rahoitussektori. Trendi näiden sektorien osalta jatkaa negatiivisena. Terveydenhuoltosektorin osakkeisiin sijoittavista ETF:istä on paennut rahaa jo 6,3 miljardin euron edestä puolen vuoden aikana. Pako terveydenhuoltosektorilta on sinänsä mielenkiintoinen, että yleensä kriisien vähänkin nostaessa päätään haetaan suojaa turvasatamina pidetyistä sijoituskohteista. Liian vahvoja johtopäätöksiä tästä rahan ulosvirtauksesta ei kannata vetää. Nettorahan ulosvirtaus voi kertoa esimerkiksi siitä, että suursijoittajat uskaltavat ottaa enemmän riskiä ja siirtävät varojansa muihin sijoituskohteisiin, tai siitä, että terveydenhuoltosektorista on tullut suursijoittajien silmissä yliarvostettu sektori. Rahoitussektorin vastenmielisyys suurten sijoittajien silmissä johtunee ainakin osittain huolestumisesta pankkisektorin kohonneita velkamääriä kohtaan. Myös alhaisen korkotason tuomat huonot näkymät vaikuttanevat pankkien kehitykseen.

Koroissa suunta valtionlainoista yrityslainoihin

Korkopuolella on yhä nähtävissä huimaa sijoittamisen piristymistä euromääräisesti. Näiden perusteella on helppo todeta, että rahavirrat ovat siirtyneet osakepuolelta korkosijoituksiin. Erityisesti yrityslainat ovat olleet suursijoittajien erityssuosikki. Valtiolainojen kontrasti yrityslainoihin on huomattava. Valtiolainoihin sijoittavista ETF:istä on nettovirrannut rahaa pois yli 3,7 miljardia euroa, kun yrityslainoihin sijoittaviin ETF:iin on virrannut noin 8,8 miljardia euroa. Valtiolainojen odotettavissa olevat tuotot ovat Japanin ja Euroopan keskuspankkien elvytyspolitiikan myötä painuneet aika alhaiselle tasolle.

Omaisuusluokkien tuotot

Suurimpana laskijana osakkeista olivat eurooppalaiset osakkeet, jotka laskivat 3,8 prosenttia. Suomalaiset osakkeet laskivat Euroopan vanavedessä ja laskua suomalaisille kertyi 1,4 %. Euroopassa laskua on ollut jo pidemmän ajan. Parhaiten osakkeista pärjäsivät yhdysvaltalaiset osakkeet jotka nousivat kuukauden aikana 2,4 %.

20160406-omaisuusluokkien-tuotot

Korkopuolella parhaiten pärjäsivät myös rahavirtataulukoissa pärjänneet yrityslainat. Globaalit yrityslainat nousivat 2,8 % ja muutkin korkosijoitukset olivat nousussa. Riskilainat ovat vielä hieman pakkasen puolella jos katsotaan vuoden aikaperiodilla. Raaka-aineet laajasti eivät menestyneet. Öljy oli vaihteeksi laskussa, tehden luisua 3,1 %:n verran. Raaka-aineiden pitkään kestänyt lasku ei näytä osoittavan merkkejä laantumisesta.

TOP-10 maailman suosituimmat ETF:t ja ETF-uutuudet (vain jäsenille)

Markkinakatsaus: mistä tuottoa?

Lue tuore markkinakatsauksemme. Saat kaiken olennaisen tiedon sijoituspäätösten tueksi. Markkinakatsaus on koottu hyödyntäen Sijoittajan työkaluja ja se päivitettään kerran kuukaudessa. Katsaus sisältää TOP-sijoituskohteet maailmalta ja Suomestaestateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy