Northcrypto

Osakemarkkinaa heiluttavien teknojättien tulokset analyysissa

Suurimmat teknologiayhtiöt tulosanalyysissa - Apple, Amazon, Google, Meta ja Microsoft

Kaikki viisi teknojättiä ovat julkistaneet tuloksensa. Teimme laajan yhteenvedon yhtiöiden raporteista ja näkymistä. Lue analyysi

Julkaistu: 05.02.2023 Kirjoittaja:

Alphabet Apple Facebook Google kansainvälinen sijoittaminen Meta Microsoft tulokset tuloskausi

Kaikki viisi suurta eli Microsoft, Apple, Alphabet (Google), Meta (Facebook) ja Amazon ovat julkaisseet joulukuun kvartaalin tuloksensa. Nämä yhtiöt ovat niin isoja, että niiden kurssiliikkeet heiluttavat markkinaa. Tulokset eivät olleet huippusuorituksia, mutta riittäviä markkinoille. Pahin näyttäisi olevan takana ja paluu nopeampaan kasvuun nähdään vuonna 2023.

Microsoft

Microsoftin tilikauden 2023 toisen kvartaalin tulos ylitti hienoisesti ennusteet. Yhtiön antama ohjeistus oli lievä pettymys markkinoille. Liikevaihdon kasvu hidastui odotetusti kahteen prosenttiin, joka oli heikointa sitten 2016. Liiketoiminta hidastui joulukuussa ja trendin odotetaan jatkuvan alkuvuonna 2023.

Microsoftin nettotulos ilman kertaeriä laski 6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,32 (Analyytikoiden ennuste $2,29)
 • Nettotulos 16,4 miljardia dollaria, laskua 12,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Yhtiö kirjasi 1,2 miljardin dollarin kertaluonteisen. Ilman kertaerää tulos laski 6,1 %.
 • Liikevaihto 52,75 miljardia dollaria (Analyytikoiden ennuste 52,94 miljardia dollaria), kasvua 2 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Operatiivinen liikevoitto 21,6 miljardia dollaria, laskua 3 % vuoden takaiseen verrattuna

Ohjeistus

Microsoftin ohjeistus liikevaihdon osalta seuraavalle kvartaalille on 50,5 – 51,5 miljardia dollaria, joka oli alle analyytikoiden konsensusennusteen 52,4 miljardia dollaria. Ohjaus indikoi vaivaista kolmen prosentin kasvua maaliskuun kvartaalille. CFO Amy Hood sanoi, että PC-markkinat supistuvat edelleen, minkä pitäisi johtaa noin 17 prosentin laskuun More Personal Computing -liiketoimintasegmentissä.

Laaja raportti Microsoftin tuloksesta.

Meta Platforms

Meta Platformsin eli Facebookin liikevaihto oli odotuksia parempi vuoden viimeisellä neljänneksellä, mutta EPS jäi odotuksista. Tulokseen vaikutti merkittävästi toimintojen uudelleenorganisointi, joten se ei ole täysin vertailukelpoinen analyytikkojen ennusteen kanssa. Yhtiön teemana vuodelle 2023 on tehokkuus, josta sijoittajat innostuivat. Osake nousi rajusti.

Metan nettotulos oli noin 4,65 miljardia, jossa on 55 prosentin lasku vuodentakaiseen verrattuna. Meta ilmoitti Family of Apps -segmentin ja Reality Labs -yksikön uudelleenjärjestelykuluista, jotka olivat 3,76 miljardia dollaria ja 440 miljoonaa dollaria vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.

 • Liikevaihto 32,17 mrd $, ennuste 31,53 mrd $ (laskua vuoden takaiseen 4 prosenttia)
 • EPS 1,76 $, ennuste 2,23 $
 • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 2 miljardia (ennuste 1,99 miljardia)
 • Kuukausittaiset aktiiviset ihmiset (MAU): 2,96 miljardia (ennuste 2,98 miljardia)

Ohjeistus

Meta ennakoi ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 26- 28,5 miljardia dollaria. Ohjauksen keskiväli on hieman analyytikoiden ennustaman 27,1 miljardin dollarin yläpuolella. Mikäli Meta pääsee ohjauksen ylälaitaan, tarkoittaisi se sitä, että Meta palaisi useamman laskukvartaalin jälkeen takaisin kasvu-uralle.

Laaja raportti Metan tuloksesta.

Google

Google jäi analyytikkojen ennusteista neljäntenä perättäisenä kvartaalina. Liikevaihdon kasvu hidastui vaivaiseen yhteen prosenttiin (vertailukelpoisin valuuttakurssein 7 %). Googlen johto kertoi yhtiön leikkaavan kuluja ylläpitääkseen kannattavaa kasvua.

 • Liikevaihto 76,05 miljardia dollaria, kasvua 1 % (analyytikkojen ennuste 76,53 miljardia)
 • Operatiivinen liikevoitto 18,16 miljardia dollaria, liikevoittomarginaali 24 % (laskua 17 %)
 • EPS 1,05$ (analyytikkojen ennuste 1,18$)

Erityisesti YouTube oli pettymys mainosmarkkinoiden heikkoudesta johtuen. Google Cloud jatkoi vahvaa kasvua (32 %).

Ohjeistus loppuvuodelle

Google ei antanut virallista ohjausta vuodelle 2023. Johto kuitenkin hehkutti yhtiön tulevia tekoälypalveluja, jotka ovat pian käyttäjien saatavilla. Johto uskoo pääsevänsä takaisin kannattavaan kasvuun pitkällä tähtäimellä. Vaikeuksista huolimatta Google on laadukas teknologiayhtiö. Vuosi 2023 on todennäköisesti Googlelle kokonaisuutena jo parempi.

Laaja raportti Googlen tuloksesta.

Amazon

Amazonin liikevaihto kasvoi 9 prosenttia ja 12 % kiintein valuuttakurssein. Liikevoitto laski, mutta se sisälsi noin 2,7 miljardin dollarin edestä kertaluonteisia kustannuksia. Operatiivinen kassavirta oli edelleen vahva, 46,8 miljardia dollaria 12 kuukaudelta ja se kasvoi hieman edelliseltä 12 kuukaudelta.

 • Liikevaihto 149,2 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 9 % (analyytikkojen ennuste 145,42 mrd.)
 • Operatiivinen liikevoitto 2,7 miljardia dollaria (3,5 mrd vertailukaudella)
 • Nettotulos 278 miljoonaa dollaria
 • EPS $ 0,03 (ennuste 0,14)

Amazonin osakekohtainen tulos ei ole täysin vertailukelpoinen, sillä sitä painoin erityisesti Amazonin tekemä sijoitus sähköautoyhtiö Rivianiin, josta kirjattiin 2,3 miljardin dollarin arvonalennus.

Amazonin ohjeistus

Amazon odottaa liikevaihdon olevan 121 – 126 miljardia dollaria, mikä merkitsisi 4 – 8 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 125,1 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka on Amazonin oman ennusteen yläpäässä. AWS:n kasvun odotetaan myös hidastuvan Q1:llä, mikä oli pettymys markkinoille.

Laajempi raportti Amazonin tuloksesta.

Apple

Apple jäi joulukuun kvartaalilla ennusteista. Liikevaihto laski ensi kerran sitten vuoden 2019. Toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan tähän vaikutti tuotantovaikeudet Kiinassa (nollakoronapolitiikka), vahva dollari ja makrotaloudelliset haasteet. Kiinteillä valuuttakursseilla mittatuna liikevaihto kasvoi.

 • Liikevaihto 117,15 mrd $,(121,10 mrd $ analyytikkoennuste) 5,5 prosentin lasku vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,88$ (1,94$ analyytikkoennuste) laskua 10,9 prosenttia
 • Käyttökate 42,96 % (42,95 % analyytikkoennuste)

Liikevaihdot liiketoimintasegmenteittäin

 • iPhonen liikevaihto 65,78 mrd $ (68,29 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 8,17 %
 • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 20,77 mrd $ (20,67 mrd $ analyytikkoennuste) kasvu 6,4 %
 • Mac tietokoneet 7,74 mrd $ (9,63 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 28,66 %
 • iPad liikevaihto 9,40 mrd $ (7,76 mrd $ analyytikkoennuste) kasvu 29,66 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Muut tuotteet 13,48 mrd $ (15,23 mrd $ analyytikkoennuste) lasku 8,3 % vuoden takaiseen

Apple ei antanut vieläkään ohjeistusta

Apple ei vieläkään antanut ohjeistusta tulevista kvartaaleista, mutta odottaa iPhonejen myynin laskun pienenevän Q1:llä.

Lue kattava raportti Applen tuloksesta.

Yhtiöiden kurssit

Kaikkien viiden teknoyhtiöiden kurssit ovat pompanneet rajusti ylöspäin tänä vuonna. Vuosi 2022 oli teknojäteille heikko, joten osakkeet yrittävät nyt comebackia. Vuoden takaiseen mitattuna Apple ja Microsoft ovat laskeneet vähiten. Applen ollessa noin 14 % pakkasella ja Microsoft 15,6 %.

Amazon ja Google ovat laskeneet viimeisen vuoden aikana 25 ja 26,5 %. Meta on laskenut eniten 41,6 %, vaikka yhtiön kurssi nousi tulosjulkistuksen jälkeen yli 20 %. Yhtiö on silti viidestä teknologiayhtiöstä heikoiten suoriutunut vuoden jaksolla mitattuna.

Tradingview apple msft, google, amazon, meta
Kuva: TradingView

Vuoden 2023 alusta mitattuna Meta on noussut 51 %, Amazon 30 %, Google 21 %, Apple 20 % ja Microsoft reilut 10 %. Nasdaq on noussut yli 17 %.

Voit ostaa suosituimpia kansainvälisiä osakkeita nollakuluilla eToron kautta

eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Voit ostaa esim Apple, Teslaa, Microsoftia, Amazonia ja tuhansia muita osakkeita nolla palkkioilla.

Aloita sijoittaminen nollakuluilla* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy