Osallistu osakeantiin!

Apple, Amazon, Google, Tesla… Mikä tekno-osake tuotti parhaiten vuonna 2022?

Tutkimme merkittävimpien teknologiaosakkeiden kokonaistuottoja vuodelta 2022. Mikä osake tuotti parhaiten, entä mikä sai kyseenalaisen Vuoden looseri -tittelin?

Julkaistu: 04.01.2023 Kirjoittaja:

Apple FAANG Google Meta Microsoft Nvidia osakkeet teknologiayhtiöt Tesla

Merkittävimmät teknologiaosakkeet

Vuosi 2022 jää mieleen suurten ja ylivertaisten teknologiaosakkeiden laskeutumisesta tavallisten kuolevaisten joukkoon.

Tutkimme, miten merkittävimmät entiset sijoittajien ykkössuosikit menestyivät vuonna 2022. Valitsimme osakkeet teknologia-, viestintä- ja harkinnanvarainen kulutus -sektoreilta. Merkittävimmät teknologiaosakkeet ovat:

 • Apple
 • Microsoft
 • Alphabet (Google)
 • Amazon
 • Visa
 • Tesla
 • Nvidia
 • Meta Platforms
 • Netflix

Markkina-arvon perusteella Netflix ei enää kuulu merkittävimpien teknologiaosakkeiden joukkoon, mutta otimme osakkeen tarkasteluun. Osake on FAANG-statuksensa vuoksi edelleen yksi seuratuimmista teknologiaosakkeista.

Teknologiaosakkeiden tuotot vuonna 2022

Vuonna 2022 selvästi parhaiten pärjäsi finanssiteknologian johtotähti Visa. Osakkeen tuotto oli vain 3,4 prosenttia miinuksella. Suorituksen takana oli odotuksia paremmat osavuosikatsaukset. Visa löi analyytikkojen EPS-ennusteet jokaisella 2022 kvartaalilla. Myös näkymät vuodelle 2023 ovat positiiviset. Analyytikot odottavat 16,3 prosentin tuloskasvua Visalle vuonna 2023.

Toiseksi parhaiten pärjäsi Apple, jonka osakkeen tuotto oli -26,4 %. Apple piti pintansa marraskuun puoliväliin asti, kunnes osake lähti selvään laskuun. Analyytikot odottavat Applelle 9,6 prosentin tuloskasvua vuonna 2023. Microsoft tuotti -28 prosenttia. Microsoftin osakkeen loppuvuosi oli Applea parempi. Osake laski jo aiemmin korkemman arvostustason vuoksi. Nyt Applen ja Microsoftin arvostustasot ovat jo lähellä toisiaan 2023 P/E-luvuilla. Analyytikot odottavat Microsoftille 17,6 prosentin tuloskasvua vuonna 2023, mikä kuulostaa optimistiselta.

Neljänneksi parhaiten tuotti Alphabet (GOOGL). Tuotto oli -39,1 prosenttia. Tuloskasvu odotus vuodelle 2023 on kova, 19,2 prosenttia. P/E-luku on joukon toiseksi alhainen. Vain 14,1 vuoden 2023 tulosennusteella. Joukon keskivaiheelta löytyy Amazon, jonka osake laski lähes 50 % vuonna 2022. Yhtiön kasvuvauhti hyytyi, kun pandemian aiheuttama ennakkokysyntä laimeni ja kuluttajat palasivat tekemään ostoksia myös kivijalkaliikkeissä sekä siirsivät kulutusta palveluihin. Tulos painui alas vuona 2022 ja siksi analyytikot odottavatkin hurjaa tulosparannusta vuonna 2023. Peräti 80 prosenttia, joka on listan kovin kasvuvauhti.

Myös Nvidia oli pandemia-ajan suosikkiosake, jonka valuaatio nousi liian korkealle. Osake laski 50,3 prosenttia vuonna 2022. Valuaatio on edelleen korkea tälle sirusektorin kärkiyritykselle. P/E-luku vuoden 2023 tulosennusteella on 33,7 ja tuloskasvuodotus peräti 33,1 prosenttia. Riski alaspäin on siten edelleen merkittävä. Suoratoistopalvelujen ykkönen Netflix laski 51,1 prosenttia vuonna 2022. Osakkeen pelasti täydelliseltä katastrofilta vahva loppuvuosi. Viimeisen kvartaalin tuotto oli joukon paras. Vuodelle 2023 analyytikot odottavat 29,6 prosentin tuloskasvua.

Kisa vuoden heikoimmaista osakkeesta oli tiukka. Meta Platforms (entinen Facebook) tuotti 64,2 prosenttia ja Tesla 65,0 prosenttia. Näistä kahdesta Meta Platforms on selvästi edullisempi, sillä vuoden 2023 tulosennusteella laskettu P/E-luku on vain 11,8. Metalle analyytikot odottavat 27,5 prosentin tuloskasvua. Teslalle tuloskasvuennuste on 21,0 prosenttia, mutta eilisten tuotantolukujen perusteella tämä voi olla yläkanttiin. Teslan osakekurssin suunta on edelleen alaspäin, eikä käännettä ole näkyvissä.

Merkittävimpien teknologiaosakkeiden mediaanituloskasvuennuste vuodelle 2023 on 21,0 prosenttia. Heikoin tuloskasvuennuste on Applella 9,6 prosenttia ja korkein Amazonilla 80 prosenttia. On todennäköistä, että tulosennusteet laskevat Q4-tuloskauden jälkeen. Paluu normaalimpiin kaksinumeroisiin kasvulukuihin nähtäneen vuoden 2023 loppupuolella tai huonossa tapauksessa vasta vuonna 2024. Osakkeet ennakoivat tuloskäännettä.

On mahdollista, että arvo-osakkeet lyövät nämä tunnetut teknologiatähdet vielä vuonna 2023. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata sulkea teknologiaosakkeita kokonaan pois. Syy teknologiaosakkeiden romahdukseen on tiedossa ja paluu johtotähdiksi on tulossa. Comebakin ajankohta ei vain ole vielä tiedossa.

Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin edullisesti

Voit ostaa tässä artikkelissa mainittuja osakkeita sekä tuhansia muita kansainvälisiä huippuyhtiöitä nollakuluilla eToron kautta. eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi edullisten hintatasonsa vuoksi. Yli 20 000 suomalaista käyttää jo eToroa kansainväliseen sijoittamiseen. 

Katso miten eToro pärjää välittäjien vertailussa ja löydä edullisin välittäjä juuri sinulle.

Aloita sijoittaminen nollakuluilla* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy