
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 49.
markkinaympäristö osakkeetViime viikolla Yhdysvalloista kuultiin osakemarkkinoiden kannalta sekä positiivisia, että negatiivisia uutisia. Viikko sitten pitämässään puheessa FED:in pääjohtaja Jerome Powell viestitti pitävänsä koronnostojen vauhdin hidastamista mahdollisena jo joulukuussa. Powellin puheen siivittämänä pörssit ampaisivat vahvaan nousuun. Erityisen vahvasti vaikutus näkyi kasvu- ja teknologiapainotteisessa Nasdaq-indeksissä, joka nousi puheen jälkeen 4,4%.
Loppuviikosta julkaistu Yhdysvaltain työllisyysraportti ja kasvaneet taantumapelot jarruttelivat kuitenkin markkinoiden innokkuutta. Ennusteita kuumemmat työmarkkinaluvut povaavat nostopainetta palkoille ja inflaatiolle. Nasdaq- ja S&P 500- indeksit olivatkin eiliseen mennessä palanneet Powellin puhetta edeltäville tasoilleen. Markkinoilla vallitsee nyt odottava tunnelma ensi viikolla julkaistavan USA:n keskuspankin korkopäätöksen tiimoilta.
Alkuviikosta Kiinasta kuultiin uutisia koronarajoitusten höllentämisestä, joka näkyi positiivisesti manner-Kiinan ja Hongkongin indekseissä.
Opec+ -maat päättivät sunnuntain kokouksessaan pitää öljyn tuotantomäärät ennallaan. Oletettavasti maat haluavat tarkastella EU:n, G7-maiden ja Australian venäläiselle öljylle sovitun hintakaton vaikutuksia ennen mahdollisia toimia. Uutta kokousta on ennustettu mahdollisesti jo ensi vuoden alkupuoliskolle. Öljyn hinta laski tiistaina alimmalle tasolle kuluvana vuonna.
S&P 500 -indeksi on noussut lokakuun pohjilta reilu 10 prosenttia. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja indeksit ovat edelleen näitä tasoja alempana lukuun ottamatta OMXH25, joka on hieman elokuisia huippujaan korkeammalla. Indeksitrendeissä teknologiapainotteinen Nasdaq on kirinyt hiukan suhteessa S&P 500 -indeksiin. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet hyvin. OMXH25 on noussut syyskuun pohjilta jo 16 prosenttia.
Pääsektoreista viikkotuotolla mitattuna parhaiten pärjäsivät työllisyysraportin tulosten ja taantumapelkojen siivittelemänä defensiiviset yhdyskuntapalvelu ja terveydenhuolto. Loppuviikon kehitys näkyy kuitenkin vielä sektoreissa, sillä sykliset materiaali, teknologia ja viestintäpalvelut ovat seuraavana listalla ja niiden viikkotuotto oli positiivinen. Selvästi heikoiten sektoreista ovat pärjänneet sykliset rahoitus- ja energiasektori. Energiasektorin laskua selittää laskenut öljyn hinta.
Leading alasektoreista liikenneala- ja pankkisektorit pärjäsivät heikosti verrattuna pääsektoreihin ja molempien kehitys oli selvästi negatiivinen. Puolijohdesektori päätyi plussan puolelle ja kehitys oli pääsektoreiden keskikastin luokkaa. Loppuviikon kova nousu kuitenkin hyytyi kasvaneeseen epävarmuuteen. Alasektoreiden ja pääsektoreiden kehitys viestii epävarmuudesta markkinoilla ennen Fed:in ensi viikon kokousta.
Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.
Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.
Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.