Northcrypto

Tankkeriyhtiöt vuoden parhaimpia sijoituksia. Onko vielä nousuvaraa?

Onko tankkeriyhtiöissä vielä nousuvaraa? Vertailimme kolmea erilaista tankkeriyhtiöitä. Kurssit ovat nousseet tämän vuoden aikana 87 – 257 % ja ovat olleet yksi parhaista sijoituskohteista vuonna 2022. Lue analyysi!

Julkaistu: 21.11.2022 Kirjoittaja:

Golar LNG kansainvälinen sijoittaminen Nordic American Tankers osakkeet Scorpio Tankers sijoitusideat

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen öljyn ja kaasun hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Samalla, kun Eurooppa pyrkii eroon venäläisestä energiasta, ovat öljy- ja nestekaasutankkeriyhtiöiden osakkeet olleet kovassa nousukiidossa. Teimme blogin puolella katsauksen kolmeen tankkeriyhtiöön huhtikuun puolessa välissä. Tämä on analyysin päivitys.

Yhtiöt, joita tarkastelemme ovat Scorpio Tankers, Nordic American Tankers ja Golar LNG. Yhtiöiden kurssit ovat olleet rajussa nosteessa koko vuoden:

 • Scorpio Tankers on noussut vuoden alusta yli 257 %
 • Nordic American Tankers yli 87 %
 • Golar LNG yli 87,5 %

Kaikki yhtiöt eroavat toisistaan, eikä niitä voi suoraan verrata toisiinsa. Golar LNG keskittyy LNG-terminaalilaivojen vuokraamiseen ja LNG:n kuljettamiseen, Scorpio Tankers öljyjalosteiden ja Nordic American Tankers taas raakaöljyn rahtaamiseen.

Golar LNG (GLNG)

Golar LNG:n juuret juontavat vuoteen 1946 ja Gootas Larsen Shipping Companyyn. Moninaisten vaiheiden jälkeen yhtiö listautui vuonna 2011 Nasdaqiin. Yhtiön laivastossa on kolme terminaalilaivaa sekä yksi LNG:n kuljettamiseen tarkoitettu alus. Yksi terminaalilaiva on tällä hetkellä telakalla remontissa. Golar LNG keskittyy LNG-terminaalilaivojen vuokraamiseen (LNG = Liquified Natural Gas, nesteytetty maakaasu). Eli vastaaviin, joita Suomi ja Viro päättivät vuokrata tänä vuonna.

Avainluvut

 • P/E: 4,55
 • Forward P/E (12kk): 24,89
 • EPS: 7,77 $
 • Osinko: Yhtiö ei maksa osinkoa
 • Markkina-arvo: 2,66 miljardia dollaria

Kurssi

Golar LNG:n kurssi on noussut vuoden alusta lähes 90 % ja 2020 kevään pohjista yli 340 %. Ennen tätä nousua Golar LNG:n kurssi oli pitkään alamaissa. Osake on viiden vuoden takaisiin tasoihin lähes samoissa lukemissa. Vuosien 2011 – 2018 keskikursseihin verrattuna yhtiön kurssi on edelleen selvästi alempana.

Golar LNG:n kurssi kehittyi lupaavasti alkuvuoden, mutta on sahannut paikallaan huhtikuun jälkeen ja pudonnut kesän huippulukemista noin 17 %. Kaikki yhtiötä seuraavat analyytikot ovat ostolaidalla Golar LNG:n suhteen seuraavalle 12 kuukauden jaksolle.

Kuva: eToro.
Osta Golar LNG:n osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Nordic American Tankers (NAT)

Nordic American Tankers on keskittynyt raakaöljyn kuljettamiseen. Nordic American Tankers on 1995 perustettu kansainvälinen yritys, joka omistaa 23 öljytankkeria. Yhtiö on varsinaisesti aktivoitunut vasta 2004, kun rahtaussopimus British Petroleumin kanssa päättyi. Yhtiön osake on listattu New Yorkin pörssiin. Yhtiö on ostanut läpi 2000-luvun uusia tankkereita ja ilmoittanut tavoitteekseen kasvattaa tankkereiden lukumäärää 33 tankkeriin 2020-luvun loppuun mennessä. 

Avainluvut

 • P/E: Negatiivinen
 • Forward P/E (12kk): Negatiivinen
 • EPS: -0,71 $
 • Osinko: 3,52 %
 • Markkina-arvo: 760 miljoonaa dollaria

Nordic American Tankers on investoinut velalla kasvuun, mutta on vahvan kassan ansiosta maksanut hyvää osinkoa tasaisesti jo 100 kvartaalia putkeen. Yhtiö ei ole voitollinen tällä hetkellä, mutta raakaölyn rahtauksen hinta on yli tuplaantunut tänä vuonna ja on mahdollista, että yhtiö on voitollinen jo seuraavassa kvartaalissa. Nordic American Tankers on artikkelin yhtiöistä paras osingonmaksaja.

Kurssi

Nordic American Tankers on noussut vuoden alusta noin 87 %, mutta viiden vuoden jaksolla mitattuna laskenut 11 %. Yhtiö saavutti kurssihuipun vuonna 2005, josta kurssi on tullut alas noin 93 %. Toki on epätodennäköistä, että kurssi olisi tulevaisuudessa lähellä 2005 vuoden tasoa, johon vaikuttivat öljyn erittäin korkea hinta ja Irakin sota.

Nordic American Tankers on noussut huhtikuusta 34 % ja kuten monissa muissa tankkeriyhtiöissä analyytikot ovat ostolaidalla myös tämän osakkeen suhteen.

Nordic American Tankkers osake
Kuva: eToro

Osta Nordic American Tankersin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Scorpio Tankers (STNG)

Yhtiö on perustettu vuonna 2009 ja listattu New Yorkin pörssiin. Yhtiö on yksi suurimpia ja se on myös suurin jalostetun öljyn rahtaaja 128 aluksen laivastolla. Yhtiöllä on myös eniten LR2 (Large Range 2) -tyypin aluksia listatuista yhtiöistä.

Scorpio Tankers on myös jatkuvasti investoinut ja kasvattanut laivastonsa kokoa. Öljyn hinnan yleinen lasku on vaikuttanut yhtiöön merkittävästi ja 2015 heinäkuusta kurssi on laskenut noin yli 50 prosenttia. 

Avainluvut

 • P/E: 9,98
 • Forward P/E (12kk): 4,60
 • EPS: 1,15 $
 • Osinko: 0,8 %
 • Markkina-arvo: 2,81 miljardia dollaria

Kurssi

Scorpio Tankers on noussut tänä vuonna huikeat 257 % ja on globaalisti tänä vuonna yksi parhaimpia osakkeita. Yhtiö voitollinen ja maksaa kohtalaista osinkoa. Viiden vuoden jaksolla Scorpio Tankersin kurssi on noussut noin 50 %.

Scorpio Tankers on noussut huhtikuun katsauksemme jälkeen huikeat 120 % ja kaikki analyytikot näkevät yhtiössä edelleen nousuvaraa.

Kuva: eToro
Osta Scorpio Tankersin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Analytikoiden näkemykset

Yhtiöitä seuraa suppeampi joukko analyytikkoja kuin satojen miljardien eurojen suuryrityksiä, joten otanta on merkittävästi pienempi.

 • Golar LNG:tä seuraa 12 analyytikkoa ja 12 kuukauden mediaanitavoitehinta on 35 dollaria, joka on noin 42 % korkeammalla kuin 17.11.2022 päätöskurssi. Kaikkien yhtiötä seuraavien analyytikoiden suositus on ”osta”.
 • Nordic American Tankersia seuraa vain viisi analyytikkoa. Mediaanitavoitehinta neljä dollaria, joka on noin 10 % korkeammalla kuin 17.11.2022 päätöskurssi. Neljä analyytikoista on ostolaidalla ja yksi kehottaa pitämään osakkeen.
 • Scorpio Tankersia seuraa 12 analyytikkoa joiden mediaanitavoitehinta on 60 dollaria osakkeelta, joka on noin 20 % korkeammalla kuin 17.11.2022 päätöskurssi. Analyytikoista 11 on ostolaidalla ja yksi suosittelee pitämään osakkeen.

Miksi sijoittaa tankkeriyhtiöihin 

+ Arvostustasot edelleen maltilliset.

+ Useat yhtiöt ovat vakavaraisia ja maksavat myös osinkoa.

+ Kurssit vielä kaukana viiden vuoden takaisista huipuista.

+ Uusi supersykli saattaa olla vasta alkamassa.

+ Venäjän pakotteet jatkuvat pitkään ja kaasua ei virtaa enää koskaan Nordstreamin kautta räjäytysten jälkeen.

Tankkerisektorin miinukset

– Fossiiilisista polttoaineista luopuminen kiihtyy.

– Mikä on sektorin ja yritysten kysyntä yli viiden vuoden aikajänteellä?

– Tankkeriyhtiöt eivät ole eettisin sijoituskohde, mutta siirtymäajalla välttämätön.

– Ala on erittäin syklinen ja volatiliteetti, joten tasaista tuottoa hakevalle tankkereihin sijoittaminen ei sovellu.

Miten sijoittaa yhtiöihin nollakuluilla?

Voit ostaa kaikkia tässä artikkelissa mainittuja yhtiöitä nollakuluilla eTorossa. Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edut, joiden ansiosta voit ostaa suosituimpia kansainvälisiä yhtiöitä nollakuluilla. Saat edut käyttöösi rekisteröitymällä eToroon.

Rekisteröidy eToroon* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Osakeideoita maailmalta, markkinakuulumisia ja kansainvälisten sijoitussalkkujen katsauksia

Oletko kiinnostunut kansainvälisestä sijoittamisesta, kryptovaluutoista, osakeideoista? Liity blogilistalle ja saat blogit aiheeseen liittyen heti niiden ilmestyttyä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy