Osallistu osakeantiin!

Analyysissa neljä rajusti noussutta öljyosaketta

Öljy-yhtiöt analyysissä. Shell, Exxon, Chevron, Equinor

Öljyosakkeet ovat olleet vuoden paras sijoituskohde. Yhtiöt raportoivat kolmannella kvartaalilla ennätystuloksista. Onko öljyosakkeiden kursseissa vielä nousuvaraa? Lue analyysi!

Julkaistu: 07.11.2022 Kirjoittaja:

Chevron Equinor Exxon osakkeet Shell sijoitusideat Öljy öljyn hinta

Öljy on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen kannattava sijoituskohde. Samalla kun indeksit ovat laskeneet rajusti, ovat öljy-yhtiöt palanneet muotiin ja takoneet ennätystuloksia. Öljy on ollut jo yli vuosikymmenen monien sijoitusyhtiöiden mustalla listalla sen saastuttavuuden vuoksi. Öljystä ihmiskunta ei pääse eroon vielä hetkeen, vaan sitä tarvitaan vielä kymmeniä vuosia ennen kuin se voidaan täydellisesti korvata uusiutuvilla ja vähemmän saastuttavilla ratkaisuilla.

Poimimme vertailuun maailman suurimpia öljy-yhtiötä. Miltä yhtiöiden tulokset näyttävät, paljonko osakkeet ovat nousseet ja näkevätkö analyytikot yhtiöissä vielä nousuvaraa? Poimimme vertailuun Exxonin, Chevronin, Shellin, ja Equinorin.

Exxon

Exxon* eli viralliselta nimeltään ExxonMobil on Yhdysvaltojen suurin ja maailman toiseksi suurin öljy-yhtiö Saudi Aramcon jälkeen markkina-arvolla mitattuna. Exxonin juuret juontavat vuoteen 1882 jolloin yhtiö aloitti Standard Oil nimellä. Viimeisin nimenmuutos ja fuusio tapahtui vuonna 1999, kun Mobil ja Exxon yhdistyivät. Exxonin liikevaihdosta yli 75 % muodostuu bensan, dieselin ja lämmistysöljyjen tuotannosta ja jalostuksesta. Exxon tuottaa myös kerosiinia, raskaita polttoaineita, sekä voiteluaineita.

Exxonin markkinointinimi on Yhdysvaltojen ulkopuolella ollut Esso, joka myös suomalaisille tunnettu brändi vaikka Esso-asemat ovat olleet vuoden 2006 jälkeen Suomessa SOK:n ja St1:n omistuksessa ja uusien brändien alla. Viimeinen Esso asema siirtyi Suomessa St1:n alle vuonna 2010. Exxonilla on vielä Suomessa toimintaa Naantalin voiteluainetehtaan muodossa joka on Mobil Oilin peruja.

Exxonin Q3-tulos

Exxonin kolmannen kvartaalin tulos oli erinomainen ja se ylitti analyytikoiden ennusteet osakekohtaisen tuloksen osalta, mutta jäi hieman liikevaihdon suhteen jälkeen ennusteista. Exxon raportoi tuloksensa 28.10. Yhtiön tulos oli lähes yhtä hyvä kuin teknologiajätti Applen. Yhtiön operatiivinen liikevoitto oli 19,66 miljardia dollaria, kun Applen liikevoitto oli 20,7 miljardia dollaria samalla ajan jaksolla. Exxon oli vuonna 2013 maailman arvokkain yhtiö. Useat teknologiayhtiöt ovat menneet Exxonista myöhemmin ohi, mutta Exxon on silti noin 460 miljardin dollarin markkina-arvolla maailman yhdeksänneksi suurin yhtiö. Apple on tänä päivänä markkina-arvoltaan lähes viisi kertaa suurempi.

 • Oikaistu EPS: $4,68 ($3,89 analyytikoiden konsensusennuste)
 • Liikevaihto 112 miljardia dollaria, kasvua vuodentakaiseen 52 % (113,6 miljardia dollaria analyytikoiden konsensusennuste)
 • Nettotulos 19,66 miljardia dollaria, kasvua vuodentakaiseen 29 %

Exxon ilmoitti myös maksavansa osinkoa $0,91 osakkeelta neljännellä kvartaalilla. Exxon nosti osinkoaan hieman sillä syyskuussa Exxon maksoi 0,88 dollaria osakkeelta. Osinko maksetaan seuraavan kerran 9.12. Yhtiö maksaa osinko neljä kertaa vuodessa. Exxonin osinkoprosentti on nykykurssilla noin 3,3 %. Exxon aikoo ostaa myös ostaa omia osakkeitaan ensi vuonna noin 30 miljardilla dollarilla.

Exxonin osake (XOM)

Exxonin osake on noussut vuoden alusta noin 75 % ja kahden vuoden aikana noin 220 prosenttia. Kurssi oli laskusuhdanteessa 2017-2020 aikana, joten viiden vuoden aikana kurssi on noussut vain 34 %.

Exxonin osakekehitys marraskuu 2022
Kuva: eToro.

Exxonin ennusteet

 • P/E 2023 tulosennuste: 10,0
 • EPS:n 3 v kasvunenuste: 19,9 %
 • EPS 2023e: 11,13
Katso Exxonin kurssi tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Shell

Shell* on brittiläis-hollantilainen energiayhtiö, joka muodostui vuonna 1907 kahden yhtiön fuusion seurauksena. Pohjoismaissa toimivat Shell asemat omistaa St1. Shell on maailman 39. suurin yritys noin 200 miljardin dollarin markkina-arvolla. Shell jalostaa, tuottaa ja etsii öljyä ja maakaasua

Shell tuottaa kohtalaisen paljon maakaasua, mutta suurin osa sen omistamista kaasunlähteistä on kaukana Euroopasta. Shell omistaa myös tankkereita, joita se käyttää kaasun ja öljyn kuljettamiseen. Shellillä on kuusi öljy/kemikaalitankkeria ja 20 LNG-tankkeria, joka tekee siitä jo kohtalaisen ison kaasun rahtaajan.

Shellin Q3-tulos

Shell raportoi hyvästä tuloksesta 27.10. ja ilmoitti samalla nostavansa osinkoa 15 % neljännellä kvartaalilla. Shell myös aikoo ostaa omia osakkeitaan neljällä miljardilla dollarilla. Yhtiö myi kuitenkin vähemmän öljyä kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta kohonnut öljyn hinta nosti tuntuvasti Shellin tulosta. Yhtiön tulos kuitenkin heikkeni vuoden toisen kvartaalin tulokseen verrattuna. Nettotulos laski jopa 18 % verrattuna toiseen kvartaalin, tämä johtui heikentyneestä kaasun myynnistä ja jalostuksesta.

 • Oikaistu EPS: $1,30 ($0,53 vuosi sitten)
 • Liikevaihto 95,7 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 60 %
 • Nettotulos 6,74 miljardia dollaria (vuosi sitten 447 miljoonaa tappiota)

Shell maksaa nykykurssiin nähden 3,2 % osinkoa, joka jaetaan neljä kertaa vuodessa.

Shellin kurssi (SHEL)

Shellin osake on noussut vuoden alusta noin 48 %, mutta kuten Exxonilla suurin nousu on tapahtunut kahden vuoden aikana, jolloin Shellin kurssi on noussut peräti 150 %. Pitkällä aikavälillä Shell on kuitenkin ollut kohtalaisen heikko sijoitus, vaikka se on ollut tasainen osingon maksaja. Viidessä vuodessa yhtiön kurssi on noussut vain neljä prosenttia.

Shellin osakekurssi
Kuva: eToro.

Shellin ennusteet

 • P/E 2023 tulosennuste: 5,5
 • EPS:n 3 v kasvunenuste: 22,4 %
 • EPS 2023e: 5,92

Shellin osake löytyy Lontoon ja Amsterdamin pörsseistä. eTorosta Shelliä voi ostaa kummasta tahansa pörssistä ilman välityspalkkioita.

Shell eTorossa* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Equinor (EQNR)

Equinor* (entiseltä nimeltään Statoil ja StatoilHydro) on Norjan pörssin kruununjalokivi. Equinor on on 118 miljardin dollarin markkina-arvolla maailman 92. suurin yritys. Equinor on perustettu 50 vuotta sitten eli samoihin aikoihin, kun Norjan öljybuumi alkoi. Yhtiö tuottaa ja jalostaa öljyä sekä maakaasua, etsii uusia esiintymiä ja myy tuotteita suoraan yrityksille ja kuluttaja-asiakkaille. Norjan valtio omistaa Equinorin osakkeista 67 %. Equinor on laajentanut toimintaansa viime vuosina myös tuulienergian ja biopolttoaineiden pariin, mutta fossiiliset polttoaineet tuovat edelleen suurimman osan yhtiön liikevaihdosta. Equinorin ja myös Shellin asema on Euroopan huoltovarmuuden kannalta noussut entistä kriittisemmäksi Nordstream-kaasuputken räjäytysten jälkeen.

Equinor Q3-tulos

Equinorin tulos ylitti ennusteet. Liikevaihto, sekä ennen kaikkea nettotulos kasvoivat rajusti vuoden takaiseen verrattuna. Equinor ilmoitti nostavansa ylimääräisen osingon määrää $0,20 eli yhtiö jakaa nyt $0,70 lisäosingon, kun viime vuonna yhtiön lisäosinko yli $0,50. Equinorin tulosta nosti ennätyskorkeat kaasun hinnat Euroopassa. Equinor raportoi kolmannen kvartaalin tuloksena 28.10.

 • Oikaistu EPS: $2,97 (analyytikoiden konsensusennuste $2,06)
 • Liikevaihto 43,6 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 80 %
 • Nettotulos 9,3 miljardia dollaria, vuosi sitten 1,4 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste 6,45 miljardia dollaria)

Equinor maksaa noin kahden prosentin osinkoa osakekurssiin nähden, mutta nyt luvattu lisäosinko nostaa tätä hieman.

Equinor kurssi (EQNR)

Equinorin kurssi on noussut vuoden alusta noin 40 %. Poikkeuksena Shelliin ja Exxoniin Equinor on noussut myös pitkällä aikavälillä kiitettävästi. Viiden vuoden ajan jaksolla yhtiön kurssi on nousut noin 78 %. Myös Equinorin kohdalla suurin osa noususta on tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana.

Equinorin osakekurssi
Kuva: eToro

Equinorin ennusteet

 • P/E 2023 tulosennuste: 5,6
 • EPS:n 3 v kasvunenuste: 15,8 %
 • EPS 2023e: 6,59

Equinorin osake löytyy Oslon ja New Yorkin pörsseistä. eTorosta Shelliä voi ostaa kummasta tahansa pörssistä ilman välityspalkkioita.

Equinor eTorossa*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Chevron (CVX)

Chevron* on maailman kolmanneksi ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin öljy- ja kaasuyhtiö. Chevron on 350 miljardin dollarin markkina-arvolla maailman 13. suurin yhtiö. Yhtiö on ollut osa Standard Oilia, kuten myös Exxon. Chevroniin pilkottiin aikanaan Standard Oilin länsirannikon liiketoiminnot. Chevron jalostaa, etsii ja kuljettaa öljyä sekä maakaasua. Yhtiö on investoinut uusiutuviin energiamuotoihin ja asettanut päästörajoitus tavoitteita.

Chevronin Q3-tulos

Chevronin tulos oli todella kova suhteessa analyytikoiden ennusteisiin. Analyytikoiden konsensusennuste oli osakekohtaisen tuloksen osalta $4,86, mutta Chevronin todellinen tulos oli $5,78 eli lähes 20 % ennusteita parempi. Chevronin tulos oli yhtiön kaikkien aikojen paras. Huipputulos johtuu rajusti kohonneesta öljyn hinnasta, mutta myös Covid-sulkujen aiheuttamista tuotantoleikkauksista ja Ukrainan sodasta aiheutuvasta markkinahäiriöstä. Chevron aikoo myös lisätä tuotantokapasitteettia jatkossa.

 • Oikaistu EPS: $5,78 ($4,86 analyytikoiden konsensusennuste)
 • Liikevaihto 66,6 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 49 %
 • Nettotulos 11,2 miljardia dollaria, kasvua vuoden takaiseen 83 %

Chevron maksaa noin kolmen prosentin osinkoa suhteessa osakekurssiin.

Chevronin kurssi

Chevronin kurssi on noussut vuoden alusta noin 52 %, mutta viiden vuoden aikana vain noin 55 %. Chevronin kurssi on korkeammalla kuin koskaan yhtiön historiassa.

Chevronin osakekurssi 2022 Q3
Kuva: eToro
Katso Chevronin kurssitiedot eTorosta* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Chevronin ennusteet

 • P/E 2023 tulosennuste: 10,5
 • EPS:n 3 v kasvunenuste: 22,2 %
 • EPS 2023e: 17,25

Yhteenveto ja analyytikoiden näkemykset

Useat analyytikot näkevät öljy-yhtiöissä nousuvaraa. Jokainen yhtiö maksaa myös kohtalaista noin kolmen prosentin osinkoa, joka on hyvää lisätuloa salkkuun epävarmoina aikoina. Öljy-yhtiöiden riski on se, että ne ovat hyvin syklinen sijoituskohde. Mikäli talous ajaantuu taantumaan öljyn hinta ja kysyntä laskee. Lisäksi on oletettavaa, että öljyn kysyntä laskee pitkällä aikavälillä, kun uusiutuvat tai vähemmän saastuttavat energiamuodot korvaavat sitä. Perinteisten öljy-yhtiöiden uusiutumiskykyä ja laajentumista muille sektoreille kannattaa seurata, sillä markkinatilanne on hyvin todennäköisesti erilainen kymmenen vuoden päästä.

Yhtiöihin kannattaa myös tutustua tarkkaan, sillä joillakin öljy-yhtiöillä on ollut historiassa ongelmia ympäristönsuojelun ja työolosuhteiden kanssa erityisesti kehittyvissä maissa.

Voit vertailla osakkeita helposti Sijotttaja.fi:n kehittämän osaketyökalun avulla. Osaketyökalusta voi hakea yksittäisiä yhtiöitä tai esimerkiksi vertailla suosituimpia enegiasektorin yhtiötä laittamalla hakukenttään ”energia”.

Yhteenveto Öljy-yhtiöiden lukemat ja tulevaisuudennäkymät
Kuva: Sijottaja.fi:n osaketyökalu.

Analyytikot antavat Shellille selkeimmän osto-suosituksen

Shellin saa osto-suosituksen 24 analyytikolta. Yhtiötä seuraa 30 analyytikkoa joista loput suosittavat joko pitämään tai ylipainottamaan osaketta. Mediaanitavoitehinta seuraavan 12 kuukauden jaksolle on 68 dollaria osakkeelta eli noin 22 % nykyistä kurssitasoa korkeampi. Konsensussuositus: osta.

Exxon ei saa yhtä vahvaa suositusta. 27 analyytikkoa seuraa yhtiötä joista 13 suosittaa ostamaan, 2 ylipainottamaa ja 12 pitämään. Mediaanitavoitehinta on vain kolme prosenttia nykyistä kurssitasoa korkeampi. Konsensususoitus: ylipainota.

Equinorin suhteen analyytikot ovat myös varovaisia. 30 analyytikon konsensussuositus on pidä. Analyytikoiden konsensustavoitehinta vastaa nykykurssia.

Chevronia seuraavasta 28 analyytikosta 12 suosittaa ostamaan, kaksi ylipainottamaan, 13 pitämään ja yksi myymään. Näkemykset yhtiön kurssikehityksestä 12 kuukauden jaksolle ovat kohtalaisen pessimistiset. Mediaanitavoitehinta on vain noin viisi prosenttia nykyistä kurssitasoa korkeampi. Konsensussuositus: ylipainota.

Sijoita kansainvälisiin öljy-yhtiöihin ilman välityspalkkiota

Kaikki tässä artikkelissa esiintyvät osakkeet löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi. eTorossa voit ostaa myös osakkeiden osia eli voit hajauttaa vaikka 1000 euron sijoituksen 10 eri yhtiöön, ostaen jokaista 100 euron edestä. eToron valikoima on parantunut vuosi vuodelta ja suurin osa isoista öljy-, kaasu- ja tankkeriyhtiöistä löytyy jo eToron valikoimasta.

REKISTERÖIDY eTOROON! eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy