Uberin osake raketoi, Airbnb:n osake laski tulosjulkistuksen jälkeen

Uberin ohjeistus yllätti analyytikot ja kurssi nousi vahvasti. Airbnb tulos oli hyvä, mutta ohjeistus oli pettymys ja kurssi laski kuusi prosenttia. Lue tulosanalyysit alustatalouksien johtavista firmoista!

Julkaistu: 02.11.2022 Kirjoittaja:

airbnb analyysi sijoitusideat tulokset tuloskausi uber

Alustatalousyhtiöt Uber ja Airbnb julkaisivat osavuosikatsauksensa. Markkinoiden reaktiot olivat päinvastaisia. Uberin kurssi nousi yli 11 prosenttia ja Airbnb puolestaan kääntyi hieman alle kuuden prosentin laskuun. Airbnb raportoi historiansa parhaan osavuosituloksen, mutta ohjaus oli sijoittajille pettymys. Uberin liikevaihto taas ylitti analyytikoiden ennusteet ja antoi vahvan ohjauksen, joka siivitti kurssin nousuun.

Uberin Q3-tulos

Uber on maailman johtavia taksipalvelu- ja ruokatoimitusalustoja. Uber ei itse omista ajoneuvojaan, vaan Uberin kuljettajina toimivat pääasiassa itsenäiset yrittäjät, joille Uber tarjoaa vain sovelluksen. Uberin nettotappio oli kvartaalilla 1,2 miljardia dollaria, josta 512 miljoonaa johtui yhtiön mukaan Uberin omien sijoitusten uudelleenarvostuksista. Uberin liikevaihto kasvoi 72 % vuoden takaisesta ja käyttökate oli selvästi positiivinen.

 • Osakekohtainen tappio: 0,61 dollaria osakkeelta (analyytikoiden ennuste 0,21 dollaria)
 • Liikevaihto: 8,34 miljardia dollaria (analyytikoiden ennuste 8,12 miljardia dollaria)
 • Oikaistu käyttökate: 515 miljoonaa dollaria (analyytikoiden ennuste 457,5 miljoonaa dollaria)

Yhtiön toimitusjohtajan Dara Khosrowshahin mukaan Uberin kvartaali oli vahva ja lokakuu tulee olemaan kyytipalveluiden osalta yhtiön paras kuukausi koskaan. Koronan jälkeen matkailu on piristynyt ja koronasulkuja ei enää ole, minkä lisäksi kuluttajakysyntä on parantunut ja Khosrowshahin mukaan nämä tukevat Uberin tulosta jatkossa. Yhtiö arvioi käyttökatteen olevan neljännellä kvartaalilla 600-630 miljoonaa dollaria, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 568 miljoonaa dollaria.

Uber mittaa liiketoimintasegmenttien painoa bruttovarauksilla (Gross bookings). Uberin tärkeimmät liiketoimintasegmentit, eli mobility (taksipalvelut) ja delivery (ruokatoimitukset), olivat bruttovarauksilta molemmat 13,7 miljardia dollaria, jääden hieman analyytikoiden ennusteista. Delivery-segmentti on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi etenkin koronasulkujen aikana, jolloin yhtiön kasvu oli pitkään ruokatoimitusten varassa. On mahdollista, että siitä tulee jo ensi vuonna yhtiön suurin liiketoiminta-alue. Uberin kolmas, mutta vielä kohtalaisen pieni liiketoimintasegmentti on rahdit.

Uberin osakekurssi

Uberin kurssi on laskenut vuoden alusta noin 32 % ja kevään 2021 huippulukemista kurssi on puolittunut. Yhtiö ei ole vielä voitollinen, mutta sillä on vahva markkina-asema ja brändi.

Uberin kurssi kolmen vuoden aikana. Kuva: eToro

Analyytikoiden näkemykset

Tulosjulkistuksen jälkeen monet analyytikot korottivat Uberin tavoitehintaa ja 19 analyytikosta 18 antaa ostosuosituksen ja yksi pidä-suosituksen.

Analyytikoiden keskimääräinen tavoitehinta on 47,26 dollaria osakkeelta seuraavan 12 kuukauden jaksolle, mikä on noin 59 prosenttia korkeampi kuin 1.11. päätöskurssi.

Kuva: eToro.

Uber (Ticker: UBER) on yksi tuhansista osakkeista, joita voit ostaa eTorosta ilman välityspalkkioita.

Uber eTorossa*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Airbnb Q3-tulos

Airbnb on 2008 perustettu yritys joka tarjoaa alustan ihmisten huoneistojen vuokraukseen tai palveluiden kuten retkien varaukseen. Airbnb ei omista kiinteistöjä, mutta ottaa noin 10 – 15 prosenttia asuntojen välittämisestä. Airbnb kolmannen kvartaalin tulos on oli odotuksia reilusti parempi, mutta heikko ohjeistus ajoi kurssin lähes kuuden prosentin laskuun jälkipörssissä.

 • EPS: 1,79 $ (analyytikoiden ennusta 1,53 $)
 • Liikevaihto 2,88 miljardia dollaria (analyytikoiden ennuste 2,83 miljardia) kasvua 29 prosenttia
 • Yöpymis- ja elämyspalveluiden varaukset: 99,7 miljoonaa ( analyytikoiden ennuste 99,9 miljoonaa)

Airbnb:n mukaan kolmas kvartaali oli kaikkien aikojen tuottoisin ja liikevaihto kasvoi peräti 29 prosenttia. Yhtiön ohjeistus liikevaihdon suhteen neljännelle kvartaalille on 1,8-1,88 miljardia dollaria. Analyytikot ennustivat 1,86 miljardin liikevaihtoa, joka on Airbnb ennusteen sisällä, mutta lähes ennusteen optimistisemmassa päässä. Suhteessa siihen, että analytikoiden ennuste on kuitenkin yhtiön oman ennusteen haarukassa ja osakekohtainen tulos, sekä liikevaihto ylittivät ennusteet oli markkinoiden reaktio tulokseen oli varsin raju. Airbnb:n tulokseen on vaikuttanut myös inflaatio ja valuuttakurssimuutokset. Valuuttakurssimuutokset pudottivat seitsemän prosenttia liikevaihdosta ja 15 prosenttia nettotuloista kolmannella kvartaalilla.

Patoutunut kysyntä matkailun suhteen covid-vuosien jälkeen tukee Airbnb:n kurssia. Yhtiö kertoo myös jatkavansa kasvun tiellä ja laajentaa toimintaansa makrotalouden epävarmuutekijöistä huolimatta. Airbnb uskoo että yhtiön liiketoiminta voi menestyä vaikka taantuma tulisi. Yhtiö teki sopeuttamistoimet pandemiavuotena ja on nyt selvästi tehokkaampi.

Airbnb kurssi

Airbnb:n osakekurssi on pudonnut vuoden alusta noin 37 prosenttia. Airbnb listautui 2020 vuoden joulukuussa noin 100 miljardin dollarin valuaatiolla ja kurssi on pudonnut siitä noin 22 %. Yhtiö on kuitenkin voitollinen, mutta edelleen melko korkeasti hinnoiteltu.

Airbnb kurssi. Kuva: eToro

Analyytikoiden näkemykset

Airbnb:n suhteen analyytikoiden näkemykset hajoavat enemmän kuin Uberin. 24 analyytikon keskimääräinen tavoitehinta on 133,36 dollaria osakkeelta 12 kuukauden jaksolle, joka on noin 22 % nykyistä kurssitasoa korkeampi. Puolet analyytikoista on ostolaidalla, 11 kehottaa pitämään osakkeen ja yksi myymään osakkeen. Konsensussuositus on siis ylipainota.

Kuva: eToro

Airbnb:n osaketta voi ostaa eTorosta suoraan ilman välitypalkkioita. Yhtiön kaupankäyntitunnus on ABNB.

Airbnb eTorossa*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Seuraa parhaita teknologiaosakkeita ja tee ostot harkitusti

Sijoittajan kannattaa seurata parhaiden teknologiayhtiöiden kurssiliikkeitä tuloskaudella. Voimakkaat kurssiliikkeet tarjoavat hyviä ostopaikkoja. Hajauta ostot aina useaan ajankohtaan. Parhaat teknologiaosakkeet säilyvät markkinaliidereinä myös jatkossa.

Edullisimmin teknologiaosakkeisiin voi sijoittaa eToron sijoitusalustalla. Ilman välityspalkkiota. Olemme tehneet eToroon salkun, joka sijoittaa disruptiivisiin teknologiaosakkeisiin Uber ja Airbnb löytyvät myös salkustamme. Tästä voit tutustua eToroon tarkemmin, sekä strategioihin salkkujemme takana.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy