Kaasua ilman Nordstreamia? Analyysissa öljy- ja LNG-yhtiöt
Öljy- ja kaasuosakkeet ovat raketoineet pörsseissä tänä vuonna, samalla kun yleisindeksit ovat kyykänneet. Onko osakkeissa vielä nousuvaraa? Entä mitkä yhtiöt tuovat nestemäistä kaasua Eurooppaan?
Kaasupula on vaivannut Eurooppaa jo viime vuodesta, jolloin Venäjä vähensi Nordstreamin kautta kuljetettavan kapasiteetin noin 25 prosenttiin maksimista. Onko öljyn- ja kaasuntuottajissa vielä nousuvaraa, kun energian hinta nousee ja kaasu joudutaan tuomaan putken sijasta laivoilla?
Nordstreamin lopullinen sulkeutuminen?
Venäjä ilmoitti 2022 kesäkuussa vähentävänsä jälleen kaasutoimituksia vastavetona Euroopan asettamille pakotteille. Jo vuosi sitten Venäjä oli vähentänyt kaasun toimituksia ilmeisesti tyhjentääkseen Euroopan kaasuvarastot, jotta voisi sodan alettua kiristää kaasuriippuvaisia maita kuten Saksaa ja Italiaa.
Kesän aikana kaasua on virrannut hyvin vähän Eurooppaan ja Venäjä on keksinyt erilaisia huoltokatkoja syiksi keskeytyksiin. Kaasutoimitusten oli määrä alkaa jälleen noin viikko sitten, mutta jälleen ’huoltokatko’ tai muu vika esti kaasutoimitusten alkamisen. On täysin mahdollista, ettei kaasua virtaa enää koskaan Eurooppaan Nordstreamia pitkin.
Siirtyminen uusiutuviin
Eurooppa ja etunenässä Saksa oppi kantapään kautta miksi energiaomavaraisuus on tärkeää vielä nykypäivänä. Eurooppa pyrkii keksimään pikavauhdilla ratkaisuja ja uusiutuviin energian lähteisiin siirtyminen tulee olemaan ennätyksellisen nopeaa. Valtavia määriä tuuli- ja aurinkovoimaloita ei rakenneta kuitenkaan kovin nopeasti, vaan siirtymäaikana tarvitaan edelleen fossiilisia polttoaineita.
Öljy- ja kaasuyhtiöt nousseet rajusti tänä vuonna
Useat öljy ja kaasujätit ovat nousseet rajusti tänä vuonna. Hollantilainen Shell on noussut vuoden alusta 35 % (yhden vuoden aikana yli 61 %. Norjalainen Equinor (entinen Statoill) vuoden alusta 33 % (yhden vuoden aikana 58 %).
Öljyosakkeiden uusi tuleminen
Öljy- ja kaasuyhtiöt eivät ole olleet sijoittajien suosiossa viime vuosina johtuen uusiutuvien megatrendistä ja alan heikosta maineesta. Kuvaavaa onkin, että esimerkiksi Yhdysvaltojen suurimpiin kuuluva öljyn ja maakaasun tuottaja Exxon Mobil* on noussut enemmän vuoden 2022 alusta kuin edellisen viiden vuoden aikana. Fossiiliset ovat sijoittajien suosiossa – ainakin hetkellisesti. Toki suuri osa kurssinoususta selittyy Ukrainan sodalla, Venäjän öljytoimitusten loppumisella ja sitä kautta kohonneilla hinnoilla. Tosin viime kuukausina öljyn hinta on kääntynyt laskuun kysynnän vähennyttyä.
Sijoittaja.fi:n jäsenet voivat tutustua öljy-yhtiöihin Osaketyökalun avulla. Hakusanoillla ”oil” tai ”gas” saa yhtiöt listattua helposti. Yhtiöiden konsensussuositukset ovat myös edelleen positiivisen puolella, pääasiassa ”ylipainota”. Parhaimman analyytikkosuosituksen listan yhtiöistä saa Shell, lukemalla 1.83 (1=osta, 5=myy)
Shellin kaasutuotanto ja laivasto
Shell tuottaa myös kohtalaisen paljon maakaasua, mutta suurin osa sen omistamista kaasunlähteistä on kaukana Euroopasta. Shell tosin omistaa myös tankkereita, joita se käyttää kaasun ja öljyn kuljettamiseen. Shellillä on kuusi öljy/kemikaalitankkeria ja 20 LNG-tankkeria, joka tekee siitä jo kohtalaisen ison kaasun rahtaajan. Keväällä Shell ilmoitti myyvänsä Venäjän liiketoimintansa. Venäjä oli alunperinkin kohtalaisen pieni maa yhtiön liiketoiminnan kannalta.
Shellin maakaasuntuotanto maittain vuonna 2021. Kuva: Statista.
Shell löytyy muun muassa Lontoon pörssistä ja sitä voi ostaa eToron kautta nollakuluilla.
Kaasuyhtiöt tuntemattomampia
Pelkästään maakaasuun keskittyvät yhtiöt ovat öljy-yhtiöitä huomattavasti pienempiä, kun katsoo yhtiöitä millä tahansa mittareilla. Esimerkiksi Exxon Mobilin* markkina-arvo on hieman alle 400 miljardia dollaria. Vastaavasti maakaasuntuottoja Cheniere Energy on markkina-arvoltaan noin 40 miljardia dollaria. Useiden yhtiöiden kuten Shellin ja Equinorin maakaasuntuotanto saattaa olla kapasiteetiltaan suurempaa kuin pelkästään maakaasuun keskittyineiden yhtiöiden, mutta jos haluaa sijoittaa puhtaasi maakaasuyhtiöihin, on isoissa energiayhtiöissä maakaasun osuus suhteessa yhtiön liikevaihtoon usein suhteettoman pieni.
Cheniere Energy $LNG
Cheniere Energy on Yhdysvaltojen suurin LNG:n (Liquefied Natural Gas) eli nesteytetyn maakaasun tuottaja. Yhtiön kolmen vuoden kurssi on komeaa katsottavaa. Nousua on tullut yli 200 %. Myös tänä vuonna Chenieren kurssi on noussut yli 50 %, mutta tällä hetkellä yhtiö on korkeasti hinnoiteltu. Analyytikot ennustavat silti kaasubuumin jatkuvan, sillä Chenier Energylle 21 analyytikkoa antaa selkeän konsensussuosituksen: osta. Analyytikoista 17 kehottaa ostamaan, kolme pitämään ja yksi alipainottamaan osaketta. Mediaanitavoite hinta on noin 12,5 % korkeammalla kuin yhtiön nykyinen kurssi.
Kuva: Cheniere Energy, eToro.
Tellurian $TELL
Tellurian on pieni texasilainen kaasuntuottaja. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta lähes 30 % ja yli 42 % vuoden jaksolla mitattuna. Telluriania seuraa kahdeksan analyytikkoa joista neljä kehottaa ostamaan, kolme pitämään ja yksi myymään osakkeen. Mediaanitavoitehinta on tämänhetkistä kurssia noin 15 % korkeammalla, mutta ennusteet eroavat rajusti. Korkein tavoitehinta on nykyistä kurssitasoa 130 % korkeammalla ja matalin 31 % nykyistä kurssia matalammalla.
Tellurian kurssi kehitys. Kuva eToro
Kiinnostaako kansainvälinen sijoittaminen?
Julkaisemme blogeja kansainvälisestä sijoittamisesta, Sijoittaja.fi:n kansainvälisistä sijoitussalkuista, eTorosta ja sijoitusilmiöistä maailmalla. Blogeista löydät eToro -kategorian alta ohjeita eToron käyttöön sekä Sijoittaja.fi:n kansainvälisten salkkujen salkkuraportit.
Tilaa aiheeseen liittyvät blogikirjoitukset sähköpostiisi alla olevan lomakkeen kautta.
Maakaasun hintaerot USA:ssa ja Euroopassa
Maakaasun hinta Euroopassa (TTF) suhteessa USA:han (Henry Hub) repesi jo ennen Venäjän aiheuttamaan hyökkäyssotaa. Nyt ero on historiallisen lavea. Jotta kaasua voidaan kuljettaa tankkereissa, se täytyy nesteyttää. Kaasun nesteyttäminen on oma prosessinsa. Aiemmin Eurooppa on turvautunut maakaasutarpeissaan Venäjään. Nyt kaasu täytyy tuoda muualta. Siksi eurooppalaiset valtiot vuokraavat ja rakentavat kiireellä LNG-terminaaleja, jotta kaasua voitaisiin tuoda laivoilla Eurooppaan.
Kaasun hinta nousi rajusti Euroopassa jo vuonna 2021. Kuva: S&P Global Analytics.
Tankkerit
Kirjoitimme öljy- ja kaasutankkereista jo huhtikuun alussa täällä. Listalle pääsi Scorpion Tankers* joka on yksi suurimmista jalostetun öljyn tankkeriyhtiöistä. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta yli 151 % ja artikkelin kirjoitushetkestä noin 90 %. Artikkelissa on myös North American Tankers, jonka ydinliiketoimintaa on raakaöljyn rahtaus. Raakaöljyyn keskittyvät tankkeriyhtiöt eivät ole olleet yhtä kovassa nosteessa, mutta silti tuoneet mukavaa tuottoa suhteessa mihin tahansa yleisindeksiin. North American Tankers* on noussut vuoden alusta noin 28 %. Kolmantena listalla on Golar LNG*, joka vuokraa LNG-terminaalilaivoja, jossa nesteytetty maakaasu muunnetaan erittäin tehokkaalla prosessilla käytettäväksi maakaasuksi. Golarin kurssi on noussut vuoden alusta yli 111 %.
Flex LNG
Flex LNG on yksi maailman suurimpia nesteytetyn maakaasun rahtaajista. Yhtiö omistaa 13 modernia LNG-tankkeria. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta 42 % ja vuoden jaksolla mitattuna yli 100 %. Kurssi lähti nousuun heti Venäjän vähennettyä kaasun toimituksia viime syyskuussa. Huolimatta kasvaneesta kysynnästä analyytikoiden mediaaniarvio kasvusta on noin 18 % korkeampi kuin yhtiön nykyinen kurssi. Suurin osa analyytikoista kehottaa pitämään osakkeen (seitsemän kappaletta) ja kaksi ostamaan. Flex LNG ei saa yhtään myynti tai alipainota -suositusta.
Flex LNG kurssi YTD. Kuva: Google.
Sijoita kansainvälisiin energiayhtiöihin ilman välityspalkkiota
Tässä artikkelissa esiintyvät osakkeet, FLEX LNG:tä lukuun ottamatta, löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi. eTorossa voit ostaa myös osakkeiden osia eli voit hajauttaa vaikka 1000 euron sijoituksen 10 eri yhtiöön, ostaen jokaista 100 euron edestä. eToron valikoima on parantunut vuosi vuodelta ja suurin osa isoista öljy-, kaasu- ja tankkeriyhtiöistä löytyy jo eToron valikoimasta.
Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa.
(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.