Mikä FAAMG-osakkeista houkuttelevin juuri nyt?

Analyysissa osakemarkkinoiden yhdet seuratuimmista osakkeista: Facebook, Apple, Amazon, Microsoft ja Google. Mikä näistä osakkeista houkuttelevin juuri nyt?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Analyysissa osakemarkkinoiden yhdet seuratuimmista osakkeista: Facebook, Apple, Amazon, Microsoft ja Google. Mikä näistä osakkeista houkuttelevin juuri nyt?

FAAMG -osakkeet

FAAMG on Goldman Sachsin kehittämä lyhenne, jolla viitataan maailman viiteen parhaiten suoriutuneeseen teknologiaosakkeeseen, eli Facebookiin (nykyään Meta), Appleen, Amazoniin, Microsoftiin ja Googleen (nykyiseltä nimeltään Alphabet). Tämä viisikko dominoi omia toimialojaan on painanut jälkensä historian kirjoihin. FAAMG -yhtiöiden nimet tunnetaan maailman joka kolkassa.

Alkuvuonna 2022 tapahtunut markkinoiden korjausliike ei antanut armoa edes FAAMG -yhtiöiden osakkeille ja osakkeet laskivat selvästi. Vuoden käännyttyä loppupuolelle, ovat markkinanäkymät helpottaneet. Nyt on siis hyvä aika tarkastella, mikä FAAMG -osakkeista on houkuttelevin ja löytyykö näiden megaluokan yhtiöiden joukosta ostopaikkoja.

Meta, entinen Facebook (META)

Meta Platforms (ennen Facebook) on sosiaalisen median kiistämätön kuningas. Meta omistaa Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin, jotka ovat edelleen maailman suurimpia somealustoja. Facebook vaihtoi nimensä Metaksi 2021 lokakuussa, sillä se kuvaa yhtiön mukaan paremmin kasvavaa ‘metaversumia’, jossa tulevaisuuden työskentely, pelaaminen ja opiskelu tapahtuu. Yhtiön tavoittelema metaversum on vielä kuitenkin kaukana tulevaisuudessa, sillä Metan kolme tärkeintä sovellusta: Facebook, Instagram ja WhatsApp tuovat 98 % yhtiön liikevaihdosta.

Q2/2022 – Metan liikevaihto laski ensimmäistä kertaa ikinä

 • Liikevaihto 28,82 mrd $ , ennuste 28,94 mrd $ (laskua 1 %).
 • EPS 2,46 $, ennuste 2,59$ (vertailukausi 3,61$)

Metan Q2 oli pettymys. Liikevaihto laski hieman vertailukaudesta, mutta operatiiviset kulut nousivat. Operatiivinen liikevoitto oli 8,4 miljardia dollaria, joka on peräti 32 prosenttia vertailukautta heikompi. Liikevoittoprosentti oli 29 %.

Yhtiön ohjaus oli pettymys. Meta ennakoi Q3 liikevaihdon olevan 26 – 28,5 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden ennustaman 30,5 miljardin dollarin alapuolella. Ohjaus tarkoittaa, että liikevaihdon lasku jatkuu, arviolta 2 – 11 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä. Yhtiö tosin myös leikkaa kuluja. Vuoden 2022 kulujen odotetaan olevan 85-88 miljardia dollaria, joka on noin kolme miljardia dollaria alemmat kuin toisella neljänneksellä ohjattu.

Katso Metan tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Apple (AAPL)

Apple on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch.

Q3/2022 – Applelta vakaa neljännestulos

 • Liikevaihto 83 mrd $,(82,81 mrd. $) 2 prosentin kasvua vuoden takaiseen.
 • EPS: 1,20$ (1,16$ analyytikkoennuste) laskua 8 prosenttia
 • Käyttökate 43,3 % (42,6 % analyytikkoennuste)

Apple ylitti kolmannella kvartaalilla analyytikoiden ennusteet. Komponenttipulan vaikutus oli hieman alle neljä miljardia dollaria ja liikevaihto laski kaksi prosenttia vertailukaudesta. iPhonejen myynti ylitti odotukset kysynnän pysyessä vahvana. Segmenteistä voimakkaimmin kasvoi palveluliiketoiminta, joka kasvoi 12 prosenttia, vaikka kasvu jäikin hieman analyytikoiden ennusteista. Maceissa näkyi komponenttipula liikevaihdon jäädessä selvästi ennusteista.

Apple ei vieläkään antanut ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Yhtiön johto kuitenkin kertoi odottavansa liikevaihdon kiihtyvän syyskuun vuosineljänneksellä. Analyytikot odottavat 90 miljardin dollarin liikevaihtoa tilikauden viimeiselle kvartaalille.

Katso Applen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Amazon (AMZN)

Amazon on internetin jättiläinen. Amazon tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan, mutta yhtiöllä on myös useita muita merkittäviä liiketoimintasegmenttejä. Amazonin verkkokauppa on isoin liiketoiminta-alue ja on 47,3 prosenttia liikevaihdosta, 22 prosenttia tulee kolmannen osapuolen myynnistä, joita ovat yhtiölle maksettavat komissiot ja kuljetusmaksut. Amazon Web Services (AWS) on kolmanneksi suurin liiketoimintasegmentti 13,2 prosentin osuudella. AWS tarjoaa pääasiassa yritysten käyttöön monipuolisen pilvipalvelualustan ja on markkinajohtaja noin 36 % globaalilla markkinaosuudella. Yhtiö kilpailee myös suoratoistomarkkinassa Amazon Prime palvelulla, joka tuo noin 6,8 % liikevaihdosta. Amazon myy myös mainospalveluita, jotka ovat noin 6,6 % liikevaihdosta.

Q2/2022 – Amazonin tulos ylitti ennusteet helposti

 • Liikevaihto $121,23 mrd. (analyytikkojen ennuste $119,03 mrd.)
 • EPS $-0,20

Amazonin liikevaihto kasvoi 7 prosenttia. Amazonin kokonaistappio Q2:lla oli noin kaksi miljardia dollaria, mikä johtuu Rivianiin tehtyjen sijoitusten alaskirjauksista. Rivianin kurssin syöksyn myötä Amazon kirjasi 3,9 miljardin dollarin tappiot omistuksesta.

Seuraavalla kvartaalilla Amazon odottaa liikevaihdon olevan 125 – 130 miljardia dollaria, mikä merkitsisi 13 – 17 prosentin kasvua, joka on merkittävästi parempi kuin mitä yhtiö ohjeisti Q2.lle (3-7 %). Analyytikot odottivat 126,4 miljardin dollarin liikevaihtoa. Operatiivisen liikevoiton odotetaan olevan välillä 0 – 3,5 miljardia dollaria.

Katso Amazonin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Microsoft (MSFT)

Microsoft on ohjelmistoalan pioneeri, joka on kasvanut vakaasti vuodesta toiseen. Yhtiön suurin liikevaihdon lähde (31,3 %) on Microsoftin pilvipalvelut. Office-tuotteiden myynti kuten Word, Excel ja PowerPoint tuottavat Microsoftille 23,7 % liikevaihdosta. Kolmantena on Windows käyttöjärjestelmä, joka synnyttää 14 % yhtiön liikevaihdosta. Microsoftilla on myös pelisegmentin liiketoimintaa, mikä muodostaa tällä hetkellä 9,1 % yhtiön liikevaihdosta. Ennestään yhtiö tuottaa mm. Xbox-pelikonsoleita, sekä omaa pelituotantoa. Vahvistaakseen asemiaan erityisesti pelivalikoimassa Microsoft ilmoitti ostavansa Activission Blizzard pelitalon alkuvuodesta 2022 ennätykselliseen 70 miljardin dollarin hintaan. Yhtiö omistaa tämän kaiken lisäksi LinkedIn -somealusta, Bing-hakukoneen sekä Surface – tablettituotannon.

Q2/2022 – Microsoftin tulos ennusteita heikompi, osake silti nousuun tulosjulkistuksen jälkeen

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,23 (Analyytikoiden ennuste $2,29)
 • Liikevaihto 51,87 miljardia dollaria (Analyytikoiden ennuste 52,44 miljardia dollaria)
 • Operatiivinen liikevoitto 20,53 miljardia dollaria, kasvua 7,54 % vuoden takaiseen verrattuna

Intelligent Cloud -segmentin liikevaihto kasvoi 20 %. Azuren liikevaihto kasvoi 40 %. Office, Dynamics ja LinkedIn kasvoivat 13 %. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 2 % vuoden takaiseen verrattuna. Valuuttakurssien muutokset heikensivät osakekohtaista tulosta 0,04 dollarilla.

Microsoftin ohjeistus seuraavan kvartaalin liikevaihdolle on 49,25–50,25 miljardia dollaria, joka indikoi heikentyvää PC-myyntiä ja hitaampaa pilvipalveluliiketoiminnan kasvua. Analyytikot ennustivat parempaa kasvuennustetta, joka oli keskiarvoltaan 51,59 miljardia dollaria. Microsoftin talousjohtaja Amy Hood silti sanoi, että Microsoft odottaa liikevaihdon kasvulukujen olevan kaksinumeroisia myös jatkossa.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Alphabet/Google (GOOG)

Alphabet on niin ikään internetin jättiläinen. Sen tunnetuin liiketoiminta on hakukone Google, mutta yhtiöllä on useita muita digitaalisia alustoja ja palveluita, kuten Chrome-internet-selain, Android-käyttöjärjestelmä, Gmail, YouTube ja pilvipalveluita tarjoava Google Cloud. Ydinliiketoimintojensa lisäksi Alphabetilla on Other Bets -segmentti, joka sisältää alkuvaiheen yrityksiä ja sovelluksia. Suurin syy Googlen menestykseen on sen lähes monopoliasema hakukonemarkkinassa. Lähes 86 % kaikista internetissä tehtävissä hauista tehdään Googlen kautta.

Q2/2022 – Alphabetin osake nousuun tulosjulkistuksen jälkeen

 • Liikevaihto 69,69 miljardia dollaria, kasvua 13 % (analyytikkojen ennuste 69,9 miljardia)
 • Operatiivinen liikevoitto 19,4 miljardia dollaria, liikevoittomarginaali 31 %
 • EPS 1,21$ (analyytikkojen ennuste 1,28$)

Google jäi hieman analyytikkojen ennusteista, mikä oli markkinoilla odotuksissa, sillä osake laski ennen tulosjulkistusta selvästi. Taustalla oli mainosmarkkinoiden hiipuminen. Tulosjulkistuksen jälkeen osake kääntyi nousuun. Osakekohtainen tulos laski vertailukauden 1,36 dollarista 1,21 dollariin. Heikentyminen johtui ensisijaisesti muista tuloista, jotka olivat vuosi sitten 2,6 miljardia positiiviset ja nyt 0,4 miljardia negatiiviset. Operatiivinen tulos oli hieman vertailukautta parempi.

Google ei antanut virallista ohjausta Q3:lle. Analyytikot odottavat koko vuodelle 294 miljardin liikevaihtoa, joka tarkoittaisi 14 prosentin kasvua. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihto kasvoi 17,5 prosenttia. Johdon mukaan vuoden 2021 vertailuluvut ovat erittäin vahvoja, minkä vuoksi niiden ylittäminen on vaikeaa. Dollarin vahvistuminen heikentää myös kasvua.

Katso Googlen tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Markkinatilanne

Nykyisestä pandemian jälkeisestä inflatorisesta markkinaympäristöstä eniten näyttäisi kärsineen Meta ja Amazon. Metan liikevaihto kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa ikinä ja operatiivinen tulos heikkeni peräti 32 prosenttia. Vastaavati kasvuyhtiöiden kuninkaan Amazonin kasvu on myös hiipunut vuonna 2022 ja se oli vain 7 prosenttia Q2:lla. Amazon kuitenkin ohjasi kiihtyvää kasvua Q3:lle, kun Meta ennakoi vaikeuksien jatkuvan.

Microsoft ja Apple suoriutuivat vakaasti Q2:lla. Applen odotetaan kiihdyttävän kasvua Q3:lla 8 prosenttiin, kun taas Microsoftin kasvun odotetaan hidastuvan 10 prosenttiin. Googlen suoritus Q2:lla oli varsin hyvä, vaikka kannattavuus heikkeni. Q3:lle odotetaan 9 prosentin kasvua.

Mikäli kuluttajien ostovoima heikkenee globaalisti, pitäisi sen heijastua PC-myynnin lisäksi myös Applen tuotteiden myyntiin. Applen asiakkaat ovat tosin olleet historiassa uskollisia, joten vaikutus jää pienemmäksi kuin PC:eissa. Amazon näyttäisi saaneen ylivarastotilannetta purettua. Ohjaus Q3:lle oli rohkaiseva. Googlen ja Metan välillä Googlen tilanne näyttää paremmalta, vaikka inflaatio onkin vaikuttanut mainostajiin.

FAAMG-osakkeiden vertailua

Kuluvana vuotena parhaiten FAAMG-osakkeista on pärjännyt Apple (laskua 8 %) ja seuraavaksi parhaiten Microsoft. Google ja Amazon ovat laskeneet molemmat hieman yli 20 %. Meta on painunut yli 50 % kuluvan vuoden aikana.

Kolmen kuukauden tuotolla mitattuna parhaiten on menestynyt Amazon. Myös Apple on toipunut erinomaisesti touko-kesäkuun kuopasta. Pitkällä 5 vuoden jaksolla parhaat osakkeet ovat olleet Apple ja Microsoft. Korkeimmat analyytikkosuositukset ovat Microsoftilla, Amazonilla ja Googlella.

Arvostusluvuilla Meta on selvästi joukon edullisin. Vuoden 2023 P/E-luku on 14,6 ja EV/EBIT vain 11,8. Ongelmana Metan kohdalla on se, ettei markkina usko analyytikkojen vuoden 2023 tulosennusteeseen, koska yhtiön liikevaihto on laskussa ja tulos heikentynyt selvästi. Yhtäkkinen tuloskäänne ei tunnu uskottavalta.

Amazon on joukon kallein, mutta näin on ollut tulosperusteisilla valuaatiokertoimilla aina. P/S-luku on Amazonilla 3,1, joka on kohtuullinen. Apple ja Microsoft ovat samalle tasolle arvostettu. Google on joukon toiseksi edullisin 19,4 vuoden 2023 P/E-luvulla ja 18,9 EV/EBIT:illä.

Osaketyökalun kokonaispisteytyksessä Microsoft saa parhaat pisteet. Meta, Apple ja Google saavat lähes tasapisteet. Meta saa hyvät pisteet laadusta ja kasvusta. Molempiin on tosin tulossa särö, jos yhtiö ei saa kelkkaa käännettyä nopeasti. On siten todennäköistä, että sekä kasvu- että laatupisteet heikkenevät Metalla, kun Q3-tulos on ulkona ja analyytikot joutuvat jälleen laskemaan ennusteitaan.

Amazon saa joukon heikoimmat pisteet. Yhtiö ei ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut tekemään tulosta ja se näkyy monissa ei osa-aluepisteissä. Kasvusta osake saa täydet pisteet ja nyt kasvu on tuoreen ohjauksen perusteella jälleen kiihtymässä. Samalla osakkeen momentti on parantunut ja noussut neljään. Apple voittaa Googlen momentissa. Google Applen kasvssa. Molemmat ovat laadukkaita. Apple on kohtuullinen osinkoyhtiö. Google ei jaa osinkoa, vaan investoi.

Aloita Sijoittaja.fi-jäsenyys!

Mikä FAAMG-osakkeista houkuttelevin tässä markkinatilanteessa?

Kysymys on äärimmäisen vaikea ja ehkä myös mahdoton vastata. Kyseessä ovat yhdet maailman seuratuimmista osakkeista. Markkina hinnoittelee osakekurssit tehokkaasti. Aina voi kuitenkin yrittää.

Lähdetään liikkeelle karsintamenetelmällä. Meta on joukon inhoituin osake tällä hetkellä. Arvosta on kadonnut kuluvan vuoden aikana yli puolet. Ohjaus Q3:lle oli heikko, Metaversum on suuri kysymysmerkki ja Facebookin mainostyökaluissa asiakkailla on ongelmia. Osake ei ole houkutteleva tällä hetkellä. Tilanne voi muuttua, kun asiat selkiytyvät.

Microsoft on ehkä joukon laadukkain yhtiö ja osakkeella on erinomainen pitkän tähtäimen tuottohistoria. Valuaatio on tullut alas. Tällä hetkellä kuitenkin PC-myynti takkuaa ja toinen Microsoftille tärkeä segmentti, pelaaminen, on selvässä laskussa. Osaketta voi saada vielä kuluvan vuoden aikana halvemmalla, joten odotetaan parempia ostohetkiä.

Applen liiketoiminta on hämmentävän vakaata. Q2 oli siitä osoitus yhtiön lyödessä ennusteet. Kasvun odotetaan kiihtyvän Q3:lla. Applea kannattaa omistaa, mutta lyhyen tähtäimen tuotto-odotus tuntuu liian matalalle, kun osake on lähellä all time high -lukemia ja valuaatiokin on Microsoftin tasolla, mutta hitaamalla kasvulla.

Jäljellä ovat enää Amazon ja Google. Inflatorisessa ympäristössä kuluttajat etsivät halpoja tuotteita. Verkko-ostaminen voi myös saada buustia korkeasta bensanhinnasta kuluttajien liikkuessa vähemmän. Heikomman kasvunvaihde on takana, kun yhtiö ohjasi kasvun kiihtyvän Q3:lla. Pahimmat varasto-ongelmat näyttäisivät myös olevan selätetty.

Google suoriutui kuivin jaloin Q2:sta ja kannattava kasvu jatkuu Q3:lla. Yhtiöllä on monta tukijalkaa, mutta leijonanosa on mainostulojen varassa. Inflatorinen ympäristö on vaikuttanut mainostajiin. Osake on kuitenkin joukosta toiseksi edullisimmin arvostettu.

Valinta FAAMG-osakkeista on vaikea, mutta päädymme Googleen. Amazonin osake on arvostuskertoimilla kallis, joten korkojen nousun riski vaikuttaa siihen enemmän.

Voit käydä kauppaa FAAMG osakkeilla nollapalkkioilla

Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen erikoisedut, joiden avulla Sijoittaja.fi:n lukijat saavat eTorosta itselleen paremmat edut kuin rekisteröitymällä suoraan eToron kautta. Lue lisää eduista täältä.

Voit ostaa tämän artikkelin yhtiöiden osakkeitta nollakuluilla. Kaikki FAAMG osakkeet löytyvät myös Disruptiiviset teknologiaosakkeet salkustamme*, joka on kopioitavissa eTorossa.

Valuutanvaihtokuluja tai nostopalkkioita ei peritä Sijoittaja.fi:n kautta rekisteröityneiltä. eTorolla on suomessa lähes 20 000 käyttäjää (globaalisti 20 miljoonaa) ja yhtiön alusta mahdollistaa kansainvälisen osakesijoittamisen nollakuluilla.

Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta ja aloita sijoittaminen osakkeisiin ilman kuluja. 

REKISTERÖIDY ETOROON*eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat