northcrypto

Heinäkuussa eniten omistajia saaneet Helsingin pörssin yhtiöt

Analyysissä Helsingin Pörssi

Listasimme Helsingin pörssin TOP 10 eniten uusia omistajia saanutta yhtiötä heinäkuussa 2022. Suomalaisten suosiossa olivat etenkin UPM, Kesko ja Outokumpu.

Julkaistu: 15.08.2022 Kirjoittaja:

Kesko KONE Metso Outotec Nordea osakkeet outokumpu Puuilo stora enso upm-kymmene Valmet Wärtsilä

Tutkimme jälleen Euroclear Finlandin tilastoista, mitkä firmat Helsingin pörssissä saivat heinäkuussa eniten uusia omistajia suhteessa kesäkuuhun. Tilastoja katsottaessa on kuitenkin hyvä huomioida, ettei omistajamäärien muutokset kerro paljonko yhtiön osakkeita on ostettu tai myyty euromääräisesti tai sitä, minkä kokoisia omistajat ovat. Numerot kertovat ainoastaan omistajien lukumäärän. Yleensä suurissa muutoksissa on kyse piensijoittajien lisääntyneestä kiinnostuksesta firmaa kohtaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi keskustelupalstoista lähtenyt hype, mutta myös yhtä hyvin perusteltu lisäys, varsinkin, kun monien yhtiöiden kurssit ovat tulleet rajusti alas alkuvuodesta indeksien mukana. Tiedot listassa on päivitetty 31.7. ja kertovat muutoksen suhteessa tilanteeseen 30.6.

Listalle ei hyväksytty F-Securea ja Nordic Lights Groupia, joiden osakkeilla alettiin käydä kauppaa ensi kerran heinäkuussa. Listalta jätettiin pois myös Vincit, jonka fuusio Bilot Group Oyj:n kanssa toi yhtiölle merkittävästi uusia omistajia heinäkuussa.

10 eniten omistajia lisännyttä firmaa

 1. UPM-Kymmene, omistajalisäys 2 005. Yhteensä 127 395 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 4,1 %. Kurssikehitys heinäkuussa 6,6 %.
 2. Kesko, omistajalisäys 1 834. Yhteensä 76 006 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -16,8 %. Kurssikehitys heinäkuussa 7,4 %.
 3. Outokumpu, omistajalisäys 1 621. Yhteensä 83 869 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -18,8 %. Kurssikehitys heinäkuussa 8,4 %.
 4. Nordea, omistajalisäys 1 177. Yhteensä 321 644 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -2,9 %. Kurssikehitys heinäkuussa 14,3 %.
 5. Valmet, omistajalisäys 1 143. Yhteensä 82 792 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -25,9 %. Kurssikehitys heinäkuussa 15,6 %.
 6. KONE, omistajalisäys 1 136. Yhteensä 107 524 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -30,0 %. Kurssikehitys heinäkuussa -1,9 %.
 7. Stora Enso, omistajalisäys 1 111. Yhteensä 51 835 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta 0,9 %. Kurssikehitys heinäkuussa 3,9 %.
 8. Wärtsilä, omistajalisäys 1 099. Yhteensä 116 227 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -25,8 %. Kurssikehitys heinäkuussa 15,5 %.
 9. Puuilo, omistajalisäys 855. Yhteensä 37 945 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -42,8 %. Kurssikehitys heinäkuussa 4,3 %.
 10. Metso-Outotec, omistajalisäys 837. Yhteensä 84 842 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -8,4 %. Kurssikehitys heinäkuussa 12,5 %.

UPM-Kymmenen ennätystulos sai kurssin raketoimaan

Biometsäteollisuuteen suuntautunut UPM-Kymmene on saanut osansa tänä vuonna vallinneesta epävarmasta markkinatilanteesta, ja yhtiön osakekurssi on käynyt välissä yli 20 % pakkasella. Vielä heinäkuun alussa UPM:n osakekurssi oli selvässä laskussa.

Muutoksen trendiin teki UPM:n Q2-tulos. Yhtiö raportoi heinäkuun lopussa ennätyksellisen kvartaalituloksen. Kaikki UPM:n liiketoiminnot tekivät vahvaa tulosta nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä, jossa tuotantokustannukset nousivat ripeästi ja toimitus- ja logistiikkaketjut olivat haastavat. Yhtiön liikevaihto kasvoi neljänneksellä 7 % ja vertailukelpoinen liiketulos 26 % vertailukaudesta. UPM:n kasvu ja kannattavuus kuitenkin jäivät analyytikoiden korkeista odotuksista, minkä takia sijoittajat ottivat tuloksen vastaan varovasti.

Hyvän kvartaalituloksen myötä UPM kuitenkin nosti vuoden 2022 ohjaustaan hyvälle tasolle. Tulosjulkistusta seuraavina päivinä UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos tankkasi UPM:n osaketta sijoitusyhtiöllään 17,6 miljoonan euron edestä. Tämä sai yhtiön kurssin raketoimaan ja vaikutti osakseen omistajamäärän vahvaan kasvuun.

Valmet ja Wärtsilä – sykliset teollisuusyhtiöt pärjäsivät heinäkuussa hyvin

Kuluvan vuoden tuoton osalta Valmet ja Wärtsilä ovat listan heikoimpia. Heinäkuussa 2022 teollisuusyhtiöt kuitenkin pärjäsivät todella hyvin, ja niiden osakkeet kasvoivat eniten listan osakkeista. Heinäkuussa sekä Valmet että Wärtsilä julkaisivat ennusteita paremmat Q2-tulokset. Yhtiöt myös arvioivat niiden markkinanäkymien jatkuvan suotuisina. Tulokset ja näkymät olivat selvästi mieluisia sijoittajille, mistä kertoo se, että molempien teollisuusyhtiöiden osakekurssit kääntyivät tulosjulkistusten jälkeen, ja ne ovat pysyneet positiivisessa trendissä.

Valmetin osakekurssi heinäkuun alusta.
Valmetin osakekurssi heinäkuun alusta. Lähde: TradingView
Wärtsilän osakekurssi heinäkuun alusta.
Wärtsilän osakekurssi heinäkuun alusta. Lähde: TradingView

Kesko ja Puuilo – listan yllättäjät

Kesko on takonut vuonna 2022 kaksi positiivista kvartaalitulosta, vaikkei yhtiön osakekurssi siltä näytä. Vaikka Keskon toisen neljänneksen kannattavuus löi ennusteet kevyesti, pettyivät sijoittajat yhtiön hieman ennustetta heikompaan liikevaihtoon niin, että osake putosi huomattavasti tulosjulkistuksen jälkeen. Onkin pieni yllätys, että Keskon omistajamäärä kasvoi toiseksi eniten heinäkuussa.

Viime vuonna pörssiin listautunut Puuilo oli hieman yllättäen kesäkuun listan toisella sijalla, ja ylsi vielä heinäkuussakin kymmenen eniten omistajakantaansa kasvattaneen osakkeen listalle. Puuilon kurssista on hävinnyt puolet vuoden alusta. Yhtiö antoi tulosvaroituksen toukokuussa, heikentyneen kuluttajakysynnän vuoksi. Inflaatio nostaa tuotteiden hintoja samalla, kun tuotteiden saatavuudessa on haasteita. Puuilo julkaisee Q2-tuloksensa vasta syyskuun puolessa välissä, mutta ilmeisesti sijoittajat luottavat toisen kvartaalin olevan onnistunut. Puuilo on myös siitä mielenkiintoinen lisä listalle, että se on listan ylivoimaisesti pienin firma markkina-arvoltaan.

Stora Enso pudonnut vuoden alusta vähiten

Stora Enson kurssi on laskenut vuoden alusta vain alle prosentin, ja heinäkuussa yhtiön kurssi jatkoi tasaista yksinumeroista kasvuaan. Stora Enso on kärsinyt Venäjän aloittamasta sodasta ja päätyi muiden suomalaisten yhtiöiden mukana vetäytymään maasta. Stora Enso on myynyt tai on myymässä sahansa, puunhankintansa sekä pakkaustoimintansa Venäjällä. Stora Enso kuitenkin näkee sen lähitulevaisuuden markkinanäkymät hyvinä, minkä takia yhtiö nosti ohjaustaan koko vuodelle kesäkuussa.

Valmetille ja Metso-Outotecille kovimmat ostosuositukset

Sijoittajan näkökulmasta katsottuna Valmet saa kovimman konsensusostosuosituksen 1,56 (1= osta, 5 = myy). Lukema on siis analyytikoiden suositusten keskiarvo. Myös Metso-Outotecin osake saa ’osta’-suosituksen 1,84 pisteellään. Maltillisimmin analyytikot suhtautuivat Keskoon, joka saa lukeman 2,71. Loput seitsemän yhtiötä putoavat ”pidä” tai ”lisää” -suositusten alle, ollen välillä 2,10–2,71. Kurssit ovat tulleet rajusti alas alkuvuodesta ja tilanne markkinoilla on hyvin epävarma, joten analyytikoiden keskuudessa ei usein haluta antaa tässä tilanteessa vahvoja suosituksia suuntaan tai toiseen. Tällaisissa tilanteissa yleisin lukema on 3, ’pidä’.

Heinäkuussa eniten omistajia saaneet Helsingin pörssin osakkeet - sijoittajan näkökulma

Yhteenveto

Osaketyökalussa listan yhtiöistä kovimmat pisteet saa UPM-kymmene. Hyvänä kakkosena seuraavat Kesko ja Valmet. Myös Nordea pärjäsi hyvin, yhtiön osinkoprosentin ollessa 7,1 %, mikä alkaa jo olemaan nykyisellä kurssilla houkutteleva osinkosijoittajille.

Heinäkuussa eniten omistajia saaneet Helsingin pörssin osakkeet - kokonaispisteet
UPM, Kesko ja Valmet saivat kovimmat pisteet osaketyökalussa.

Listan osakkeet ilman välityspalkkiota eTorosta

eToro laajensi osakevalikoimaan 19 Helsingin pörssin yhtiöllä elokuun alussa. Lisätyt osakkeet ovat aitoja osakkeita. Täysi lista osakkeista ja lisätiedot löytyvät tästä artikkelista. Listalle kuuluvat esimerkiksi UPM-Kymmene*, Kesko*, Valmet*, KONE* ja Metso-Outotec*. eToro ei sovellu kaikille, sillä kaikkia osakkeita palvelusta ei vielä löydy ja eToro ei raportoi verottajalle automaatisesti.

Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijolleen paremmat edut kuin mitä saisit rekisteröityessä suoraan eToron kautta. Valuutanvaihtokustannukset ovat 0 % (normaalisti 0,5 %) ja nostopalkkio on myös 0€ (normaalisti 5 $). Lue lisää Sijottaja.fi:n neuvotelemista eduista täältä. Saat Sijoittaja.fi:n edut käyttöösi rekisteröitymällä eToroon Sijoittaja.fi:n sivuilla olevien linkkien kautta.

REKISTERÖIDY eTOROON!

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Osaketyökalu ja muut työkalut Sijoittaja.fi:n jäsenille – kokeile 14 päivää veloituksetta!

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

KOKEILE JÄSENYYTTÄ 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI!

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy