
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Superviikko ohi! Kaiki viisi teknojättiä on julkistanut tuloksensa tällä viikolla. Teimme laajan yhteenvedon viikosta. Lue analyysi!
Alphabet Amazon Apple Facebook Google Meta Microsoft tulokset tuloskausi tulosviikotViisi jättiteknoa julkaisi tuloksensa tällä viikolla. Vain Metan kurssi syöksyi tuloksenjulkistuksen jälkeen. Microsoft ja Alphabet (Google) lievästi alittivat ennusteet, mutta kurssit silti nousivat nousivat jälkipörssissä. Apple ja Amazon yllättivät eilisessä julkistuksessa markkinat.
Microsoftin liikevaihto ja liikevoitto olivat ennusteita heikommat vuoden toisella kvartaalilla. Pilvipalvelualusta Azuren tulos laski myös ja haasteita aiheuttivat myös valuuttakurssi muutokset, PC myynnin lasku, sekä ongelmat mainonnassa. Microsoftin osake kuitenkin nousi jälkipörssissä lähes neljä prosenttia. Ennen tuloksen julkistusta osake oli painunut alas noin 2,7 %.
Microsoftin liikevaihdon kasvu oli hitainta sitten 2020 verrattuna edeltävän vuoden vastaavaan ajankohtaan, ollen nyt 12 %. Microsoftin ennuste vuoden toiselle kvartaalille oli 52,4–53,2 miljardia dollaria, joten Microsoftin kasvu jäi jälkeen myös omista ennusteistaan. Osakekohtainen tulos oli ensimmäistä kertaa analyytikoiden ennusteita heikompi sitten vuoden 2016.
Intelligent Cloud -segmentin liikevaihto 20,91 miljardia dollaria ja kasvoi 20 %. Azuren liikevaihto kasvoi 40 %. Office, Dynamics ja LinkedIn kasvoivat 13 %. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 2 % vuoden takaiseen verrattuna. Gaming-sektori on jatkossa tärkeä osa Microsoftin kasvua, sillä yhtiö kertoi alkuvuodesta ostavansa peliyhtiö Activision Blizzardin 68,7 miljardilla dollarilla.
Microsoftin vetäytyminen Venäjältä aiheuttaa yhtiölle omien arvioiden mukaan noin 126 miljoonan dollarin tappio. Valuuttakurssien muutokset heikensivät myös tuntuvasti tulosta. Microsoftin arvion mukaan kurssien muutokset heikensivät liikevaihtoa lähes 600 miljoonaa dollaria ja heikensivät osakekohtaista tulosta 4 sentillä. Vaikka valuuttakurssit eivät olisi muuttuneet olisi osakekohtainen tulos ollut 2,27, jääden silti ennustetusta $2,29, joten tuloksen heikentymisen takana on paljon muutakin. Lue laajempi artikkeli Microsoftista täältä.
Microsoftin ohjeistus seuraavalle kvartaalille on 49,25–50,25 miljardia dollaria, joka indikoi heikentyvää PC myyntiä ja hitaampaa pilvipalveluliiketoiminnan kasvua. Apple onkin ottanut Microsoftilta hitaasti markkinaosuutta ja Windowsin lisenssimyynti laski 2 % kvartaalin aikana.
Refinitivin tekemän tutkimuksen mukaan analyytikot ennustivat parempaa kasvuennustetta, joka oli keskiarvoltaan 51,59 miljardia dollaria. Microsoftin talousjohtaja Amy Hood silti sanoi, että Microsoft odottaa liikevaihdon kasvulukujen olevan kaksinumeroisia myös jatkossa.
Yhtiön tulevaisuus näyttää silti kohtalaisen vakaalta ja toimitusjohtaja Satya Nadella ilmoitti kuluneen kvartaalin aikana myös palkankorotuksista, sekä kyberturvapalveluiden kehittämisestä, joka auttaa asiakkaita torjumaan haittaohjelmia.
Pääomasi on vaarassa.
Alphabet on Googlen emoyhtiö. Yhtiö on internetin jättiläinen. Sen tunnetuin liiketoiminta on hakukone Google, mutta yhtiöllä on useita muita digitaalisia alustoja ja palveluita, kuten Chrome-internet-selain, Android-käyttöjärjestelmä, Gmail, YouTube ja pilvipalveluita tarjoava Google Cloud. Ydinliiketoimintojensa lisäksi Alphabetilla on Other Bets -segmentti, joka sisältää alkuvaiheen yrityksiä ja sovelluksia.
Suurin syy Googlen menestykseen on sen lähes monopoliasema hakukonemarkkinassa. Lähes 86 % kaikista internetissä tehtävissä hauista tehdään Googlen kautta. Toisena 8 prosentin osuudella on Microsoftin Bing, kolmantena 3 prosentin osuudella Yahoo ja prosentin osuudella kiinalainen Baidu.
Google jäi hieman analyytikkojen ennusteista, mikä oli markkinoilla odotuksissa, sillä osake laski ennen tulosjulkistusta selvästi. Taustalla oli mainosmarkkinoiden hiipuminen, josta Snap on varoittanut. Googlen tulos oli markkinaodotuksia parempi ja osake nousi jälkipörssissä.
YouTuben liikevaihto oli 7,34 miljardia analyytikkojen odottaessa 7,52 miljardia. YouTuben liikevaihto kasvoi vertailukauteen nähden 4,9 prosenttia.
Liiketoiminnoista suurin Google Search kasvoi 13,5 prosenttia 40,7 miljardiin. Google Network kasvoi 8,7 prosenttia 8,3 miljardiin.
Segmenteistä nopeiten kasvoi jälleen Google Cloud, joka kasvoi 36 prosenttia 6,28 miljardiin dollariin. Analyytikot odottivat 6,41 miljardin dollarin liikevaihtoa.
Osakekohtainen tulos laski vertailukauden 1,36 dollarista 1,21 dollariin. Heikennys johtui ensisijaisesti muista tuloista, jotka olivat vuosi sitten 2,6 miljardia positiiviset ja nyt 0,4 miljardia negatiiviset. Operatiivinen tulos oli hieman vertailukautta parempi.
Googlen kassa on erittäin vahva. Likvidit varat olivat 140 miljardia dollaria ja nettokassa yli 110 miljardia dollaria.
Googlen johdon mukaan yhtiön suoritus oli vakaa. Google Search ja Google Cloud olivat vakaan suorituksen peruskivet. Liikevaihdon 13 prosentin kasvu (16 prosenttia ilman valuuttakurssivaikutusta) kertoo pitkäntähtäimen kasvuajureista. Tämä oli erinomainen suoritus huomioon ottaen vaikean markkinatilanteen. Dollarin vahvistumisella on negatiivinen vaikutus myös kuluvaan kvartaaliin.
Googlen osake oli laskenut yli 26 prosenttia huhtikuun tasoilta. Jälkipörssissä osake kääntyi nousuun tulosjulkistuksen jälkeen. Pitkässä juoksussa Google on ollut erinomainen sijoitus ja laskut on kannattanut käyttää ostopaikkoina. Google on arvostusluvuilla yksi edullisimmista jättiteknoista. P/E-luku on vuoden 2022 tulosennusteella noin 20.
Google ei antanut virallista ohjausta Q3:lle. Analyytikot odottavat koko vuodelle 294 miljardin liikevaihtoa, joka tarkoittaisi 14 prosentin kasvua. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihto kasvoi 17,5 prosenttia. Johdon mukaan vuoden 2021 vertailuluvut ovat erittäin vahvoja, minkä vuoksi niiden ylittäminen on vaikeaa. Dollarin vahvistuminen heikentää myös kasvua.
Google osoitti olevansa erittäin laadukas teknologiayhtiö. Loppuvuosi tulee edelleen olemaan vaikea, mutta osaketta kannattaa varovasti jo lisäillä. Vuosi 2023 on todennäköisesti Googlelle jo parempi.
Pääomasi on vaarassa.
Sosiaalisenmedian jätti Meta Platforms (ennen Facebook) osake nousi tulosjulkistuspäivänä muun pörssin imussa, mutta tulosjulkistuksen jälkeen osake kääntyi laskuun jälkipörssissä. Meta omistaa Facebook, Instagramin ja WhatsAppin.
Meta Platformsin eli Facebookin tulos oli odotuksia heikompi vuoden toisella neljänneksellä. Liikevaihto ja EPS jäivät hieman odotuksista. Facebookin osake on laskenut noin 50 prosenttia vuoden alusta.
Liikevaihto laski hieman vertailukaudesta, mutta operatiiviset kulut nousivat. Operatiivinen liikevoitto oli 8,4 miljardia dollaria, joka on peräti 32 prosenttia vertailukautta heikompi. Liikevoittoprosentti oli 29 %. Meta Platformsilla on erittäin vahva tase. Yhtiön kassavarat olivat 40,5 miljardia dollaria.
Yhtiön ohjaus oli pettymys. Metan mukaan toisen vuosineljänneksen heikko mainonnan kysyntäympäristön jatkuu. Sen uskotaan johtuvan laajemmasta makrotalouden epävarmuudesta. Myös vahva dollari vaikuttaa negatiivisesti Metan liikevaihtoon. Vaikutus 6 prosenttia vuositasolla.
Meta ennakoi kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon olevan 26 – 28,5 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden ennustaman 30,5 miljardin dollarin alapuolella. Ohjaus tarkoittaa, että liikevaihdon lasku jatkuu. Ohjauksella lasku on 2 – 11 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä.
Yhtiö laski edelleen ohjausta vuoden 2022 kuluista. Niiden odotetaan olevan 85-88 miljardia dollaria, joka on noin kolme miljardia dollaria alemmat kuin toisella neljänneksellä ohjattu.
Facebook vaihtoi nimensä Metaksi 2021 lokakuussa, sillä se kuvaa yhtiön mukaan paremmin kasvavaa ’metaversumia’, jossa työskentely, pelaaminen ja opiskelu tapahtuu.
Metaversumiin keskittyvän segmentin Reality Labsin liikevaihto oli 452 miljonaa ja tappio 2,8 miljardia dollaria. Yhtiö odottaa, että Reality Labsin liikevaihto heikkenee Q3:lla, joten tappion voidaan odottaa kasvavan.
Metaversum on vielä kaukana tulevaisuudessa, sillä Metan kolme tärkeintä sovellusta: Facebook, Instagram ja WhatsApp tuovat 98 % yhtiön liikevaihdosta.
Facebook on useiden kilpailijoiden puristuksessa. Kiinalainen TikTok on ottanut markkinaosuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Applen viime vuonna tekemät ohjelmistomuutoset ovat myös heikentäneet Facebookin tulosta, koska mainosten kohdentaminen ja käyttäjien seuranta on yhtiölle vaikeampaa ja jotkut analyytikot arvioivat, että sen vaikutus yhtiön tulokseen olisi jopa 10 miljardia dollaria tänä vuonna. Myös Snap ja Youtube ovat raportoinut vähentyneestä mainostajien määrästä osittain Ukrainan sodan ja kiihtyneen inflaation johdosta. Esimerkiksi Googlen omistaman videopalvelu Youtuben kasvu hidastui edelleen sen ollessa Q2:lla vain 4,9 %.
Metan markkina-asema sosiaalisessa mediassa on silti erittäin vahva, sillä se omistaa kolme neljästä suosituimmasta sosiaalisen alustasta, mutta TikTok voi tulla pian ohi. Tiktokin käyttäjämäärä kasvoi viime vuonna lähes 50 % ja se oli ladatuin sovellus Yhdysvalloissa vuonna 2021.
Facebookin (META) osakekurssi on ollut vuoden 2022 syöksykierteessä. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi kääntyi jälleen laskuun.
Meta Platformsin osake on arvostuskertoimilla erittäin edullinen. Vuoden 2022 P/E-luku on 13,8 ja vuoden 2022 P/E-luku on 12,1 käyttäen 160 dollarin osakehintaa ja analyytikoiden konsensusennusteita. Riskinä on, että Meta Platforms ei yllä analyytikoiden ennusteisiin, jolloin osakekohtainen tulos jatkaa edelleen laskussa. Kyseessä olisi tällöin klassinen arvoansa. Osake näyttää arvostuslukujen perusteella edulliselta, mutta ei ole sitä, koska ennusteet ovat ylioptimistiset.
Metan kohdalla olennaista on, milloin markkinatilanne muuttuu paremmaksi ja yhtiö palaa takaisin kasvun tielle. Ennen sitä osake jatkaa laskutrendissä tai enintään sahausta vaakasuunnassa.
Metan kurssi on laskenut vuoden alusta yli 52 % ja vuoden jaksolla mitattuna 55 %, joten suurin osa laskusta on tapahtunut tämän vuoden aikana.
Pääomasi on vaarassa.
Amazonin osake oli voittaja koronakriisissä, mutta paluu pandemian jälkeiseen aikaan on ollut tuskallista. Osake on laskenut selvästi kuluvan vuoden aikana (-28 %), mutta suunta on viime viikkoina kääntynyt ja reaktio Q2-tulokseen oli rakettimainen. Vuoden takaiseen verrattuna kurssi on pakkasella -32 %. Kurssi on nyt samalla tasolla kuin se oli kesän 2020 alussa. Kurssitrendin kääntymistä voi odotella, kun inflaatio alkaa hellittää. Tämä tapahtunee vuoden 2023 aikana.
AWS:n liikevaihto oli 19,7 miljardia dollaria (analyytikkoennuste $19,56 mrd.). AWS on Amazonin tuottavin liiketoiminta, sillä sen operatiivinen tulos oli 5,7 miljardia dollaria.
Mainostuksesta saatu tulos ylitti ennusteet ollen 8,76 miljardia dollaria (analyytikkoennuste $8,65 mrd.). Mainostulot ovat kasvaneet hyvin ja kasvu oli rakettimaista myös Q2:lla ollen 18 %, siinä missä taas esimerkiksi Meta Platformsin (Facebook) mainostulot ovat kääntyneet laskuun. Amazonin liikevaihto kasvoi 7 prosenttia, joka on hyvä lukema suhteessa muihin teknojätteihin, joiden liikevaihdot ovat laskeneet, pois lukien Apple, joka raportoi myös tuloksesta eilen.
Amazonin kokonaistappiot Q2:lla on noin kaksi miljardia dollaria, joka johtuu Rivianiin tehtyjen sijoitusten alaskirjauksista. Analyytikoiden EPS ennusteet erosivat toisistaan niin paljon, että analyytikoiden konsensusennusteeseen on osakekohtaista -0,20 dollarin tappiota mahdotonta vertailla. Rivianin kurssin syöksyn myötä Amazon kirjasi 3,9 miljardin dollarin tappiot kaupasta. Rivianin osake tuli toisella kvartaalilla alas lähes 50 %. Amazonille Rivian seikkailusta aiheutuneet tappiot ovat jo tänä vuonna 11,5 miljardia dollaria.
Amazon odottaa liikevaihdon olevan 125 – 130 miljardia dollaria, mikä merkitsisi 13 – 17 prosentin kasvua, joka on merkittävästi parempi kuin mitä yhtiö ohjeisti Q2.lle (3-7 %). Analyytikot odottivat 126,4 miljardin dollarin liikevaihtoa. Operatiivisen liikevoiton odotetaan olevan välillä 0 – 3,5 miljardia dollaria.
Amazoniin vaikuttaa erityisesti rajusti kohonnut öljynhinta, joka nostaa kuljetuskustannuksia. Yhtiö kasvoi myös pandemian aikana voimakkaasti ja palkkasi lisää henkilökuntaa, sekä laajensi varastojaan, mutta nyt yhtiön suunta on kääntynyt. Amazon vähensi henkilöstöään 99 000, mutta on silti valtava työnantaja 1,52 miljoonalle työntekijällä. Irtisanomiset koskevat erityisesti varastotyöntekijöitä, sillä yhtiö jatkaa esimerkiksi insinöörien ja muiden korkeammin koulutettujen työntekijöiden rekrytointeja AWS- ja Ad Services segmenteissä.
Yhtiön toimitusjohtaja ei ole silti inflaatiosta liian huolissaan sillä hänen mukaansa Amazon saa hintojen nousua kuriin muun muassa tehostamalla toimitusverkostojen tuottavuutta. Lue laajempi analyysi Amazonista täältä.
Pääomasi on vaarassa.
Apple on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. iPhone on yhtiön suurin segmentti ja tekee noin 50 % yhtiön liikevaihdosta. Kasvun ja arvostuksen kannalta lähes yhtä tärkeä segmentti on palvelut, joiden osuus liikevaihdosta on noin 20 %. Muita segmenttejä ovat Mac-tietokoneet, iPadit ja muut tuotteet, kuten Apple Watch.
Apple ylitti kolmannella kvartaalilla analyytikoiden ennusteet. Suoritus oli vakaa. Toisen kvartaalin yhteydessä Apple kertoi, että komponenttipulalla voi olla jopa 8 miljardin dollarin vaikutus Q3-liikevaihtoon. Lopulta vaikutus oli hieman alle neljä miljardia dollaria ja liikevaihto laski kaksi prosenttia vertailukaudesta.
iPhonejen myynti ylitti odotukset kysynnän pysyessä vahvana. Segmenteistä voimakkaimmin kasvoi palveluliiketoiminta, joka kasvoi 12 prosenttia, vaikka kasvu jäikin hieman analyytikoiden ennusteista. Maceissa näkyi komponenttipula liikevaihdon jäädessä selvästi ennusteista.
Apple ei vieläkään antanut ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Ohjausta ei ole annettu sitten 2020 helmikuun vedoten koron pandemian aiheuttamaan epävarmuuteen.
Johto kuitenkin kertoi odottavansa liikevaihdon kiihtyvän syyskuun vuosineljänneksellä. Analyytikot odottavat 90 miljardin dollarin liikevaihtoa tilikauden viimeiselle kvartaalille.
Puolijohdeyhtiöt ja muut tietokonevalmistajat ovat ilmoittaneet, että älypuhelimien ja tietokoneiden kysyntä hidastuu globaalisti, kun kuluttajat kamppailevat taantuman ja korkean inflaation kanssa. Applen ja Microsoftin pehmeä kasvu laiteliiketoiminnassa viittaa siiheen, että kulutuselektroniikkateollisuudessa on käynnissä hitaan tai nollakasvun periodi.
CEO Timo Cook kertoi, että myös Apple näkee inflaatiota kulurakenteessa, mutta yhtiö jatkaa silti harkittuja investointeja ja palkkaa lisää työvoimaa.
Yhtiö ilmoitti Q2 tulosjulkistuksen yhteydessä 90 miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta. Apple on edelleen S&P 500 indeksin yhtiöiden suurin omien osakkeiden ostaja ja osti omia osakkeita 88,3 miljardilla dollarilla vuonna 2021.
Apple maksaa teknologiayhtiöiden tapaan hyvin maltillista osinkoa. Osinkoa korotettiin nyt 5 prosenttia 23 senttiin osakkeelta osinkoprosentin ollessa reilu 0,56 % . Apple maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa ja edellisen kerran osinko maksettiin huhtikuun alussa.
”Tämän vuosineljänneksen ennätystulokset kertovat Applen jatkuvista ponnisteluista innovoida, edistää uusia mahdollisuuksia ja rikastuttaa asiakkaidemme elämää”, sanoi Tim Cook, Applen toimitusjohtaja. ”Kuten aina, olemme johtajia arvoillamme ja ilmaisemme niitä kaikessa, mitä rakennamme, uusista ominaisuuksista, jotka on suunniteltu suojaamaan käyttäjien yksityisyyttä ja turvallisuutta, työkaluihin, jotka parantavat saavutettavuutta, mikä on osa pitkäaikaista sitoutumistamme luoda tuotteita kaikille. ”
Apple on nykyään yksi vakaimmista isoista teknologiayhtiöistä ja tulevaisuus vaikuttaa edelleen lupaavalta. Palveluiden osuus liikevaihdosta kasvaa ja iPhonejen kysynnässä ei ole hidastumista. Lisäksi Applelta voidaan odottaa uusia aluevaltauksia, kuten autoa.
Applen osake on noin 12 prosenttia vuoden alusta miinuksella. Tulosjulkistuksen jälkeen kurssi nousi jälkipörssissä.
Osake on selvinnyt 2022 kurssilaskusta muita teknologiayhtiöitä vähemmin vaurioin. Liiketoiminta kestää palautumisen pandemiasta normaaliin paremmin kuin esimerkiksi Amazonilla. Myöskään inflaatio ei näytä kurittavan Applea voimakkaasti, sillä yhtiöllä on hinnoitteluvoimaa. Markkinoiden yleiselle laskulle osake ei kuitenkaan ole immuuni, sillä Apple on isoimmalla paineilla indekseissä.
Osakkeen P/E-luku vuoden 2022 tulosennusteella on 24,7, joka on laskenut, mutta edelleen markkinoiden keskiarvoa korkeampi. Korkeampi P/E-luku on hyväksyttävissä huomoiden yhtiön laadun ja matalariskisyyden. Osake on varma valinta pitkään laskuun ja sitä on aina kannattanut ostaa kurssidipeistä. Applen laajempi analyysi löytyy täältä.
Pääomasi on vaarassa.
Kun vertaa muihin yhtiöihin on Apple myös ylivoimaisesti paras yhtiö luomaan liikevaihtoa työntekijää kohden eli huikeat 2,5 miljoonaa dollaria vuonna 2021.
Kuva: Macrotrends
eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Voit ostaa esim Apple, Teslaa, Microsoftia, Amazonia ja tuhansia muita osakkeita nolla palkkioilla.
(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.