northcrypto

Kesäkuussa eniten omistajia saaneet Helsingin pörssin yhtiöt

Analyysissä Helsingin Pörssi

Listasimme Helsingin pörssin TOP 10 eniten uusia omistajia saanutta yhtiötä kesäkuussa 2022. Suomalaisten suosiossa olivat etenkin Nokian Renkaat, Puuilo ja Stora Enso.

Julkaistu: 12.07.2022 Kirjoittaja:

Fortum Kesko KONE Nokian Renkaat Nordea osakkeet outokumpu Puuilo Qt Group stora enso Wärtsilä

Tutkimme Euroclear Finlandin tilastoista, mitkä firmat Helsingin pörssissä saivat kesäkuussa eniten uusia omistajia suhteessa toukokuuhun. Tilastoja katsottaessa on kuitenkin hyvä huomioida, ettei omistajamäärien muutokset kerro paljonko yhtiön osakkeita on ostettu tai myyty euromääräisesti tai sitä, minkä kokoisia omistajat ovat. Numerot kertovat ainoastaan omistajien lukumäärän. Yleensä suurissa muutoksissa on kyse piensijoittajien lisääntyneestä kiinnostuksesta firmaa kohtaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi keskustelupalstoista lähtenyt hype, mutta myös yhtä hyvin perusteltu lisäys, varsinkin, kun monien yhtiöiden kurssit ovat tulleet rajusti alas alkuvuodesta indeksien mukana. Tiedot listassa on päivitetty 30.6. ja kertovat muutoksen suhteessa tilanteeseen 31.5.

10 eniten omistajia lisännyttä firmaa

  1. Nokian Renkaat, omistajalisäys 1359. Yhteensä 71 803 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -70 %. Kurssikehitys kesäkuussa -19,78 %.
  2. Puuilo, omistajalisäys 1265. Yhteensä 37 851 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -50 %. Kurssikehitys kesäkuussa -7,28 %.
  3. Stora Enso, omistajalisäys 1081. Yhteensä 50 724 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -5,7 %. Kurssikehitys kesäkuussa -14,08 % (A-osake).
  4. Wärtsilä, omistajalisäys 1045. Yhteensä 115 128 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -37,5 %. Kurssikehitys kesäkuussa -5,95 %.
  5. Fortum, omistajalisäys 1044. Yhteensä 192 900 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -52,8 %. Kurssikehitys kesäkuussa -13,8 %.
  6. Kesko, omistajalisäys 1017. Yhteensä 74 172 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -20,2 %. Kurssikehitys kesäkuussa -2,8 % (A-osake).
  7. Nordea, omistajalisäys 1001. Yhteensä 320 467 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -19,7 %. Kurssikehitys kesäkuussa -10,97 %.
  8. Outokumpu, omistajalisäys 969. Yhteensä 82 248 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -35,1 %. Kurssikehitys kesäkuussa -26,85 %.
  9. KONE, omistajalisäys 922. Yhteensä 106 388 omistajaa. Kurssikehitys vuoden alusta -25,9 %. Kurssikehitys kesäkuussa -2,43 %.
  10. QT Group, omistajalisäys 866. Yhteensä 37 090. Kurssikehitys vuoden alusta -44,6 %. Kurssikehitys kesäkuussa -10,55 %.

Nokian Renkaat ja Fortum – Venäjän riskit realisoituivat

Vaikka Nokian Renkaiden ja Fortumin tilanne on hyvin epäselvä edelleen, näyttää sijoittajilla olevan vahva usko yhtiöiden tulevaisuuteen. Kurssit ovat toki laskeneet rajusti molemmilla yhtiöillä vuoden alusta; Nokian Renkailla 70 % ja Fortumilla yli 50 %. Suurin osa Nokian Renkaiden tuotantokapasiteetista oli Venäjällä ja yhtiöllä kestää vuosia saada tuotanto ja myynti samalle tasolle kuin ennen sotaa varsinkin, kun Venäjä oli tuotannon lisäksi myös suuri myyntimarkkina. Fortumille on tullut Venäjän sijoitusten takia myötä miljarditappiot, mutta saksalaisen Uniperin laskua ei ole vielä kuitattu ja vääntö siitä on vasta alkamassa.

Nokian Renkaat ovat tulleet vuoden alusta alas jo 70 %. Kuva: Nasdaq.

Puuilo ja Kesko – kuluttajien luottamus ja vähittäiskauppa sakkaavat

Viime vuonna pörssiin listautunut Puuilo on hieman yllättäen toisella sijalla. Puuilon kurssista on hävinnyt puolet vuoden alusta. Yhtiö antoi tulosvaroituksen toukokuussa, heikentyneen kuluttajakysynnän vuoksi. Inflaatio nostaa tuotteiden hintoja samalla, kun tuotteiden saatavuudessa on haasteita. Lisäksi kuluttajien luottamus talouteen lykkää rakentamishankkeita ja pihaprojekteja, mistä kärsii Keskon rakentamisen ja talotekniikan kauppa, jonka osuus Keskon liikevaihdosta on ollut kovassa kasvussa, ollen vuonna 2021 lähes 40 %. Puuilo on myös siitä mielenkiintoinen nousu listalle, että se on listan ylivoimaisesti pienin firma markkina-arvoltaan.

Stora Enso pudonnut vuoden alusta vähiten

Stora Enson kurssi on laskenut vuoden alusta vain noin kuusi prosenttia, mutta kesäkuussa kurssi romahti yli 14 %. Stora Enso on myös kärsinyt Venäjän aloittamasta sodasta ja päätyi muiden suomalaisten yhtiöiden mukana vetäytymään maasta. Stora Enso myi sahansa, puunhankintansa sekä pakkaustoimintansa Venäjällä.

QT:lle kovin ostosuositus

Sijoittajan näkökulmasta katsottuna QT Group saa kovimman konsensusostosuosituksen, 1,5 (1= osta, 5 = myy). Lukema 1,5 on siis analyytikoiden suositusten keskiarvo. Analyytikoista myyntilaidalla eniten ollaan Nokian Renkaiden suhteen, joka saa lukeman 3,44. Nordea on selkeästi ”ylipainota”-kategoriassa lukemalla 2,10. Vaikka Outokumpu saa heikot pisteet, ovat analyytikot myös kohtalaisen ”ylipainota”-tilassa osakkeen suhteen, lukemalla 2,25. Loput kuusi yhtiötä putoavat ”pidä” tai ”ylipainota” -suositusten alle, ollen välillä 2,56–2,71. Kurssit ovat tulleet rajusti alas alkuvuodesta ja tilanne markkinoilla on hyvin epävarma, joten analyytikoiden keskuudessa ei usein haluta antaa tässä tilanteessa vahvoja suosituksia suuntaan tai toiseen. Tällaisissa tilanteissa yleisin lukema on 3, pidä.

Yhteenveto

Osaketyökalussa listan yhtiöistä kovimmat pisteet saa Kone. Hyvänä kakkosena seuraa Kesko. Huomionarvoista on myös se, ettei näiden yhtiöiden Venäjän ja Valko-Venäjän painot olleet merkittäviä yhtiöiden kokonaisliiketoiminnan kannalta. Puuiloa ei löydy vielä osaketyökalusta, joten se ei ole vertailussa mukana.


Nordea pärjäsi myös hyvin, yhtiön osinkoprosentin ollessa 7,8 %, mikä alkaa jo olemaan nykyisellä kurssilla houkutteleva osinkosijoittajille. Nokian Renkaiden ja Fortumin osinkoprosentit ovat teoreettisesi hyvät, mutta kuten edellä todettua, yhtiöiden Venäjä-seikkailujen hintalappu on vielä täysin auki.

Kone, Kesko ja Nordea saivat kovimmat pisteet osaketyökalussa.

Osaketyökalu ja muut työkalut Sijoittaja.fi:n jäsenille – kokeile 14 päivää veloituksetta!

Osaketyökalu on monipuolinen työkalu osakkeiden etsimiseen ja vertailuun. Työkalusta löydät helposti sijoitustyylisi houkuttelevimmat osakkeet Suomesta ja maailmalta.

Työkalussa on osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä valmiita TOP-listoja ja mallisalkkuja. Löydät Osaketyökalusta ajantasaiset listat mm. parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

KOKEILE JÄSENYYTTÄ 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI!northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy