Northcrypto

Suomi Fundamentti -mallisalkun TOP-osakkeet toukokuussa 2022

Suomi Fundamentti -mallisalkun salkkukatsaus. TOP 3 -osakkeissa syklisiä ja yksi matalariskisempi osake, jonka arvostusluvut ovat edulliset.

Julkaistu: 04.05.2022 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat Suomi Fundamentti-mallisalkku

Suomi Fundamentti

Suomi Fundamentti on pisimpään seurannassamme ollut mallisalkku. Se on ollut livenä jo vuodesta 2009 lähtien. Salkku on indeksiä riskisempi, mutta tuotto on ollut pitkässä juoksussa selvästi parempi, kuten alla olevasta kuvaajasta voi havaita.

Huhtikuussa Suomi Fundamentti tuotti -0,2 % vertailuindeksi OMX Helsinki Cap:n tuottaessa -0,6 %. Vuoden 2022 alusta salkku on pärjännyt hieman vertailuindeksiään paremmin, salkun tuottaessa -9,9 % ja vertailuindeksi -11,0 %.

Mihin mallisalkku sijoittaa?

  • Salkku sisältää 25 kotimaista pörssiosaketta.
  • Osakkeet valitaan fundamenttianalyysin perusteella.
    • Tyypillisesti salkussa on hyvän osinkotuoton arvo-osakkeita, joiden tuloksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa.

Suomi Fundamentin TOP-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjestä löytyvät sykliset metalliosakkeet sekä ohjelmistokonsultointia tarjoava TietoEvry. Volatiliteetti kertoo osakkeen kurssivaihtelusta ja näistä kolmesta TietoEvry on selvästi matalariskisin.

SSAB:n vahva tuloskunto jatkui Q1:llä. Oikaistu liikevoitto oli 783,3 M€ (ennuste 636,2 M€). SSAB:n ensimmäistä vuosineljännestä leimasivat korkeat teräksen hinnat, joiden ansiosta yhtiön tulos nousi ennätystasolle. Kaikki yhtiön liiketoiminta-alueet tekivät vahvan tuloksen, mikä enemmän kuin kompensoi Raahen toisen masuunin ennakoimatonta seisokkia ja tiettyjä tuotantohäiriöitä SSAB Americas -divisioonassa sekä korkeampia raaka-ainehintoja. Ukrainan sota ja maan traaginen tilanne vaikuttavat myös teräsmarkkinoihin ja SSAB:hen. SSAB lopetti myynnin Venäjälle ja Valko-Venäjälle ja on keskeyttänyt toistaiseksi mm. uudet malmi- ja hiilihankintansa Venäjältä. Raaka-aineiden saannin turvaamiseksi yhtiö ryhtyi useisiin toimenpiteisiin, mutta häiriöiden vaara on olemassa liittyen pakotteisiin ja Ukrainan sodan muihin vaikutuksiin. Sota on nostanut sekä raaka-aineiden että teräksen hintoja. Saadut tilaukset kasvoivat väliaikaisesti ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kun SSAB:n asiakkaat halusivat turvata teräksen saatavuuden. SSAB odottaa teräksen kysynnän laskevan alemmalle tasolle toisella vuosineljänneksellä.

Outokumpu ohjasi hyvää tulosta Q1:lle. Tulos julkaistaan 5.5.2022. Analyytikot odottavat 294,7 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa. Vuosi sitten liikevoitto oli 116 M€ Q1:llä. Markkinat odottavat, että tuloskehitys heikkenee Q2:lla. Siksi näkymät ovat avainasemassa torstain tulosjulkistuksessa.

TietoEvryn tulos Q4:lla oli odotuksien mukainen. Q1 tulos julkaistaan 5.5.2022. Analyytikot odottavat 69,5 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa. Vuosi sitten liikevoitto oli 70,3 M€. Koko vuodelle TietoEvry on ohjannut orgaanisen kasvun olevan 2-4 % (vuoden 2021 liikevaihto 2 823,4 milj. euroa) ja koko vuoden oikaistun liikevoittomarginaalin (oikaistu EBITA) olevan 13,1-13,6 % (13,0 % vuonna 2021). 

SSAB tuottanut parhaiten 2022

Vuonna 2022 SSAB:n osake on tuottanut parhaiten, yli 25 %. Sitä vastoin Outokummun ja TietoEvryn osakkeet ovat laskeneet. Outokummun osakkeeseen on vaikuttanut inflaatio, jonka uskotaan syövän yhtiön kannattavuutta sekä Ukrainan sota, jonka pelätään vaikuttavan raaka-aineiden saatavuuteen sekä ruostumattoman teräksen kysyntään. Sijoittajan ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen huolissaan, sillä Outokummun tärkein raaka-aine on kierrätysteräs, jonka osuus tuotannossa on yli 90 %. Vain rajallinen osuus tarvittavista raaka-aineista tulee Venäjältä. Ferrokromin korkeasta kysynnästä Outokumpu hyötyy, sillä yhtiöllä on oma kromikaivos ja ferrokromin tuotanto Suomessa.

Arvostusluvut edulliset

Suomi Fundamentin sijoitusstrategiana on ostaa riskikorjatulla odotetulla tulostuotolla edullisia osakkeita. Kuten alla olevasta Osaketyökalusta löytyvästä taulukosta voi havaita TOP 3- osakkeiden arvostusluvut ovat erittäin edulliset. SSAB:lla P/E-luku on 3,2 ja Outokummulla 3,1. Analyytikot uskovat, että tuloshuippu osuu vuoteen 2022, sillä tuloksen odotetaan heikkenevän molemmilla selvästi vuonna 2023. Sitä vastoin TietoEvryn tuloksen odotetaan kasvavan. Vuoden 2023 tulosennusteella laskettu P/E-luku on 9,5.

Suomi Fundamentti -mallisalkun sisältö

Alla olevassa taulukossa koko Suomi Fundmanetti -mallisalkun sisältö. Sen näkee myös mallisalkkusivuilta, josta löytyy useita salkkuvaihtoehtoja eri tyyliselle sijoittajalle. Suomi Fundamentista löytyy nyt useita syklisiä materiaalit- ja teollisuussektorin osakkeita, mutta myös kulutussektorin edullisia osakkeita.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy