New call-to-action

Analyysi: Microsoftin osake on jo houkuttelevalla tasolla, mutta liiketoiminnan näkymät arvelluttavat

microsoft

Microsoftin osake on ollut laskutrendissä ja osakkeen arvostustaso on tullut houkuttelevalle tasolle suhteessa osakkeen historiaan. Yhtiön tuore tulosraportti ennakoi liiketoiminnalle edelleen nihkeitä näkymiä.

Julkaistu: 25.01.2023 Kirjoittaja:

analyysi disruptiiviset teknologiaosakkeet Microsoft osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt

Microsoft

Microsoftilla on useampi liiketoimintasegmentti. Suurin liikevaihdon lähde on Microsoftin pilvipalvelut. Office-tuotteiden myynti kuten Word, Excel ja PowerPoint tuottavat Microsoftille noin 24 prosenttia liikevaihdosta. Kolmantena on Windows käyttöjärjestelmä, joka tuo noin 14 % Microsoftin liikevaihdosta. 

Microsoftin strategiana on kasvattaa pelisegmentin liiketoimintaa, joka muodostaa tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Ennestään yhtiö tuottaa mm. Xbox-pelikonsoleita, sekä omaa pelituotantoa. Vahvistaakseen asemiaan erityisesti pelivalikoimassa Microsoft ilmoitti ostavansa Activission Blizzard pelitalon alkuvuodesta 2022 ennätykselliseen 70 miljardin dollarin hintaan.

Microsoft omistaa myös sosiaalisen median alustan LinkedInin. Microsoftin omaa hakukone Bing on noin viisi prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta 2021. Bingin maailmanlaajuinen markkinaosuus on noin kahdeksan prosenttia. 

Vaikka Microsoftin Nokialta ostama puhelinliiketoiminta on ajettu alas jo vuosia sitten, tekee yhtiö edelleen Surface-tabletteja. Surfacen osuus on noin neljä prosenttia liikevaihdosta. 

Microsoftin Q2/2023 tulos

Microsoftin tilikauden 2023 toisen kvartaalin tulos ylitti hienoisesti ennusteet, mutta ohjeistus käänsi kurssin suunnan jälkipörssissä. Liikevaihdon kasvu hidastui odotetusti kahteen prosenttiin, joka oli heikointa sitten 2016. Liiketoiminta hidastui joulukuussa ja trendin odotetaan jatkuvan alkuvuonna 2023.

Microsoftin nettotulos ilman kertaeriä laski 6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,32 (Analyytikoiden ennuste $2,29)
 • Nettotulos 16,4 miljardia dollaria, laskua 12,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Yhtiö kirjasi 1,2 miljardin dollarin kertaluonteisen. Ilman kertaerää tulos laski 6,1 %.
 • Liikevaihto 52,75 miljardia dollaria (Analyytikoiden ennuste 52,94 miljardia dollaria), kasvua 2 % vuoden takaiseen verrattuna
 • Operatiivinen liikevoitto 21,6 miljardia dollaria, laskua 3 % vuoden takaiseen verrattuna

Tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Microsoftin Intelligence Cloud segmentin liikevaihto kasvoi 18 prosenttia 21,5 miljardiin dollariin ylittäen hienoisesti ennusteet. Tärkein Intelligence Cloud segmentin osa Azuren liikevaihto kasvoi 31 %. Office, Dynamics ja LinkedIn toimintojen liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia. More Personal Computing -liiketoiminnan osuus, johon sisältyy muun muassa Windows, Xbox ja Surface tabletit, sekä Bingin mainostulot laskivat peräti 19 prosenttia. Valuuttakurssit vaikuttivat edelleen negatiivisesti joulukuun kvartaalin kasvulukuihin. Dollari on heikentynyt viime kuukausina, joten tämän pitäisi tukea dollareissa raportoitua kasvua.

Analyytikkopuhelussa CFO Amy Hood sanoi, että liiketoiminta heikkeni joulukuussa, mukaan lukien Azure-pilvipalveluiden kulutuksen kasvu. Hood sanoi, että kuukauden aikana uusien liiketoimintojen kasvu oli alhaisempaa kuin johto odotti Microsoft 365 -ohjelmistotilausten, Windows Commercial -tuotteiden ja Enterprise Mobility and Security -tarjouksien osalta. Hood odottaa Azuren laskun jatkuvan myös seuraavalla kvartaalilla.

Microsoft irtisanoi 10 000 työntekijää

Microsoft vähensi työntekijämääräänsä 10 000 työntekijällä hiljentyneen kysynnän johdosta. Tästä kirjattiin 800 miljoonan dollarin kertaerä.

Ohjeistus

Microsoftin ohjeistus liikevaihdon osalta seuraavalle kvartaalille on 50,5 – 51,5 miljardia dollaria, joka oli alle analyytikoiden konsensusennusteen 52,4 miljardia dollaria. Ohjaus indikoi vaivaista kolmen prosentin kasvua maaliskuun kvartaalille. CFO Amy Hood sanoi, että PC-markkinat supistuvat edelleen, minkä pitäisi johtaa noin 17 prosentin laskuun More Personal Computing -liiketoimintasegmentissä.

Microsoftin osakekurssi

Microsoftin osakekurssi on ollut laskutrendissä. Kurssi on viimeisen kuuden kuukauden aikana kehittynyt lähes samaan tahtiin Nasdaq 100 -indeksin kanssa.

Tulosjulkistuksen jälkeen Microsoftin kurssi ensin nousi jälkipörssissä, mutta ohjauksen julkistettua. Kurssi palautui takaisin. Vuoden 2023 tulosennusteella Microsoftin P/E-luku on 21,7, joka on historiaan ja yhtiön liiketoiminnan vakauteen nähden edullinen. Riskinä on, että tulosennusteet laskevat edelleen. Viiden vuoden keskiarvo P/E-luvulle on 31,7, joten osake tällä hetkellä selvästi alemmalle tasolle arvostettu kuin historiassa. Toisaalta myös kasvunäkymät ovat juuri tällä hetkellä heikommat.

Microsoft stock osakekurssi
Kuvan lähde: eToro

Microsoftin osinko

Microsoftin liukuva 12 kuukauden osinko on 2,72 dollaria osakkeelta. Osinkoa yhtiö maksaa Yhdysvalloille tyypilliseen tyyliin kvartaaleittain. Microsoft on korottanut osinkoaan tälle vuodelle ja tuorein osinko on 0,68 dollaria osakkeelta kvartaaleittain. Osinko on tyypillisen matala teknologiayhtiölle, osinkoprosentin ollessa jonkin verran yli yhden. Osinko irtoaa seuraavan kerran 15.2.2023.

Microsoftin osakkeen analyytikkosuositus ja tavoitehinta

Analyytikoiden konsensussuositus Microsoftin osakkeelle on osta ja keskimääräinen tavoitehinta 281,95 euroa.

Microsoft osake analyytikkojen suositukset ja tavoitehinta
Kuvan lähde: eToro

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Voit ostaa siis esimerkiksi Microsoftin osaketta nollakuluilla.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Microsoftin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy