Northcrypto

IPOjen syvempi analyysi – Valitsimme neljä mielenkiintoista kohdetta.

Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin

Kevät on pitkällä ja on hyvä ottaa katsaus monien huulilla olleeseen IPOjen markkinaan.

Julkaistu: 01.04.2022 Kirjoittaja:

aprillia IPA olut

IPOjen suosio on kovassa kasvussa.

IPAt eli Indian Pale Alet ovat kasvattaneet suosiotaan janoisten sijoittajien keskuudessa. Tämä humalainen oluttyyppi on yleensä hyvin hedelmäinen sekä katkera ja vaikka perinteiset lagerit ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkioluena ovat IPAt löytäneet tiensä suomalaisten pöytiin. IPA-olet soveltuvat myös erinomaisesti esimeriksi erilaisten grilliruokien tai ruokien kanssa tai nautittavaksi sellaisenaan.

EBU ja IBA analyysin keskiössä

EBU eli European Bitterness Units sekä IBU eli Intenational Bittering Units ovat kaksi suosittua mittaria oluiden katkeruuden arvioimisessa. Lähtökohtaisesti mitä korkeampi IBU- tai EBU-arvo on sitä katkerampi on oluen maku on toki huomioitava että  oluen katkeruuteen vaikuttaa myös maltaat ja suodatusaste. EBU ja IBU yksiköissä ei juuri ole eroa, mutta erityisesti aloittavan IPOihin sijoittamista harkitsevan suosittelemme olemaan eurooppalaisen virallisesti standardisoidun EBU-regulaation piirissä, jolloin mahdolliset yllätykset juoman ostajalle ovat todennäköisesti pienemmät. 

Indeksinä jos käytettään lager olutta on katkeruus arvo noin 12-18. IPOissa taas katkeruus lähtee yleensä noin 40 arvosta ja päätyy jopa 100 asti. Tämä on hyvä huomioida erityisesti aloittelevalle IPA-salkunrakentajalle.

Olutsalkunhoitajan poiminnat 2022 kevään IPOihin

Põhjala Virmalised IPA

Virolainen Põhjala Brewery on 2011 perustettu panimo, joka on kasvanut vauhdilla. Virmalised, eli suomeksi revontulet, on yhtiön eniten myydyin olut eikä syyttä. Tämä pehmeä, mutta täyteläisen raikas ja mausteikas IPA soveltuu myös aloittevalle IPOjen ystävälle. Põhjalan Virmalised oluessa on myös hieman havuista rouheutta. Virmalised IPA on saatavana myös alkoholittomana, mutta maku on hieman pehmeämpi kuin alkoholillisessa 6,5 % versiossa. Plussaa tämä IPA saa myös siitä, että se on saatavana niin tölkissä kuin pullossa. Kansainvälisiä sijoituksia tekevälle IPOjen ystävälle tämä on potentiaalinen ensimmäinen sijoituskohde heti lahden toisella puolella.

 • Katkeruus: 45 EBU / 24 EBU (Alkoholiton)
 • Prosentit: 6,5 % tai 0 % alkoholittomana
 • Saatavuus: hyvin varustellut Alkot ja ravintolat. Suomenlahden eteläpuolella saatavuus on parempi: lähes jokainen pienempikin marketti ja pubi myy tätä veljeskansan yhtä suosikkinektaria.

Saimaa Brewer’s Special Utah 0,3% Rye IPA

Utah 0,3% Rye IPAssa tuntuva Saimaan aaltojen tuottama henkäys on ruismaltaallaan oiva vaihtoehto suomalaiseen makuun. Tämä lähes alkoholiton makunautinto sopii kaikille IPOjen ystäville. Saimaa Brewrery on mikkeliläislähtöinen pienpanimo, jonka tuotteita saa ostettua ympäri Suomen hyvin varustelluista kaupoista. Utah 0,3 % Rye IPA on runsaasti humaloitu ja erittäin hedelmäinen juoma. Sävyltään kuparinen ja hieman samea, sekä keskitäyteläinen aito etelä-savolainen puraisu, joka soveltuu erinomaisesti esim. grilliruokien kanssa.

 • Katkeruus: 45 EBU
 • Prosentit: 0,3 %
 • Kantavierre 1,5 %
 • Saatavuus: hyvin varustellut kaupat ja Alkot ympäri suomen.

Laitilan Kukko IPA

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on kenties Suomen suurimpia gluteenittomien oluiden tuottajia. Maukas ja terävästi puraiseva IPA löytyy myös heidän valikoimastaan. Plussaa tämä olut saa monipuolisesta valikoimastaan. Tästä oluesta on niin pientä pulloa kuin tölkkiä, isompi 0,5l tölkki sekä myös alkoholiton vaihtoehto. Olut on myös gluteeniton. Olut on pintahiivakäymisellä valmistettu erittäin humaloitu täysmallasolut. Valmistuksessa on käytetty pääasiassa amerikkalaisia humalalajikkeita, joten pientä kansainvälistätwistiä löytyy myös tästä perinteisestä valinnasta. Väriltään kirkkaan pronssinen maultaan pyöreä, mutta karheudestaan huolimatta erittäin tasapainoinen ja varma valinta salkkuun.

 • Katkeruus: 65 EBU / 45 EBU (Alkoholiton)
 • Prosentit: 5,5 % tai 0,3 %
 • Saatavuus: lähes jokaisesta huonostikin varustellusta kaupasta.

Olarin Panimon Runaway NEIPA

Tässä se on. Jokaisen IPOjen ystävän pakollinen valinta. NEIPA tulee sanoista New England Indian Pale Ale. Kyse kuitenkaan ei ole tuontituotteesta vaan tämä olut tulee suoraan Espoon Olarista. Runaway NEIPA on reilulla kädellä aromihumaloitu utuinen olut. Maku on erittäin aromikas, hentoisen sitruksinen ja ennen kaikkea tukeva. Vaikka tölkissä oleva grafiikka hakee hieman karkeaa Olarin lähiömäistä tunnelmaa, niin voisi sanoa, että maku on jopa Espoolaisen porvarillinen ja ylevä. Jos sijoitat vain yhteen IPAan on Runaway NEIPA varma valinta, sillä se on tunnustetusti Suomen paras olut 2021.

 • Katkeruus: 66 EBU
 • Prosentit: 7,1%
 • Saatavuus: Alkot ja hyvin varustellut pubit ja ravintolat.

Sijoittaja.fi toivottaa kaikille hyvää huhtikuun ensimmäistä. Nauttikaa kohtuudella.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy