
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Stay home oli korona-ajan tärkein megatrendi. Moni tästä trendistä hyötynyt osake on romahtanut, vaikka trendi ei ole katoamassa mihinkään. Esittelemme viisi osaketta, joiden kurssit ovat laskeneet jopa koronaa edeltävälle tasolle, vaikka yhtiöt ovat kasvaneet merkittävästi.
megatrendit osakkeet sijoitusideat stay homeStay home on megatrendi, joka räjähti koronakriisissä, kun ihmiset joutuivat työskentelemään ja viettämään vapaa-aikansa kotonaan. Stay home -trendistä hyötyvät etätyöyhtiöt, kuten Zoom Communications, DocuSign, Slack, Adobe, Salesforce, Microsoft, Apple ja kyberturvallisuusyhtiöt, kuten Palo Alto Networks, Zscaler, Crowdstrike ja Fortinet. Myös kodinsisustus- ja rautakauppayhtiöt, kuten Home Depot ja Lowe’s hyötyivät stay home -trendistä ihmisten remontoidessa ja ehostaessa kotejaan. Ideoita etsittiin Pinterestistä. Ruokaostoksissa ihmiset suosivat take away -ruokaa ja käyttivät ruokajakelijoiden palveluita. Näissä vahvoja ovat Domino’s Pizza, Chipotle, DoorDash, Just Eat Takeaway.com ja Delivery Hero.
Myös ihmisten vapaa-aika meni koronakriisin luomassa stay home -taloudessa uusiksi. Trendistä hyötyivät peliyhtiöt Take-Two Interactive, Activision Blizzard sekä viihdeyhtiöt Netflix ja Roku. Stay home -trendissä ostokset tehdään verkossa, joten tästä trendistä hyötyy verkkokaupan jättiläinen Amazon, pienempi Zalando, verkkokauppa-alusta Shopify sekä digitaalisen maksamisen yhtiöt PayPal, Square ja Affirm. Verkkokauppatrendistä hyötyvät myös Facebook ja Google, kun mainostaminen tapahtuu verkossa.
Stay home -megatrendi ei ole katoamassa, vaikka koronapandemia väistyy. Ihmiset tekevät jatkossa enemmän etätöitä kuin ennen koronaa. Elokuvia ja sarjoja katsotaan suoratoistopalveluista, ostoksia tehdään verkossa, vapaa-aikaa käytetään pelaamiseen ja ruokaa on kätevä tilata kotiin.
Stay home -osakkeiden viimeisen vuoden kurssikehitystä katsottaessa näyttää siltä, että markkina kuvittelee stay home -megatrendin häviävän. Syy on siinä, että monien stay home -osakkeiden liikevaihdot kasvoivat voimakkaasti 2020 ja 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Tämän jälkeen ja vuonna 2022 kasvuvauhti hidastuu merkittävästi. Markkinat eivät tykkää hidastuvasta kasvuvauhdista. Tämän vuoksi stay home -osakkeet eivät ole nyt sijoittajien suosiossa ja kurssit ovat laskeneet merkittävästi.
Sijoittajan kannattaa ottaa stay home -osakkeita seurantaan ja tutkia niitä esimerkiksi Osaketyökalumme avulla. Monen osakkeen kohdalla käynnissä oleva kurssilasku tarjoaa erinomaisen ostopaikan, kun sijoitushorisontti on riittävän pitkä.
Poimimme yllä olevalta listalta viisi osaketta, joiden kurssit ovat koronaa edeltävällä tasolla. Yhtiöt ovat kuitenkin selvästi suurempia ja kannattavampia, mitä ne olivat vuonna 2019. Siksi kurssilasku tuntuu yliampuvalta. Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä kun trendi on osaketta vastaan, voi ottaa aikaa ennen kuin kurssissa tapahtuu käänne. Fundamenttien valossa sen voisi odottaa tapahtuvan loppuvuonna 2022. Kurssi voi kääntyä jo aiemmin.
Meta Platformsin* (ent. Facebook) osake romahti Q4-tulosjulkistuksen jälkeen. Osake on mukana metaverse-megatrendissä, mutta markkinoilla on epävarmuutta onnistuuko yhtiö strategiassaan vai tuhlaako vain miljardeja kehitykseen. Myös Applen tietosuojamuutokset ovat vaikuttaneet Facebookin mainostuloihin.
PayPal* on fintech-sektorin jättiläinen ja digitaalisen maksamisen markkinajohtaja. Yhtiön maksuvolyymi kasvoi vuonna 2021 noin 31 % ja liikevaihto 17 %. PayPal sai 49 miljoonaa uutta käyttäjää. Vuodelle 2022 yhtiö ennustaa 15-20 miljoonaa uutta käyttäjää, noin 20 prosentin maksuvolyymin kasvua ja 16 prosentin liikevaihdon kasvua. Q1:lle ohjaus oli vain 6 prosentin kasvu. Kasvu siis hidastuu, mutta on silti hyvällä tasolla. Osake on laskenut jo alle koronaa edeltäneen tason.
Zoom Communications* oli stay home -trendin kärkiosake. Kurssi moninkertaistui koronakriisissä ja on nyt romahtanut huipputasoilta. Yhtiön kasvu on hiljentynyt selvästi, mikä oli odotettua. Q4:lle yhtiö ennusti 19,2 prosentin liikevaihdon kasvua, kun vertailukaudella yhtiö kasvoi yli 360 prosenttia.
Myös Pinterestin osake* on romahtanut. Yhtiön aktiivisten käyttäjien määrän laskenut selvästi korona-ajan luvuista. Q4:lla liikevaihto kasvoi 20 prosenttia, joka on hyvä kasvu, mutta selvästi matalampi kuin vertailukauden 76 prosentin kasvu.
Netflix* oli korona-ajan voittajia. Yhtiö on kasvanut tasaisesti ja pystynyt lisäämään tilaajien määrää. Markkinat ottivat tuoreimman kvartaaliraportin kauhulla vastaan ja osake romahti. Kurssi on laskenut koronaa edeltäville tasoilla, mikä on hämmentävää, sillä yhtiön liikevaihto, käyttäjämäärät ja tulos ovat selvästi 2019 tasoja korkeammat. Toki myös kilpailu on lisääntynyt kolmen vuoden aikana.
eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen edut, joilla eToron kulut ovat vieläkin alhaisemmat. Ne saa käyttöön, kun rekisteröityy alla olevan linkin kautta. Huom! edut tilitetään manuaalisesti kuukausittain
’
(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.